Najbolje Jovane, da ti nama ovdje citiraš tog Jovana Damaskina, i ako još pronađeš neke oce da je Isus imao početak, kao rođen. Mire ne zna razliku rođen i stvoren. Stvoren je iz ničega, kao anđeli. Rođen, proizišao iz Očevih grudi, ista materija, kao kad od planine izvadiš kamen koji jest Isus.
Antitrinirarijanci izraz "rodjen" u bibliji poistovecuju sa znacenjem "stvoren"! A Jovan to isto radi!
A ti, sta tvrdis?
Znam ja da ste vi izraz "rodjen" shvatili pomalo bukvalno, kao da je Isus iste materije kao Bog, da je proizasao iz Oca! Dakle malo drugacije shvatate, ali ipak ostaje da je on "nastao" ili da ima "uzrok"! Jer ako nesto "proizlazi" iz necega to je "stvoreno" ili ima "uzrok"!
Dodje mu na isto, tvrdio ti ovde da je "stvoren" da je "proizasao" ili da je doslovno "rodjen".. Kako god da okrenes, on je u sva tri slucaja imao pocetak tj. uzrok! A znamo da Bog nema uzrok!
Citirao sam ga više puta u razgovoru ranije. Nije problem, ako treba opet ću čim stignem.
Mozes ti ciitirati i hiljadu puta kad izvrces njegove reci i vadis ih van konteksta!
Simvol vere kaze:
"Verujem.. U jednoga Gospoda Isusa Hrista... RODJENOG, NE STVORENOG!"
Dakle taj izraz "rodjen" ne znaci "stvoren"!
Ne mozes ti uzeti naseg crkvenog oca i onda tvrditi da je on ucio nesto drugo, suprotno crkvi, ili da njemu izraz "rodjen" - dokazuje da je Isus "stvoren"!
Mi tako ne tumacimo taj pojam, niti ga biblija tako shvata! Pojam "roditi" nema smisao "nastanka"! To je antropomorfizam koji opisuje "odnos"! A ne opisuje to nacin kako je neko nastao!
I ti si "rodjen od Boga" pa nisi nastao stvaranjem kao andjeli, vec si rodjen posredno od majke na zemlji ili si rodjen duhovno! Dakle, taj izraz ne opisuje "nacin tvog nastanka" ili "nastanak uopste" vec ukazuje na
ODNOS!
Tako i u vezi Hrista kada se govori da je on "rodjen od Boga" , da je "jedinorodjen", "prvorodjen" to opisuje njegov odnos sa Bogom, a ne nacin na koji je on nastao ili na koji dolazi na svet!
Zato sve sto pokusavas da nametnes nama, nije nase ucenje, nego vase antitrinitarijansko! Vi trazite podrsku za svoja verovanja i u tekstovima nasih crkvenih otaca, pa ih ne nalazite i onda morate da ih izokrecete!
Ne moze Jovan Damaskin pisati nesto drugo osim ucenja crkve, niti to moze Terutlijan, kojeg cesto citirate da pokazete kako rani crkveni Oci uopste nisu verovali u Trojstvo (ili su malo drugacije verovali). Tragikomicno je da vi zapravo i citirate nase najvece antitrinitarijance i onda iz njihovih reci izvlacite da su oni poricali Trojstvo, ili su nesto drugacije shvatali Bozanstvo pa su im izjave kao protivrecne!
To su vase fantazije!
Otac je pre Sina..po učenju crkve.
To je izvrtanje reci, ne postoji vreme kada Sina nije bilo a Otac bio sam! To u tekstu nigde ne pise, to je izvrtanje! Odnosno vasa zelja!
Kazes da ne principiras jehovizam, ali upravo iz ovoga se vidi da to nameces! Jer tvrdis da izraz "roditi" dokazuje da je neko "nastao" ili da nije bio oduvek prisutan!
Rođenje u večnosti..to uči crkva.. Nama je to u večnosti pa zato ne kažemo da je "stvoren" ali u međubobažsnkim odnosima Otac je uzrok Sina...eto. To je učenje Nikeje i crkve.
I tvoj zakljucak iz ovoga je sta? Da je Sin ipak "stvoren"! Dakle ti si iz izraza "roditi" izveo zakljucak da je on "stvoren"! Odnosno da Sin ima svoj uzrok u Ocu!
Jovane, ti kazes da ne principiras jehovizam, ali upravo je to ono sto jehovizam uci. I oni isto tumace ove retke kao da se odnose na Hristov pocetak! I oni tvrde da Sin ima uzrok u Ocu, jer ga je on "rodio", odnosno on ga je stvorio!
Zar ti mislis da ja tebe ne razumem?
Dobro te razumem, i znam da ces s ovim polako da skliznes u antitrinitarizam, polako ga uvodis, jer sve tvoje pisanje vodi krajnjem cilju - poricanju Trojstva!