Krst u Hriscanstvu

Da li treba ljubiti krst i klanjati mu se kao Bogu?

• Naravno da treba da se ljubi krst,jer na njemu je ubijen nas Isus Hrist

Votes: 3 60,0%
  • Krst je idol,to je idolopoklonstvo

Votes: 2 40,0%

• Total voters
    5
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja sam rekao Biblijski je redni broj...to je Biblijski. A ti to ne čuješ...

A ja ti citirao Bibliju, Stari zavjet, i u njoj stoje imena mjeseci koje su Židovi preuzeli od Babilonaca, dakle poganske. A ti to ne vidiš, dakle slijep kraj očiju.

Opet moram pitati. Zašto ti se toliko gadi sve što je Isusovo. Isusova krv i Euharistija, slavljenje Isusova rođenja i slavljenje Isusa kao našega Spasitelja i Boga. Bezbožnici nemaju takvo gađenje prema Isusu kakvo ti imaš.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A ja ti citirao Bibliju, Stari zavjet, i u njoj stoje imena mjeseci koje su Židovi preuzeli od Babilonaca, dakle poganske. A ti to ne vidiš, dakle slijep kraj očiju.

Opet moram pitati. Zašto ti se toliko gadi sve što je Isusovo. Isusova krv i Euharistija, slavljenje Isusova rođenja i slavljenje Isusa kao našega Spasitelja i Boga. Bezbožnici nemaju takvo gađenje prema Isusu kakvo ti imaš.

Ja ti govorim pre Vavilona pominju se 4 koji nisu vezi sa Vavilonom.

A imaj na umu i semitski koren reči. Ne moraju nazivi imati isto značenje. No to je manji problem. Praksa i delovanje kao kod pagana je problem.

Sve u svemu ne postoji ono što postoji kod crkve koja je popustila pod pritiskom narodnih običaja...praksa kao kod pagana. Toga ovde nema.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja ti govorim pre Vavilona pominju se 4 koji nisu vezi sa Vavilonom.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sada, kad smo se uvjerili da su Židovi od Babilonaca preuzeli njihov poganski kalendar, riješimo Jovane i tvoje insinuacije kako su kršćani Božić preuzeli od pogana. Dakle, tko je to od pogana, još prije kršćana, slavio Isusovo rođenje? Ako nije nitko, kršćani nisu mogli preuzeti nešto što nije postojalo. :) Ako je netko ipak prije kršćana slavio Isusovo rođenje, molim imena, Jovane. ;)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sada, kad smo se uvjerili da su Židovi od Babilonaca preuzeli njihov poganski kalendar, riješimo Jovane i tvoje insinuacije kako su kršćani Božić preuzeli od pogana. Dakle, tko je to od pogana, još prije kršćana, slavio Isusovo rođenje? Ako nije nitko, kršćani nisu mogli preuzeti nešto što nije postojalo. :) Ako je netko ipak prije kršćana slavio Isusovo rođenje, molim imena, Jovane. ;)

Nisi, Biblijski nazivi meseca pre Vavilon su redni brojevi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nisi, Biblijski nazivi meseca pre Vavilon su redni brojevi.

A ovi nisu biblijski? Nije ovo iz Biblije? ;):)

Neh 2,1: Mjeseca Nisana (hebrejski: נִיסָ֗ן - Nisan), dvadesete godine kraljevanja Artakserksova, stajalo je vino pred kraljem.

Est 8,9: Tada, dvadeset i trećeg dana trećega mjeseca, to jest mjeseca Sivana (hebrejski: נִיסָ֗ן - Sivan),

Neh 6,15: Zid je završen dvadeset i petog Elula (hebrejski: לֶאֱל֑וּל - Elul), za pedeset i dva dana.

Zah 7,1: Četvrte godine kralja Darija, četvrtoga dana devetoga mjeseca, Kisleva (hebrejski: בְּכִסְלֵֽו - Kislev)

Est 2,16: Esteru, dakle, uvedoše kralju Ahasveru, u njegovu kraljevsku palaču, u desetom mjesecu, mjesecu Tebetu (hebrejski: טֵבֵ֑ת - Tebeth)

Zah 1,7: Dvadeset i četvrtog dana, jedanaestoga mjeseca, a to je mjesec Šebat, (hebrejski: שְׁבָ֔ט - Shebat)

