Mire, mozes li nam reci koji Kanon je citao Isus u sinogomama na Bgosluzenjima?
Nije on citao nikakav "kanon", takvo nesto ne postoji u njegovo vreme, cak ni kao termin. On je citao "knjigu Isaije":
"I ustade da cita I DADOSE MU SVITAK ISAIJE!"
Jezdra nije nacinio nikakav jevrejski "kanon", on je samo sakupljao knjige za biblioteku, a to je nastavio Nemija.
Gde si ti nasao rec "kanon" kod Jezdre ili Nemije???
Rec "kanon" je grckog porekla i prvi put se pojavljuje u Hriscanskoj crkvi 352. To nije jevrejska rec!
Jevrejski kanon uopste nije postojao u vreme Hrista!
Postojao je Tanah i to je bila zbirka knjiga i obuhvatala je "zakon, pisma i proroke", i postojale su razlicite verzije.
Septuaginta je stara verzija Tanaha, i koriscena je, sve dok fariseji 100. godine u Jamniji nisu napravili novi Tanah, koji je bio usmeren protiv sekte Hriscana. Iz njega su izbacili sve knjige koje ukazuju na mesiju!
Znaci, kanonizacija Jevrejskih spisa, je ucinjena tek nakon pisanja Novog Zaveta 100. godine i to od strane fariseja!
A ono sto vi ovde nazivate "deveterokanon" zapravo nije nekanonsko, jer kanon se deli na "mladje i starije knjige" , mladje je ono novo sto je dodato kanonu, a deveterokanon znaci "mladje"!
Kao sto sam i rekao gore da se kanonu "dodaje", i da nijedan kanon "nije konacan"!
Postojao je i Novozavetni deveterokanon, to su bile 1. i 2. jovanova, jakovljeva poslanica i otkrivenje. A cisto sumnjam da cete ove knjige nazvati nekanonskim a bile su deveterikanonske ranije!
Dakle, deveterokanon ne znaci 'nekanon'!
Mire, jesu zabranjivali vernicima da ne citaju Bibliju, to je poznata cinjenica.
Ne mozes ti zabraniti nekome da cita ako on ne zna da cita!
To sto biblija nije postojala na obicnom narodnom jeziku je zato sto je sav narod bio nepismen!
Samo su obrazovani ljudi citali, a koristili su se latinskim jezikom, i biblija je bila pisana za njih i dostupna na tom jeziku!
Znaci, nije se nista krilo vec su ljudi bili nepismeni!
A tek kasnije crkva zabranjuje citanje biblije, ali protestantske biblije kao i njihove knjige, sto je bilo nesto najnormalnije, i ja bi to ucinio da sam bio Papa! Jer sve te biblije i knjige su bile propagandnog sadrzaja i posedovale su, ne samo tekst biblije vec i ukazivanje na Papu kao antihrista i sl..