Sve će da izmisle samo da bi se uhvatili za slamku.
Hajde moj Mire kaži ti nama šta sve jedan čovek treba da prihvati neposredno pre krštenja u Pravoslavnoj crkvi, i da li će to neko kontrolisati i po kojim merilima ako jednu tačku vere nisi prihvatio?
Da li uopšte postoji u Pravoslavnoj crkvi edukacija u reči Božjoj po Isusovoj zapovesti "IDITE I NAUČITE.. KRSTEĆI...?
Što se tiče Adventizma, u Adventizmu postoji princip da vernik pre krštenja prolazi kroz biblijsku edukaciju ili proučavanje osbnovnih istina svetog pisma sa propovednikom ili biblijskim učiteljom.
Svaki iskreni čovek koji želi da obavi ovaj čin krštenja, on kroz ovo proučavanje spoznaje nauku pisma i plan spasenja.
Paralelno, Duh Sveti radi sa tim čovekom i osvedočava ga u svaku istinu, i menja njegovo srce i misli, i daje mu živa iskustva otkrivenja Božje slave, i duhovni vid, i podstiče ga da se potpuno preda njemu, i taj čovek upoznajući reč Božju, i doživljavajući živa iskustva na tom putu - donosi odluku da obavi obred krštenja.
Takav čovek će biti osvedočen u svaku istinu i prihvatiti je.
Neiskreni, ako takvi i postoje koji dolaze u crkvu sa ciljem da se krste, neće primiti ništa od Boga, a iz reči će biti samo formalno poučeni, i to se zove verski formalizam, u kome čovek i može lagati da je nešto prihvatio i ako nije, samo da bi bio kršten iz samo sebi poznatih pobuda.
to može biti i opasno, jer neki ljudi se krste prihvatajući formalno istine biblije bez da su doživeli osvedočenje od Boga u svaku istinu i da je Duh Sveti radio na njima da ih promeni kroz reč Božju i u svakodnevnim iskustvima sa njim.
Takvi se kasnije i mogu razočarati i posumnjati u istinu, jer nisu utvrđeni u samoj reči i ličnom iskustvu sa Bogom.
Moje iskustvo je to, da sam pre krštenja bio tačno sedam godina u crkvi, a potom me je sam Bog osvedočio da je došao čas krštenja.
Naime moja odluka je došla još nešto ranije, i trebao sam da se krstim 1998 godine, i u tom prvom pokušaju ja sam odbio krštenje iz duhovnih razloga moje lične nespremnosti, ali i neosvedočenja da je došao taj čas.
Posle dve godine ( posle tačno sedam biblijskih godina ), Bog me je potpuno osvedočio da je taj čas došao, a pošto sam već imao bogato iskustvo u poznavanju reči Božje i zajednici sa Bogom u mnogostrukim iskustvima sa njim, moje krštenje je obavljeno bez ikakvih problema, i na njemu sam doživeo divna iskustva, gde mi je sam Gospod Isus Hristos pokazao svoju slavu, ukazavši mi se u viziji u crkvenoj dvorani na čelu dva reda anđela u trenutku dok sam stajao u bazenu za krštavanje.
Dakle, krštenje iziskuje edukaciju u reči, i osvedočenje Duhom Svetim koji menja čoveka i daje mu živa iskustva.
Bez ovoga, krštenje je čista forma.
Što se tiče samog načina krštenja i šta treba izgovarati prilikom tog čina, lično mislim da jednostavno treba uputiti reči "DRAGI BRATE ........ KRŠTAVAM TE NA PRIZNANJU TVOJE VERE" bez pominjanja bilo kakvih imena, mada smatram da nije pogrešno ni u ime Isusovo, ili u ime Oca, Sina, i Svetoga Duha, jer sve tri ličnosti po bibliji učestvuju u planu spasenja čoveka, i ne preudiciraju njihovu prirodu.
Amin!