Ne znam zaista što se vakcina tiče, ima raznih priča, ne znam da li su tačne. Iskreno. Treba to ispitati..no tema nisu vakcine. To po savesti takođe svaki čovek.
Novije modifikovane vakcine kao sto su fajzer koriste malo izmenjeniji pristup u proizvodnji vakcina ali i oni su koristili protein izvadjen iz fetusa u krajnjem postupku testiranja vakcine.. Radi se o fetusima koji su abortirani jos 1960-ih i ciji se sastojci koriste i dan danas..
Ko god ima savesti, bice protiv ovakvog postupka, jer ima moralne implilacije, te zene koje su abortirale, su ovo cinile ili za potrebe medicinskih ustanova ili su na prevaru naterane da abortiraju i onda se koristio taj materijal.. Postoji dokumentacija o tome i postoji oznaka proteina koji se koristi.. U nazivu se to vidi.. I to se ne krije..
Ruska suputnjik vakcina, mislim da ne sadrzi ljudski vec zivotinjski protein i napravljena je onako kako su se ranije razvijale vakcine, ali se taj metod napustio jos 1960-ih, jer su se kasnije tokom vakcinacije ljudi razboljevali od zivotinjskog tkiva, pa su smatrali da je bolje da uzmu ljudski..
Savest i govori da treba izbeći abortus. Ali mi ne možemo samo zbog savesti proglasiti nešto za versku dogmu kao što rade...jer i to je pogrešno. Itekako je pogrešno. I onda tražiti i potkrepu Biblije za ono što je isključivo stvar sasvesti.
Jovane, sta je sa tobom? Pavle kaze da "neznabosci po savesti cine ono sto je po zakonu pokazujuci tako da je u srcu njihovom napisano"! To je princip da slusas svoju savest, a ne da se samo slepo drzis slova biblije! Bog je coveku dao savest kao vodilju, a biblija samo sluzi da je probudi, nista drugo.. I dok neki ljudi imaju ostecenu savest njima treba biblija da je pokrene, a nekima je savest relativno zdrava pa se moze koristiti kao kompas!
Kazes "ne mozemo traziti potkrepu biblije za ono sto je iskljucivo stvar savesti"? Odlicno Jovane, jer nama savest svedoci da je pedofilija greh, a mi biblijom ne mozemo osuditi pedofiliju jer tamo nista o tome ne pise, pa hajde onda da legalizujemo pedofiliju?
Ista je stvar i sa abortusom, cak i ako te stihove odbacis, jasno je da je abortus pogresan jer se suproti savesti!
Ako ti porices savest, ti ides protiv Boga, jer Pavle kaze - "sta god nije po savesti greh je"! I kakav je to Bog koji dopusta da se kida glava i udovi fetusa u toku razvica? Pa Bog ne dozvoljava ni da razbijes jaje dok jos nije otpoceo rast a kamoli u odmaklom stadijumu rasta da raskomadas zivo bice! Greh je i ptici unistiti gnezdo a kamoli coveku potomstvo ubiti!
Naravno i pored toga što Bog ne gleda na isti način fetus i čoveka, naravno da nam na osnovu savesti i celokupnog Božijeg delovanja ukazuje da moramo biti jako oprezni i poštovati i sam fetus i pre rođenja...poštovati čoveka.
Gde si ti procitao da Bog ne gleda na isti nacin fetus i coveka, kada lepo pise da on posmatra fetus jos u utrobi i da sastavlja coveka u utrobi? Upravo je suprotno onome sto tvrdis! A onda ti uzmes to bice i rakomadas ga! Gde je tu strah od Boga?
Za Jovana pretecu pise da je poskocilo dete u utrobi kada je dosla majka Hristova sa detetom, dete pozdravlja Hrista! Sto govori da fetus nije nesto drugo vec svesno bice.. U kojem je mesecu dakle bila Jelisaveta kad se to desilo? Hocemo li i o tome da raspravljamo, i da merimo mesece i dane kad dete postaje svesno?
Nije ispravno ubiti coveka u razvoju ni u kojoj nedelji ili mesecu! Jednostavno nije!
