Mi ovde govorimo o večitim katgorijama Božanstva. Po tom principu mi vidimo da je nemoguće da Jahve bude rođen, da proishodi iz bilo čega i da svoju Božansku prirodu "izvodi" ne iz sebe već iz drugog Jahvea.
Biblija objasnjava nebesko ljudskim kategorijama! To su sve "antropomorfizmi"!
Bog je "mladozenja" "pastir" "vinogradar" , on "radja" "ima zenu" crkvu.. itd.. Andjeli su mu SINOVI pa mozemo reci da su i oni "RODJENI", ali nisu, jer nisu nastali radjanjem..
Zato su to sve "antropomorfizmi"!
Oni sluze da nam opisu nebesku realnost ljudskim izrazima i okvirima, uporedjuju to sa onim sto bi mi mogli uporediti na zemlji, ali to nije doslovno znacenje!
Bog takodje ima ruke i noge, andjeli imaju krila, Bog sedi na prestolu, on je OTAC, on je i nas "rodio", premda nismo od njega zaista proizasli niti smo rodjeni, a tako nije ni Hristos!
Dakle, kada se u odnosu na nebesko kaze da on "proizlazi" ili da je "rodjen" to ne znaci bukvalno!
A sve se ti inace uporedjuje sa Starim Zavetom sa slikom Isaka! To ne znaci da je Hristos doslovno "rodjen"! Jer bi to onda znacilo i da Bog ima doslovnog sina, za Hrista se cak kaze da je "provorodjenac" a to je receno samo zato da se uporedi sa Isakom..
Ne mozes ti ovo doslovno uzimati!
To ne znaci da je on "nastao" u nekom trenutku!
Ako pak hoces, i Bog se naziva "pastir" on je "vinogradar" a oboje imaju "pocetak" i nastaju radjanjem, pa bi smo onda bukvalizovanjem dosli i do toga da je Jahve imao pocetak! A to je ono sto ti hoces Jovane!
To se ne moze raditi!
A ko ne razume ovo, i ne zna da su sve to samo "antropomorfizmi", taj stvarno ne poznaje bibliju!
Da li znaš Mire, da je to odlika "bogova" paganskih naroda..bogovi se rađaju od bogova. Jahve naš se ne rađa..ne pozajmljuje svoju Jahve prirodu iz drugoga. Da li to možeš pojmiti? To je nebibljski
Bog je pastir, vinogradar, on ima zenu! Dakle i Jahve ima "pocetak" jer je uporedjen sa smrtnim covekom! On jede i pije..
Da li su to paganske odlike? Hoces da kazes da je nas Bog Jahve paganski Bog?
Jovane, sve sto zelis nabaciti Hristu po sistemu bukvakizacije, mi mozemo nabaciti i Jahveu!