Krst u Hriscanstvu

Da li treba ljubiti krst i klanjati mu se kao Bogu?

• Naravno da treba da se ljubi krst,jer na njemu je ubijen nas Isus Hrist

Votes: 3 60,0%
  • Krst je idol,to je idolopoklonstvo

Votes: 2 40,0%

• Total voters
    5
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire ovo je Teorija zavere kao ono što pričaju da nas truju iz aviona ili da korona nepostoji i sl
Molim te, nemoj da nazivas teorijom zavere nesto za sta postoje materijalni dokazi! Mi do 15. veka u istoriji ni u crkvi nemamo podatak da je neko povezovao paganizam i Hriscanatvo! A to onda nije teorija zavere, vec cinjenica!

pa zar stavarno msiliš da su ti protestanti uticali na sve naše naučnie

Naravno da jesu uticali, jer sistem skolstva istorija i nauka je nakon 15. veka ateisticko-protestantska. A taj sistem skolstva je rasiren svuda po svetu i svi se obrazuju u tim ustanovama! Danas retko ko razmislja svojom glavom i retko ko proverava izvore!

Ni vi ne proveravate izvore, jer vam ta protestantako-ateisticka prica donekle odgovara. A ona ne samo da crkvu povezuje sa paganizmom, nego uci i evoluciju i porice bibliju. Pa zasto onda ne prihvatite i evoluciju i bibliju bacite u smece? Jer sve to uci savremena nauka i istorija! Po savremenoj nauci biblija nije istorijska knjiga, nije validan istorijski izvor! Lepo je bacite bibliju u smece!

Nemoj da si pristrasan i da nazivas "teorijom zavere" nesto sto je cinjenica!

Nije problem..imaš o običajima Srba od Veselina Čajkanovića nije problem naći detaljnije na netu ako želiš..imaš i naše rodnoverce na kanalu Srbija Global...dobro bi bilo da ih malo poslušaš..nađi recimo srpsko sveto trojstvo od njih ili poreklo srpske slave...sve oni to dobro objašnjavaju

Jel vidis sta ti radis? Kao i masoni kad uzmu egipatsko trojstvo pa na osnovu toga tvrde da smo mi Hriscani od njih to pokupili! Zar trebamo njima verovati? Tako i ti uzimas od ravnoveraca!

Stvari se ne mogu tako povezivati, to je namestaljaka!

Ti ravnoverci kako ih nzivas mrze crkvu i paganizuju je! Oni slave Peruna!

A strcnjaci koje pominjes su svi zatrovani ateisticko-protestantakom propagandom, pa normalno je da ce i oni povezivati ovo sa paganizmom!

Stvari se ne mogu uzimati tako zdravo za gotovo, vec se moraju proveravati izvori! Sto sam ja i ucinio i lepo ti dokazao da su to sve namestaljke i prazne price, i ti nisi ovo opovrgao!

Posten covek bi nakon toga zakljucio, da mora dodatno da istrazi stvari!

Zasto to neces da uradis?

Nego, odgovara ti ono sto ovi atesticko-protestantaki likovi zagovaraju, to je!

Mire, Justin Popović se predaje na Bogoslovnskom fakultetu i on je sam bio profesor crkvene istorije u Černovicama. Zašto su ga držali kao profesora ako je govorio laž?
Crkva sve do 15. veka nije pravila vezu izmedju paganizma i Hriscanstva. Govori li to tebi nesto?

Ovaj Justin Popovic je skolovan kao i svi ostali u ateisticko-protestantakim ustanovama, stoga ono sto on prica je samo prepricavanje savremene protestantske istorije i nista drugo!

Crkva nema svoju istoriju, vec uzima svetsku! Da mi imamo svoju istoriju, Justin ne bi predavao!

I nije tacno da je stav crkve da postoji veza sa paganizmom! Toga nema! Ono sto se predaje na fakultetu ne znaci da je dogma, jer tamo se moze sve izucavati pa i savremena istorija, i shodno tome nije na odmet poslusati ni Justina!

