- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Potrebno je dakle da svi budemo tolerantni. Bog nikad nikoga ne prisiljava pa ne bi smeli ni mi to da radimo.
Tolerancija, ovih dana tako izvikana reč, zloupotrebljena i podignuta na nivo kulta. No dobro, nećemo o tome.
Prvo, to na šta ti pozivaš traži obe strane, a ne samo da jedna strana bude "tolernatna" dok druga nastavlja kako je navikla i još zloupotrebljava "toleranciju".
Drugo. tolerancija u verskim pitanjima je drugo ime za indiferentnost i fatalizam.
Mi brate jesmo svi grešni, ali reći: "ne znam da li su oni u pravu, ili da li smo mi u pravu", i prepuštati Bogu da razreši je indiferentnost. Zamisli da su tako razmišljali sveti oci? Zamisli da je tako tekao Nikejski sabor - koncil. Zamisli da su Oci bili "tolerantni" prema Ariju, koji je o gle čuda imao i podršku samog Konstantina. Od Hrišćanstva, njegove Ortodoksije ne bi ostao ni kamen na kamenu.
Samo to da ti je na umu pa bi se zamislio da li je ovo tvoje pozivanje na toleranciju ispravno, ili je put kojim ne bi trebalo da se ide.
Negiraju nam Crkvenost, pa i mi njima, hajde da se pomirimo? Ne, Mire, ne ide to tako. Možeš biti tolerantan prema budistima, hinduistima, neo paganima, i to samo ako oni ne diraju tebe i tvoju veru.
Prema hereticima ne smeš biti indiferentan, jer čemu onda vera ako ti kao deo Crkve, a jesi deo Crkve samim činom krštenja, kažeš "ne znam da li su oni u pravu, nisam siguran da smo mi u pravu, samo Bog zna." ?
Jer, brate ne radi se ovde o tome da li neko voli čokoladnu, a neko voćnu tortu, pa hajde da se ne raspravljamo. Ili neko voli plavuše, neko smeđe, neko riđe, pa hajde da se ne raspravljamo. Ovde se radi o Bogu, o veri. A tu pomirljivosti u relativizmu i indiferentnosti nema, niti sme da bude.
Zovi me i fanatikom, fundamentalistom, kako god hoćeš, ali ipak razmisli malo. Nismo mi nikoga napali, nismo mi ometali diskusiju prozelitizmom, pokazivali smo i te kakvu dozu tolerancije, i šta smo dobili? Šta? Ruganje svemu svetom. Da se radi o muslimanima pa da prihvatim, oni su ono što jesu (tek prema njima tolerancije ne sme biti na taj način), ali radi se o onima koji za napade na nas koriste Bibliju i tvrde da su oni nosioci istine, a mi ovakvi i onakvi!
Kao katolik, pre bih prihvatio da me u verskim pitanjima kritikuje pravoslavni zelot, nego da me kritikuje neko ko baštini sve moguće i nemoguće hereze. Jer taj zelot, taj koji bi me nazvao papistom i "heretikom" zbog filiokve, ne negira osnovne, krucijalne istine vere, i samo je previše revnostan. Njega bratom po Hristu mogu zvati svakog trenutka, jer njegov i moj Hrist isto su. Njegova i moja Theotokos su jedna te ista Bogorodica Marija. Razlike ako i postoje, ništavne su, Isti nam je Otac, ista nam je Majka.
Ove nikada. Braća i sestre smo samo po tome da nas je Bog stvorio, ništa više.