1. može li jedan savet?
Moze i nekoliko
2. upravo sam instalirao windows 7, ali sam u PC ubacio još jedan HD od 500 gb i interesuje me mogu li na njega da instaliram Linux (i koji se preporučuje za početnika)?
Mozes da instaliras na njega Linux. Ne moras ceo hard disk da iskoristis za Linux, mozes da napravis particije. Ovo za pocetnika nisi bas definisao: da li za pocetnika sa Linux-om ili sa racunarima
Da li ces da se trudis da ga oblikujes svojim potrebama i da ucis kako da ga koristis ili je tu samo da ga "pokazes" nekom drugu/drugarici? Sve zavisi.
Linux Mint ti sa instalacionim diskom donosi sve audio i video kodeke i lak je za koriscenje. Takav je i PCLinuxOS. Ima jos par takvih distribucija gde skoro da ne treba da radis nista.
Ako hoces nesto da nesto naucis o linux-u onda je bolji neki gde sam sve podesavas od nule. Takav je Arch Linux na primer i ja ga koristim. Sa takvim distroom ces dosta nauciti o svom racunaru i na taj nacin ces maksimalno iskoristiti njegove mogucnosti.
3. I kako se to posle praktično ponaša, kada startujem PC dobije li se neka opcija koji ću OS da koristim, ili će komp po deffaultu da diže Windows 7, a ja iz njega da ulazim na drugi HD i u Linux..?
Na prvoj stranici ove teme imas kako izgleda meni sa izborom Win/Lin. Moze da bude i graficki lepsi ali to je u sustini to. A kako ces do njega doci? Mozda je bolje da se nadjemo na nekom chat-u online pa da ti objasnim sta da radis i na sta da obratis paznju mada evo i ovde neka objasnjenja.
Prvo treba da saznas i da nam kazes koliko imas particija na prvom a koliko na drugom hard disku. Nakon toga, recicu ti gde da instaliras linux (na koju particiju) da ne bi sucajno zeznuo Win 7. Pri instaliranju bootloader-a (onaj meni sa izborom OS-a) treba da navedes putanju primarnog hard diska tj. Win 7. Kad budes pokretao racunar, pojavice ti se meni i ti izaberes ono sto hoces.
Ne znam zasto koristis Win (ne mislim na ubedjenje vec da i samo za igre ili radis nesto ozbiljno) pa ne znam kako da te savetujem po tom pitanju. Ako je za igre, onda je mozda bolje da instaliras XP jer je za igre bolji i da ga samo za to koristis. Duze ce ti trajati. Linux mozes da podesis za sve ostalo: internet, chat, video, audio, dokumenti, igrice, ma sve. Ako sve to podesis, vise vremena ces provoditi na Lin pa ce ti XP stvarno koristiti samo za igranje.
Pozdrav i srecno