Kraj protestanske ere?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Paul Tillich je jedan od najpoznatijih protestanskih teologa i filozofa religije 20 stoljeća.
Napisao je esej pod naslovom "Kraj protestantske ere?" i u njemu izrazio zabrinutost za budućnost protestantizma. Protestantizam možda neće preživjeti posljedice kasnog kapitalizma. Tehnološke inovacije i kapitalističke organizacije stvorile su goleme mase koje naseljavaju velike gradove svih civiliziranih zemalja. To znači raslojavanje osobnog života, u kojem su skupine i osobe istisnute identičnim masovnim stavovima; situacija koju karakterizira zaborav tradicija; gubitak moći simbola; besmislenost postojanja; podvrgavanje zakonima tržišta, unatoč modernom diskursu o individualnoj slobodi. Pojedinac se rastvara u amorfnoj masi kojom upravljaju zakoni koji djeluju u psihologiji masa. Zaključuje da ovaj raspad, koji korijene vuče iz modernog industrijskog društva, postaje stvarnost.

Opstanak protestantizma u trenutnoj situaciji težak je iz tri razloga.
Prije svega, u protestantizmu je temeljna osobna odluka.
Svaki protestant mora sam odlučiti je li doktrina istinita ili ne; za protestanta je Biblija predmet njegove osobne interpretacije; u protestantizmu nema doktrine, nema svećenika, nema moći i nema crkvene vlasti. Zbog toga je osobna odluka ključna za protestanta, ali u trenutnoj situaciji rastvaranja osobnosti u masi mi smo praktički nesposobni za takvu odluku. Čini se da je protestantizam dio ovog raspada.

Drugi aspekt je da je protestantizam, zbog svog procesa racionalizacije doktrine, malo-pomalo izbrisao iz svijesti misterij Boga. Jer kao posljedica protestantskog načela, protestantizam je visoko intelektualizirana religija. U protestantizmu nema svećenika, već propovjednika čiji autoritet nije sakramentalan, već dolazi iz njihove intelektualne i moralne kvalitete; apelira se na intelekt. Ali mase ljudi trebaju simbole koji su razumljivi bez posredovanja intelekta. Nadalje, protestantsko obrazovanje moglo je educirati odabrane pojedince, ali nije uspijevalo obrazovati mase.

Treći aspekt je nedostatak neovisne hijerarhije u protestantizmu. To praktički onemogućava neovisnost o državi, pa socijalno postojanje protestantizma u potpunosti ovisi o potpori države i nekih skupina moći. U razdoblju dezintegracije društva to znači i dezintegracija samog protestantizma.


Što mislite o ovome?
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Protestantizam se pridruzio duhovnom vavilonu na cijem celu je Vatikan.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hoce i neki Adventisti ako za to bude vremena.
Prodace veru i pridruziti se u Ekumenizam.

Ali nece biti vremena.

Isus dolazi
.
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

I mi Ga čekamo. S bojnom opremom.
"Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim.
Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju.
Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete." ( Ef, 6, 11)

Ako bi danas Gospodin došao, što bi ti napravio?

Ja bih danas, baš kao i svaki dan, poslušala sv. Misu i Riječ Božju, molila - koliko mogu i znam, izmolila savršeno pokajanje ( kao dobri razbojnik na križu) i onda...pa, ništa više, išla bih skuhati ručak za svoju bolesnicu.:)

P s. Da li ti je poznata The Church of God International? Imaju učenja koja su dosta slična vašima.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kad Isus dodje tada ce se znati ko je spasen a ko ne, i tada nema mogucnosti za pokajanje.

Ali pre tog casa Bog ce se objaviti i pozvati sve ljude na pokajanje.

Nisam znao.

Koja je to crkva?
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Koja je to crkva?
Mislim da je ovo. Living Church of God
Čitala sam na španjolskom, ali sad ne mogu naći taj link i video u kojem pastor govori o znakovima koji prethode Kristovom drugom dolasku. Uglavnom, sjećam da si i ti tako govorio: Izraelci će preuzeti cijeli Jeruzalem, onda će Jeruzalem opkoliti vojske mnogih naroda, onda započinje rat...itd. ne sjećam se više. Ali, mislim da sam pročitala da slave subotu, a ne nedjelju. Zato sam pomislila da ste povezani.

https://www.lcg.org/
https://www.tomorrowsworld.org/connect/about
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zanimljivo.

