Vidi Mire, ti se hvataš za datum 25.decembar da se dokaže da su ga slavili oni koji su sunce obožavali ali nisu svi na isti način obožavali sunce i na identične datume.
Znaci potvrdjujes da nemas 25. decembar pre Aurelija?
A sta ti hoces da ja dokazem? Kakve veze ima sto su obozavali sunce, kada nisu obozavali tog istog datuma, pobogu?
Tako da ono što znamo jeste da su praznici oko sunčevog rođaja padali u decembru na taj i oko tog datuma
To nema nikakve veze! Pa ne mozes ti 11. decembar povezati sa bozicem! To je suprotan datum! I nisu samo u decembru imali svetkovine posvecene suncu vec i u avgustu, pa sto nisu uzeli avgust? A da je avgust, pa vi bi i to povezali sa bogom sunca!
Ovo je suludo, jer se tako moze sve nastimavati! Da niste nasli kod rimljana, vi bi nasli u vavilonskoj religiji, i onda tvrdili da smo od njih uzeli, pa to je apsurdno!
TOG DATUMA NEMA PRE AURELIJA!
Tako da svako štimovanje Hristovog rođenja oko tog datuma i da je 23.decembar i da je 26.decembar zna se o čemu se radi.
Jovane, ne umisljaj, oni nisu slavili boga sunca samo u decembru, slavili su ga u avgustu takodje! I to je bio veci praznik, jer su tada zrtvu prinosili! Zasto nisu avgust uzeli?
Nemas tacan datum, i to se ne moze povezati! Imas da su slavili nesto, ali to nije to..
A da su Hriscani hteli da povezu proizvoljan paganski datum da se poklopi sa judejskom tradicijom i da brojeci 9 meseci dodju do 7. januara ili 25. decembra, ne bi uspeli u tome, to je matematicki nemoguce!
A ja sam dokazao, da su mitraisti uzeli od Hriscana taj datum, jer kod njih NE POSTOJI TAJ DATUM PRE AURELIJA a kod Hriscana se spominje! Dakle, mi smo imali taj datum pre pagana!
Ovo na sudu ne prolazi, izgubio si slucaj!
23.decembar i da je 26.decembar
Ne moze da se poklopi to sa ovim, jer se saturnalije i brumalije zavrsavaju 23-24. decembara a 25. decembra nije nista, osim ponekad, zbog kalendara. A to nije dovoljno da se dokazuje nekakva veza!
Ti nemas slucaj, nista znacajno se nije desavalo 25. decembra!
Ovo sto ti pokusavas je smesno!
To je kao sto si pokusavao da Svetog Djordja povezes sa slovenskim bogom Jarilom, a ono datum se ne poklapa. Jer Jarilo 21. je marta a Sveti Djordje 23. aprila!
Veze s vezom nema! Cak nisu ni karakterno slicni. Ovo su vasa nastimavanja!
A onda ti ljudi lepo objasne kako su odredjivali datum i da su koristili judejsku tradiciju, a ti im neverujujes! Pa to je suludo!
Zar ne vidis da se nista ne poklapa? Kako mozes onda optuzivati kad i sam vidis da ovo ne stoji?
Svi sunčevi datumi padaju u drugu polovinu decembra
Nije istina, znacajniji praznici su u avgustu! Tada se i zrtva prinosila!
Ali da je Hristovo rodjenje u avgustu, vi bi i to povezali sa bogom sunca! Jer hocete da optuzite, kako god!
To je ono što znamo a kažeš Biblija nije važna. Kako nije važna kada ona nigde ne spominej to kao praznik a radi se o Hristu
Biblija nije vazna, jer to je skretanje teme!
Mi ovde ne istrazujemo da li je nesto biblijsko vec da li su ti crkveni praznici u vezi sa paganskim! A ja dokazujem da nisu!
Ti skretanjem teme pokusavas da pobegnes od ociglednog, a to je da nijedan paganski praznik ne mozes povezati sa crkvom. Evo videli smo vec na 4-5 primera da svaki tvoj pokusaj da to povezes ne uspeva!
