Nego šta je. Ajd reci šta je Isus propovjedao 3,5 god.?
Pa sav NZ je rasprava između fariseja i Isusa.
NZ je forum.
vec su njega napadali a on se branio.
Opet formalizam izražavanja, nije napadao nego se branio. Ko ti je kriv što čitaš Bibliju selektivno.
Tvoja nauka je nije šija nego je vrat.
Kad je postojalo nesto dobro u coveku on je to uvek pohvalio!
Pohvala Natanialu nije laskanje, nije čak ni hvala za pobožnost, nego učvršćivanje vjere. Gdje Bog nekome laska. Ti voliš laskanje zato i jesi otišao u PC
A pod laskanjem podrazumijevaš hvalu.
Ima jedna priča u Bibliji o tome, ni taj smisao nisi shvatio, bolje rečeno zaobišao si.
Nigdje Bog nikome ne laska. A hvala nije zahvaljivanje, nego ovo što sam već spomenuo.
Ako je nešto pozitivno onda je to za primjer drugima.
Evo kako Isus osporava tvoju nauku da Bog nekoga da
Koji pak od vas kad ima slugu koji ore ili čuva stoku pa kad dođe iz polja, kaže mu: Hodi brzo i sedi za trpezu? Nego ne kaže li mu: Ugotovi mi da večeram, i zapregni se te mi služi dok jedem i pijem, pa onda i ti jedi i pij?
Eda li će on zahvaliti sluzi tom kad svrši šta mu se zapovedi? Ne verujem.
Tako i vi kad svršite sve što vam je zapoveđeno, govorite: Mi smo zaludne sluge, jer učinismo šta smo bili dužni činiti.
—
Evanđelje po Luki,
Evo kako vladika Nikolaj laska gordosti.
"Ни један народ није тако смишљено и нежно украсио празнике Христове нарочитим дирљивим обичајима као србски народ. Замислите Божић и Богојављење, па Велики Петак и Васкрс, па Вазнесење и Тројичин дан, и Преображење и Крстов дан. Све је окићено красним обичајима као лепо исткани ћилим. Исто су тако искићени и празници Богородичини. Никоме у небеском свету нису Срби подигли толико цркава колико Приснодјеви Марији. Па још како су Срби научили да празнују и воле свеце Божје, нарочито своје крсне славе. Заиста као нико у свету. Души Србиновој небески свет је био од вајкада ближи и приснији од земаљскога. У томе свету он је увек гледао многобројнију родбину него на земљи. Зато се толико и сећа својих умрлих, пали свеће и чини помене. ... Тамо, само тамо где је велика Небеска Србија. Ај, та Велика Небеска Србија! Она представља већ одавно остварени идеал Велике Србије. Верујемо да је у њој више од сто милиона крштених Срба, који у земаљском веку Христу служише или за Христа страдаше, кроз векове и векове. Верујемо по евангелски, да ће неки народи, далеко већи од србског на земљи, бити мањи у Царству Небеском. ... А у руским народним причама увек је презрени и ‘’глупи‘’ Иванушка на крају морао спасавати своју браћу, која су се правила паметнија од њега. Тако ће православни Словени са осталим православним народима, као мрзан и презрени Иванушка спасавати обе хемисфере света, исток и запад. ... У својој праволинијности и историјској доследности Срби су надмашили и Русе, да не говоримо о другим православним народима, коњуктуристима у безброј одсудних момената.”
Како да се човек не отрује националном и верском гордошћу после оваквог ласкања?
Да ли где у Библији Бог ласка Јеврејима?
Не, већ им каже:
"Немој да речеш у срцу свом: За правду моју уведе ме Господ у ову земљу да је наследим; ... Не идеш за правду своју ни за чистоту срца својега да наследиш ту земљу; него за неваљалство тих народа Господ Бог твој тера их испред тебе, и да одржи реч за коју се заклео оцима твојим, Авраму, Исаку и Јакову. Знај дакле да ти Господ Бог твој не даје те добре земље за правду твоју да је наследиш, јер си тврдоврат народ." (5.Мој. 9,4-6)
A ti napadas i nikog ne hvalis do sebe i svoju crkvu!
Pa ni Isus nije hvalio fariseje, što bih ja vas. Vi ste moderni fariseji.
Njima je na osudu jer im je loš motiv, kao i tebi. A Isusu i Jovanu Krst. nije kritika na osudu.
To je tvoj duh, farisejski!
Opet moj arg.
moje riječi vidim.
Opet svođenje rasprave na lični nivo.
Sve sam više uvjeren da sam na dobrom putu.
Ni ona ovo nije radila vec je ukoravala crkvu pre svega, ali ti si izgleda veci i od nje!
Ali vi niste crkva, pardon jeste ona iz Solunjanima.
Ta jeste.
Dajes sebi za pravo da sudis ljudskim srcima i pomislima!
A Jovan Krst. što ne bih ja, ako je mogao on. A nije isto kada ti to radiš.
Tvoj motiv nije isti.
Ono sto pripada samo Bogu prisvajas sebi!
A kako je Jovan Krst.?
Izigravas nekog psihologa proroka ili sta vec. To je katastrofa!
Ja što sam naučio hvala Bogu, ti moraš da guglaš.