Ezr 6,15: Hram je zavšen dvadeset i trećeg dana mjeseca Adara (hebrejski: אֲדָ֑ר - Adar).
----------------------------
Kao što vidimo, od ukupno dvanaest mjeseci u godini, u hebrejskom Svetom Pismu (Starom zavjetu) poimenično se spominje sedam mjeseci - נִיסָ֗ן - Nisan, נִיסָ֗ן - Sivan, לֶאֱל֑וּל - Elul, בְּכִסְלֵֽו - Kislev, טֵבֵ֑ת - Tebeth, שְׁבָ֔ט - Shebat, אֲדָ֑ר - Adar.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A ovi nisu biblijski? Nije ovo iz Biblije? ;):)

Neh 2,1: Mjeseca Nisana (hebrejski: נִיסָ֗ן - Nisan), dvadesete godine kraljevanja Artakserksova, stajalo je vino pred kraljem.

To je posle Vavilona. Biblija samo faktografski navodi nazive koji su se koritili tada. Znači samo faktografski prikaz a ne nešto versko i dogmatsko. Ti ne razlikuješ izgleda šta je povezano sa verom i praksom u Bibliji a šta ne...sve je smešano.

Sada, kad smo se uvjerili da su Židovi od Babilonaca preuzeli njihov poganski kalendar,

Pa jesu..ja sam rekao da to nije dobro. Ali kažem treba imati i to na umu da se radi o nijansama u izgovoru..jer i Vavilonjani su semiti. Ne znači da su Jevreji u potpunosti sve nazive za mesece prekopirali od vavilonaca. Treba videti značenej koje ima kod vavionaca taj naziv a koje kod Izraela..to je sada detaljisanje.

Ali pričamo o praksi. Praksa prinosa koje je Bog dao Izraelu se nije menjala na te mesece..oni su i dalje imali praksu prinosa i službe Jahveu onako kao je On propisao. Ništa nije tu bilo izmenejno.

iješimo Jovane i tvoje insinuacije kako su kršćani Božić preuzeli od pogana.

Na žalost jesu..jer praksa sa badnjakom i način na koji su to radili nema veza sa hrišćanskom tradicijom već sa "narodnom" tradicijom koja je bila paganska. Razlika je što Bog nigde nije propisao badnjak i njegovo paljenje, to su radili stari pagani sa svojim bogovima, razliak je što je datum netačan jer ne psotoji u praksi ranih hrišaćana slavljenje tog praznika niti na taj datum..vidiš li koliko je to pogrešno?

Dakle, tko je to od pogana, još prije kršćana, slavio Isusovo rođenje?

Hrišaan to nisu radili...sve do IV veka kada se prvi put to počelo u Rimu. Od kraja II veka i početka III veka neki samo spominju moguće datume(još nema proslava, nema ni badnjaka, nema nikakvih spoljnih manifestacija) a tek kasnije se razvija ta dalja praksa.

Ako nije nitko, kršćani nisu mogli preuzeti nešto što nije postojalo. :)

Njaraniji hrišani do III veka nisu ni spominjali taj datum a slavljenje je počelo tek od IV veka. Svo to veme hrišćani ne proslavljaju taj datum. Tako da ako ubrajaš one koji nisu taj datum slavili najpre ubroj hrišćane. Ali zato imamo razne kultove koji slave sunce oko 25 decembra...Jule u Sandinaviji, Tora u Nemačkoj...Svaroga kod Slovena koji se slavi na 25.decembara ioko tog datuma..i imamo upotrebu badnjaka kod Slovena i Skandinavaca...pa sad poveži proste činjenice...nije taško ovo razmeti.

ako je netko ipak prije kršćana slavio Isusovo rođenje, molim imena, Jovane.

Nisu slavili Hrista ali su na isti način slavili svoja božanstva. I na taj i oko tog atuma kao što rekoh. A kansiji hrišćani preuzimaju tu praksu kako u NAČINU tako i vremenski blisku ili identičnu odrednicu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jevreji uce da "proroci umiru na dan svog zaceca ili rodjenja":

Gde stoji to Mire moj u Bibliji? Zar ovo nije kasnija tradicija Jevreja koja nema veze sa Biblijom?

"The Talmud teaches that truly holy people die on their birthday.

Talmud Mire moj, naveo si. A Talmud nije Biblijska tradicija i veoma je suprotstavljen Bibliji u mnogim stvarima. A Talmud je nastao u V veku nove ere..znači misao nekih Jevreja iz tog perioda i kasnije.

