Krvavi obračuni balkanskih EGWista

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mire, ne njega već njegov rečnik. Meni je žao što sam to morao reći ali on zaista takav rečnik ima.

Ja se izvinjavam i Slapu ako se uvredio..ali nadam se da rečnik može popraviti i ne nazivati druge onako kako nazvia kad se neko ne slaže sa njim.

Nit me žali nit mi se ispričavaj, niti si me uvrijedio. A ja samo Bogu zahvaljujem da je tebe, i ostale subotare-kabaliste, natjerao da se ovdje ogolite i pokažete tko ste i od koga ste. Samo ću ponoviti - vaš bog nije osoba, ali za boga možete prihvatiti "crni kamen u Meki".

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mi ovde govorimo o večitim katgorijama Božanstva. Po tom principu mi vidimo da je nemoguće da Jahve bude rođen, da proishodi iz bilo čega i da svoju Božansku prirodu "izvodi" ne iz sebe već iz drugog Jahvea.
Biblija objasnjava nebesko ljudskim kategorijama! To su sve "antropomorfizmi"!

Bog je "mladozenja" "pastir" "vinogradar" , on "radja" "ima zenu" crkvu.. itd.. Andjeli su mu SINOVI pa mozemo reci da su i oni "RODJENI", ali nisu, jer nisu nastali radjanjem..

Zato su to sve "antropomorfizmi"!

Oni sluze da nam opisu nebesku realnost ljudskim izrazima i okvirima, uporedjuju to sa onim sto bi mi mogli uporediti na zemlji, ali to nije doslovno znacenje!

Bog takodje ima ruke i noge, andjeli imaju krila, Bog sedi na prestolu, on je OTAC, on je i nas "rodio", premda nismo od njega zaista proizasli niti smo rodjeni, a tako nije ni Hristos!

Dakle, kada se u odnosu na nebesko kaze da on "proizlazi" ili da je "rodjen" to ne znaci bukvalno!

A sve se ti inace uporedjuje sa Starim Zavetom sa slikom Isaka! To ne znaci da je Hristos doslovno "rodjen"! Jer bi to onda znacilo i da Bog ima doslovnog sina, za Hrista se cak kaze da je "provorodjenac" a to je receno samo zato da se uporedi sa Isakom..

Ne mozes ti ovo doslovno uzimati!
To ne znaci da je on "nastao" u nekom trenutku!

Ako pak hoces, i Bog se naziva "pastir" on je "vinogradar" a oboje imaju "pocetak" i nastaju radjanjem, pa bi smo onda bukvalizovanjem dosli i do toga da je Jahve imao pocetak! A to je ono sto ti hoces Jovane!

To se ne moze raditi!

A ko ne razume ovo, i ne zna da su sve to samo "antropomorfizmi", taj stvarno ne poznaje bibliju!

Da li znaš Mire, da je to odlika "bogova" paganskih naroda..bogovi se rađaju od bogova. Jahve naš se ne rađa..ne pozajmljuje svoju Jahve prirodu iz drugoga. Da li to možeš pojmiti? To je nebibljski
Bog je pastir, vinogradar, on ima zenu! Dakle i Jahve ima "pocetak" jer je uporedjen sa smrtnim covekom! On jede i pije..

Da li su to paganske odlike? Hoces da kazes da je nas Bog Jahve paganski Bog?

Jovane, sve sto zelis nabaciti Hristu po sistemu bukvakizacije, mi mozemo nabaciti i Jahveu!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ovo je sve simbolika Mire..."pastir".."vinogradar"..to moraš imati na umu..."mladoženja"..pa nemisliš valda bukvano da je On Jahve to?

Ali kada govorimo o stvarnosti Bog ne može biti rođen..On nikada ne može biti rođen...i sve ostalo što ti pomenuh. Kada govorimo o stvrarnim i nepromenjivim kategorijama onda to ne može da se antropomrfizuje.

Jahve u svojoj prirodi nije rođen...niti proizilazi od drugoga..Mire, nespojivo je jednostavno.

Ne mozes ti ovo doslovno uzimati!
To ne znaci da je on "nastao" u nekom trenutku!

Ja ovde samo govorim o Jahveu..Njegovoj prirodi. Drugo je Hristos..dat nama radi spasenja. Ali On kao Čovek nije deo Božanskog plurala....Božaski plural-svi entiteti su nešto drugo...i u kontekstu toga govorim da su ti entiteti nezavisni...ne proishode jedan iz drugog..večni su...i imaju prirodu Jahvea.

Hristos pak kao Čovek dat radi spasenja jeste povezan sa Božanstvom ali nije Sam po sebi Božanski entitet u obličju u kom je došao. Zato sa Hristom Čovekom ne narušava se Božanski plural..jer Hristos nije deo tog plurala premda povezan jeste. Zato i ima Božasnki autoritet.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kršćani prva tri stoljeća nisu uopće imali našu Bibliju, ali ih je Bog u svojoj Crkvi spašavao. Ovakvi kao Jovan Boga ne poznaju, zato su na putu propasti.
On je svog Oca postovao, sve dok mu nije dosao komsija da mu kaze kako je njegov Otac u stvari sluga a ne gospodar od kuce! I on je u to poverovao!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisi me čak iznenadio niti s ovime da postoji mnoštvo Jahvi. Zaista, od kabalističko-subotarskog vehabije svašta čovjek može čuti.

