P.S. 'Institucija' nastavlja pendrečenje subotarske polubraće:
Vezano za temu otpada Adventističke crkve, na Internetu sam pronašao rad izvjesnog Aleksandra Veljića pod naslovom "Zamka svetskog adventističkog vavilonskog sistema", koji daje vrlo solidan uvid u ovu problematiku, uz izuzeće njegovih teoloških dispenzacionalističkih stavova, istorijskih natezanja i mišljenja o radu Elen Vajt. Prenosimo, dakle, ono što smatramo korisnim iz te skripte.
Aleksandar Veljić:
Na poziv dekana adventističkog Teološkog fakulteta u Beogradu, 20. novembra 1996. sam gostovao u toj ustanovi u svojstvu predavača koji je sa studentima podelio neka iskustva, iskušenja i zamke otpada od biblijske Istine kog sam bio svedok kao neposredni organizator otpora toj pogibelji u sredini gde sam živeo 1995. o čemu sam sačuvao dnevničke zabeleške. To prijatno iskustvo među studentima adventističke teologije donelo mi je nove prijatelje i nova saznanja o tom verskom sistemu, što je tim pre bilo značajno zato što su se u taj sistem uključili pojedini rođaci i prijatelji. Lično nikada nisam ni pomišljao da postanem adventista, mada su postojali suptilni pokušaji i pritisci da budem uvučen u taj sistem pošto držim sedmi dan. Savest mi nije dopuštala da prihvatam učenja i prakse te denominacije. Uvideo sam da nas mnogo toga deli u smislu poimanja Svetog pisma, plana spasenja, svrhe i misije „crkve“, a istini za volju od šarenila svakovrsnog sveta u toj crkvi odeljivali su me i poneki ogavni pojedinci, manipulatori, „vernici na papiru“, duhovni trgovci, samopravednici koji misle da su živi sveci, bezakonici koji bi, da pakao stvarno postoji, zaista tamo goreli...
-------------------------------
Nathanael:
Vjerovatno ima istine u ovome ,više i ptica na grani vidi da je vodstvo svake crkve otpalo.
Ali izvjesni Aleks je jedan od najjačih protivnika na našim prostorima ne samo loših ubačenih stvari u adventizam,nego i samog rada Ellen White ,tj. preciznije da kažem ,biblijskih istina koje izvorni adventizam jedini ima .Čovjek je izjavio i postavio sliku na Facebooku ,to sam svojim očima gledao ,koja glasi ' Gojimi samo postoje da služe Židovima'. Čak su ga sami njegovi judeo -kršćani ispravljali i zgrozili se kad su vidjeli što je objavio. On smatra gojimima sve osim svoje vjere .Judeokršćanski sistem smatra da ćemo mi ako se spasimo ,služiti njima ,krivo shvaćene riječi 'dat ću mu vlast nad narodima' iz Otk .Neznam koliko mogu vjerovati tom izvoru informacija .Primjetio sam da judeokršćani najviše napadaju i najviše se daleko bave adventizmom ,pišu razne traktate i članke protiv .Boje se osuditi druge,veće vjere ,ne svi naravno ,neki i protestiraju protiv glavnih ,ali adventizam nonstop napadaju ,pogotovo proročicu tj. izvorni adventizam .Judeokršćanin mi je jedan govorio često da bi ja u teokraciji izgubio glavu .Ispod tog finog nazovi 'starozavjetnog' omotača ,krije se militantni duh i to ne poštujem .Naravno oni su i Stari Zavjet potpuno krivo shvatili ,o čemu si mi ti najviše otvorio oči kada si pisao istinu o dispencionalizmu .