Naravno vama Justin odgovara, i hocete da ga mi uvazimo bez provere? To ne moze, sve se proverava pa i Justin.

Suština je Mire da to nisu hrišćanski običaji jer ih ne nalazimo u Novom Zavetu
Novi Zavet nije u zizi onoga o cemu mi raspravljamo. Ne skreci temu. Tema je da li je crkva uzela nesto od pagana, a ja dokazujem da nije.

Ono sto crkva uzima je judejska praksa ili nesto sto je sama ustanovila! Pa imalo ovo veze ili ne, sa Novim Zavetom, ako nije vezano za paganizam, tvoja teorija pada..

O Novom Zavetu mozemo tek kasnije!

Pa sada ako hoćeš razmisli i zaključi da ako ih neam u Bibliji odakle su?

Izvini Jovane, ne raspravljamo mi o tome da li ih ima u NZ, vec da li su vezani za paganizam. A nisi dokazao da jesu!

Sad bi da skrenes pricu, jer ne mozes ovo povezati sa starim obicajima srba!

Crkva ima pravo da sama sebi odredi obicaje i praksu! To biblijom nije zabranjeno, ali to je druga prica. Sada bi da skrenes temu, jer sam pokazao da nista od onoga sto si ti izneo kopirajuci, nije istina, vec je namestaljka!

Ma kakav judaizam Mire? Kakve veze sa judaizmom ima badnjak, paljejne badnjaka?

Ovo sam objasnio. U isto vreme se slavio bog sunca i bozic, s tim sto bozic tj. 25. decembar, Hriscani imaju pre pagana! A oni su nas praznik uzeli i pretvorili u paganski!

Posto se u isto vreme slave oba praznika, doslo je do stapanja ova dva obicaja..

Zato ti imas i neke paganske elemente!
A tonije dokaz da smo mi to uzeli od njih!

Gde je poveznica sa judaizmom i jedan praznik i jedan datum? Mire?
Nije poveznica u datumima, vec u praksi. Dovoljno je da pogledas nasu crkvu, oltar, ikone, upotrebu tamjana i samu sluzbu da bi uatanovio da je sve po judejskom sistemu bogosluzenja osmisljeno! Mi cak imamo svetinju, sto i judeji imaju!

Nije prblem dati citat..nego razmiisli logično..ako nema tih običaja u Novom Zavetu odakle potiču?
Zasto neces da citiras? Lepo navedi sta imas da ti dokazem da nije tako! Ovako je stvarno besmisleno.

Nego ih ima u Novom Zavetu?

Ne govorimo o Novom Zavetu. Ne skreci temu!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Zaista, koja je to sorta ljudi, i u čijoj vlasti ste svi vi kojima se gadi slavljenje Isusova rođenja? :ludd/:

Koja sorta? Ista ona sorta kojoj ne smetaju New Age debilnosti kojima ih je učila u glavu udarena prevarantkinja, ali im zato smetaju i Krst - Križ, i Božić, a i Uskrs (koga povezeuju sa Estrom)

Kalvinisitički "veleumnici" (pod navodnicima jer pristaje im mnogo gora reč), usukani "puritanci" koji u svojim zatvorenim i samozaljubljenim "umovima" misle da sve znaju i da ih na to poziva Sveto Pismo, koje su o licemerja, ukrali od Crkve i iskasapili ga, doslovno ga silujući da dokaže njihove arogantne idiotizme.

Nema gore duhovne, tačnije duševne bolesti od anglosaksonskog soja Sola Scriptura.

Subotari će uvek skretati temu. Takav im je mentalni sklop.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Molim te, nemoj da nazivas teorijom zavere nesto za sta postoje materijalni dokazi! Mi do 15. veka u istoriji ni u crkvi nemamo podatak da je neko povezovao paganizam i Hriscanatvo! A to onda nije teorija zavere, vec cinjenica!