"The Talmud has two components; the Mishnah (משנה‎, c. 200), a written compendium of Rabbinic Judaism's Oral Torah; and the Gemara (גמרא‎, c. 500)"

Hriscani su uzimajuci ovaj jevrejski koncept pokusavali da dokuce datum Hristovog rodjenja - a mi znamo "kada je Hristos umro" - UMRO JE NA PASHU!

Kako bi to uzimali Mire, kada je to iz Talmuda koji nastaje mnogo kasnije od Hrista i apostola? To nije moglo da posluži kao reper za rane hrišćane.

Jedina Pasha koja odgovara biblijskoj (ta pasha mora biti 'petak' i mora biti oko 30. n.e.) je ona od "6. Aprila ili 25. Marta"!

"In contrast, second-century Latin Christians in Rome and North Africa appear to have desired to establish the historical date on which the Lord Jesus died. By the time of Tertullian they had concluded that he died on Friday, 25 March.. So in the East we have April 6th, in the West, March 25th."

Ako uzmemo te datume, i "idemo 9. meseci unapred", doci cemo tacno do 6. januara ili do 25. decembra"!!!

Dakle, ovo je Tertuliajnova ideja o smrti...na koji dan je umro. Tertulijan ne govori nigde da je to poveznica sa rođenjem niti govori o tome a da je znao i da je imao ovakvu poveznicu on bi to i izneo uz ovoj podatak. Koristi se dakle Tertulijan koji ne govori ništa o rođenju već priča o smrti na krstu kao početna instanca a zatim se na to nadovezuje tradicija kod Jevreja koja zapravo ne postoji do zapisa o njoj u Talmudu što je ništa drugo do neka vrsta kabalističkog shvatanja datuma ili igra datumima, ali i da to izostavimo ovo ne može nikako se uzeti kao referenca, ne samo što o njoj ne govori Tertulijan, Kartaginski episkop, već što je ovo podatak iz Talmuda koji je vremenski udaljen od Hristovog vremena i što je to još jedna nebiblijska tvrdnja i verovanje. Ništa drugo.

A sada ti meni reci Jovane - KOLIKA JE SLUCAJNOST DA PASHA PADNE U PETAK, DA ODGOVARA DATUMU HRISTOVOG POGUBLJENJA, I DA BROJECI DEVET MESECI UNAPRED DODJES DO 25. DECEMBRA ILI DO 6. JANUARA PO VAMA DO PAGANSKOG PRAZNIKA!?

I KOLIKA JE VEROVATNOCA DA NIJEDNA DRUGA PASHA NE ODGOVARA SAMO TE DVE??

Ovde se radi o običnom "štimovanju" u računici...ništa više. Na žalost Mire, ni ovo nije nije Biblijska poveznica niti ima veze sa Biblijskom i apostolskom tradicijom.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
"Називом "Sol Invictus" су се називали и бројни други богови сунца пре и за време овог раздобља. Назив "Sol Invictus" се појављује на кованицама Римског царства још од Септимија Севера(192-211)."

LAZ!

Tacno je da su rimljani imali odredjene kultove koji su slavili sunce, ali nijedan od tih kultova nije bio vezan za datum 25. decembar, i nijedan od ovih kultova, nije bio siroko rasiren medju narodom i od bitnog znacaja!

Odatle padaju u vodu sve tvoje tvrdnje o 25. decembru kao prazniku koji je prethodio Hriscanskom!

Dakle, nigde nema "25. decembra" pre Aurelija - ono sto sam ja nasao kao dan proslave "boga sunca" je "sol indiges" pre Aurelija i to je "11. decembar", i to "nije rodjendan boga mitre'', vec kako mu i ime kaze "sol indiges" - neki strucnjaci smatraju da iz njega proizlazi mitra kasnije..

"Sol indiges" se slavio 11. decembra:

"The Roman ritual calendars or fasti also mention a feast for Sol Indiges on December 11, and a sacrifice for Sol and Luna on August 28. Traditionally, scholars have considered Sol Indiges ("the native sun" or "the invoked sun" — the etymology and meaning of the word "indiges" is disputed)"

William J. Tighe tvrdi, da rimljani nisu imali "nijedan" praznik koji se slavio 25. decembra pre Aurelija, tj. pre 275., tako da tvoja tvrdnja o prazniku koji se slavilio 25. pada u vodu, evo teksta:

"In the Julian calendar, created in 45 B.C. under Julius Caesar, the winter solstice fell on December 25th, and it therefore seemed obvious to Jablonski and Hardouin that the day must have had a pagan significance before it had a Christian one. But in fact, the date had no religious significance in the Roman pagan festal calendar before Aurelian’s time, nor did the cult of the sun play a prominent role in Rome before him.