I mozes ti tvrditi kako biblija ne govori o abortusu nista, ali ni o pedofiliji ne govori nista, pa to ne znaci da svi sada treba da postanemo pedofili ili da ovo pravdamo!
Biblija nije "dogmatski prirucnik" gde su sadrzana sva pravila i zakoni, pa da ti odbacis nesto kao neobavezno ako ne pise.. To sto ne pise ne oslobadja tebe od odgovornosti!
Biblija sluzi tome da probudi covekovu uspavanu savest, savest oslabljenu grehom! Nije ona skup pravila kojeg se covek drzi kao pijan plota, kao sto ste vi zamislili sa dekalogom da se to drzi po slovu kao pijan plota, i ako bi ga se drzao tako, ja bih slobodno mogao da budem poligamista, jer dekalog je napisan tako da podrzi poligamiju, i ne postoji zapovest u NZ koja to brani! Takodje ne postoji zapovest u dekalogu niti u NZ koja brani nasilje prema zenama na primer, pa ti mozes tvrditi da mozes tuci zenu za svaku sitnicu jer si joj ti gospodar! Ne postoji pravilo za to! Ali to ne znaci da je dozvoljeno!
Ali od toga praviti dogmu jeste još pogubnije jer u tom slučaju se radi nešto što Bog ne želi a to je onda jedan vid "bogoborstva" i ima dalekosežno negativne poseldice.
Jovane, ne postoji u bibliji "dogma" osim kod Mojsija, i to nije sve tamo receno, nego je dato okvirno ono najvaznije, a covek je duzan da to shvati smislom a ne slovom suvoparno, pa da se drzi toga kao pijan plota! Tako su razumeli zapovest o suboti, pa su branili svaki posao, cak i hodanje! Tako vi razumete i zapovest o klanjanju da je greh pokloniti se ispred slike. Vi ne gledate smisao vec spoljasnjost! Nije greh pokloniti se ispred slike, ako sliku ne smatras Bogom, vec ti je ona predstava Boga. I svestenik u hramu se klanjao ispred kovcega zaveta, pa ne znaci da je obozavao kovceg.. Zato su i vase optuzbe kojima nas optuzujete za idolopoklonstvo lazne i sve ostalo.. Jer vi gledate na spoljasnost, sta neko radi, kao sto su Hristu gledali spoljasnjost sta on radi, pa su govorili da krsi subotu, na primer kad su ucenici trgali klasove zita i jeli, sto je bilo zabranjeno ciniti na praznik (jer to nije bila obicna subota vec pranzik prvina). Ali nisu gkedali na srce njihovo, da oni srcem ne grese, jer su bili gladni, dok Hristos jeste gledao srce.. Zato ih nije osudio..
Nije ti Jovane biblija suvoparni prirucnik, kojeg se drzis tek tako slovom, niti tamo mora sve da pise! Zakon ima svoj smisao i sustinu, ali vi adventisti smisao ne razumete! Zato je sa vama tesko razgovrati..
Za odluku o abortusu treba se moliti Bogu i puno razgovrati sa bližnjima dok se ne iscrpi svaki mogući predlog pa tek onda doneti eventualno odluku o abortusu. To je hrišćanski, to je Biblijski ali ne dogmatizacija.
Nema tu sta da se puno razgovara, ako ti savest svedoci da je greh onda je greh! Meni svedoci a tebi?
A biblija je po tom pitanju i vise nego jasna! Samo ti zelis da izbegnes dogmatizaciju da bi opravdao svoju zajednicu i ono sto oni rade! To se opravdati ne moze ni na koji nacin!
Zasto je onda tvoja crkva dogmatizovala ucenje protiv pedofilije kada to u bibliji nigde ne pise?
Ne moze se biblija posmatrati kao skup konacnih pravila, i da se tome ne moze dodati ono sto ti savest svedoci da je greh!
Ako tako radimo postali bismo ozbiljni gresnici. Ja sam ti naveo jedan primer o pedofiliji, a ima ih mnogo drugih da bih sad nabrajao..
Znaci Jovane, ti si pokusao odbacivanjem stihova da izbegnes dogmatizaciju abortusa ali nemozes to ni tako da izbegnes.. Dzaba ti je!