Krvavi obračuni balkanskih EGWista

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
*Ellen White i vakcine*

U ovom pismu, W. C. White najprije kaže da je i njega EGW vakcinirala kao dijete, ali da je izrazila negodovanje nad vakcinama zbog toga što se njegovo zdravlje pogoršalo nakon što je primio vakcinu. A zatim kaže:
"Majka je pažljivo slušala argument da su metode vakcinacije unaprijeđene i kada smo u svojim putovanjima stigli u veliki grad gdje su harale velike boginje i raspravljali smo o tome trebamo li se ja i moji kolege vakcinirati, ona nije imala prigovor, i u skladu s argumentom liječnika da to nije samo za našu vlastitu sigurnost nego i za sigurnost drugih, ja i moji kolege smo se vakcinirali."

Naravoučenije: Ako vam i sam Bog kaže da se ne cijepite, vi se cijepite, jer Ellen White kaže da tako treba. ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jasno ti kaze da moras priznati da je on Bog:

"Ako li ne priznate da JA JESAM, umretćete u gresima svojim"

Upravo ovaj stih ništa ne govori o Božanstvu već o tome da je Isus Onaj čije principe treba da sledimo ako želimo život večni. Inače, bi u suprotnom spasenje zavisilo od dogamskog poznanja prirode Hristove. Spasenje može zavisiti samo od sleđenja Isusa i Njegovih principa..koji su dati da poznamo šta je volja Božija i tako živimo..zato On kaže "ako ne spoznate da sam Ja...Taj koji vam donosi spasonosnu istinu i da sam ja vaš Spasitelj od greha".

Nikakvog Božanskog ispovedanja ovde nema. Dok sam i bio zagriženi pristalica Hristovog Božanstva na zemlji ja ove stihive nikada nisam koristio u nekoj ozbiljnijoj argumentaciji. Jednostavno, bio sam i pored zagriženosti sasvim dovoljno svestan da je ovakva argumentacija sa ovim stihom recimo više kontraproduktivna nego korisna.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima.

Reče DarthShone ovo. Gdje to Duh Sveti nazvan Gospodin, molit ću citate. Kako se to SD skupa časti i zajedno slavi? Daj stihove gdje se SD obožava kako u SZ tako i u NZ. Gdje stih koji govori da se Bogu Svetom Duhu trebamo moliti i kako se to njemu vjernik moli?

Hteli mi priznati ili ne..pitanje Duha Svetoga(Njegove uloge, delovanja itd..) još nismo dovoljno razumeli. Ko god misli da je konačno i potpuno razumevanje ovoga odavno poznato, greši. I baš zbog toga postoje brojna neslaganja baš po pitajnu delovanja Duha Svetoga.

Ono što mogu reći za sada..da je "Duh Sveti" isto samo uloga. Problem je što na osnovu uloge i dužnosti mi gradimo dogme...a ono što je uloga nije Njegovo konačno i trajno tj. večno razumevanje. Ta uloga koju ima ovaj "treći entitet" uz uloge "Otac" i "Sin"(koje takođe nisu večite kategorije) je jedno a ono što je On u svojoj sušastvenosti je drugo.

To treba samo voditi računa.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.113
Naravoučenije: Ako vam i sam Bog kaže da se ne cijepite, vi se cijepite, jer Ellen White kaže da tako treba. ;)

Ellen White na jednom mestu kaze ( parafraziram ) "da ne bi treabali da odbijamo medicinsku pomoc, i da bi trebali da uzimamo lekove ako nam ih je lekar prepisao"

Meni licno je Bog objavio glasom "da ce me cuvati i isceljivati od svih bolesti" u trenutcima kada mi je dao iskustvo cudesnog isceljenja od bolesti bruha ili kile.

Covek prvenstveno treba da se moli Bogu da ga sacuva i isceljuje, a lekove ce potom lako odbaciti.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Upravo ovaj stih ništa ne govori o Božanstvu već o tome da je Isus Onaj čije principe treba da sledimo ako želimo život večni
Nebitno je kako ti ovo tumacis, jer fariseji su ovo shvatili kao tvrdnju da je sebe proglasio Bogom, zato i vataju kamenje da ga ubiju, a ti kazes da su pogresno razumeli, a on to jos gore potvrdjuje kada ga pitaju "ko si ti", a on kaze "pocetak kako vam i kazem"! I da je "sisao sa neba", sto i otkrivenje uci da je on ALFA I OMEGA, onaj kroz kojeg je sve stvoreno! O tome govori!

A ti to mistifikujes kao da on govori da je "njegova nauka sa neba"! Totalne gluposti pises, jer nije nauka sa neba, vec on "govori o sebi", on kaze ko je i odakle je, jer to je bila tema, a ne poreklo nauke!

I nisam ja ovo tebi rekao, jer tebi to nista ne znaci, vec Laodikeji!

Ono što mogu reći za sada..da je "Duh Sveti" isto samo uloga.
A mozda je bio i andjeo Gabrijel kako su adventisticki pioniri smatrali u pocetku, ili je ipak Boze me sacuvaj jeresi, mozda bio prorok muhamed! Kasnije su to neki pioniri i tvrdili, nije ni cudo odakle tebi takva nauka!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nebitno je kako ti ovo tumacis, jer fariseji su ovo shvatili kao tvrdnju da je sebe proglasio Bogom, zato i vataju kamenje da ga ubiju,

Zašto su tako bitni fariseji?

a ti kazes da su pogresno razumeli, a on to jos gore potvrdjuje kada ga pitaju "ko si ti", a on kaze "pocetak kako vam i kazem"! I da je "sisao sa neba",

Sve je ovo frazologija i nema veze sa Božanskom prirodom koju navodno On sam za sebe svedoči.

Ali da se vratimo ovom stihu..Ja jesam..kažeš to je očito da govori o Božanstvu. Kažem i opet te pitam da li spasenje onda zavisi od formalnog ispovedanja prirode Hristove ili sleđenja Njegovih principa? Sasvim je onda pogrešna percepcija spasenja ako ovi stihovi ukazuju da je spasenje povezano sa dogmatskim razmatranjem Hristove prirode..

A ti to mistifikujes kao da on govori da je "njegova nauka sa neba"!

Opet sa bukvalističkog shvatanja koji ovde pokazuješ onda moraš priznati da je On i na nebu pre dolaska "Sin Čovečiji"..dakle na nebu je Čovek pre dolaska i silaska sa neba. Da li vidiš koliko je to neodrživo?

A mozda je bio i andjeo Gabrijel kako su adventisticki pioniri smatrali u pocetku, ili je ipak Boze me sacuvaj jeresi, mozda bio prorok muhamed!

Možda, ako ti kažeš tako Mire moj. Mada samo je zanimljivo kakve implikacije iznosiš..što je potpuno pogrešno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A mozda je bio i andjeo Gabrijel kako su adventisticki pioniri smatrali u pocetku, ili je ipak Boze me sacuvaj jeresi, mozda bio prorok muhamed! Kasnije su to neki pioniri i tvrdili, nije ni cudo odakle tebi takva nauka!

Na onom drugom forumu Jovan je sugovornike i oponente (pravoslavce) uvjeravao de se Muslimanima mora propovijedati Isusa "kakvog oni mogu prihvatiti", a to je Isus koji je samo čovjek. :) Sve ti je jasno.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Rekli bismo: "Jašu Jelenini svjedoci".

Jašu jašu, ali koga mogu. Hteli bi oni sve, ali ima onih kojima je Bog razuma dao da razluče istinu od laži te jelenini jahači subotokalipse ne mogu sve zajahati.

Upravo tako. Ona im je "Bog"....

Predlažem da izmene uslove za pripadnost kultu, te da umesto onih "fundamentala" svako ko njihovim "umotvorinama" poveruje, sedam puta na dan okrenut ka Maine-u, uzdignutih ruku uzvikuje: "Nema Boga do "Božanstva", sestra Ellen je njegov prorok"

Naqpisao sam juče skoro pa čitav esejj o tome kako su i zašto subotarski "pionirčići" pokupili svoje blasfemične budalaštine.

