Kroketi/šnicle/ćuftice od povrća

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prolećni kroketi

1.jpg

Potrebno je: 6 šargarepa, kašika semenki bele slačice, 1/2 kašike zrna kumina, glavica crnog luka, čen belog luka, 2 kašike isitnjenog korijandera, jedno jaje, 50 g finog brašna, 2,5 dl jogurta, kašičica semenki susama, 2 kašike soka od limuna, 1/2 kašičice kardamoma u zrnu, so i biber po ukusu.

U tiganju na umerenoj temperaturi minut pecite zrna slačice i kumina da puste aromu, pa ih sklonite s ringle. Pomešajte ih sa sitno iseckanim crnim lukom, oljuštenom i izrendanom šargarepom, isitnjenim belim lukom i korijanderom. Dodajte jaja i brašno, pa mikserom mutite nekoliko minuta, a zatim dodajte so i biber po ukusu. Ulje zagrejte u tiganju, kašikom vadite smesu i sipajte u tiganj da dobijete krokete. Špatulom ih odvojite od podloge da se ne lepe i pecite oko 2 minuta s jedne i minut s druge strane, odnosno dok ne dobiju zlatnu nijansu. Gotove krokete poređajte na upijajući papir da se ocede od ulja, a na njihovo mesta stavljajte nove krokete dok ne potrešite smesu. U manjoj posudi pomešajte jogurt, sok od limuna i kardamom, posolite i pobiberite. Servirajte kao prilog kroketima od šargarepe.

(Večernje novosti)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pljeskavice od povrća

1.jpg

Potrebno je: 125 g kukuruznog griza, 2,5 dl vode, 1/2 kocke od povrća, 1 šargarepa, 100 g brokolija, 1/2 paprike, čen belog luka, 3 kašike rendanog sira parmezana, jedno jaje, kašika kiselog mleka, kašika svežeg iseckanog bosiljka, kašika svežeg iseckanog peršuna, 3 kašike prezli, so i biber po ukusu.

U kipućoj vodi istopite kocku za supu, a zatim u to polako sipajte kukuruzni griz uz neprekidno mešanje, skuvajte gusto kao kačamak. Uz povremeno mešanje, ostavite da odstoji na niskoj temperaturi 10-ak minuta, sklonite s ringle i ostavite da se prohladi. U međuvremenu povrće očistite i operite, šargarepu sitno izrendajte, a brokoli, papriku i beli luk usitnite na kockice. U većem tiganju na malo maslinovog ulja kratko prodinstajte šargarepu, dodajte ostalo povrće i uz povremeno mešanje dinstajte 3-4 minuta na umerenoj temperaturi, zatim dodajte sitno iseckani beli luk, promešajte i sklonite s ringle. Povrće iz tiganja umešajte u kačamak, promešajte, dodajte jaje, rendani sir, kiselo mleko i začinsko bilje, posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine, dodajte prezle, pa rukama oblikujte male pljeskavice. Pecite ih na umerenoj temperaturi minut-dva sa obe strane, dok ne dobiju hrskavu koricu. Servirajte odmah uz tartar sos ili svežu salatu.

(Novosti)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
KROKETI OD KROMPIRA SA SIROM

1.jpg

POTREBNO JE
1 kg krompira (po želji belog ili crvenog, ali što je slađi krompir, ukusniji su kroketi), oko 150 g brašna, 50 g margarina ili putera, 1 veće jaje, 1 ravna kašika soli, oko 100 g tvrdog kravljeg sira, ulje za prženje
Za pohovanje: brašno, 1 jaje, 4 kašike mleka, prezle

PRIPREMA
Krompir s ljuskom staviti da se kuva. Ocediti od vode i samo malo prohladiti. Oljušteni krompir ručnom pasirkom dobro ispasirati. Nakon toga dodati jaje, posoliti, staviti margarin i sve sjediniti. Potrebno je tek toliko brašna da se dobije testo od koga mogu da se oblikuju kroketi. Komadić testa, recimo jednu kašiku, stavite na pobrašnjenu površinu i blago ga ispritiskajte u disk. Na sredinu stavite komadić sira, pa onda testo oblikujte u kroket. Pripremite sve za pohovanje. U jedan tanjir sipajte malo brašna. U drugom umutite jaje sa mlekom. U treći sipajte prezle. Tim redom i uvaljajte krokete. Krokete spuštati u duboko zagrejano ulje.

(Blic žena)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
OD KROMPIRA

1.jpg

Za 4 osobe: 500 g krompira (najbolje crvenog), 50 g struganog parmezana, jedno celo jaje + žumance, 150 g prezli, prstohvat muskatnog oraščića, malo ulja za prženje, so i biber.

Krompir operite i stavite u šerpu koju ste do vrha napunili hladnom vodom, posolite, poklopite i kuvajte 40 minuta. Zatim ocedite, sačekajte da se krompiri malo ohlade, oljuštite i ispasirajte da dobijete pire. Dodajte jaje, strugani sir, začinite muskatnim oraščićem, posolite i pobiberite. Od dobijene smese formirajte kuglice ili štapiće cilindričnog oblika, pazeći da svi budu iste veličine. Krokete prvo uvaljajte u preostalo umućeno žumance, pa u prezle i pržite u vrelom ulju da porumene sa svih strana. Pržene krokete poređajte na upijajući papir i servirajte tople, uz umak ili salatu po želji.

