"Називом "Sol Invictus" су се називали и бројни други богови сунца пре и за време овог раздобља. Назив "Sol Invictus" се појављује на кованицама Римског царства још од
Септимија Севера(192-211)."
LAZ!
Tacno je da su rimljani imali odredjene kultove koji su slavili sunce, ali nijedan od tih kultova nije bio vezan za datum 25. decembar, i nijedan od ovih kultova, nije bio siroko rasiren medju narodom i od bitnog znacaja!
Odatle padaju u vodu sve tvoje tvrdnje o 25. decembru kao prazniku koji je prethodio Hriscanskom!
Dakle, nigde nema "25. decembra" pre Aurelija - ono sto sam ja nasao kao dan proslave "boga sunca" je
"sol indiges" pre Aurelija i to je
"11. decembar", i to "nije rodjendan boga mitre'', vec kako mu i ime kaze "sol indiges" - neki strucnjaci smatraju da iz njega proizlazi mitra kasnije..
"Sol indiges" se slavio 11. decembra:
"
The Roman ritual calendars or fasti also mention a feast for Sol Indiges on December 11, and a sacrifice for Sol and Luna on August 28. Traditionally, scholars have considered Sol Indiges ("the native sun" or "the invoked sun" — the etymology and meaning of the word "indiges" is disputed)"
William J. Tighe tvrdi, da
rimljani nisu imali "nijedan" praznik koji se slavio 25. decembra pre Aurelija, tj. pre 275., tako da tvoja tvrdnja o prazniku koji se slavilio 25. pada u vodu, evo teksta:
"
In the Julian calendar, created in 45 B.C. under Julius Caesar, the winter solstice fell on December 25th, and it therefore seemed obvious to Jablonski and Hardouin that the day must have had a pagan significance before it had a Christian one. But in fact, the date had no religious significance in the Roman pagan festal calendar before Aurelian’s time, nor did the cult of the sun play a prominent role in Rome before him.
There were two temples of the sun in Rome, one of which (maintained by the clan into which Aurelian was born or adopted) celebrated its dedication festival on August 9th, the other of which celebrated its dedication festival on August 28th. But both of these cults fell into neglect in the second century, when eastern cults of the sun, such as Mithraism, began to win a following in Rome. And in any case, none of these cults, old or new, had festivals associated with solstices or equinoxes."
"Иако је средином
2. века постојало много источних култова унутар
римских легија, једино је Сол Инвиктус био службено прихваћен за време цара
Елагабала(218—222.) и намењен
војсци."
Namenjen je "vojsci" a ne narodu! I taj "Solus Invictus" nije bio vezan za 25. decembar uopste. I to je opet nakon Klementa!
Znaci, nemas 25. decembar kod rimljana cak ni u vojsci, jer rimljani nisu imali praznik pre Aurelija!
To sto ti imas naziv "Solus Invictus" na kovanicama, ne dokazuje DATUM 25. DECEMBAR!
Postojala su dva datuma za "Solus Indiges", to je 11. decembar i 28. avgust!
Znaci, nikakvi vojnici nisu slavili 25. decembar, opet su se tvoji navodi pokazali laznim!
Praznik je dakle postepeno osvajao rimsko carstvo a ne da je Aurelijan odjednom to proglasio a do tada niko nije znao i čuo za praznik. Ne ide to tako...
Tacno je da su imali proslave dana sunca pre toga, ali te proslave nisu padale na "datum 25. decembar", oni su imali sasvim druge datume! (11. decembar i 28. avgust).
Znaci, jeste to postepeno uvodjeno, ali nisu kao datum imali 25. decembar pre Aurelija, a Hriscani jesu!
Aurelije je bez problema mogao da odredi 25. decembar, i da pomeri datum, i niko se ne bi bunio!
Prema tome, sve tvoje teze o "pozajmljivanju datuma od rimljana", ovim padaju u vodu!
Imamo i rinmske careve pre Aurelijana koji su promovisali ovaj praznik i istiacli Sol Invictus koji se slavio 25.decembra
Nemamo!
"Solus Invictus" koji je vezan iskljucivo za dan 25. decembar
NE POSTOJI PRE AURELIJA!
Samo pominjanje imena "Solus Invictus" ne dokazuje i 25. decembar.
Da je judejska slavila bi subotu i praznike..
I jeste slavila subotu zajedno sa nedeljom!
Znam..slažem se. Ali smatram da je pogrešila. Isto tako nadam se da to treba da bude jasno
Naravno da nije pogresila! Crkva ima pravo sebi odrediti dan koji god zeli za sluzbu! I ja mogu sebi odrediti dan za proslavu Boga! Zabrana za takvo nesto ne postoji!
Jeste jel tog praznika nema u Novom Zavetu a nema ga ni u najavi u Starom
To sto ovog praznika nema u Novom Zavetu, nije vazno, sve dok on nema veze sa paganizmom, a to je ono sto se trudimo da dokazemo, a ti skreces temu!
Rekao sam, ja imam pravo sebi odrediti koji god hocu dan i niko mi ne moze zabraniti!
Na ostalo mi nisi ni odgovorio, a to je kako su Hriscani namestajuci datum uspeli da nameste da se "paganski datum" (25. decembar) poklapa sa judekskom tradicijom i da onda brojeci 9 meseci unapred dodju do 25. decembra ili 7. januara? Ovo je matematicki NEMOGUCE!
Kako bi to uzimali Mire, kada je to iz Talmuda koji nastaje mnogo kasnije od Hrista i apostola? To nije moglo da posluži kao reper za rane hrišćane.
Lepo, mogli su, jer Talmud je usmena tradicija, kasnije zapisana! Oni su znali u to vreme sta judaizam uci, i to su uzeli i na osnovu toga su odredili datum Hristovog rodjenja!
Ovde se radi o običnom "štimovanju" u računici...ništa više
Jovane? Ajde ja ti dam proizvoljan datum i ti mi nastimuj da se on poklopi sa mojim datumom rodjenja? Nastimuj da dobijes moj datum rodjenja?
MATEMATICKI NEMOGUCE!
To je dokaz da oni nisu uzeli tudj proizvoljan datum i onda "uklapali"!