Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
DarthShone,
napisao si super post. Iznio si nekoliko tema koje su mi interesantne i koje bih voljela prokomentirati...ali, malo kasnije.
Nisi me razumjela. Protestantizam je bio katalizator duha sveta, reklo bi se usmerivač. Uostalom, etika (a etika je ta koja najbolje oslikava stanje duha, ili samog duha koji vodi nekog pojedinca ili skupinu) mu je svetovna, materijalistička.
Dobro ti si učinilo. To i jeste jedan od "bogova" ovog sveta. Isto kao i teologija oslobođenja.
Da pojasnim, ja se mogu složiti s protestantom, ali samo i isključivo samo dokle god veruje u identično onome u šta ja verujem. Primer: ako taj protestant govori protiv pobačaja, seksualnih devijacija, genderizma i ostalih ideologija duha sveta.
Sestro, nisam ni rekao da su svi oni isti. Bog na nas gleda kao na pojedince, takvima nas je Zamislio, takvima nas je stvorio. Ja ne sudim pojedincima, Bog sudi svima nama pojedinačno.
Ako je dakle Bog jedan, a jeste. Ako je Bog istina, a jeste, onda nema Protestanttske, Katolike, mormonske, subotarske, ove ili one istine, nego postoji samo jedna i jedina istina.
Ili da to postavim matematički. (Bog je vrstan matematičar)
1+1 je uvek DVA.
Dakle, nema nekakvih objava nastalih 1800 godina nakon prvobitne objave.
Nema bajki o tome da je bilo kome od nas Bog rekao da je 1+1 jednako 3 ili četiri.
Duh Sveti ne govori danas jedno, sutra drugo, prekosutra treće, niti Bog, a to je najvažnije, kaže jedno, a zatim to jedno briše i od onih koji su Njegovi traži da rade ono što im je prvo rekao da ne rade.
Dakle, ako je Bog rekao Petru da ništa nije nečisto što je On proglasio čistim, onda nema subotarskog zdravstvenog "zakona". Ako je Bog rekao kroz usta i pero sv. Apostola Pavla (pre toga i lično - Isus) da je subota senka, onda nema ni reflektorima osvetljene "subote".
Ponavljam, ne postoje dve istine, niti su oni posednici istine. Da ne govorim o tome da time iznose sumnju u verodostojnost Svetog Pisma, koje navodno poštuju više od drugih. Jer u istom tom PISMU piše ovo što sam naveo.
Dakle, ako je za njih PIsmo sve i svja, zašto ga ne slede? Zašto odbacuju Djela Apostolska i Poslanice? Zašto sumnjaju u Novi Zavet?
Zato moje pisanje ovde na forumu (a i drugde), a ne zato da bih ja uvredljive pahuljice "ganjao"....
Ostaje pitanje da li je protestantizam i u kojoj mjeri pridonio razvoju društva
Zar adventisti odbacuju Djela apostolska i Poslanice?
Hoćeš reći da na svijetu postoji samo jedna Kristova Crkva koju čine pripadnici različitih vjerskih zajednica, ali kojima je zajednička ista vjera i ljubav prema Kristu?
A što je drugo do li odbacivanje, ako se negiraju rječi: "Odlučismo Duh Sveti i mi..."
Postoji samo jedna Crkva, ona koju je 33. Anno Domini, zasnovao, uspostavio sam Bog - Krist Isus. Ona koja je Una Sancta Ecclesia Apostolica et Catholica. Ona je Istovremeno i Catholicam i Orthodoxis
Najviše u etici rada.
Druga korist jeste sklonost ka samostalnom traganju i istraživanju..čime je protestantizam doprineo uzdizanju nauke i istraživačkog duha.
Treća stvar je rušenje "mitova" i sklonosti ka sujeverju jer je ljude podstakao na samostalno istraživanje te podučavanje
Zanimljivo.Vjerujem da je i protestantizam donio nešto dobro. Za mene je to dosad bila samo muzika Bach-a.
Najviše u etici rada.
Druga korist jeste sklonost ka samostalnom traganju i istraživanju..čime je protestantizam doprineo uzdizanju nauke i istraživačkog duha.
Treća stvar je rušenje "mitova" i sklonosti ka sujeverju jer je ljude podstakao na samostalno istraživanje
Sve što si naveo jesu notorne neistine. Upravo je Katolička crkva najveći doprinos dala u ovome što si navodio.