There were two temples of the sun in Rome, one of which (maintained by the clan into which Aurelian was born or adopted) celebrated its dedication festival on August 9th, the other of which celebrated its dedication festival on August 28th. But both of these cults fell into neglect in the second century, when eastern cults of the sun, such as Mithraism, began to win a following in Rome. And in any case, none of these cults, old or new, had festivals associated with solstices or equinoxes.
"

"Иако је средином 2. века постојало много источних култова унутар римских легија, једино је Сол Инвиктус био службено прихваћен за време цара Елагабала(218—222.) и намењен војсци."

Namenjen je "vojsci" a ne narodu! I taj "Solus Invictus" nije bio vezan za 25. decembar uopste. I to je opet nakon Klementa!

Znaci, nemas 25. decembar kod rimljana cak ni u vojsci, jer rimljani nisu imali praznik pre Aurelija!

To sto ti imas naziv "Solus Invictus" na kovanicama, ne dokazuje DATUM 25. DECEMBAR!

Postojala su dva datuma za "Solus Indiges", to je 11. decembar i 28. avgust!

Znaci, nikakvi vojnici nisu slavili 25. decembar, opet su se tvoji navodi pokazali laznim!

Praznik je dakle postepeno osvajao rimsko carstvo a ne da je Aurelijan odjednom to proglasio a do tada niko nije znao i čuo za praznik. Ne ide to tako...

Tacno je da su imali proslave dana sunca pre toga, ali te proslave nisu padale na "datum 25. decembar", oni su imali sasvim druge datume! (11. decembar i 28. avgust).

Znaci, jeste to postepeno uvodjeno, ali nisu kao datum imali 25. decembar pre Aurelija, a Hriscani jesu!

Aurelije je bez problema mogao da odredi 25. decembar, i da pomeri datum, i niko se ne bi bunio!

Prema tome, sve tvoje teze o "pozajmljivanju datuma od rimljana", ovim padaju u vodu!

Imamo i rinmske careve pre Aurelijana koji su promovisali ovaj praznik i istiacli Sol Invictus koji se slavio 25.decembra

Nemamo!

"Solus Invictus" koji je vezan iskljucivo za dan 25. decembar NE POSTOJI PRE AURELIJA!

Samo pominjanje imena "Solus Invictus" ne dokazuje i 25. decembar.

Da je judejska slavila bi subotu i praznike..

I jeste slavila subotu zajedno sa nedeljom!

Znam..slažem se. Ali smatram da je pogrešila. Isto tako nadam se da to treba da bude jasno

Naravno da nije pogresila! Crkva ima pravo sebi odrediti dan koji god zeli za sluzbu! I ja mogu sebi odrediti dan za proslavu Boga! Zabrana za takvo nesto ne postoji!

Jeste jel tog praznika nema u Novom Zavetu a nema ga ni u najavi u Starom

To sto ovog praznika nema u Novom Zavetu, nije vazno, sve dok on nema veze sa paganizmom, a to je ono sto se trudimo da dokazemo, a ti skreces temu!

Rekao sam, ja imam pravo sebi odrediti koji god hocu dan i niko mi ne moze zabraniti!

Na ostalo mi nisi ni odgovorio, a to je kako su Hriscani namestajuci datum uspeli da nameste da se "paganski datum" (25. decembar) poklapa sa judekskom tradicijom i da onda brojeci 9 meseci unapred dodju do 25. decembra ili 7. januara? Ovo je matematicki NEMOGUCE!

Kako bi to uzimali Mire, kada je to iz Talmuda koji nastaje mnogo kasnije od Hrista i apostola? To nije moglo da posluži kao reper za rane hrišćane.
Lepo, mogli su, jer Talmud je usmena tradicija, kasnije zapisana! Oni su znali u to vreme sta judaizam uci, i to su uzeli i na osnovu toga su odredili datum Hristovog rodjenja!

Ovde se radi o običnom "štimovanju" u računici...ništa više

Jovane? Ajde ja ti dam proizvoljan datum i ti mi nastimuj da se on poklopi sa mojim datumom rodjenja? Nastimuj da dobijes moj datum rodjenja?

MATEMATICKI NEMOGUCE!

To je dokaz da oni nisu uzeli tudj proizvoljan datum i onda "uklapali"!

Poslednja izmena:
Natrag