:);)

Pa naravno..."hajde da načinimo čoveka...po svom obličju"..ko može stvarati osim Jahve. A vidimo plural. I ne samo tu nego i na još par mesta..Jahve jeste plural.

Ne razumem šta je sada problematično?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo je sve simbolika Mire..."pastir".."vinogradar"..to moraš imati na umu..."mladoženja"..pa nemisliš valda bukvano da je On Jahve to
Kako moze sve ostalo biti simbolika, a kada kaze da je BOG RODITELJ onda je to doslovno?

Ali kada govorimo o stvarnosti Bog ne može biti rođen..On nikada ne može biti rođen...i sve ostalo što ti pomenuh. Kada govorimo o stvrarnim i nepromenjivim kategorijama onda to ne može da se antropomrfizuje.
Ne mogu ni andjeli biti "rodjeni" zato nije ni Hristos rodjen!

Nisu andjeli doslovono SINOVI, pa nije ni Hristos doslovno SIN! Jer nisu nastali "radjanjem"! Zato ne ukazuje ovo na "nacin nastanka" vec na "odnos"!

I ti si takodje "rodjen od Boga" ali to ne znaci da si direktno nastao "stvaranjem" kao Adam! Znaci to ne opisuje "nacin tvog nastanka"!

I zasto bi onda u slucaju Hrista bilo drugacije?

Ja ovde samo govorim o Jahveu..Njegovoj prirodi

Jovane, ne skreci sa teme! Ne mozes ti na Hrista doslovno primeniti antropomorfizam a na Boga simbolicno!

Ako zelis da budes objektivan moras i na Boga i na andjele, na ljude i na Hirsta primeniti isto..

Dakle izraz "rodjen" se primenjuje kako na andjele tako i na ljude i na Hrista! Pa ako to ukazuje na "nacin nastanka" odnosno na tvoje "poreklo" ispalo bi da smo svi stvoreni na isti nacin! Ali nismo! Ti si nastao posredno preko roditelja, a andjeli su nastali direktno stvaranjem od Boga, kao i Hristos ako tako zelite!

To znaci Jovane da taj izraz uopste ne ukazuje na "nacin tvog nastanka" vec na "odnos" sa Bogom!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kako moze ovo sve biti simbolika, a kada kaze da je BOG RODITELJ onda je to doslovno?

Duhovno Mire...Bog je Stvoritelj a roditelj je u duhovnom smislu...sin si ako si Mu veran i ako te je duhovno oblikovao. Ako nisi duhovan onda nisi ni sin.

Ne mogu ni andjeli biti "rodjeni" zato nije ni Hristos rodjen!

Nisu andjeli doslovono SINOVI, pa nije ni Hristos doslovno SIN! Jer nisu nastali "radjanjem"! Zato ne ukazuje ovo na "nacin nastanka" vec na "odnos"!

O tome i govorim. "Rađanje" je duhovna kategirija a ne doslovna.

I zasto bi onda u slucaju Hrista bilo drugacije?

Ne treba mešati stvari. Hristos je Mešijah dat nama od Boga. Ne treba iz toga izvlačiti konskvence od Bogu..nikako.

Ako zelis da budes objektivan moras i na Boga i na andjele, na ljude i na Hirsta primeniti isto..

Bog je jedno sve ostalo je drugo...zato je valda Bog jedno a sve ostalo drugo.

Dakle izraz "rodjen" se primenjuje kako na andjele tako i na ljude i na Hrista!

Hristos je Mešijah a ne Bog. Upravo zabuna nastaje kada se sve ono što se odnosi na Hrista pripisuje Bogu jer je Hristos Bog...upravo obrnuto treba ići. Vidimo da Bog ne može biti rođen..niti proishoditi u bukvalnom smislu iz drugog..ne može imati Božastvo čija priroda Jahve proizlazi iz drugog Jahvea.

Mada i izraz "proizašao" u Bibliji koji se koristi za Hrista ne govori o "proishođenju" kako to zvanična crkva tumači već u duhovnom smislu povezanost...ali ovde sam išao sa aspekta onoga što crkva kaže u vezi tog izraza..i što ona podrazumeva. To "proishođenje" iz Bića drugog Božanstva nije odlika Boga.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jos jedna stvar, ako izraz "roditi" u bibliji ukazuje na "nacin nastanka" (poreklo), onda to znaci da Bog uopste nije OTAC andjelima vec DEDA!

Jer "kroz Hrista je stvoreno sve sto je na nebu i na zemlji"!

Dakle, HRISTOS JE ANDJELIMA OTAC A BOG IM JE DEDA!

Eto Jovane, dekonstruisao sam ti nauku!

Sad nastavi slobodno da tvrdis kako izraz "roditi" ukazuje na "nacin postanka"!

TO NE UKAZUJE NA NACIN POSTANKA, VEC NA ODNOS!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag