Linux i rad sa njim

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Pozzz.Imam problem sa instalacijom UBUNTU-a 10.10. Kad ga pokreće rezolucija je ok,al kad krenu podešavanja display mi je sav REŠETKAST i takav je i poslije instalacije.Može li pomoć.Hvala

Mislim da je problem sa rezolucijom tj. osvezavanjem ekrana. Za resavanje ne postoji samo 1 nacin vec mnog njih, sve zavisi ko ti pomaze pri resavanju problema. Ono sto meni nije jasno jeste to da li si ti instlirao ubuntu na hard disk ili si ga pokretao sa Live CD-a. Opis problema je bar meni tako izgledao: pokrenuo si liveCD, pojavio se bootsplash dobre rezolucije i onda je sve otislo u ... ali me buni ovo "posle instalacije". Kako si mogao da ga instaliras ako nista nisi video?

Objasni mi ovo pa cemo dalje sa pomaganjem :D

Član
Učlanjen(a)
01.01.2010
Poruka
78
Ok,pogrešno sam se izrazio_Odmah po pokretanju sa CD poslije RESTARTA,pojavljuje se LOGOTIP UBUNTUA-a koji je u dobroj rezoluciji i kod sledećeg koraka počinje problem,znači na početku same instalacije slika se pojavljuje u rešetkastom obliku,a ispod se vidi sve za instalaciju,redom.

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Cekaj, stani. Opet mi nije jasno.

Instalacija i butovanje Live CD-a nije isto. Imam utisak da mi pricas za butovanje sa Live Diska. Znaci, namestis da se sistem pokrece sa CD-a, stavis disk i restartujes komp. Onda krece butovanje sa CD-a. Jel tako? Onda je pojavljuje ubuntu logo sa onim tackama i onda je slika losa. Ako je ta situacija, onda pre pojavljivanja Ubuntu logoa imas izbor live disk ili jos nesto. U donjem delu ekrana imas opcije za podesavanje i rezolucije ekrana tokom butovanja. Ako to nije situacija vec je problem sa vec instliranim sistemom, znaci sistem je na hard disku, onda je problem opet u podesavanjiima.

U svakom slucaju, resenje je jednostavno: treba ti ispravan xorg.conf fajl. Ako ne znas sta je to i kako do njega doci, nemoj da se brines. To je lako. Samo treba da shvatim da li sistem pokreces sa CD ili hard diska.

Dosta dugo koristim Linux i najbolja iskustva imam sa PCLinuxOS. Ajde skini ga veceras pa ako ti sutra ne budem omogao (idem na neku svadbu) pomocicu ti u ponedeljak. Pomocu tog diska ces lako napraviti xorg.conf fajl jer PCLinux ima dosta dobre programe za konfiguraciju. Meni uvek pomaze kad zapnem sa tudjim racunarom.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Kolega Joshida HVALA na pomoci i preuzmi temu......:D:D:D..poceo sam da se bavim malo ozbiljnijim stvarima.....Pravljenja Postinstalacionog diska ..;)...za Windows a mislim da cu uspeti i za Ubuntu slicno da uradim......imam nekih ideja......;)

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Znaci primopredaja? :)

Zelim ti svu srecu sa Ubuntu diskom (Windows necu da spominjem u tom kontekstu :D ). Mozda bi bilo bolje da se osvezi rad na cp6linux projektu ali to je druga prica.

Član
Učlanjen(a)
01.01.2010
Poruka
78
Kole hvala na savjetima.Počeo sam skidati pclinuxos-gnome-20 pa ćemo vidjeti kako i zašto :).Pokušao sam opet sa UBUNTU al ne ide.Kako sam već rekao narezao sam ga na CD(image),napravio sam jednu praznu particiju na HDD na koju sam ga mislio instalirati(znači pored već postojećeg OS VISTA al na drugoj particiji,znaš već šta hoću da kažem).Proces je tekao na sledeći način(ovo je više za nekog ko bude imao isti problem)CD sa narezanim UBUNTU sam stacio u ROM,restartovao računar,sistem se počinje dizati sa cd,pojavljuje se ljubičasta slika na DISPL.sa neka dva znaka na dnu,poslije se pojavluje logo UBUNTU-a na ljubičastoj podlozi,al ne preko cijelog diplaya nego većim dijelom u lijevom gornjem uglu,cd radi i kad treba početi daljni tok instalacije(znači prije pitanja hoću li ga instalirati ili LIVE model)slika se poremeti(pojavljuje se prozor koji je ispod vodoravnih rešetki,neznam kako drugačije da opišem problem. E sad ja nastavim sa instalacijom,al mi se opet javlja problem kad trebam manuelno da izaberem particiju,pošto kad je odaberem javlja mi se upozorenje da se trebam ponovo vratiti u meny za particije.Jbg,tu sam odustao i počeo skidati ovaj drugi linux.Tebi još jednom puno hvala,ako znaš o čemu se radi možeš da objasniš pa ću ja PONOVE da pokušam.POzzz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Prvo da ti kazem da ne rezes PCLinux na disk, da ne bi "upropastio" disk jer mozda nam nece i trebati. Ako imas RW, samo napred.

Kao sto sam i mislio, problem sa osvezavanjem ekrana. Ja sam u mom slucaju mislio da je problem sa LCD mada se javljao i na starijim CRT monitorima. Ja ne koristim ubuntu ali ako se dobro secam, kod ovih novijih verzija kad ti se pojavi onaj brojcanik pritisni strelicu na tastaturi (gore, dole, svejedno) da ti se pojavi meni. Onda ces na dnu ekrana videti meni na kojima su prikazane funkcije F tastera. Nadji onu gde ti prikazuje rezoluciju i stavi nesto za sta znas da ce da radi kod tebe. Na primer, 800x600 ili neku vecu ali nemoj mnogo veliku. Problem je u tome sto ti X server ("program" koji regulise rad sa grafikom) za tvoju graficku daje maksimalnu rezoluciju i vecu frekvenciju osvezavanja monitora a ne optimalnu. Probaj sa ovim sto sam ti rekao a ako slucajno nema te opcije, vidi u menijima (na dnu ekrana ili na sredini) da li ima opcija failsafe ili safevesa ili vesa. Probaj pa javi

Svi oni koji planiraju da citaju ovo moje baljezganje o Linuxu, hteo bih da ih upozorim na Ubuntu. Ja ga ne koristim a jedan od bitnijih razloga jeste taj sto stalno izmisljaju toplu vodu. Izdanja im izlaze na 6 meseci a ako jedno izdanje na tvom racunaru super radi osim npr. zvuka i ti to podesis kako valja, oni u sledecem izdanju poprave to za zvuk ali te zeznu nesto drugo, npr. grafika. I tako u krug. Stalno krpljenje jednih te istih problema. To je najvazniji razlog a ovim pasusom sam hteo sve da opomenem da se mnogo ne nerviraju kad im se tako nesto desi vec da tako nesto ocekuju. Toliko

Pozdrav i svako dobro

Član
Učlanjen(a)
01.01.2010
Poruka
78
Skinuo sam PClinuxOS-gnom i imam opet problem sa instalacijom pa te molim da mi objasniš korak po korak.Hvala.Problem je bio što nisam imao ikonu za install nego samo ikonu za installlivecd.I upustvo koje je bilo pride nije se poklapalo ra rdosljedom instalacije.

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Ma nema problema. Ali nema sta da ti objasnjavam. PCLinux sam ti rekao da skines jer on ima dosta dobre programe za konfiguraciju koji ce ti pomoci da podesis, u ovom slucaju, xorg.conf.

Napomena: ako ne znate o cemu pricam, tipa xorg.conf, ili me pitajte ili potrazite na internetu ali nemojte da ostane nedoreceno.

Napomena 2: zamolio bih sve one koji hoce da pitaju nesto u ovoj temi ili nesto slicno, da napisu koji nivo znanja imaju sa Linuxom jer ja ne znam ko sta zna. Hvala i nije mi namera da bilo kog uvredim ili bilo sta slicno. Ako jesam, izvinite :(

Sve ovo sto sledi su pretpostavke, sve dok mi ne napises ono pod "Napomena 2": Ti imas problem prvo sa framebufferom. Nije to nista strasno, to ti je onaj deo podizanja sistema gde se pojavi Ubuntu logo pa sve dok se ne pojavi desktop. Nakon toga imas problema (mozda, jer to modamo da resavamo jedno po jedno) sa xorg-om (server za upravljanje grafikom).

Sve se to lako resava ali ja ne znam vas nivo znanja sa Linuxom (vas je mnozina, ne persiram :) ). Kao sto sam rekao, za framebuffer (za pocetak, kasnije mozete da ga "doterate" kako vama odgovara) jeste dovoljno da podesite rezoluciju na 800x600 ili neku malo vecu od te. Vec sam objasnio kako i zasto, da ne ponavljam. Ako to prodje OK, tj. bez "sustanja" na slici, onda ste na konju. Nije bitno sto je mnogo krupno i slicno, kad budete to instalirali mozete da sredite kako vama odgovara.

Ovo za xorg.conf fajl, ali to tek kad uspete da butujete disk u Live mod, ako vam ne odgovara podesavanje rezolucije i slicno, kasnije mozete da resite pomocu PCLinux OS-a. On ima dosta dobre konfiguracione programe koji ce vam, za razliku od Ubuntua, ako vam ne pronadje odgovarajuci drajver ili nesto drugo, ponuditi autokonfiguraciju pa ako i to ne odradi kako treba tu je manuelna konfiguracija. Kod ubuntua ste tu prepusteni sami sebi. Ali otom potom. Prvo framebuffer i butovanje bez "ustanja".

Probaj i bez nervoze. Nema nerviranja i sve lagano.

Pozdrav i pisite detaljne izvestaje. Gde zapinje, kako je do toga doslo, koju gresku izbacuje. Sve je bitno i nista nije za bacanje.

Let the source be with you :D

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
ooo, joshida, kako je bilo na svadbi? :)
e, kazi mi kako je najbolje da podelim particiju na koju zelim da instaliram linux? za nekoliko dana cu da uradim dual boot; do sada sam koristio ubuntu, ali preko wubi-a, dok se ne uhodam; slusajuci tvoje kritike i predloge, zamisli :), umesto ubuntu-a - instaliracu mint... skinuo sam .iso, proverio i narezao ga na disk... vidi, ja imam prilicno jaku konfiguraciju; sto se tice hdd-a - raspolazem sa 500gb; tu sam planirao da 80gb ostavim za win (zbog igrica, a i devojcica nesto nije zaljubljena u linux - sto bi kad sam ja tu :) )
planiram i da ostavim oko 320gb kao magacin; sto znaci da mi ostaje 100gb za linux; tu znam da na swap ide 6gb, jer imam ram 4gb (procitao sam da swap treba da bude 1,5 x ram)... sta da radim sa home i root?
poZz

Natrag