Krompir na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Portugalski krompir

13482_stock-photo-roasted-garlic-potatoes-with-seasalt-and-rosemary-shutterstock_18144814_kul.jpg


PORTUGALSKI KROMPIR


Potrebno je

1 kg sitnijeg belog krompira, glavica belog luka, 2 kašike biljnog začina, kašičica morske soli, kašičica bosiljka, 100 g maslaca, ulje, kašičica brašna

Priprema
Krompir operite, kuvajte ga u ljusci 15 minuta i potom izvadite. Kad se krompir malo prohladi, oljuštite svaki, prelijte uljem, pospite začinom i rukama ih blago promešajte. Na dobro zagrejan maslac izručite krompir i dodajte neoljuštene, samo blago zgnječene čenove belog luka. Sve poprašite brašnom i pržite dok krompir ne dobije lepu koricu. Gotov krompir začinite bosiljkom i morskom solju.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
šnicle od krompira

13666_shutterstock_65630503_kul.jpg


ŠNICLE OD KROMPIRA


POTREBNO JE

1 kg krompira, 4 jajeta, 100 g kornfleksa, 50 g brašna, so, ulje
PRIPREMA

Dobro operite krompir, pa ga s ljuskom barite 15 minuta u posoljenoj vodi, procedite, kratko prohladite i oljuštite. Poluobareni krompir isecite na deblje kolutove. Svaki kolut malo posolite, uvaljajte u brašno, u umućena jaja i na kraju u kornfleks. Pržite na zagrejanom ulju. Kad porumene s obe strane, kolutove izvadite na papirni ubrus da upije višak masnoće. Šnicle od krompira poslužite sa sezonskom salatom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slani tart

13660_shutterstock_33013411_kul.jpg


SLANI TART
POTREBNO JE
600 g krompira, 250 g šampinjona, 2 struka praziluka, 2 jajeta, 100 ml pavlake, 100 g kačkavalja, suvi biljni začin, so, biber, ulje

PRIPREMA
Oljušten i opran krompir isecite na kolutove. Pospite suvim biljnim začinom, posolite i pobiberite, pa rasporedite u nauljen pleh. Kolutove praziluka malo propržite i dodajte šampinjone isečene na listiće, te kratko prodinstajte, posolite i pobiberite. Zatim ih rasporedite preko krompira. Jaja i mleko umutite i prelijte povrće, te pospite nastruganim kačkavaljem. Pecite oko pola sata na 180 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zapečeni krompir

13659_shutterstock_14655535_kul.jpg


ZAPEČENI KROMPIR


POTREBNO JE

800 g krompira, 100 g dimljene mesnate slanine, 100 g krem sira, 50 g maslaca ili margarina, kašika seckanog peršuna, suvi biljni začin, so, biber

PRIPREMA

Dobro opran krompir s ljuskom barite oko 15 minuta i procedite. Poluobareni krompir prepolovite i izdubite. Krem sir, maslac i seckani peršun umutite, pa sastavite s režnjevima slanine i iseckanom sredinom od krompira. Time punite izdubljene polutke krompira i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krimski krompirići

KRIMSKI KROMPIRIĆI

1.jpg

POTREBNO JE
0,5 kg mladih krompirića, 200 g listova suve slanine, 2 veća paradajza
ZA SOS 1 čili papričica, 3 čena belog luka, 2 crvene paprike, peršun, ruzmarin, so, crno vino, pola struka praziluka, ulje


PRIPREMA
Očistite krompiriće i skuvajte ih u slanoj vodi. Svaki krompir umotajte u list slanine, poređajte u pleh i pecite u rerni ispod grila. Povremeno okrenite krompiriće da se slaninica sa svih strana ravnomerno zapeče. Za sos na ulju propržite usitnjen praziluk i papriku isečenu na sitne kockice. Dodajte iseckan beli luk, peršun i ruzmarin, pa dinstajte sos podlivajući ga crnim vinom. Na kraju posolite po ukusu i poslužite uz krompiriće.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
U sosu od nane

U SOSU OD NANE

1.jpg

POTREBNO JE
0,5 kg mladih krompirića

ZA SOS šaka listova sveže nane, 200 g sremskog sira, 5 kašika neutralne pavlake, 2 kašike kisele pavlake

ZA 2 KORPICE 200 g parmezana

PRIPREMA
Manje krompire obarite u malo slane vode. U činiji pomešajte sremski sir sa obe vrste pavlake i u to dodajte usitnjene listove nane. Oceđene, vruće krompiriće pomešajte sa sosom. Polovinu parmezana pospite po teflonskom tiganju i zagrevajte na srednje jakoj vatri da sir počne da se topi i da se formira „palačinka“. Lagano odvajajte sir od podloge i, kad se skroz odvoji, prebacite na prevrnutu činijicu tako da dobijete oblik korpice. U ohlađenu korpicu servirajte krompir i poslužite.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krompirići sa mirođijom

