Linux i rad sa njim

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
jos nesto bih pitao: kako se instalira program koji je u .tar.gz formatu?
skinuo sam µTorrent Server 3, i nikako nisam umeo da ga instaliram... trazio sam po google-u, pokusavao sam da primenim nesto sto sam procitao, ali nista (uglavnom je sve to bilo u vezi sa terminalom)... da li postoji neki drugi nacin ili je terminal jedino resenje?
poZz

Masu programa za Linux imas u njegovom Softver Centru ili recimo ovde....

Kod:
http://appnr.com/

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
hvala vam obojici... znate zapravo o cemu se radi-
ja sam citao o µtorrent serveru i posto sam dugo radio sa torrent-om u win-u, hteo sam bas da nastavim rad sa njim... sada trenutno imam instaliran qBittorrent (mislim da se tako zove)... samo sto sam ja inadzija :) video sam µtorrent i sad ne mogu da se smirim dok ga ne instaliram, a s'druge strane - nov sam u linux svetu, tako da se jos ucim...
imam jos jedno pitanje - ja imam linux ubuntu 10.10 (gnome)... nasao sam nekoliko media player-a, ali nisam mogao ni na jednom da nadjem funkciju stelovanja prevoda (ako prevod kasni - da ga ubrzam i obrnuto); u win-u sam koristio KMPlayer; palo mi je na pamet da ga instaliram preko wine-a (instalira se, ali nece da mi pusti nijedan film); onda sam uzeo crossover (e, tu, kad dodjem do onog dela da treba da selektujem .exe fajl koji zelim da instaliram - taj .exe fajl je potamnjen (ne mogu da kliknem na njega))...
o cemu se radi? ili jos bolje ako znate neki linux player na kome postoji pomenuta funkcija...
hvala...
poZz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Хајде прво да решимо овај "проблем" са uTorrent сервером:

Зато што си ми дао домаћи задатак и хтео сам да ти помогнем, одрадио сам "инсталацију" овог програма. Прво што хоћу да ти кажем јер нисам сигуран да ли знаш јесте да је ово сервер тј. он се покреће у твом интернет браузеру. Још нема клијента за овај програм за Линукс, само да знаш.

Инсталација креће овако:

1. Скинеш изворни код програма са званичног сајта
2. Отвориш терминал и куцаш следеће команде:
mkdir utorrent-server (направиће директоријум)
cp utorrent-server-3.0-24118.tar.gz utorrent-server (копира изворни код у нови директоријум)
cd utorrent-server (улазиш у нови директоријум)
tar -xvzf utorrent-server-3.0-24118.tar.gz (распакујер изворни код)
cd utorrent-server-v3_0
./utserver (стартује програм)

Отвориш браузер, било који (у овом тренутку користим Chromium) и идеш на адресу 127.0.0.1:8080/gui
chromium 127.0.0.1:8080/gui

У пољу за пријављивање куцаш
admin
(prazno)

Сваки пут мораш прво да покренеш програм, може из терминала а можеш и да направиш пречицу са иконицом па онда да палиш браузер и ону адресу коју сам ти рекао. За гашење је довољно да угасиш таб са адресом, бар мислим :D

И то је то. Користиш твој омиљени програм. Оно на шта треба да обратиш пажњу, ако се бринеш за сигурност система (а требало би да се бринеш) јесте да прошиташ документа која долазе са инсталацијом. У њима пише како да правилно подесиш програм. Он ће и овако да ради али ипак.

Пиво? Може пиво :D

Што се тиче проблема са плејером, не могу да ти помогнем јер ја филмове пуштам или преко mplayer-a из терминала или преко vlc-a. Преводи су увек синхронизовани и нисам нешто обратио пажњу на њих јер ми и не требају јер довољно добро знам енглески.

Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Ajde ja da upotpunim odgovor kolege........

Konkretno ja koristim VLC player koga imas za Linux ovde.....

Kod:
http://appnr.com/category/player

U njemu mozes podesiti prevod ako zuri ili kasni .....Tools/Track Synchronizacion...broj 1 a zatim u novom prozoru podesavas u minusu ili plusu za vreme koje zelis....broj 2

51055926.jpg

Takodje u delu Tools/Preferences.....broj 3 stelujes velicinu,font prevoda.....

