Linux i rad sa njim

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Hvala na pitanju, bilo je mnogo lepo. Bio sam popio ali ne toliko da ne odgovorim na poruke na forumu tako da sam zadovoljan :)

Prvo da te pohvalim da si nesto citao i istrazivao (ovo za swap i ostalo). Obicno pocetnici to ne rade pa mi je sad to malo "cudno". Lepo je to sto si izabrao Mint umesto Ubuntu-a ali mint ima dve verzije: "stari" Mint na bazi Ubuntu-a i novi, LMDE (Linux Mint Debian Edition) koji je na bazi Debian-a i koji se razlikuje od obicnog Mint-a jer je rolling release. Za one koji ne znaju sta je to, to je sistem gde jednom instalirate OS i redovno ga osvezavate i nemate potrebe da kasnije instalirate novije izdanje te distribucije. Ja koristim Arch koji je na tom principu.

Sto se tice particionisanja, ako budes krenuo sa praznim diskom, odradi ovako:
1. 32MB za /boot - spasice te problema kojih mozda budes imao kasnije. Mozes da stavis i veci ali ne preteruj. Do 50MB je dovoljno
2. Win particija - koliko god stavis
3. Storage
4.
4a. /
4b. /home

Prve 3 particije su Primary, 4. je Extended a 4a. i 4b. su Logical. Root (/) particiju mozes da stavis npr. 20GB dok sve ostalo stavi na /home. Root moze i manje ali ajde da ne reskiramo. /home ti je odvojeno jer u slucaju da hoces reinstaliras Mint ili neki drugi Linux, prilikom instalacije ces navesti ovaj vec postojeci /home i sva podesavanja programa koja planiras da koristis kao i fajlovi sa kojima radis ili skidas sa interneta ce ti biti na njoj.

Ako imas vremena i zivaca, baci pogled i na PinguyOS, ubuntu koji je sredjen da izgleda i radi kao Mac OS. Nije potpuna replika ali je taj osecaj.

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
ja sam narezao 10-ku (julia), ali sad cu da skinem i debian... samo mi objasni sta je ova prva particija, /boot od 32mb?
i kazi mi da li je bitno da particije delim pri instalaciji win-a (da prvo instaliram win i tad podelim particije) ili linux-a?
i ovde nisi naveo swap particiju; jel bi ona bila 4c. i iznosila 6gb?
poZz

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Tako je kad neko ostane nedorecen :( Mislio sam na sebe, naravno.

Boot particija (/boot) ti je korisna, nije neophodna, jer kad npr. reinstaliras Windows on ti unisti MBR gde ide onaj meni kad biras dal ces Win ili Lin. Na ovaj nacin lakse mozes da vratis taj meni i boot loader.

Mislim da je lakse da odradis deljenje koristeci Lin. Upalis GParted i sa njim sve sredis. Formatiranje particija mozes da odradis i iz Windows intstalera (formatiranje win particije) dok za sve ostale particije formatiranje ide pri instalaciji linux-a.

Ostao sam nedorecen za swap :( Swap, u tvom slucaju, nije neophodan. Ti imas dovoljno RAM memorije cak i meni da zajmis. Pravljenje swap memorije je potrebno kad imas RAM do 1GB pa ti swap sluzi kao pomocna memorija. Jeste swap sporiji ali u takvim slucajevima bolje i tako. I obicno se stavlja duplo (za RAM od 256 ide 512 swap i tako dalje).

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
e, al' pazi sad: javec imam izdeljene particije (jednu od 100gb za win i jednu od 400gb kao magacin)... ja sam zamislio da sad sve sto imam u magacinu prebacim na eksterni hdd, pa da ubacim win inst. disk, formatiram win particiju i sjedinim dve particije u jednu od 500gb... pa onda da krenem instalaciju win i odmah izvrsim podelu particija na 4 particije; onda na jednoj instaliram win; jednu ostavim kao magacin; jednu kao /boot i jednu za linux... kad zavrsim instalaciju win-a, onda krenem instalaciju linux-a i izvrsim dalje deljenje lin particije na / i /home...
jel moze to tako?
poZz

Član
Učlanjen(a)
20.10.2010
Poruka
23
Imam jos jedno zanimljivo pitanje, dok sam koristio Win nije postojala mogucnost koristiti vise od 4 GB ram memorije zato sto ga Win nebi video, pa sad me zanima sa koliko ram memorije Ubuntu moze maksimalno da radi (upitanju je 32-bit-ni racunar sa maksimalno 8 Gb ramma)

Motherfucker xD
Član
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poruka
587
Interesuje me da li cu izgubiti podatke iz kompa kad podignem Linux i da li mogu da imam 2 OS na 1 racunaru??? ..... a inace, narucio sam originalni CS malo pre tako da se nadam da ce mi stici za 4-5 nedelja :D .... pa reko da se spremim kad dodje :D

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Imam jos jedno zanimljivo pitanje, dok sam koristio Win nije postojala mogucnost koristiti vise od 4 GB ram memorije zato sto ga Win nebi video, pa sad me zanima sa koliko ram memorije Ubuntu moze maksimalno da radi (upitanju je 32-bit-ni racunar sa maksimalno 8 Gb ramma)

Ovih dana samo zanimljiva pitanja postavljate :) Koliko ja znam o toj problematici, skoro svaki linux moze da koristi vise od 4GB RAM-a. Fora je u tome da treba da se koristi poseban kernel koji to omogucava. Sufiks tom kernelu je PAE (Physical Address Extension) i on na taj nacin omogucava da se i na 32-bitnim racunariima koristi do 64GB RAM-a. Ohrabrujuce, zar ne? ;)

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Interesuje me da li cu izgubiti podatke iz kompa kad podignem Linux i da li mogu da imam 2 OS na 1 racunaru??? ..... a inace, narucio sam originalni CS malo pre tako da se nadam da ce mi stici za 4-5 nedelja :D .... pa reko da se spremim kad dodje :D

Ako ti nije problem, procitaj jedno 5-6 posta pre tvog. Bas sam pricao sa covekom koji zeli da postavi dualboot pa tu mozes da se malo vise informises. Ono sto je u tvom slucaju bitno jeste:
1. Da imas bar jednu slobodnu particiju na hard disku
2. Da obratis paznju na koju particiju instaliras Linux
3. Da se spremis kad ti dodje CS :D Jel to Creative Suite ili Counter Strike? :)

Pozdrav i svako dobro

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Ljudi, osusilo mi se grlo od ovolikog piskaranja. Jel idemo da popijemo nesto? :D

Natrag