Nisu isti datumi, praksa se razlikuje, karakteristike bogova i sveca nisu iste, i ne moze se to nikako povezati..
Svaki dan je neki oganski praznik, a kad crkva svaki dan slavi sveca, lako je pokusati namestiti da se poklopi nesto (ako vezu ne nadjes kod rimljana, naci ces kod vavilonjana, ako ne nadjea kod njih, onda ces naci kod egipcana), ali to sa realnoscu nema veze! Ovo su sve fikcije i izmisljotine!
Da si ti odabrao Mire, ja verujem da bi uzeo drugi datum za proslavu. Nisi ti Mire odabrao već mnogo pre tebe ljudi koji nisu shvatili posledice takvog čina.
Kako su uzeli 25. decembar od rimljana kada ga oni nisu slavili pre 275. godine???
Kod nas se bozic pominje mnogo ranije!
A ne mozes ti zeti nesto sto ne postoji!
Pa ti verujes fantazije, izmisljotine!
Zašto je prva proslava Božića bila 354 n.e?
To ne znaci da je prva proslava tada! Jednostavno nema podataka. Ti imas i proslavu Epifanije (Hristovog krstenja) mnogo ranije.. Jel i to pagansko?
Vama je sve pagansko, aj nadji za ovo..
Pa i istorija nam govori da taj praznik nije ono što se smatralo Biblisjkim i obavezujućim.
Ko kaze da je obavezujuce? Stvarno covek od vas da se naslusa svega i svacega..
Pogledaj ovo zanmljivo. Kaže da je car Elagabal iz dinastije Severa podigavši hram Jupitera na Palatinu tražio da se u njemu vrše obredi hrišćana i jevreja i da se njihovi obredi uključe u misterije sunčevog kulta. Šta misli kako je ovo uticalo na um hrišćana i judeja?
Upravo to je dokaz onoga sto ja pricam, da su rimljani vrsili sinkretizam. Oni su stvarali religiju koja bi objedinila sve religije! I to je kasnije mitraizam!
Ti ne da si ovim "dokazao", ti si sam sebe pobedio!
Hriscani su odredili sebi datum ranije, a onda su rimljani namestili taj datum kao svoj, tj. datum "rodjenja boga sunca". Istoricari upravo to i tvrde!
Ovaj car je imao nameru da ve to sjedini, ujedini...mnogi hrišćani su svakako iz razlogasvoje bezbednosti tome počeli da teže.
Nisu Hriscani tezili sinkretizmu, oni su imali bozic i svoje praznike od ranije, a rimljani su uzeli njihove praznike i uvrstili ih u svoje.. To su radili da bi objedinili verski sistem!
U mitraizmu zato imamo i 12 ucenika, vaskrsenje, vaznesenje, euharistiju itd.. Sve su uzeli od Hriscana!
Ti upravo dokazujes ovim ono sto sam ja i tvrdio. Sam si sebe pokopao!
Uopšte praznici rođenaj dece nisu bili tradicija kod Jevreja. To je još jedan pokazatelj da kod Jevreja nema praznovanja rođenadana.
Nema praznovanja rodjendana, ali se verovalo da veliki proroci umiru na dan svoga zaceca!
To samo po sebi govori da je u umu jednog ranog hrišćanina pa sve do početka III veka bilo nezamsilivo slavljenje datuma rođenja. To nije ranohrišćanski i judejski manir. Sve ostalo je samo kršenje te tradicije
Ovo ne dokazuje nista, Hriscani nisu bili standardni judeji, prvenstveno zbog toga sto je bilo puno ljudi iz neznabostva.. Ali su imali vezu sa njima, i na njihovoj tradiciji su dosta toga temeljili!
Znaci, odredili su po jevrejskoj tradiciji a ti ne mozes tu nista! Mozes i na glavu da se nasadis, ali sigurno neces naci da su preuzeli taj datum od pagana!
Upravo je suprotno, rimljani su taj datum uzeli od nas, kao i sve ostalo u mitraizmu!