Na onom drugom forumu Jovan je sugovornike i oponente (pravoslavce) uvjeravao de se Muslimanima mora propovijedati Isusa "kakvog oni mogu prihvatiti", a to je Isus koji je samo čovjek. :)Sve ti je jasno.

I te kako je jasno, otuda i Laodikejino "muhamedanci su bolji hrišćani", i Jovanovo umiljavanje muhamedanstvu. Identično im je klanjanje pissanom tekstu, isti odnos prema "prorocima"....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo kako "subotarska akademska krema" knjige proizvodi (štanca)

Zdravko Vučinić:

Put Trojstva - od Vavilona do papstva
Put Trojstva - od papstva do ostalih crkava
Biblija razotkriva crkve kao savremeni Vavilon

Pavle Simović 'Institucija':

Papstvo, trojstvo, 666 i obožavanje Sotone

Ključne stvari oko identifikacije porijekla i značenja trojstva privode se kraju.

Kainos:

Nego, je li moguće ovu cijelu studiju imati u jednom PDF dokumentu, kako ste postavili po redoslijedu...a ne da se traže dijelovi na stranici religija.me....mislim dobro je imati tako u dijelovima, jer se pišu komentari....ali ako bi se moglo naći sve to na jednom dokumentu bilo bi dobro za podijeliti ili printati....

Zdravko Vučinić:

Taj serijal na sajtu je dio knjige o trojstvu čije je pisanje završeno, i biće postavljena na forumu i na sajtu u pdf formatu. Pavle je upravo završio i korice.

Kainos:

Nego ono što najviše zanima trojičare u raspravama je da oni žele citate koji govore o Isusovom rođenju ili proilaženju iz Oca....ne znam da li ste to objašnjavali osim Izreka 8,22-30...da je Mihej 5,2 najvažniji stih koji govori o rođenju...prvo se govori o izlasku iz Betlehema i onda se želi naglasiti da je on izašao u vječnosti .... već kad pravite dobru knjigu o trojstvu....uradite to dobro i ubacite ovo što sam spomenuo...egezegezu Miheja 5,2 i ovo izaći od Oca...ima 3-4 stiha..jedan je u Ivanu 17.....ostali su između 7 i 17 poglavlja...isto 1. Kor 1,15...prvorođenac svakog stvorenja govori o njegovom rođenju....

Zdravko Vučinić:

Mislim da smo sve ono što je najvažnije na temu trojstva obuhvatili pa i ovo o čemu "kainos" govori uglavnom. Ti "kainos" pročitaj prvo pa onda kaži šta imaš, jer ovo o čemu ti govoriš su osnovne stvari i to se podrazumijeva da je obuhvaćeno...,

Pavle Simović 'Institucija':

Stavili smo referencu za Mihej 5:2 prema ovoj sugestiji.
Knjiga će biti večeras postavljena na sajtu.
--------------------------
Kao što vidite, akademsko trojstvo - Vučinić, Kainos i Simović "izuzetnu knjigu" o Trojstvu napisaše. Istina, njihovo akademsko trojstvo se raspade, ode Vučinić drugim smjerom, a njihovu "izvrsnu knjigu o Trojstvu" zajahaše i iz nje "pamet prodaju sitnija Jelenina služinčad", tripo, Jovan.

Dakle, treba razlikovati "institucionalnu subotarsku sektu", HAC-erku kako je zove 'Institucija' Simović, koja institucionalno šiša ovce za desetak, te "vaninstutucionalne dilere adventističkog opijuma za narod", kao što su Miroljub Petrović, Pavle Simović, Zdravko Vučinić. I Kainos je imao biznis u dilanju ovog subotarskog opijuma, dok su ovdje prisutni tripo i Jovan najobičniji pušioničari. Laodikeja je posebna priča. ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag