- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Pitam se samo ko je uopšte tom arogantnom "tripu namesto tripa" uopšte dao status institucije, makar se radilo o takvom kultu kakav je kult Ellen Gould Harmon White?
Kainos ga je ustoličio kao 'Instituciju'.
'Institucija' citira David-a Clayton-a, namjeravajući ga ispendrečiti, a pendrek se vraća kao bumerang. Pa pogledajmo dio teksta spomenutog Claytona koji potpuno razobličuje sav jad i bijedu subotarske sekte.
David Clayton:
Prije nekoliko godina razvio sam načelo korišćenja Biblije kao mog jedinog autoriteta u vjerskim stvarima. Prije tog vremena bio sam sam u velikoj mjeri zavisan o spisima Elen Vajt da definišem i dokažem stvari u koje vjerujem. Odlučio sam da promijenim ovaj pristup, prvo zato što je to sama Elen Vajt preporučila, i drugo zato što sam otkrio da je korišćenje Elen Vajt kao autoriteta vrlo često bio razlog da ljudi ignorišu, previđaju ili čak ulaze u kontradikciju sa onim što Biblija jasno uči.
Kad samo počeo raditi na ovom principu, počele su stizati optužbe da sam odbacio Elen Vajt. Slobodno priznajem da ima nekih stvari u kojima sam se otvoreno suprotstavio iskazima Elen Vajt, ali što se mene tiče to ne znači da sam odbacio Elen Vajt, već znači da sam odbacio ideju da je Elen Vajt nepogrešiva. .... Potpuno odbacujem ideju da je ona autoritet jednak Bibliji, ili da je sve što je ona napisala nepogrešivo. Ako to znači da sam odbacio Elen Vajt, onda neka bude tako.
Što sam više ulazio u diskusije i neslaganja, to sam više prepoznavao da mnogi od nas imaju odnos prema Elen Vajt koji se može opisati samo kao idolatrija. U stvari mislim da ne treba mnogo umjeća da se sugeriše da su neki od nas došli blizu obožavanja Elen Vajt. Ovakav odnos me podsjeća na Jevreje Isusovog vremena koji su glorifikovali Mojsija dok su ubili sina Božjeg.
Ono što nalazim neobičnim je da ljudi sasvim odbacuju i protivrječe najjasnijim učenjima Biblije koristeći se iskazima Elen Vajt da ih opovrgnu. Otkrio sam da je ovo iznenađujuća činjenica. Tako mi pala na um misao ko zaista podriva Elen Vajt? Da li ja, koji tvrdim da nije sve što ona kaže nadahnuto ili osobe koje namjerno postavljaju Elen Vajt protiv Biblije? Ono što ti ljudi traže od nas je da uzdignemo Elen Vajt protiv Svetog Pisma! Oni traže od nas da prosuđujemo Sveto Pismo pomoću Elen Vajt, da određujemo da li su Pisma ispravna ili neispravna na osnovu onoga što Elen Vajt kaže! Oni su izokrenuli stvari. Elen Vajt je ta koja mora biti vrednovana i analizirana po tome šta Biblija kaže, a ne obrnuto!
Samo u umu slijepih idolopoklonika Elen Vajt može nositi isti autoritet kao ljudi poput apostola Pavla, na primjer. Na žalost, postoje neki koji su toliki idolopoklonici u svom odnosu prema Elen Vajt, toliko zatvorenog uma u svom pristupu istini, da će sasvim odbaciti ono što Biblija kaže i pristati uz učenja Elen Vajt!