Kraj protestanske ere?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako tako misliš..ok...

Tako kažu činjenice. Protestanti su "unaprijedili" tehnologiju laganja, pa su svijet "obavijestili" da je katoličanstvo mračnjaštvo, a protestantizam napredak i prosperitet. Istina stoji potpuno suprotno. Ako hoćeš što znati, moraš nešto pročitati. :)

A rekoh Katoličanstvo..najviše Nemačko i Francusko je izvuklno jajveći benefit od reformacije jer su i one poprimile mnoge konkretne stvari iz Protestantizma te su one takođe najrazvijenije u Evropi. One zemlje koje su pak bile u manjem dodiru sa Protestantizmom..poput Italije, Španije., Austrije i manjih Balkanskih katoličkih zemalja su opet manje razvijene. Upravo epicentar razvoja katoličkih zemlja su one sa najvećim dodirom sa Protestatnizmom...Nemačka i Francuska. Naravno, severna Nemačka je protestantska.

Ovisi što smatraš napretkom i razvojem. Ako je to ležanje prosjaka na ulici ispred restorana u kojima je boca vina 5.000 dolara, onda ste vi protestanti najrazvijeniji u svemiru. ;)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Zato nema mjesta za nove crkve, grupe ili pojedince koji smatraju da imaju povijesnu uloguu smislu nekog probuđenja ili neke specijalne objave. Ne. Bog nam je dao sve što je htio dati i što je rekao - ispunja. "Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta..."

Upravo tako. No sve i da se oni koji "osnivaju" nove "crkve" (namerno pod nasvodnicima, i namerno malim počentim slovom) pozivaju na Isusove reči o ovcama iz drugih ovčinjaka, tačnije rasutim i odbeglim ovcama, lažu, jer oni ne vode ka Kristu, niti Krista navješćuju onima koji Krista ne spoznaše. Upravo je suprotno, oni pre svega otimaju ovce iz Kristova ovčinjaka kojega su proglasili otpalim

Naprotiv, nekršćani koji su živjeli po svojoj savjesti, spasit će se po žrtvi Kristovoj makar oni to ne znaju.

I to mogu da potvrdim (onoliko koliko to smrtnik može). Naime, oni koji Boga negiraju, ili u Krista ne veruju, nesvesno negiraju sebe, jer svako od nas je stvoren (zamišljen) kao Imago Dei. No, sve i da negiraju sebe, čine li dobro, postupaju li po svojoj savjesti, spasiće se i ugledati Njega, onakvoga kakav jeste.

Daću ti primer svoje prijateljice, koja iako ateista, čini i živi po svojoj savjesti. Hoće li se ona spasiti iako u Boga ne veruje? Milosrdni Bog će odlučiti. No, znam da u takvima kao što je ona, ima više vjere nego li u onima kojima su usta puna zakona, ili vere po istome.

Zanimljivo.Vjerujem da je i protestantizam donio nešto dobro. Za mene je to dosad bila samo muzika Bach-a.

Hmm, veruj mi, Bach je nedvoljan da se kaže da je protestantizam doneo išta dobroga. Uostalom, šta je protestantizam? Pokret nastao sa kojim ciljem?

Oni, akoliti istoga tvrde da je nastao sa ciljem "reformisanja" Crkve, no svi povjesni dokazi govore suprotno. Protestantizam je nastao sa samo jednim ciljem, stvaranja egocentričnih "crkava". Dakle ne sa ciljem obnove Crkve, nego sa ciljem izgradnje nove "crkve", bazirane na ljudskom, egocentričnom, tumačenju Pisama.

Uostalom, šta je taj pokret prvo napao? Da li je to bilo "bogatstvo" Crlvenih prelata? (Kao što je to činio Sv. Franjo Asiški) Naravno, zvanična protestantizmom zadojena istorija će do besvesti ponavljati mantru o indulgencijama, nevešto prikrivajući činjenicu da je Luther napao ne papu i indulgencije, nego Euharistiju i Trojstvo. (Sam će Henry VIII, koji će prekinuti s Crkvm zbog svoje požude, napisati traktat u odbranu Euharistije i Presvetog Trojstva u kome napada Martina Luthera, na šta ga je papa nazvao "braniteljem vere")

Euharistija je bila prva meta "reforme". Trojstvo druga...

Šta nam to govori?

Prosudite sami.

Ujedno, čitav protestantski pokret počiva na "racionalizaciji" Boga (što je naravno nemoguće, no kako oni veruju da je Bog sam lično pisao Sveto Pismo, oni besomučno pokušavaju da spoznaju Boga "forenzičkom" teologijom, koja za posledicu ima i istu takvu soterologiju) i naglašavanju solpsticizma (koji opet mora biti racionalizovan i tako u krug).

I, šta se na kraju dobilo? Kao i sve "reforme" čiji cilj nije obnova nego "da kalif bude na mesto kalifa" (da parafraziram Iznoguda), duboko gnostičke i egocentrične, protestantizam je izrodio mirijade "denominacija" i talase "objava" (i teologija) koje za posledicu imaju šta?

Rast ateizma, i to militantnog, duboko mrzilačkog i rušilačkog oličenog u sekularizmu.

Ps. Ubacit ću malu koskicu... Jedan gospodin čija je majka bila subotarka (i on je u vodu uranjan u toj "denominaciji), a koga neću imenovati, inače oženjen katolkinjom, zamolio je pre izvesnog vremena našeg, katoličkog svećenika (franjevca) za ispovjest i ukoliko je moguće za krštenje.

Da, dobro ste pročitali, zatražio je svete sakramente pomirenja i krštenja.

Ispovedio se i u suzama izišao iz ispovedaonice.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ekos-nomos...tehnika, tehnologija, urađeno zakonodavstvo, pravna država..najviši stepen je u tim državama.

Primjer samo radi razmišljanja. Rodney Stark o Inkviziciji:

"Standardna izvješća o španjolskoj inkviziciji uglavnom su hrpa laži koje su izmislili širitelji engleske i nizozemske propagande u 16. stoljeću, za vrijeme njihovih ratova sa Španjolskom. Nakon toga to su ponavljali zlobni ili zavedeni povjesničari koji su revno htjeli očuvati „sliku Španjolske kao naroda zadrtih fanatika".

Nije toliko iznenađujuće da su ovakve laži cvjetale u doba vjerskih ratova u Europi. Ali nema opravdanja za neodgovorne suvremene „znanstvenike“ koji nastavljaju podržavati takve tvrdnje, zanemarujući izvrsna istraživanja o inkviziciji prošlih naraštaja. Koliko god se to činilo nevjerojatnim, novi povjesničari inkvizicije otkrili su da je španjolska inkvizicija, u usporedbi sa sekularnim sudovima diljem Europe, bila dosljedan primjer pravde, suzdržavanja, nepristrana suđenja i prosvijećenosti.

U popularnoj kulturi termin „Inkvizicija“ gotovo je pa sinonim za mučenje. Kao što John Dowling objašnjava: „Sveta inkvizicija je remek-djelo među svim izumima papinske okrutnosti …. Nemoguće je da bi i sam Sotona smislio groznije sprave za mučenje i prolijevanje krvi."

Ovo je možda najveća laž od sviju! Svi su sudovi u Europi koristili mučenje, ali Inkvizicija je to činila puno manje nego drugi sudovi. Kao prvo, crkveni je zakon ograničavao mučenje na jednu sesiju od najviše petnaest minuta, a uz to se nije smjelo naškoditi životu ili tijelu niti se smjela proliti krv! Nadalje, postoji širok konsenzus o tome da su zatvori kojima je upravljala Inkvizicija bili najudobniji i najhumaniji u Europi - zabilježeni su primjeri „kriminalaca u Španjolskoj koji su namjerno bogohulili kako bi ih se prebacilo u zatvore inkvizicije".

(Rodney Stark, Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti)

"Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest". - ovim riječima Rodny Stark završava Uvod svoje knjige.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Govorimo sada o onome što je odlika zapadne protestantkse civilizacije i njenom doprinosu. A to je upravo ono što sam naveo. To je doprinos.

A ovo što si ti neveo nije vezano za temu..naravno da će protestanti nekad progonjeni od katolika pisati i preuveličavati a katolici umanjivati. To je normalno(ljudski jer su ljudi "sujetni")..ali ne presudno za tok razvoja jednih i drugih.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Protestantizam je nastao sa samo jednim ciljem, stvaranja egocentričnih "crkava". Dakle ne sa ciljem obnove Crkve, nego sa ciljem izgradnje nove "crkve", bazirane na ljudskom, egocentričnom, tumačenju Pisama.

Netko je napisao da se danas ne bi mogla dogoditi reformacija, jer je Katolička crkva mnogo otvorena za dijalog i suradnju.
Ja mislim da bi. Protestante je od početka vodio drugačiji duh. Neću ulaziti opširnije u temu da li je i koje dobro je donio protestantizam. Jedno dobro jest: Katolička crkva je prošla katarzu i protureformacija je dala mnogo velikih svetaca.

Uostalom, šta je taj pokret prvo napao? Da li je to bilo "bogatstvo" Crlvenih prelata? (Kao što je to činio Sv. Franjo Asiški) Naravno, zvanična protestantizmom zadojena istorija će do besvesti ponavljati mantrdanau o indulgencijama,

Da, stalno ponavljaju indulgencije...haha, toga sam se sjetila dok sam čitala onaj članak o teoriji blagostanja. Autor nabraja najpoznatije voditelje s njihovih TV mreža koji traže novac od vjernika. Onda je naveo nekoliko primejra kad njihovi pastori i pastorice potiču ljude riječima: "Daj crkvi, pobijedi boga mamona" ili još bolje " Za šaku dolara odvest ću te u nebo."
Grozno zvuči, zar ne? A kao, započeli su reformu protestirajući protiv indulgencija.

nevešto prikrivajući činjenicu da je Luther napao ne papu i indulgencije, nego Euharistiju i Trojstvo. (Sam će Henry VIII, koji će prekinuti s Crkvm zbog svoje požude, napisati traktat u odbranu Euharistije i Presvetog Trojstva u kome napada Martina Luthera, na šta ga je papa nazvao "braniteljem vere")

Euharistija je bila prva meta "reforme". Trojstvo druga...

Šta nam to govori?

Nisam znala ovo za Henrija VIII. U vatikanskim arhivima se čuva njegovo pismo Papi u kojem traži poništenje braka. To je bilo još jadnije. Nevjerojatno je kako su u onom vremenu vladari imali moć.
Nisam znala i ovo za Luthera i Euharistiju. Uvijek sam mislila da su oni odbacivali nešto da bi prkosili Crkvi ili da bi bili drugačiji.
Unesrećili su se s odbacivanjem sakramenta i Marije...
O tome obraćenik Scot Hahn tako potresno piše.

Ujedno, čitav protestantski pokret počiva na "racionalizaciji" Boga (što je naravno nemoguće, no kako oni veruju da je Bog sam lično pisao Sveto Pismo, oni besomučno pokušavaju da spoznaju Boga "forenzičkom" teologijom, koja za posledicu ima i istu takvu soterologiju) i naglašavanju solpsticizma (koji opet mora biti racionalizovan i tako u krug).

Da, nešto bi htjeli postići, ali svojim snagama, izgleda da vole biti protagonisti.

I, šta se na kraju dobilo? Kao i sve "reforme" čiji cilj nije obnova nego "da kalif bude na mesto kalifa" (da parafraziram Iznoguda), duboko gnostičke i egocentrične, protestantizam je izrodio mirijade "denominacija" i talase "objava" (i teologija) koje za posledicu imaju šta?

Rast ateizma, i to militantnog, duboko mrzilačkog i rušilačkog oličenog u sekularizmu.

Baš kao što je rekao još jedan povratnik u Katoličku crkvu, bivši pentekostalni pastor Ulf Ekman: " Ako imamo 5 stihova iz Biblije, a 18 različitih komentara na te stihove, tko će odlučiti? I zaključuje: Crkva je Tijelo Kristovo, i to vidljivo tijelo, a ne oblak ili dim. Zato Crkva koju je Krist osnovao ima autoritet da odlučuje.

Posvjetovnjačenje im je najslabija točka i zapravo, u tu već pukli. Sekularizam je put koji, malo po malo, vodi do prezira Boga, a onda i njegovog negiranja.

Jedan gospodin čija je majka bila subotarka (i on je u vodu uranjan u toj "denominaciji), a koga neću imenovati, inače oženjen katolkinjom, zamolio je pre izvesnog vremena našeg, katoličkog svećenika (franjevca) za ispovjest i ukoliko je moguće za krštenje.

Da, dobro ste pročitali, zatražio je svete sakramente pomirenja i krštenja.

Ispovedio se i u suzama izišao iz ispovedaonice.

Bravo za gospodina. Povratak izgubljenog sina. Kako je morao biti lijep taj susret i zagrljaj njegove duše s Kristom. To se ne zaboravlja.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Bravo za gospodina. Povratak izgubljenog sina. Kako je morao biti lijep taj susret i zagrljaj njegove duše s Kristom. To se ne zaboravlja.

Znaš li što je Bog "iskoristio" da vrati izgubljenog sina u krilo Crkve?

Ljubav koju mu je skoro četiri decenije pružala i još uvek pruža, nesebično pruža njegova supruga.

Posvjetovnjačenje im je najslabija točka i zapravo, u tu već pukli. Sekularizam je put koji, malo po malo, vodi do prezira Boga, a onda i njegovog negiranja.

Da, no oni su sto posvetovnačenje nosili duboko u sebi. U korenu im je saobličavanje Boga ljudskom umu, materijalizmu...

Uostalom, ne pamtim kada sam vidio katolika ili pravoslavca da pada u ekstazu zbog navodnog pronalaska arheoloških dokaza "istoričnosti" i dokumentovanosti pojedinih (ako ne i svih) knjiga Starog Zavjeta.

Svi koji su posednuti dokazivanjem "istoričnosti" i doslovnosti Svetog PIsma (i to ne Novog Zavjeta, nego upravo Starog) su protestanti.

Sa druge strane isti ti materijalisti, "forenzičari" će se sablažnjavati nad štovanjem svetaca ili čudima (plakanje ikona, kipova, Euharistijska čuda, čudesna objave, izlečenja) i nazivati to demonolatrijom....

Ujedno, znaš li koliko uspešnih egzorcizama imaju protestanti? NI JEDAN JEDINI...

Zašto pitat će se mnogi?

Odgovor počiva u činjenici da zli dusi, pali anđeli, sotonini duhovi, ne podnose ikakvo prisustvo Duha Svetoga. A upravo se Duh Sveti zaziva u litaniju kojim se započinje obred egzorcizma (koji opet nije nimalo nalik onom filmskom).

Na koji način protestanti izgone zle duhove?

Urlaju držeći u jednoj ruci Bibliju...

Uspevaju li da oteraju zle duhove?

Ne.

Zašto kada je Sveto Pismo inspirisao Duh Sveti?

Zato što Duh Sveti nije u Svetom Pismu (kako je moguće Boga zaključati u ljudskom rukom pisanom tekstu?), niti dolazi u pomoć nekome ko svojom voljom (ljudskom) želi da bude nešto što nije.

Duh Sveti, dolazi onima koji Ga skromnih i obraćenih srca traže, darujući kome hoće i kako hoće. Ujedno, ako i zazivaju Isusovo ime (IME NAD SVAKIM IMENOM) protestanti opet ne uspevaju da izgnaju zloduhe...

Zašto?

Zato što u suštini, Isus koga oni navodno zazivaju, nije Isus Crkve Njegove. Ne veruju u Njega... A ko ne veruje u Sina, ne veruje ni u Oca, a ko ne veruje ni u Oca, nema Duha Istine (Duha Svetog) u sebi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zar nisu najbogatije upravo protestntkse zemlje?

Ne, nisu. U protestantskim zemljama su samo najveće razlike između bogatih i siromašnih.

Najrazvijenije u tehničkom i tehnolioškom smisu i najuređenije?

Provjerite jeste li zaraženi iskrivljenom poviješću zapada "zadrtih znanstvenika". Vjerujete li sljedeći izjavama?

-Katolička crkva motivirala je i aktivno sudjelovala u gotovo dva tisućljeća antisemitskog nasilja, opravdavajući ga krivnjom Židova za raspeće Isusa, sve dok Drugi Vatikanski sabor nije posramljeno povukao to učenje 1965. No, Crkva još nije nadoknadila štetu nastalu činjenicom da se papu Pija XII s pravom naziva "Hitlerovim papom."

- Tek nedavno postali smo svjesni iznimno prosvijećenih kršćanskih evanđelja koja su uskogrudni katolički prelatimi davno potisnuli.

- Nakon što su postali službena religija Rimskoga Carstva, kršćani su brzo i brutalno progonom istrijebili pagane.

- Pad Rima i uspon Crkve jako je ubrzao poniranje Europe u tisućljeće neznanja i zaostalosti. To mračno doba trajala je sve do renesanse/prosvjetiteljstva kada su se svjetovni učenjaci probili kroz stoljeća katoličkih prepreka razumu.

-Papom potaknuti križarski ratovi samo su prvo krvavo poglavlje u povijesti ničim izazvana i brutalna europskoga kolonijalizma.

- Španjolska inkvizicija mučila je i ubila golem broj nevinih ljudi za „izmišljene“ zločine, kao što su vještičarenje ili bogohuljenje.

- Katolička Crkva bojala se znanstvenika i progonila ih, što je jasno na slučaju Galileja. Stoga se znanstvena „revolucija“ dogodila uglavnom u protestantskim društvima jer samo unutar njih Katolička Crkva nije mogla suzbiti neovisnu misao.

- Budući da joj uopće nije smetalo ropstvo, Katolička Crkva nije učinila ništa da se suprotstavi njegovu uvođenju u Novi svijet niti da ga se učini humanijim.

- Sve donedavno katoličko se viđenje idealne države svodilo na frazu o "božanskom pravu kraljeva". Slijedom toga Crkva se žestoko protivila svim pokušajima uspostave liberalnijih oblika vladanja, zdušno podržavajući diktatore.

- Upravo se protestantskom reformacijom slomilo represivno katoličko kočenje napretka te uvelo kapitalizam, religijsku slobodu i moderni svijet.

Svaka od ovih izjava dio je opće kulture, široko je prihvaćena i često se ponavlja. No, svaka je od njih laž, a mnoge su potpuna suprotnost istini. Jedno poglavlje bit će posvećeno pregledu njihovih nedavnih ponavljanja te će se pokazati da je svaka zasigurno neistinita.

Možda se pitate zašto ovakve notorne laži opstaju, ako su doista neistine. Dijelom zbog toga što se jako međusobno podupiru i što su duboko utkane u našu opću kulturu tako da se čini nemogućim da ne budu istinite. Olako se pretpostavlja da bi se u našim „prosvijećenim“ vremenima takve tvrdnje zasigurno odavno odbacile kada bi bile lažne. Kad sam prvi put čuo tvrdnju da je španjolska inkvizicija prolila jako malo krvi, a usto bila i jaka potpora umjerenosti i pravdi, priznajem da sam je odbacio kao još jedan pokušaj zaostala i pažnje željna revizionizma koji traži pažnju. Međutim, bio sam šokiran kada sam nakon daljnjeg istraživanja otkrio da je u stvari, između ostaloga, upravo inkvizicija spriječila da se ubilačka manija proganjanja vještičarenja, koja je cvjetala u većini Europe tijekom 16. i 17. stoljeća, proširi na Španjolsku i Italiju. Umjesto spaljivanja vještica inkvizitori su poslali nekoliko ljudi na vješala jer su spaljivali vještice.

Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest.

Rodney Stark, Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti
---------------------------------
Ako te interesira tko je Rodney Stark, guglaj. Ako hoćeš nešto malo više saznati, čitaj. Kada nešto naučiš, poželit ćeš naučiti još više. A kada dovoljno naučiš, to će se i ovdje vidjeti, prestat ćeš pisati ove besmislice.

Natrag