Moracu da proucim detaljno.

Inace, ja jesam mozda ranije pisao na osnovu biblije i gledajuci situaciju na bliskom istoku - da ce pokret ekstremnih Jevreja koji planiraju obnovljenje hrama - srusiti Al Aksa djamiju sa ciljem da tu podignu hram, i da ce to dovesti do rata,i da ce se u njega umesati Severni i Juzni car Rusija i Amerika, ali da ce se potom pojaviti mirotvorac ( u bibliji poznat kao antihrist ), i smiriti ratove i uvesti svet u hiljadugodisnje carstvo mira na ovoj zemlji.

Po onome sto je Bog otkrio - nece biti nista od ovoga, jer ce Bog uskoro sam da se objavi celom svetu, i tada ce kao sto kaze i jedan brat "i papisti postati Adventisti"

Figurativno, prihvatice biblijsku istinu.
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Moracu da proucim detaljno.
Inace, ja jesam mozda ranije pisao na osnovu biblije i gledajuci situaciju na bliskom istoku - da ce pokret ekstremnih Jevreja koji planiraju obnovljenje hrama - srusiti Al Aksa djamiju sa ciljem da tu podignu hram, i da ce to dovesti do rata,i da ce se u njega umesati Severni i Juzni car Rusija i Amerika, ali da ce se potom pojaviti mirotvorac ( u b u svojem vibliji poznat kao antihrist ), i smiriti ratove i uvesti svet u hiljadugodisnje carstvo mira na ovoj zemlji.

Po onome sto je Bog otkrio - nece biti nista od ovoga
,
:oops: Pa, kako sad neće biti? A ja se baš zainteresirala.
Ali, taj pastor tumači kako će sve početi s zauzećem Jeruzalema i onda će ga opkoliti mnoge vojske. Ta crkva isto ima proročku dimenziju, tako barem kažu.

jer ce Bog uskoro sam da se objavi celom svetu, i tada ce kao sto kaze i jedan brat "i papisti postati Adventisti"

Papisti će postati Adventisti? Haha.
Laodikeja, daj nemoj...:beee:Zafrkavaš se, a ovo su ozbiljne stvari.
Bolje je da ti ostaneš u onome što jesi i što vjeruješ, a ja u svojoj vjeri, vjeri moje majke i bake i mojih predaka....i onih naj, naj , najdaljih rođaka, a to su apostoli Isusa Krista.

Nego, jel ti poznat jedan motto s jedne reklame: Svetsko, a naše?
Ne sjećam se što se je reklamiralo, ali svidjelo mi se. I sad se ja pitam kako tebi nije žao što si prigrlio, i to tako zdušno, vjeru tamo neke Amerikanke ( tuđinke) koja nema nikakve veze s tobom, ni s tvojim narodom ni povijesti?! Baš ništa.
Ja mislim da nije slučajnost što smo se rodiliu ovom podneblju i što živimo u ovom trenutku, nema slučajnosti, sve je dio Božjeg savršenog plana. I naši preci su nam ostavili u baštinu vjeru u Boga, vjeru u kojoj su se rađali i umirali.
Tako da, budi bez brige, "Papisti"? To je tebi naziv za katolike? Kako god, Kristova Crkva ostaje na Stijeni do kraja i nikud se ne miče. Niti će je itko pomaknuti.

Figurativno, prihvatice biblijsku istinu.

Koju istinu?
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja s tim licno nemam veze vec Bog.

On ce objaviti svoju istinu, pokazati deset zapovesti na nebu, progovoriti glasom, i pozvati sve ljude na obracenje.

Nije Adventisticka crkva kriva sto ima tu Bozansku istinu pa da je svako zbog toga kinji.

Amin sto ima.

I Bog ce je objaviti svima jer je ona prava, Bozanska a ne Adventisticka.
Adventisti je samo poseduju u celosti kao njegova crkva.
 
Natrag
Top