Krst u Hriscanstvu

Da li treba ljubiti krst i klanjati mu se kao Bogu?

• Naravno da treba da se ljubi krst,jer na njemu je ubijen nas Isus Hrist

Votes: 3 60,0%
  • Krst je idol,to je idolopoklonstvo

Votes: 2 40,0%

• Total voters
    5
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne veruješ ti Novom Zavetu koji ne pominje taj praznik niti su ga apostoli slavili :). Zar to nije dovoljno?

OK, povjerovat ću ti da je slavljenje Isusova rođenja poganština, ako mi priložiš nepobitne dokaze da je još prije kršćana, netko od pogana slavio Isusovo rođenje. :);)

Mire je iskren za razliku od tebe. On je lepo rekao "mi smo odlučili" jasno tako se htelo. Ali jasno je da to nije odluka Hrista, apostola i rane crkve.

Odlično ti je mire odgovorio - Mi (Crkva) smo odlučili slaviti Isusovo rođenje, hoćeš li nam ti zabraniti?

P.S. Samo da te upitam. Zašto ti se toliko gadi slavljenje Isusova rođendana!?!?!? Koja je to sorta ljudi, i u čijoj vlasti ste svi vi kojima se gadi slavljenje Isusova rođenja? :ludd/:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
OK, povjerovat ću ti da je slavljenje Isusova rođenja poganština, ako mi priložiš nepobitne dokaze da je još prije kršćana, netko od pogana slavio Isusovo rođenje. :)

Biblija nije dovljna. Ona koja ne pominje praznik nije dovoljno. To je već uobrazilja.

Odlično ti je mire odgovorio - Mi (Crkva) smo odlučili slaviti Isusovo rođenje, hoćeš li nam ti zabraniti?

Jeste, ja kažem..iskreno. Nema šta. Ja samo navodim Otkrivenje 9,13-20..priupitajmo se zašto prolazimo kroz "oganj" vekovima?

P.S. Samo da te upitam. Zašto ti se toliko gadi slavljenje Isusova rođendana!?!?!? Koja je to sorta ljudi,

Jer to nije Njegov rođendan. To je kao kada bi tebi neko tvrdio da si rođen u januaru a ti u avgustu rođen. Šta bi ti mislio o tom čoveku koji ti nameće datum tvog rođenja a ti znaš da nisi tad rođen?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Biblija nije dovljna. Ona koja ne pominje praznik nije dovoljno. To je već uobrazilja.

Znači, nemaš dokaza da je netko od pogana slavio Isusovo rođenje prije kršćana. :) Znao sam da nemaš i da zapravo samo laprdaš, vođen mržnjom i prema kršćanima i prema Kristovoj Crkvi i prema samome Kristu.

Jer to nije Njegov rođendan. To je kao kada bi tebi neko tvrdio da si rođen u januaru a ti u avgustu rođen. Šta bi ti mislio o tom čoveku koji ti nameće datum tvog rođenja a ti znaš da nisi tad rođen?

Nebitan je dan - bitno je ono što i koga slavimo. A mi kršćani slavimo rođenje našega Spasitelja i Boga Isusa Krista. A ti sam evo ovdje priznade da ti se to gadi. Zaista, koja je to sorta ljudi, i u čijoj vlasti ste svi vi kojima se gadi slavljenje Isusova rođenja? :ludd/:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znači, nemaš dokaza da je netko od pogana slavio Isusovo rođenje prije kršćana. :) Znao sam da nemaš

Ne zanim me to..zanima me gde u Bibliji stoji taj datum? Gde? Ako nema znači da to nije hrišćanski praznik kako ti to insistiraš. To je izmišljen praznik i datum.

Nebitan je dan - bitno je ono što i koga slavimo. A mi kršćani slavimo rođenje našega Spasitelja i Boga Isusa Krista.

Bitan je jer ako sam Isus nije slavio, ako apostoli i prvi hrišani nisu..odtukuda tebi smelost da proglasiš samoinicijativno dan? Jer znaš da je to "ne svedoči lažno na Hrista"? Znaš li šta znači lagati na Hrista?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne zanim me to..zanima me gde u Bibliji stoji taj datum? Gde? Ako nema znači da to nije hrišćanski praznik kako ti to insistiraš. To je izmišljen praznik i datum.

Bitan je jer ako sam Isus nije slavio, ako apostoli i prvi hrišani nisu..odtukuda tebi smelost da proglasiš samoinicijativno dan? Jer znaš da je to "ne svedoči lažno na Hrista"? Znaš li šta znači lagati na Hrista?