85021705.jpg

Postoji i u Linuxu KMPlayer medjutim to nije onaj koji se koristi u Windows sistemima.Ovaj koji je dostupan za Windows verzije mislim da nije kompatibilan sa Linuxom tako da tu i Wine ne pomaze...

Sta mozes uraditi...Jednostavno instalirati SubtitleWorkshop preko programa Wine koji radi i u Linuxu i za par sekundi nastelovati kompletan prevod i usaglasiti sa filmom (recimo pomocu dve tacke ) a kako se to radi objasnjeno je ovde......

http://serbianforum.org/tutorijali/...da-podesavanje-pravljenje-novog-deljenje.html

Takodje mozes u Ubuntu software centru pronaci jako mnogo programa za downloadovanje,editovanje ,kreiranje ....titlova poput recimo SubDownloader,Subtitle Editor,Subtitle Composer.......

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
eeeeeee, jel vidis sta se desi kad se covek ne udubi malo u program?!
radio sam je sa pomenutim programom na win-u, ali sam samo ili delio prevod ili ga sjedinjavao :(
hvala i poZz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Eto. Ko kaze da je Linux komplikovan za koriscenje? :D

Ako ima jos pitanja ...

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
ma bilo mi je u pocetku, nisam mogao da se po'vatam... sad sam usao u foru za osnovne stvari koje mi trebaju... s' druge strane - win moze mehanicki da se koristi, a linux nikako - moras da razmisljas i da dobro poznajes svoj kompjuter... a sto se tice pitanja - instalirao sam Subtitle Editor i kad ubacim prevod ili film - posle dve-tri sekunde se sam iskljuci... ne znam sta je u pitanju?
poZz

ida dodam jos nesto - kad startujem crossover i odem na choose install folder, svi .exe fajlovi su mi potamnjeni (ne mogu da ih selektujem)...
poZz

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
I Linux ces moci da koristis mehanicki, kad se uhodas. Ne verujem da Win koristis od juce i da odmah znas sve kako i zasto, jel da?

Subtitle Editor: da bi video gresku koju program izbacuje tj. zasto se gasi, program pokreni iz terminala. Kod Windows-a mozes da rodis mecku ali ne mozes da saznas zasto neki program ne radi. Pokreni neki terminal i startuj program preko njega. Pretpostavljam da se program u terminalu zove "subtitleeditor". Ako ne znas pun naziv, kucaj "subtitl" pa udari TAB. On ce ti dovrsiti ostalo. Onda odradi sve ono sto si i radio kad se program sam iskljucuje pa kad se bude iskljucio u terminalu ce ti ostati poruka o gresci na koju je naisao.

Crossover: sto se njega tice ne mogu da ti mnogo pomognom jer ne koristi Win programe. Nemam potrebe za tim. Ali po opisu problema pretpostavljam da je u pitanju dozvola za pokretanje tih exe programe (executable permisions).

Vidi prvo ovo za Subtitle E. pa onda cemo ovo da resimo jer ovako komplikujemo "pricanje". I obavezno javi sta si radio i koje ti greske izbacuje

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
evo, izbacuje ovo:

#!/usr/bin/env xdg-open

[Desktop Entry]
Name=Subtitle Editor
GenericName=Subtitle Editor
Comment=A subtitle editor based on GStreamer and Gtk+
Exec=subtitleeditor %F
Terminal=false
Type=Application
Icon=subtitleeditor
Categories=Audio;AudioVideo;AudioVideoEditing;
StartupNotify=true
MimeType=application/x-microdvd;application/x-subrip;application/x-subviewer;text/x-mpsub;text/x-ssa;text/plain;

sta kaze tu?
poZz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Ne bi trebalo to da ti izbacuje. To je .desktop fajl. Pod Windows-om bi to bio shortcut fajl na desktopu ili na nekom drugom mestu.

U terminal ukucaj
subtitleeditor [ENTER]

Nakon toga trebao bi da se startuje program a u terminalu bi trebalo da izbacuje neka obavestenja. Ako program prekine da radi usled neke greske, ta greska treba da se pojavi u terminalu. Terminal nesmes da iskljucujes dok program radi. Pobaj pa javi

Natrag