KROMPIRIĆI SA MIROĐIJOM

1.jpg

POTREBNO JE
0,5 kg mladih krompirića, so, ulje, 300 ml mleka, kašičica skrobnog brašna, 50 g maslaca, vezica mirođije, šareni biber, 1 krastavac, malo belog luka

Priprema

Krompiriće srednje veličine prepolovite, posolite ih i na vrelom ulju propržite. Podlivajte pomalo vodom i dinstajte dok krompir sasvim ne omekša. Na maslacu blago propržite brašno i uz stalno mešanje nalijte mleko, pa kuvajte dok sos ne počne da se zgušnjava. Odmah sklonite s vatre i u sos dodajte iseckanu mirođiju i usitnjen beli luk. Krastavac operite i s korom isecite na kolutove. Preko stavite krompir i prelijte bešamel sosom. Pospite krupno mlevenim biberom i poslužite.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krompirići u dižon senfu

KROMPIRIĆI U DIŽON SENFU

1.jpg

POTREBNO JE
0,5 kg mladih krompirića, so, 200 ml neutralne pavlake, 50 g kisele pavlake, kašika mladog kajmaka, kašika dižon senfa, listovi sremuša

PRIPREMA
Krompir posolite i ispecite ga u rerni. Mikserom sjedinite kajmak, neutralnu i kiselu pavlaku, pa u taj sos dodajte dižon senf. Ispečeni krompir prelijte sosom i poslužite uz salatu od sremuša.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
šumsko gnezdo

ŠUMSKO GNEZDO

1.jpg

POTREBNO JE
0,5 kg mladih krompirića, veza mladog crnog luka, 200 g šampinjona, 50 g gaude, so, ulje, biber

ZA GNEZDO 2 kore za pite, 1 jaje, 50 ml jogurta, 2 kašike kisele pavlake, 2 kašike ulja, 1 kašika griza, so

PRIPREMA
Krompiriće operite, prosušite ih i pržite na ulju. Pred kraj prženja dodajte mladi luk isečen na manje komade i šampinjone isečene na listiće, pa sve posolite i pržite da luk i šampinjoni omekšaju. Umutite jaje sa solju, jogurtom, pavlakom i uljem, pa posolite i dodajte griz. Kore stavite jednu na drugu i isecite ih na tri trake. Stavljajte po tri trake jednu na drugu, a svaku namažite pripremljenom masom. Dobićete dve trake, pa svaku isecite na kvadrate, dovoljno velike da ih stavite u podmazan kalup za mafine. Ako želite veće korpice, tj. gnezda, možete ih peći na prevrnutoj vatrostalnoj činijici. Korpice pecite na 200 stepeni da porumene, pa ih izvadite, okrenite i stavite na pleh. U njih stavite ispržene krompiriće s lukom i šampinjonima i sve pospite listićima gaude. Kratko zapecite u rerni da se sir istopi i poslužite.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kroketi od krompira sa šunkom

Kroketi od krompira sa šunkom

164701_kroketi_iff.jpg

Sastojci:
- 600 g belog krompira
- 2 jajeta
- 250 g praške šunke
- 6 g praška za pecivo
- 3 kašike ulja
- 200-250 g brašna
- 50 g rendanog parmezana
- 200 g majoneza

- Po ukusu: beli biber, vegeta, peršun, so

Za paniranje:
- 2 jajeta
- po potrebi prezle (oko 100 g)
- 4 dl ulja za prženje


Priprema:

Krompir oprati i skuvati ga zajedno sa ljuskom.

Kad se prohladi, oljuštiti ga i ispasirati (najbolje je sa onom spravom za pasiranje krompira, ali ako nemate, običnom viljuškom). Ostaviti da se potpuno ohladi.


Ohlađeni krompir sjediniti sa jajima, 40 g parmezana, biberom, vegetom, i uljem, ako dodajete so budite pažljivi da ne presolite.


Postepeno dodavati brašno, koje ste izmešali sa praškom za pecivo i mesite dok ne dobijete mekše, glatko testo.


Prašku šunku iseći na sitnije kockice, dodati kašiku seckanog peršuna i oko 10 g parmezana, sve dobro sjediniti.


Testo od krompira rastanjiti sa oklagijom 1 cm debljine. Okruglom modlom za krofne vaditi krugove.


Na sredini svakog kruga staviti po kašičicu smesu od seckane šunke i preklopiti. Krajeve stisnuti da se slepe.


Krokete uvaljati u umućeno jaja pa u prezle i ređati ih na tanjir dok ne završite sa testom.


Pržiti ih u zagrejanom, ali ne vrelom ulju (izgoreće vam) dok vam fino ne porumene sa svih strana.


Gotove krokete preliti majonezom i poslužiti ih. Majonez ili tartar sos možete poslužiti i sa strane, pa neka svako sipa sebi koliko voli.

Izvor: Serbiancafe



 
Natrag
Top