Linux i rad sa njim

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
ljudi, skinuo sam sa jednog sajta drajver za ati graficku za linux ubuntu 10.10 i kad startujem drajver duplim klikom na skinutu ikonicu pojavljuje mi se sledece:

COULD NOT OPEN THE FILE (pa onda pise adresa fajla)
gedit has not been able to detect the character encoding.
Please check that you are not trying to open a binary file.
Select a character encoding from the menu and try again.

sta da radim?

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
ljudi, skinuo sam sa jednog sajta drajver za ati graficku za linux ubuntu 10.10 i kad startujem drajver duplim klikom na skinutu ikonicu pojavljuje mi se sledece:

COULD NOT OPEN THE FILE (pa onda pise adresa fajla)
gedit has not been able to detect the character encoding.
Please check that you are not trying to open a binary file.
Select a character encoding from the menu and try again.

sta da radim?

1. Sto si skidao drajver "sa jednog sajta"? Obicno svi drajveri postoje u Synaptics-u pa ti je sigurnije da ih i tamo trazis.
2. Vise informacija kao i bolja pomoc je na domacem Ubuntu forumu - ubuntu-rs.org. Mozes tamo da nadjes resenje za tvoje problem, ako ga sad ne resis
3. To sto ti kaze jeste da pokusavas da otvoris kompajlirani program (u ovom slucaju drajver) u text editoru. Nece da moze. Ako si u Nautilus-u "otvorio" drajver trebao bi da ti ponudi i "Run" ili nesto tipa "console" ili "terminal". Ne koristim Nautilus pa nisam siguran da li izbacuje bas ovo od slova do slova. Poenta je da pokrenes preko "Run" a ako to nece onda kroz terminal/konzolu. Probaj tako a ako ne radi to sto treba da radi onda ...

a. Vidi u Synaptics-u da li postoji taj drajver mada postoji i program za detekciju vlasnickih drajvera. Ako ne mozes da nadjes, javi pa cu ti pomoci oko toga
b. Koje je ekstenzije (kako se zavrsava ime) taj fajl? Lakse ti je da ga pokrenes iz terminala ali trebas da mi kazes koja je ekstenzija ili jos bolje sa kog sajta si skinuo drajver (link)

Pozdrav i svako dobro

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
hvala ti na odgovoru... ja sam pre nekoliko dana instalirao pomenuti OS, ali sam ga ubrzo i izbrisao i vratio se na windows. medjutim, nasao sam WUBI pa sam opet instalirao linux, ali uz windows (tako da sad se upoznajem sa linuxom, a radim na win - dok ne ovladam malo linuxom)... inace, drajver za ati graficku sam skinuo sa megauploadforum.net... tek sam poceo da radim sa linuxom i ne snalazim se bas brzo... video sam da posle instalacije OS treba da dopunim sam sistem i instaliram drajvere... sve sam to uradio, ali nisam znao da li mi je to dovoljno ili je trebalo jos nesto ja da dodajem (zbunilo me je to sto kada sam pomerao prozore - ostajali su tragovi za njima; ne onako drasticno kao kad nemas drajver za grafiku, nego se kad-kad bocne stranice prozore prelome)... u svakom slucaju, sada taj problem nemam (kada sam instalirao linux preko WUBI-a)... i u svakom slucaju tebi hvala sto si izdvojio vreme da mi ovo pojasnis

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
da li neko moze da mi kaze terminal komandu za konvertovanje .txt u .pdf?
hvala

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
da li neko moze da mi kaze terminal komandu za konvertovanje .txt u .pdf?
hvala

iskreno nisam bas siguran da postoji terminal komanda dok nema u samom sistemu instaliran neki alat za konverziju....Recimo mozes preko OpenOffice za linux

Kod:
http://appnr.com/package/openoffice.org

ili jednostavno preko jednog malog alata koji ja koristim...

Startujes Ubuntu Software Center...broj 1,upises u trazilicu gPDFText...broj 2 te kliknes na dugme Install.....broj 3

65448799.jpg

Posle instalacije startujes ovaj alat u delu Applications/Accesories.....broj 1,i alat ce se i otvoriti....broj 2

66531895.jpg

U gornjem meniju alata kliknes misem na File a zatim u padajucem meniju i na Open....broj 3

72189304.jpg

Obelezis u padajucem meniju ACSII text files.....broj 4,nadjes u racunaru i obelezis tekstualni fajl.....broj 5 te kliknes misem na Open.....broj 6

80710614.jpg

Posto ubacio text u ovaj alat u gornjem meniju kliknes na File te u padajucem takodje na Save As...broj 7

89133131.jpg

Zatim podesis PDF files....broj 8,das ime novonastalom PDF fajlu.....broj 9,te kliknes jos na Save......broj 10

35096436.jpg

I dobio si konvertovani text fajl u pdf....

