Mire, Mire zašto kilometarski tekstovi? Čini mi se teškim kad samo otvorim.
Ja sve argumentovano iznosim. Znam sta govorim. A ako je tebi tesko da citas, onda te i ne zanima..
Mire, čitaj etnologiju...nema veze to sa protestantima..pa nisu protestantizmu učili Veselina Čajkanovića i druge da ovo pišu.
Etnolozi su ucili istu skolu. Bogoslovi isto. Sve skole su protestantske. Americko skolstvo su svi usvojili! Vec sam objasnio, lazna istorija, lazna geografija, sve je lazno..
I umesto da me upucujes da citam etnologe, trebas da ih citiras, a ne da ja trazim po kilometrarskim tekstovima ono na sta ti aludiras!
Ljudi su istraživali i povezali stvari nezavisno od crkava.
Ti ljudi su svi skolovani u protestantskim skolama. Retko danas ko razmislja izvan kutije! Zato oni i pisu ono sto su sami procitali a nisu proverili na cemu je zasnovano!
To i Justin Popovic radi, prepisuje od njih. Ta njegova istorija nije ni za 1. razred osnovne!
A danas crkva prihvata tezu o paganizmu iako do 15. veka nema pomena o tome (ni u crkvi ni u svetovnoj istoriji), niko to nije ni tvrdio! A posto crkva nije pisala svoju istoriju, vec je uzela svetsku, time je saterana u cosak, jer su savremenu istoriju napisali protestanti, pa je morala to priznati!
Zato, nemoj mi navoditi te kvazi istoricare, koji su skolovani u americko protestantskim skolama. Odnosno, mozes da ih navodis, ali te njihove tvrdnje moraju da se "proveravaju", kao sto dolikuje. A ne da ti uzimas zdravo za gotovo, i teras mene da prihvatim, samo zato sto ti odgovara..
Takođe i rodnoverci danas kojih je sve više takođe i koji se vraćaju staroj srpskoj veri priznaju da su praznici koje slavi crkva na ovim prostorima praznici iz starine.
Haha, jakog li argumenta, pa sta ce oni drugo da rade nego da pljuju i satanizuju crkvu? Pa oni tvrde da je crkva na silu nametnula veru i pobila jadne pagane! Oni slave boga peruna! Sta ocekujes od njih?
Mire,to nije ništa novo...naravno.
Sve do 15. veka, crkva nije priznavala nekakvu povezanost sa paganizmom niti je istorija to naucavala!
Prema tome, sasvim je jasno da je neko seo i prepravio istoriju! Molim lepo!
Imaš na 21 mart praznik mladenci i kada se slavi navodno 40 sevastijskih mučenika.
Jovane, ne pisi izmisljotine, kakve sad veze mladenci imaju sa Jarilom? Sad menjas temu, posto sam dokazao da se Jarilo nije slavio 23. aparila, sad navodis "mladence". Ocigledno se hvatate bilo cega, samo da odrzite laznu pricu.
Ako sam ti oborio 4 lazne tvrdnje, nije li to dovoljno da sednes i proveris celu pricu?
To je cilj, da sednes i proveris, a ne da ja tebe ubedjujem. Ja te ubediti ne mogu, dok sam ne proveris i ne uvidis njihove lazi!
Znas, kada jednom nekoga uhvatis u lazi, ne verujes mu vise nista! A oni nisu slagali jednom!
Mire, ako sumnjaš da su naši preci tako slavili praznike svoje kao danas što se slavi priupitaj se odakle takvi običaji za te praznike?
A da li si se ti ikada upitao odakle crkvi ta bogosluzbena praksa? Ocigledno da nisi! (i tu ne mislim na ono sto narod radi).
Da li si ti proverio sta crkva kaze za svoju praksu pre 15. veka, a ne danas sta pisu.
Uglavnom su u pitanju judejski obicaji, i njihova praksa, koju je crkva usvojila konsultujuci bibliju! To je sasvim lepo objasnjeno! Cak i 25. decembar, na temelju judejskih obicaja i biblije su odredili! Pa nisu oni bacali pasulj i gatali da utvrde kada se Hristos rodio! Svasta!
Kada to procitas, onda ti je jasno da su sve primedbe protestanta upucene crkvi lazne, i obicne izmisljotine!
Ali ti neces ovo proveriti! To ti ne odgovara!
Evo kako olako odbacujes moja objasnjenjam ne zelis priznati da su izmislili! Nego zelis i dalje kolicinski da bombardujes da pokusas kvantitetom da nadvladas, pa trazis nesto drugo! Tako umirujes sebi savest!
Jovane, ako te je neko "jednom slagao", sta mislis sta je jos lagao?
Nemoj mi dakle sad skretati na mladence, posto prvi put nisi uspeo da dokazes, oni su uhvaceni da lazu!
Da nisu možda hrišćanski? Nisu, jer u hrišćanskoj tradiciji nema takvih običaja.
Ako gledas bibliju, nema sve. Ali ako gledas judejsku tradiciju itekako ima! A mi smo celokupnu bogosluzbenu praksu temeljili na judaizmu! Tako kazu crkveni oci! Ne bi bilo na odmet da malo procesljas da nije sve to mozda jevrejsko! Opet tu ne mislim na ono sta narod radi, vec sta crkva radi.
Znači sve staro u kome se na taj način služilo bogovima radi se i sada svecima.
Nije tacno, nijedan dokaz naveo nisi!
Navodis etnografiju, pa daj citat vec jednom! Ne smes, jer znas da nije tako i da se to povezati ne moze!
Zato je crkva morala sve to odbaciti a ne nastaviti da učestvuje kada sveštenik blagosilja sve to na proslavama.
Izvini molim te, nema sta odbaciti kad nije pagansko! I nisu u pitanju preobrazeni paganski rituali!
Ti nicim nisi dokazao da jesu, a trazis da crkva to odbaci! Svasta!