Linux i rad sa njim

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
'ajde na pivo koje sam ti ostao duzan za µtorrent server :)
poZz

Motherfucker xD
Član
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poruka
587
'ajde na pivo koje sam ti ostao duzan za µtorrent server
poZz
hehehhehe jeste ludi :D

Ako ti nije problem, procitaj jedno 5-6 posta pre tvog. Bas sam pricao sa covekom koji zeli da postavi dualboot pa tu mozes da se malo vise informises. Ono sto je u tvom slucaju bitno jeste:
1. Da imas bar jednu slobodnu particiju na hard disku
2. Da obratis paznju na koju particiju instaliras Linux
3. Da se spremis kad ti dodje CS Jel to Creative Suite ili Counter Strike?

Pozdrav i svako dobro

Sry brate nisam video sta sam napisao ispravio sam sad CD nije CS xD, narucio sam CeDe xD
A sad cu da procitam to sto si rekao :D

Motherfucker xD
Član
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poruka
587
Au brate zbunjen sam skroz, daj samo napisi koliko ja da stavim memorije xD, inace da znas ja to sve radim na Lap_topu :) ..... imam sada WIN XP .... al zelim da dodam i Linux :) cuo sam da nije los :D

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
'ajde na pivo koje sam ti ostao duzan za µtorrent server :)
poZz

U redu. Pamtim to pivo pa kad budem bio u tvom gradu, nadam se da cemo ga popiti.

Sto se tice µtorrent-a, jel radi? Jel ti zavrsava ono za sta si ga planirao? Ako cesto skidas sa torrent sajtova mozes da pogledas i program torrent-search. U sebi ima mnogo pretrazivaca torrent sajtova pa ti je sve na jedan klik, ne moras da ides od sajta do sajta i da ponovo kucas istu pretragu. Namena mu je samo da skine .torrent fajl a posle ti skidas sa svojim omiljenim programom.

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
e, nisam jos probao, ali cuvam ono tvoje objasnjenje... sto se tice torrent-search-a, probacu kasnije, sad radim neki prevod...
nista, kad budes dolazio do despotovca - javi se... :)
poZz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Au brate zbunjen sam skroz, daj samo napisi koliko ja da stavim memorije xD, inace da znas ja to sve radim na Lap_topu :) ..... imam sada WIN XP .... al zelim da dodam i Linux :) cuo sam da nije los :D

Mislio sam da si u toku sa temom pa sam zato skratio pricanje ali cu ti ovde staviti neke smernice.

1. Ako ne zelis da reinstaliras Win a hoces Linux, onda treba da imas slobodnu particiju za Linux. Linux moze da bude na bilo kom tipu particije dok Win moze da bude samo na Primary. Ako zelis da reinstaliras Win, on mora da se istalira pre Linux-a jer je Win glup i misli da je jedini pa pri svakoj instalaciji brise MBR (bitna stavka) dok je Lin po tom pitanju pametniji pa iako stavlja novi MBR on ponudi da doda vec instalirani OS.
2. Ako imas manje od 1GB RAM ne bi bilo lose da ostavis i jednu particiju od 2xRAM

Koliko ces ostaviti prostora za Lin sistem zavisi od tebe i od toga koliko imas prostora na raspolaganju. U danasnje vreme mislim da je minimum 20GB mada je i to diskutabilno. Ako si pocetnik sa linuxom verovatno ces zeleti da probas programe kakvi su, da istrazujes a to ce naravno, ako ne brises te iste programe, da ti zauzima prostor na hard disku. Mada, imas i male distribucije koje "lepo" rade. Ja sam fan Slitaz Linux-a. Ako niste culi za njega, instalacijoni disk je velicine 30MB. Na njemu imate Firefox, pdf citac, audio plejer, sudoku igru samo da bi popunila polje za Games, pregledac slika, editor slika, wav editor, tekstualni editor, IRC program, program za rad sa ISO fajlovima, program za rezanje diskova i jos dosta toga. Za uporedjivanje cu vam dati samo primer da Nero dolazi na celom disku a isto reze diskove.

Motherfucker xD
Član
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poruka
587
imam HD320 GB, ram 1024+512 (dve ram kartice) onda imam 1536 MB RAM-a, prema tome particija D: mi je slobodna jedno 200 GB xD, a nzm ja bih odvojio i 80 GB, jel to dovoljno :D , i interesujeme sama srz instalacije da li je kao sto je BOKI napisao TUT ili ima izmena i da li cu izgubiti programe na WIN-u ???

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
imam HD320 GB, ram 1024+512 (dve ram kartice) onda imam 1536 MB RAM-a, prema tome particija D: mi je slobodna jedno 200 GB xD, a nzm ja bih odvojio i 80 GB, jel to dovoljno :D , i interesujeme sama srz instalacije da li je kao sto je BOKI napisao TUT ili ima izmena i da li cu izgubiti programe na WIN-u ???

e, 'ajde ja da se ubacim, kao neko ko je od skoro poceo da radi na linux-u... :) vidi, moj ti je predlog da na netu nadjes wubi i da instaliras linux preko njega iz win-a... radi onda, svrljaj po linuxu, uci se; kad se budes susretao sa odredjenim problemima - ucices... tek ce kroz rad neke stvari i pojmovi da ti postanu jasni; pa kad steknes predstavu o linuxu uopste (nisam napomenuo da moras dosta i da citas, mislim na forume i to...); onda lepo sednes i napravis dual boot :)
poZz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Imas dovoljno RAM memorije tako da ti swap nije potreban. Dovoljno ti je 80GB za linux. A za Bokijevo uputstvo nemam pojma, ima ovde 16 stranica i mrzi me sad da trazim. Da si bar stavio direktni link a ovako ... :)

Instalacija nije teska, cak je po meni laksa nego kod Win-a. Mada ti taj disk ne moras da cekas da ti oni posalju. Skines sa njihovog sajta i probas. Ne naplacuje se nista tako da mozes i da prodajes komsijama. Ja sam moju kolekciju narucenih Ubuntu diskova podelio drugovima dok sam stikere koji su ranije dolazili uz diskove skoro dao jednom "drugu" sa FB-a. Odose 13 stikera.

Za one koji zele da probaju Linux na srpskom jeziku tu je cp6linux na cp6linux.org. Na bazi je Ubuntu-a ali je verzija malo starija 9.4 (mislim da je to ta) ali isto lepo radi. Nije potrebna instalacija vec moze i sa Live diska.

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
U redu. Pamtim to pivo pa kad budem bio u tvom gradu, nadam se da cemo ga popiti.

Sto se tice µtorrent-a, jel radi? Jel ti zavrsava ono za sta si ga planirao? Ako cesto skidas sa torrent sajtova mozes da pogledas i program torrent-search. U sebi ima mnogo pretrazivaca torrent sajtova pa ti je sve na jedan klik, ne moras da ides od sajta do sajta i da ponovo kucas istu pretragu. Namena mu je samo da skine .torrent fajl a posle ti skidas sa svojim omiljenim programom.

e, kazi mi gde mogu da nadjem torrent-search...
poZz

Natrag