jos nesto bih pitao: kako se instalira program koji je u .tar.gz formatu?
skinuo sam µTorrent Server 3, i nikako nisam umeo da ga instaliram... trazio sam po google-u, pokusavao sam da primenim nesto sto sam procitao, ali nista (uglavnom je sve to bilo u vezi sa terminalom)... da li postoji neki drugi nacin ili je terminal jedino resenje?
poZz
Толико много питања у тако малом посту
Процес инсталирања програма на Линуксу је, у већини случајева, овакав:
- Прво провериш да ли имаш програм у Synaptics-у тј. у package manager-у који твој дистро користи
- Ако га нема у тој листи, можеш да пробаш други програм исте намене (у овом случају можеш да пробаш Transmission (ја га користим је није много захтеван), Deluge, Vuze и још брдо њих)
- Ако баш хоћеш одређени програм а не задовољава претходне услове онда мораш да га компајлираш, значи source. Поступак компајлирања зависи од тога у ком је језику програм писан.
Компајлирање је за мало искусније кориснике тј. за оне који знају да ако зезну систем да га касније и врате. Мада није никакав баук. Ако си ипак решио да га компајлираш, онда треба да знаш и који су пакети зависности. То су ти програми који су неопходни дотичном програму да би радио. Све то, како да компајлираш и који су пакети зависности, обично можеш да видиш на сајту програма којег компајлираш.
Процес се обично своди на следеће (све се ради у моћном терминалу - јеееееааа). Напомињем да обично не треба да верујеш да су све команде које видиш и добронамерне тако да је добро, ако хоћеш да сам компајлираш, да знаш шта команде раде. Ја ћу ти овде "превести" њихово значење:
- Распакујеш архиву. У твом случају то је
tar -xvzf program.tar.gz
где је
tar - програм за рад са tar архивама
-xvzf - x - extract
- v - verbose (да приказује шта ради у току компајлирања)
- z - рад са додатном архивом (z је за .gz a ј је за bz2)
- f - следи фајл којег треба да распакујеш
Онда треба да одеш у нови директоријум и да ту одрадиш три чаробне команде, једну по једну (обрати пажњу на "./"):
./configure
make
make install
Oве три команде нису обавезне и зависи како је програм писан, што сам већ споменуо. Обично се у том директорију налази и датотека INSTALL где пише како се програм инсталира.
За компајлирање ти је обично потребан root налог а ако користиш неки од Ubuntu деривата онда треба да користиш sudo ако се жали да немаш дозволе да радиш то што покушаваш.