(Novosti)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
OD PIRINČA I GRAŠKA

1.jpg

Pomešajte 150 g još toplog, prethodno skuvanog i oceđenog pirinča, sa 25 g putera i 25 g struganog parmezana, promešajte, sačekajte da se masa malo ohladi, pa dodajte prethodno skuvano i nastrugano žumance i jedno celo živo jaje, 100 g ranije obarenog i oceđenog graška i 6 kašika paradajz soka. Sve snažno promešajte i od dobijene smese formirajte kuglice, prečnika 3-4 cm, pa svaku prvo uvaljajte u 50 g brašna, zatim u umućeno jaje i na kraju u 150 g prezli. Pržite u vrelom ulju i odmah servirajte.

(Novosti)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
SA BROKOLIJEM I BADEMIMA

1.jpg

Izmiksajte 300 g prethodno skuvanih cvetića brokolija sa malo vode u kojoj su se kuvali, pa dobijeni pire kratko dinstajte na umerenoj temperaturi da se zgusne. Sklonite s ringle, dodajte 50 g struganog parmezana, 40 g oljuštenih, prženih i iseckanih badema, 4 sitno iseckana fileta inćuna iz ulja, jaje i malo prezli, ukoliko je masa suviše žitka. Od dobijene smese formirajte kuglice, pa svaku uvaljajte u sneg od belanca i u 150 g prezli pomešanih sa pola veze iseckanog peršuna. Pržite u vrelom ulju, ocedite i servirajte.

(Novosti)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ukusne ćuftice od praziluka

1_zps63fc4c22.jpg


Za 4 osobe: 2 struka praziluka, 50 g struganog kačkavalja, dve, tri kašike prezli, jaje, pola veze mirođije, ulje za prženje i so.

Praziluk operite, očistite, isecite na manje komade i kuvajte 30 minuta u ključaloj, slanoj vodi, pa dobro ocedite, sasvim ohladite i izmiksajte da dobijete homogenu pastu. Dodajte strugani kačkavalj, seckanu mirođiju, jaje, promešajte i posolite. Vlažnim rukama formirajte ćuftice, svaku uvaljajte u prezle i pržite u vrelom ulju. Služite tople, sa barenim krompirom ili pirinčem.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hamburger od cvekle

1_zpsf2041ade.jpg


Za 4 osobe: 150 g badema, glavica luka, veza peršuna, sveža cvekla, šargarepa, 50 g oraha, 2 veće kriške hleba, pola kašičice suvog začina, 1 dl vode, maslinovo ulje, so i biber. Za preliv: 100 g očišćenih i pečenih semenki suncokreta, pola limuna, čen belog luka, 1 dl vode i so.

Cveklu i šargarepu oljuštite isecite na manje komade i ispasirajte zajedno sa bademima, lukom, orasima i peršunom. Dodajte hleb, koji ste prethodno potopili u vodu i dobro iscedili. Posolite, pobiberite, začinite po ukusu i ako je masa suviše gusta i suva dodajte malo vode ili ulja, pa formirajte hamburgere. Pecite u gril tiganju, na malo ulja. Zajedno izblendirajte semenke suncokreta i beli luk, dodajte vodu i limunov sok, posolite i energično mutite da dobijete homogenu smesu. Pečene hamburgere služite prelivene ovim sosom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PLJESKAVICE OD SPANAĆA

1_zpsbda28401.jpg


POTREBNO JE
1kg spanaća, 2 jaja, brašno po potrebi, suvi začin, čen belog luka.


PRIPREMA
Spanać blago obarite i sitno iseckajte. U posudu stavite jaja, ubacite spanać i rukom sjedinite.
Dodajte sitno seckan beli luk i začiniti začinom. Kada to dobro sjedinite, dodavajte kašiku po kašiku brašna i mešajte smesu dok ne postane čvrsta, ali ne prečvrsta. Ostavite da odstoji u frižideru sat vremena, pa pecite u rerni.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
KROKETI OD KROMPIRA I SPANAĆA

POTREBNO JE:
800 g krompira, 150 g spanaća, 150 g brašna, 50 g margarina, 1 jaje, 1 kašika soli, 100 g tvrdog sira, ulje
ZA PANIRANJE: brašno, 1 jaje, 4 kašike mleka, prezle


PRIPREMA:
Krompir sa ljuskom dobro operite i stavite da se kuva. Kuvani krompir ocedite od vode i samo malo prohladite, oljuštite ga, dobro ispasirajte, pa sačekajte da se prohladi. Nakon toga dodajte obaren sitno seckani spanać, jaje, margarin, posolite i sve dobro sjedinite. Postepeno dodajite brašno i rukom umesite testo. Kašiku testa stavite na pobrašnjenu površinu i blago ga ispritiskajte u disk. Na sredinu stavite komadić sira, pa onda testo oblikujte u valjak. U međuvremenu pripremite šta treba za paniranje. U jedan tanjir sipajte malo brašna, u drugi umutite jaje sa mlekom, a u treći sipajte prezle. Oblikovane krokete od krompira najpre uvaljajte u brašno, zatim provucite kroz jaja i na kraju uvaljajte u prezle. Krokete spuštajte u duboko zagrejano ulje i pržite dok ne porumene sa svih strana. Služite tople ili hladne.


(Blic žena)
 
Natrag
Top