Koja Crkva spasava?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Vrlo važno ipak uče i to uči glavni dogmatičar napisao 1-3 dogmatiku SPC.

Pa dobro...iako je veliki dogmatičar ne znači da ga po svim pitanjima svi slede. To je njegov stav. Kao što rekoh problem je druge prirode. A većina vernika PC ako ćemo iskreno i ne znaju za mitarstva. To je ipak samo za one koji su dublje u učenju i koji imaju malo više "teološkog obrazovanja". Zato ne treba osuditi Crkvu i vernike već više samo učenje jer je ono ukorenjeno kod nekih.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa dobro...iako je veliki dogmatičar ne znači da ga po svim pitanjima svi slede. To je njegov stav. Kao što rekoh problem je druge prirode. A većina vernika PC ako ćemo iskreno i ne znaju za mitarstva. To je ipak samo za one koji su dublje u učenju i koji imaju malo više "teološkog obrazovanja". Zato ne treba osuditi Crkvu i vernike već više samo učenje jer je ono ukorenjeno kod nekih.

Bravo Jovane!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Onda je u pitanju ovo sto sam vise puta naveo - da u suprotnom - crkva svesno prelazi preko laži u njenim redovima, sto znaci - da svako govori sta hoce, i nista nije utemeljeno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Očigledno te boli istina da učite o tome.

Ne, vec me boli taj bezobrazluk, sto lazete da je to ucenje crkve odnosno dogma, a nije!

Kako me moze boleti samo to ucenje, kada ja licno nemam nista protiv mitarstava?

Mogu ih obrazlagati i braniti, ali ne kao dogmu crkve!

Ja ne trpim laz!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Onda je u pitanju ovo sto sam vise puta naveo - da u suprotnom - crkva svesno prelazi preko laži u njenim redovima, sto znaci - da svako govori sta hoce, i nista nije utemeljeno.

Kako nije utemeljeno kad postoji dogmatski kanon?

Covece, pa da nista nije utemeljeno ne bi bili pravoslavci vec bi bili katolici ili adventisti u nasoj crkvi.

Ja zaista ne znam sta je s vama. Jel to zato sto sam vam vec do sada sve pobio, pa ste ko na iglama ili sta, ali nesto jeste, pa se toliko suprotstavljate i oko nebitnih pitanja!

Ovo je postalo strasno!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa ako nisu sigurni, ili ne osudjuju suprotna gledista od samih ljudi u vrhu crkve, onda nije utemeljeno.

Ali nije ni bitno, to je tema kojom ne bih trebao da se bavim, jer mi nije od znacaja za mene licno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa ako nisu sigurni, ili ne osudjuju suprotna gledista od samih ljudi u vrhu crkve, onda nije utemeljeno.

Pa ne osudjuju ni adventisticke teologe za svaku sitnicu. Pa brojni teolozi govore ono sto nije stav adventisticke crkve.

Rekao sam.

Nece ih osuditi za nesto sto je njihovo licno misljenje, ili ako ono sto govore nije kategoricki u suprotnosti sa dogmom!

Moze to biti lapsus, sitna greska, licni stav i slicno. Nesto sto nije strasno.. To se ne kaznjava!

Ali nije ni bitno, to je tema kojom ne bih trebao da se bavim, jer mi nije od znacaja za mene licno.

Ali ipak se bavis, ja ne znam stvarno zasto ti i Marko u ovom pitanju stajete na Tripovu stranu kad on prica totalne lazi?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ali ipak se bavis, ja ne znam stvarno zasto ti i Marko u ovom pitanju stajete na Tripovu stranu kad on prica totalne lazi?

Oni su na strani istine, a ne na mojoj strani, smanji frustracije, mene si uputio stručnim licima, a najveći stručnjak je Isus. Idi Isusu kao i mi pa će ti razjasniti, ali zaboravih tebi je bitno što pastoru ispao šlic i to te sablaznilo.

HAC nije PC gdje te svi tapšu kako si fin i dobar vjernik.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Oni su na strani istine, a ne na mojoj strani, smanji frustracije, mene si uputio stručnim licima, a najveći stručnjak je Isus. Idi Isusu kao i mi pa će ti razjasniti, ali zaboravih tebi je bitno što pastoru ispao šlic i to te sablaznilo.

HAC nije PC gdje te svi tapšu kako si fin i dobar vjernik.

Naravno da sam te uputio strucnim licima jer Isus takvim ponosnim osobama ne pomaze. A slic je primer za takve kao ti koji su suvise puni sebe, Gospod se takvima suproti.

I nisu oni na strani istine, jer to sto pricas da je pravoslavna dogma nije , i ti znas da nije, znaci lazes!

Frustracije imas ti, pa sad prebacujes to na mene. Prvi sam primetio tvoje probleme i frustracije, pa sad skreces na licni nivo.

A adventisti nikog ne iskljucuju za kojekakve sitnice isto ko i u pravoslavlju sto nece iskljuciti nekog ko uci mitarstva iako to nije zvanicno ucenje!

Da je kod vas suprotno, leteo bi ti odavno, jer ucis protiv Trojstva!

Natrag