Naravno da jesu uticali, jer sistem skolstva istorija i nauka je nakon 15. veka ateisticko-protestantska. A taj sistem skolstva je rasiren svuda po svetu i svi se obrazuju u tim ustanovama! Danas retko ko razmislja svojom glavom i retko ko proverava izvore!

Ni vi ne proveravate izvore, jer vam ta protestantako-ateisticka prica donekle odgovara. A ona ne samo da crkvu povezuje sa paganizmom, nego uci i evoluciju i porice bibliju. Pa zasto onda ne prihvatite i evoluciju i bibliju bacite u smece? Jer sve to uci savremena nauka i istorija! Po savremenoj nauci biblija nije istorijska knjiga, nije validan istorijski izvor! Lepo je bacite bibliju u smece!

Nemoj da si pristrasan i da nazivas "teorijom zavere" nesto sto je cinjenica!

Jel vidis sta ti radis? Kao i masoni kad uzmu egipatsko trojstvo pa na osnovu toga tvrde da smo mi Hriscani od njih to pokupili! Zar trebamo njima verovati? Tako i ti uzimas od ravnoveraca!

Stvari se ne mogu tako povezivati, to je namestaljaka!

Ti ravnoverci kako ih nzivas mrze crkvu i paganizuju je! Oni slave Peruna!

A strcnjaci koje pominjes su svi zatrovani ateisticko-protestantakom propagandom, pa normalno je da ce i oni povezivati ovo sa paganizmom!

Stvari se ne mogu uzimati tako zdravo za gotovo, vec se moraju proveravati izvori! Sto sam ja i ucinio i lepo ti dokazao da su to sve namestaljke i prazne price, i ti nisi ovo opovrgao!

Posten covek bi nakon toga zakljucio, da mora dodatno da istrazi stvari!

Zasto to neces da uradis?

Nego, odgovara ti ono sto ovi atesticko-protestantaki likovi zagovaraju, to je!

Crkva sve do 15. veka nije pravila vezu izmedju paganizma i Hriscanstva. Govori li to tebi nesto?

Ovaj Justin Popovic je skolovan kao i svi ostali u ateisticko-protestantakim ustanovama, stoga ono sto on prica je samo prepricavanje savremene protestantske istorije i nista drugo!

Crkva nema svoju istoriju, vec uzima svetsku! Da mi imamo svoju istoriju, Justin ne bi predavao!

I nije tacno da je stav crkve da postoji veza sa paganizmom! Toga nema! Ono sto se predaje na fakultetu ne znaci da je dogma, jer tamo se moze sve izucavati pa i savremena istorija, i shodno tome nije na odmet poslusati ni Justina!

Naravno vama Justin odgovara, i hocete da ga mi uvazimo bez provere? To ne moze, sve se proverava pa i Justin.

Novi Zavet nije u zizi onoga o cemu mi raspravljamo. Ne skreci temu. Tema je da li je crkva uzela nesto od pagana, a ja dokazujem da nije.

Ono sto crkva uzima je judejska praksa ili nesto sto je sama ustanovila! Pa imalo ovo veze ili ne, sa Novim Zavetom, ako nije vezano za paganizam, tvoja teorija pada..

O Novom Zavetu mozemo tek kasnije!

Izvini Jovane, ne raspravljamo mi o tome da li ih ima u NZ, vec da li su vezani za paganizam. A nisi dokazao da jesu!

Sad bi da skrenes pricu, jer ne mozes ovo povezati sa starim obicajima srba!

Crkva ima pravo da sama sebi odredi obicaje i praksu! To biblijom nije zabranjeno, ali to je druga prica. Sada bi da skrenes temu, jer sam pokazao da nista od onoga sto si ti izneo kopirajuci, nije istina, vec je namestaljka!

Ovo sam objasnio. U isto vreme se slavio bog sunca i bozic, s tim sto bozic tj. 25. decembar, Hriscani imaju pre pagana! A oni su nas praznik uzeli i pretvorili u paganski!

