Linux i rad sa njim

Član
Učlanjen(a)
27.06.2009
Poruka
9
Moje misljenje je da ces se bolje upoznati sa linux-om ako ga instaliras na sistem. Vec si rekao da imas jednu particiju. Odvoj malo mesta sa nje za linux i koristi ga tako. Manje ces imati problema nego da je pokreces kao "virtual PC".

Ne mogu da ti pomognem sa virtualizacijom jer je ne koristim a ne mogu ni da ti pomognem ni sa Windows-om, jer i njega ne koristim. Mogu samo da ti kazem da je bolje da na Google trazis resenje za problem sa stavljanjem virtuelnog drajva na drugu particiju kao i za stavljanje odredjenog Linux-a na odredjeni sofver za virtualizaciju. Bas sam juce citao na forumu za neki Linux, mislim da je bio Pentoo, da je neki lik imao probleme sa Microsoft-ovim programom za virtualizaciju (?) a da je sa nekim drugim (?) sve odmah proradilo.

Pozdrav i svako dobro

Uspeo sam malo sam guglao i nasao sam dobar tutorial.
Hvala na vremenu koje si odvojio za mene.
Sad krecem u istrazivanje

Član
Učlanjen(a)
01.01.2010
Poruka
78
Kole pomagaj:-((((. Pokusavao sam instalirati PSlinuxOS sa live cd i nesto sam izgleda pogrijesio kod particija i izgleda da mi je izbrisao VISTU ako je to moguce.Sad sam instalirao UBUNTU(radi ok,problem bio kod drajvera za graficku 3d) i na HDD mi pokazuje nakakav folder lost + found.Kad restartujem nemam mogucnost podizanja sa windowsa.Kad sam podizao ubuntu pokazao mi je nekakvi 5-6 particija,i jednu koja je kapaciteta kao moja za HP RECOVERY MANAGER.POMAGAJjjjjjj

Član
Učlanjen(a)
27.06.2009
Poruka
9
Molim za jedan savet, posto vidim da se boki bas bavi ovim programima nadam se da ce moci da mi pomogne ali i bilo ko drugi ako moze pomagajte.
Naime podigao sam na windowsu virtual box i na njemu instalirao ubuntu sve savrseno dobro radi izlazim i na internet ali imam jedan problem nemogu da pristupim deljenom folderu koji sam podesio kad sam podizao masinu.
Internet mi je wireless i kad podignem ubuntu odmah sam na internetu, imam pristup optici i usb diskovima osim tom deljenom folderu koji se nalazi na sistemu domacinu. Da li treba da napravim neko umrezavanje ili kako vec da to napravim.
Hvala unapred

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Kole pomagaj:-((((. Pokusavao sam instalirati PSlinuxOS sa live cd i nesto sam izgleda pogrijesio kod particija i izgleda da mi je izbrisao VISTU ako je to moguce.Sad sam instalirao UBUNTU(radi ok,problem bio kod drajvera za graficku 3d) i na HDD mi pokazuje nakakav folder lost + found.Kad restartujem nemam mogucnost podizanja sa windowsa.Kad sam podizao ubuntu pokazao mi je nekakvi 5-6 particija,i jednu koja je kapaciteta kao moja za HP RECOVERY MANAGER.POMAGAJjjjjjj

Nema vas par dana pa onda kad dodjete tu su teska pitanja :)

Ako si instalirao Linux na sda1 particiju onda ti je Vista otisla. Koliko sam razumeo tvoj problem, pokreni Ubuntu i pogledaj da li u nekoj od particija imas fajlove karakteristicne za Windows (program files, windows i slicno). Ako su tu, onda verovatno nisi izbrisao Vistu pa mozes da imas dual boot. Proveri pa javi

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Molim za jedan savet, posto vidim da se boki bas bavi ovim programima nadam se da ce moci da mi pomogne ali i bilo ko drugi ako moze pomagajte.
Naime podigao sam na windowsu virtual box i na njemu instalirao ubuntu sve savrseno dobro radi izlazim i na internet ali imam jedan problem nemogu da pristupim deljenom folderu koji sam podesio kad sam podizao masinu.
Internet mi je wireless i kad podignem ubuntu odmah sam na internetu, imam pristup optici i usb diskovima osim tom deljenom folderu koji se nalazi na sistemu domacinu. Da li treba da napravim neko umrezavanje ili kako vec da to napravim.
Hvala unapred

Ako ti Boki ne odgovori sa boljim resenjem, probaj koristeci moje savete. Prvo da napomenem da nemam bilo koju virtuelnu masinu, nisam sa njima radio i ne planiram. Druga napomena je da ne koristim Ubuntu i forkove i isto ne planiram. Znaci, na pitanja "gde je to u ubuntu-u" i "gde je to u virtual box-u" ne odgovaram :)

Kad koristis *buntu, vidi da li vidi ostatak racunara na standardan nacin. Znaci, pokreni gparted i vidi da li cita sve particije. Ako cita (mozda ti oznake nece biti jasne ali bitan je broj particija) onda ima sanse da vidis tu deljenu particiju i iz linux-a. Ovo su sve moja nagadjanja pa ne moraju da budu tacna. Komanda koja moze umesto gparted-a da ti pomogne jeste "sudo fdisk -l" (bez navodnika, kucaj u terminalu). To bi trebalo da ti izlista spisak particija. Ako ih cita onda ne vidim razlog zasto ne bi mogao da im pristupis iz linux-a. Proveri pa javi a mozes da das i izlaz od ove komande, ako ti nije tesko.

Nisi rekao, a trebao si, da li si trazio resenje na internetu za ovaj tvoj problem?

Član
Učlanjen(a)
27.06.2009
Poruka
9
Ako ti Boki ne odgovori sa boljim resenjem, probaj koristeci moje savete. Prvo da napomenem da nemam bilo koju virtuelnu masinu, nisam sa njima radio i ne planiram. Druga napomena je da ne koristim Ubuntu i forkove i isto ne planiram. Znaci, na pitanja "gde je to u ubuntu-u" i "gde je to u virtual box-u" ne odgovaram :)

Kad koristis *buntu, vidi da li vidi ostatak racunara na standardan nacin. Znaci, pokreni gparted i vidi da li cita sve particije. Ako cita (mozda ti oznake nece biti jasne ali bitan je broj particija) onda ima sanse da vidis tu deljenu particiju i iz linux-a. Ovo su sve moja nagadjanja pa ne moraju da budu tacna. Komanda koja moze umesto gparted-a da ti pomogne jeste "sudo fdisk -l" (bez navodnika, kucaj u terminalu). To bi trebalo da ti izlista spisak particija. Ako ih cita onda ne vidim razlog zasto ne bi mogao da im pristupis iz linux-a. Proveri pa javi a mozes da das i izlaz od ove komande, ako ti nije tesko.

Nisi rekao, a trebao si, da li si trazio resenje na internetu za ovaj tvoj problem?

Trazio sam i na internetu ali nisam uspeo da nesto pronadjem, stvar je u tome sto linux podignut na virtuelnoj masini ne vidi sistem domacina kao sto ga vidi sa recimo neke live verzije ili kad je uradjen dual boot, zato sam se najvise i obratio bokiju posto je i on sam rekao da linux vise koristi kao zabavu i sto je on ove linux verzije koje je objasnio u svojim tutorialima podizao u virtuelnoj masini na windows sistemu.
U svakom slucaju hvala na savetima.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Ti me bas pogodi sa pitanjem......

Skoro sve sisteme imam u Virtualboxu ali linux nemam niti sam ga ikada imao u njemu....vec na dualbootu ....Pokusaj pitati kolegu moderatora kupskog na privatnoj poruci posto slabije zalazi u ovaj deo...Znam da on ima ubuntu 10.10 u virtualboxu...

snap201103130121.jpg

Član
Učlanjen(a)
01.01.2010
Poruka
78
Otisla je,al nema veze,snacicu se nekako.Zao mi samo HP recovery-a,bila je dobra stavr,a i particioniranje sa vistom je islo lagano.Ima mi prijatelj isti ovakav lapic;-),al on je bio pametniji pa je nareyao na cd-ove OS V.A sad jedno pitanje koje nije za LINUX,da li je bolje da instaliram Vistu ili WINDOWS 7 SER.PACK koji sam skinuo sa interneta(veliko hvala SERBIAN FORUMU za linkove)???????

Mlada nada
LEGEND
Učlanjen(a)
08.04.2010
Poruka
1.292
Da bi u virtualboxu koristio djeljenu fasciklu ,moras da instailras Guest Additions.

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
Otisla je,al nema veze,snacicu se nekako.Zao mi samo HP recovery-a,bila je dobra stavr,a i particioniranje sa vistom je islo lagano.Ima mi prijatelj isti ovakav lapic;-),al on je bio pametniji pa je nareyao na cd-ove OS V.A sad jedno pitanje koje nije za LINUX,da li je bolje da instaliram Vistu ili WINDOWS 7 SER.PACK koji sam skinuo sa interneta(veliko hvala SERBIAN FORUMU za linkove)???????

jel ti je kompjuter 32-bitni ili 64-bitni?
ukioliko je 64-bitni, instaliraj win 7 (cuo sam da za 32 bit ima dosta gresaka - samo sam cuo, nisam probao) :)
sedmicu koristim vise od dve godine i super je, dosta je stabilan o.s....
ako si skinuo service pack 1 - instaliraj, cak iako imas klasicnu verziju, javice ti da apdejtujes u service pack 1...
poZz

Natrag