60319012.jpg

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Или то или да инсталираш cups-pdf (или како се већ зове у дистрибуцији коју ти користиш) и онда ћеш моћи да штампаш у pdf из било ког програма који има опцију за штампање.

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
jos nesto bih pitao: kako se instalira program koji je u .tar.gz formatu?
skinuo sam µTorrent Server 3, i nikako nisam umeo da ga instaliram... trazio sam po google-u, pokusavao sam da primenim nesto sto sam procitao, ali nista (uglavnom je sve to bilo u vezi sa terminalom)... da li postoji neki drugi nacin ili je terminal jedino resenje?
poZz

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
jos nesto bih pitao: kako se instalira program koji je u .tar.gz formatu?
skinuo sam µTorrent Server 3, i nikako nisam umeo da ga instaliram... trazio sam po google-u, pokusavao sam da primenim nesto sto sam procitao, ali nista (uglavnom je sve to bilo u vezi sa terminalom)... da li postoji neki drugi nacin ili je terminal jedino resenje?
poZz

Толико много питања у тако малом посту :D

Процес инсталирања програма на Линуксу је, у већини случајева, овакав:
- Прво провериш да ли имаш програм у Synaptics-у тј. у package manager-у који твој дистро користи
- Ако га нема у тој листи, можеш да пробаш други програм исте намене (у овом случају можеш да пробаш Transmission (ја га користим је није много захтеван), Deluge, Vuze и још брдо њих)
- Ако баш хоћеш одређени програм а не задовољава претходне услове онда мораш да га компајлираш, значи source. Поступак компајлирања зависи од тога у ком је језику програм писан.

Компајлирање је за мало искусније кориснике тј. за оне који знају да ако зезну систем да га касније и врате. Мада није никакав баук. Ако си ипак решио да га компајлираш, онда треба да знаш и који су пакети зависности. То су ти програми који су неопходни дотичном програму да би радио. Све то, како да компајлираш и који су пакети зависности, обично можеш да видиш на сајту програма којег компајлираш.

Процес се обично своди на следеће (све се ради у моћном терминалу - јеееееааа). Напомињем да обично не треба да верујеш да су све команде које видиш и добронамерне тако да је добро, ако хоћеш да сам компајлираш, да знаш шта команде раде. Ја ћу ти овде "превести" њихово значење:

- Распакујеш архиву. У твом случају то је
tar -xvzf program.tar.gz

где је
tar - програм за рад са tar архивама
-xvzf - x - extract
- v - verbose (да приказује шта ради у току компајлирања)
- z - рад са додатном архивом (z је за .gz a ј је за bz2)
- f - следи фајл којег треба да распакујеш

Онда треба да одеш у нови директоријум и да ту одрадиш три чаробне команде, једну по једну (обрати пажњу на "./"):
./configure
make
make install

Oве три команде нису обавезне и зависи како је програм писан, што сам већ споменуо. Обично се у том директорију налази и датотека INSTALL где пише како се програм инсталира.

За компајлирање ти је обично потребан root налог а ако користиш неки од Ubuntu деривата онда треба да користиш sudo ако се жали да немаш дозволе да радиш то што покушаваш.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Jos nesto........bar sto se tice PDF.....

Mozes bez problema u Linuxu putem programa Wine ili Crossover(objasnjeno je u ovoj temi) da instaliras recimo Microsoftov Office 2003 ili 2007 koji rade odlicno a zatim i Word dodatak za PDF.....takodje instaliras preko Wine...

:download:
Kod:
http://rapidshare.com/files/448099207/PDF_-_World.rar

:sifra:

Kod:
SerbianForum.org
postupak pretvaranja teksta u PDF je onda jednostavan.Startujes Word...broj 1,ubacis tekst koji zelis pretvoriti u PDF....broj 2,zatim u vrhu prozora kliknes na Office znajk te u padajucem meniju sidjes na Save As,te desno odes i kliknes misem na PDF of XPS.....broj 3

17357646.jpg

Zatim odredis u kom deli racunara zelis usnimiti novonastali PDF dokumenat,das mu ime.....broj 4 i kliknes na dugme Piblish.....broj 5

73288639.jpg

Za par trenutaka imaces tekstualni dokumenat u PDF formatu.....

93960040.jpg

Sto se tice instalacije programa kolega ti je u detalje sve lepo i objasnio pa da se ne ponavljamo....to je zapravo to......

Natrag