Zaista, koja je to sorta ljudi, i u čijoj vlasti ste svi vi kojima se gadi slavljenje Isusova rođenja? :ludd/:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"The extrabiblical evidence from the first and second century is equally spare: There is no mention of birth celebrations in the writings of early Christian writers such as Irenaeus (c. 130–200) or Tertullian (c. 160–225). Origen of Alexandria (c. 165–264) goes so far as to mock Roman celebrations of birth anniversaries, dismissing them as “pagan” practices—a strong indication that Jesus’ birth was not marked with similar festivities at that place and time.1 As far as we can tell, Christmas was not celebrated at all at this point."

https://www.biblicalarchaeology.org...w-testament/how-december-25-became-christmas/

Znači, Origen, Tertulijan i Irinej ne znaju za ovaj praznik u njihovo vreme II i III vek se neslavi.

Kada počinje?

"До средине 4. века, западне хришћанске цркве су прихватиле да се Божић обележава 25. децембра, (у изворима доказана година 336.) а тај датум је касније усвојен на Истоку"

"Dies Natalis Solis Invicti (славио 25. децембра), као и скандинавски празник Yule. " Ovaj praznik počinje krajem III veka pod uticajme Persijskog praznika Mitre, a na Zapadu prvi put zabeležena proslava 336.n.e a na Istoku i kasnije.

"Пагански Скандинавци су одржавали зимске јулске светковине, од краја децембра до почетка јануара. Палиле су се јулске цепанице (пањ, бадњак) у част Тору, богу грмљавине, са веровањем да ће свака искра из ватре представљати новорођену свињу или теле у надолазећој години. Гозба би трајала док пањ не би изгорио, углавном дванаестак дана. Скандинавци још увек Божић називају Јулом (Jul, а у Енглеској је ријеч Yule синонимна за Божић. Познат је и јулски ован или коза, Јулбок, који је био симбол тих светковина у Скандинавији. "

Pogledajmo sličnosti u načinu praznovanja kod starih Skandinavaca..badnjek u čast Toru koji se pali....i slavi se od kraja decembra do početka januara obuhvatajući i 25.decembar.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zaista, koja je to sorta ljudi, i u čijoj vlasti ste svi vi kojima se gadi slavljenje Isusova rođenja?

Evo ti malo ovde pročitaj..postavio sam ti neke smernice. To nije i nikada neće biti dan Hristovog rođendana. To samo možeš sanjati ali kada se probudiš vidiš da toga nema.

U Bibliji gde?

A tragovi tog praznika ipak su u paganizmu. Samo tebe to ne zanima...ti si doneo odluku i to je to. Zakon si sam sebi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zaista, koja je to sorta ljudi, i u čijoj vlasti ste svi vi kojima se gadi slavljenje Isusova rođenja? :ludd/:

Židovi i Isus slave Blagdan posvećenja (Iv 10,22) - Gdje je to u židovskom Svetom Pismu???

A tragovi tog praznika ipak su u paganizmu. Samo tebe to ne zanima...ti si doneo odluku i to je to. Zakon si sam sebi.

Evo tragova i korjena:

Badnjak

Ime Badnjaka povezano je s riječju "bdjeti" (staroslavensko bad) budući da se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. Zbog samog običaja bdjenja i nekadašnje situacije bez električne struje i modernih sprava, bilo je nužno osvijetliti prostorije svijećama, koje su ujedno postale i simboli novog života i nade. Izrađivale su se posebne svijeće, tzv. voštanice, a često su se povezivale tri svijeće kao simbol Trojstva.

Badnjak i slama

Stari je običaj bio unijeti na dan prije Božića tri velika panja, koja simboliziraju Sveto Trojstvo i postaviti ih pored ognjišta. Iz njihove vatre palile su se svijeće, a često bi se u vatru u kojoj su ti panjevi gorjeli dodao dio gozbe i pića, a njihova bi vatra trebala donijeti mir i dobro ukućanima. Badnjakom se nazivao i samo jedan veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi ukućanima koji bi mu potom uzvraćali.

U kuću je obično otac obitelji unosio slamu koju bi se rasprostrlo po podu, simbolizirajući Isusovo rođenje u staji na slami.
---------------------

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Židovi i Isus slave Blagdan posvećenja (Iv 10,22) - Gdje je to u židovskom Svetom Pismu???

Već ti je objašnjeno razlika..taj događaj i proslava je uspommana na ono što se zaista desilo a šta je 25 decembar? Ono što se nije desilo..znači izmišljena priča.