Posto se u isto vreme slave oba praznika, doslo je do stapanja ova dva obicaja..

Zato ti imas i neke paganske elemente!
A tonije dokaz da smo mi to uzeli od njih!

Nije poveznica u datumima, vec u praksi. Dovoljno je da pogledas nasu crkvu, oltar, ikone, upotrebu tamjana i samu sluzbu da bi uatanovio da je sve po judejskom sistemu bogosluzenja osmisljeno! Mi cak imamo svetinju, sto i judeji imaju!

Zasto neces da citiras? Lepo navedi sta imas da ti dokazem da nije tako! Ovako je stvarno besmisleno.

Mire, nema tih običaja u Novom Zavetu, što ukazuje na njihovo poreklo. Nema ni u ranoj hrišćansko praksi do IV veka. Odakle onda?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Je, Kristov rođendan je baš onda kada ga njegova Crkva odluči slaviti.

I drugo, gdje ti je u Starom zavjetu Blagdan posvećenja (Iv 10,22), a Židovi i Isus ga slave??? ;)

I treće, odakle u vašem židovskom Svetom Pismu poganski kalendar? :)

Izmislila misliš? Kada je izmislila datum tj.preuzela ga u procesu prilagođavanja u IV veka..a gde ga nalaziš u Novom Zavetu? Gde u ranim hrišćanskom spisima?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Blagdan osvećenja je zasnovan na istinitom događaju kada je kisleva meseca očišćana Svetinja od Epifanovog paganizovanja. Istinit događaj. A ovo je neistinit događaj...zašto uzimati neistinit datum za tako važan događaj? Kako to objasniti?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Blagdan osvećenja je zasnovan na istinitom događaju kada je kisleva meseca očišćana Svetinja od Epifanovog paganizovanja.

Zašto ti kao ortodoksni Židov koristiš babilonski poganski kalendar!? Odakle ti ime "Kislev" za mjesec?

A ovo je neistinit događaj...zašto uzimati neistinit datum za tako važan događaj? Kako to objasniti?

Ti tvrdiš da je neistina, da je laž, da se Isus rodio???? :):):)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne može..to su naklapanja..znam za taj pokušaj. U vezi Zarije...i njegovog sveštenikovanja...ali on nije bio prvosveštenik i nije imao tu službu u svetinji nad svetinjama..lako je pokazati da ta konstrukcija uopšte ništa ne govori u prilog tog datuma
Prvi pomen slavljenja ''rodjenja boga sunca'' kod Rimljana, nalazimo kod imperatora Aurelija, koji je uspostavio taj praznik 274. godine. Dok kod Hriscana se 25. Decembar pominje mnogo ranije!

Klement iz Aleksandrije, je 192. godine pisao kako mnogi vec tada tvrde da je Isus rodjen 25. decembra, u vreme kada nije postojao ni slican praznik kod Rimljana!

Evo sta je rekao Klement:

"A ima i onih koji su utvrdili ne samo godinu rođenja našega Gospodina, vec i dan, oni kažu da se to dogodilo u 28 godini Augusta, 25 dana Pachona. Sljedbenici Basilida drže dan njegova krštenja kao festival, noć prije čitanja i kažu da je to 15 godine cara Tiberija, 15 dana u mjesecu Tybi; a neki da je to bila 11 od istog mjeseca.. neki kažu da se to dogodilo 16 godine Tiberija, 25 Phamenoth, a drugi 25 od Pharmuthi..". [3]

Crkva preuzima Klementove tvrdnje i odredjuje 25. decembar.

Znaci, nema ovo veze sa" bogom sunca"!
A pitanje da li je po NZ jeste trivijalno pitanje i ne bih trosio vreme.. Dokazao sam da jeste na drugoj temi i da vasa prica kako pastiri nisu mogli putovati zimi, ne drzi vodu! Moze se izracunati i tacno vreme rodjenja ako se ide u nazad.. I nema ovo dokazivanje nikakve veze sa Zarijom, sta pricas ti uopste?

Natrag