Čuj šta kaže apostol šta će se dešavati nakon smrti apotola:

"I u lakomstvu loviće vas izmišljenim rečima. Njihov sud odavno ne docni, i pogibao njihova ne drema. ", 2. Petrova2,3

Je li ovo u vezi Hristovog rođenja izmišljeno? Jeste..jer ga nema u Pismu. Dakle, evo šta Petar o tome ima da kaže..čuj apostola Petra ako mene već ne želiš..

Badnjak

Ime Badnjaka povezano je s riječju "bdjeti" (staroslavensko bad) budući da se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje.

Da, Sloveni su svakako veroavli u Hrista pre nego što su primili Hrišćanstvo? Bad(bat-bata-Božič bata) je stari slovenski bog a kasnije je kada su hristijanizovali ovaj običaj primenili na Hrista.

Ovo što si naveo je kako su ovo primenjivali u vreme nakon primanja hrišćanstva. Ali čuj šta je to sve predstaljalo pre primanja hrišćantva.

"Назив Бадње вече потиче од глаогла бдети, што указује на то да су Словени на тај дан са својом породицом у кући проводили будни целу ноћ [Гавриловић 2009: 129]. Данас се на тај дан служи свечана вечера и практикују се разни обичаји. Сви елементи који се користе на Бадње вече имају своју симболику и потичу из паганских времена. Сва храна и сваки покрет представљају неки ритуал и имају одређену симболику.Бадњи дан је код Словена био мртвачки празник, који је некада важио за култ мртвих. Храна и елементи који се користе на тај дан служили су томе да позову умрле у дом и донесу укућанима плодност, срећу и 259радост. За мртве се на тај дан припремала вечера, како би ушли у кућу и били угошћени на најбољи могући начин [Чајкановић 1994в: 186–187]. Међутим, тај празник се не односи само на култ мртвих него и на култ природе [Петровић 2004: 695].Пошто Бадњи дан пада у зимски период, Словени су веровали да тада шетају духови предака и разна демонска бића, као што су вештице, караконџуле9, вампири10 и вукодлаци. Тада се по кућама припремала све-чана вечера, како би духови били лепо угошћени и домаћинима заузврат подарили плодност.Један од важнијих
Док домаћин простире сламу по кући, он квоца а деца пијучу, што такође има своју симболику. Словени су веровали да душа претка може да узме тело птице. Пошто је душа лака и покретљива, за словенски народ је било логично да птица симболише душу. Свака душа је могла да се пре-твори у било коју врсту птице, као што је голуб, врабац или кокошка. Да би човек позвао душе предака у свој дом, он их је мамио онако како се птице дозивају. У овом случају их је домаћин дозивао кокодакањем, верујући да кокошка може да буде носилац душе неког претка. Посипањем сламе 9 Веровало се да је караконџула црни демон, који се јављао током некрштених дана у периоду од Божића до Богојављења. Оне су тада, током ноћи, излазиле из својих подземних склоништа и нападале жене и децу. Имале су црвене очи, дугачке руке и нокте. Замишљале су се као ружна и длакава бића, која су могла да узму људски или животињски лик. Улазиле су у оџаке кућа и јашиле људе. За одбрану од ових бића користио се бели лук, као и против осталих демона [Зечевић 2007: 142–147]. 10 Словени су веровали да су вампири настајали од самоубица, утопљеника или оних који су умирали нагло, незадовољни својим животом. Због тога што им је земаљски живот био неиспуњен, они су имали жељу да још живе, како би испунили своје неостварене жеље. Устајали су током ноћи из гробова и обилазили своје куће, због чега су их се њихови најмилији плашили. Сваки вампир који је имао жену током земаљског живота могао је да јој се врати и настави да живи са њом, па чак и да има децу са њом. Пре вампира постојао је правампир, који је био зачетник ових демона. Правампир је личио на зборану мешину коју је, уместо костију и кичме, усправно држала згру-шана крв. Није имао косу, обрве, браду и бркове [Бодирогић 2011: 10–65; Зечевић 2007: 110–119]. 11 У неким деловима Србије се и данас практикује да се на слами вечера.

260и кокодакањем позивали су се духови у кућу, како би умрли домаћинима донели плодност у наступајућој години [Чајкановић 1994в: 186–1. "

Evo dakle onoga što je taj praznik simbolizovao pre hrisitijanizacije..i zašto se kvokće, pijuče i i cijuče...

Evo pogledaj šta kaže etnologija.

Zato je crkva morala ovo odbaciti.

Natrag