Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Daj ne lupetaj! To nema veze sa formalizmom, ti si opterecen formalnostima, jer si sam formalista!Opet tvoj formalizam, a gdje ti piše da je Isus rekao ja sam Bog , doslovno ovako?
I ako nije postojao kanon, onda nije postojao, niko ga nije sastavio. To sto su postojale biblioteke, je najnormalnija stvar, i to ne dokazuje koje su knjige bile svete a koje ne, jer niko nije to odredio, koristile su se sve. Neke su bile vise a neke manje koriscene. Mozda se po tome moze videti nadahnutost dela ali i ne mora! Ove koje su vise koriscene su priznate kasnije kanonizacijom!
I vec sam dokazao da su se naknadno dodavale knjige u kanon, od vremena Mojsija je to tako teklo, sve do pojave Hriscanstva, postupno su se dodavale nove knjige!
Deveterokanonske knjige su one koje su naknadno ulazile u kanon, a deveterokanonske su bile i 1., 2. jovanova i otkrivenje, pa vi necete zato reci da nisu kanonske!
Sve to pokazuje, da "kanon nikada nije bio konacan", i da vi ne mozete uzeti jevrejski kanon kao konacan, pogotovo ne, zato sto je on sastavljen nakon pisanja Novog Zaveta a sastavili su ga fariseji i izbacili one knjige koje su ukazivale na mesiju i isle u prilog Hriscanima. A do tad su te knjige bile u Tanahu. Septuaginta je stari jevrejski Tanah, a novi su doneli fariseji 100. godine n.e.
Nije postojao nikakav kanon, posrojale su zbirke knjiga, razlicite! Nista priznato od crkve nije bilo. Tora je za njih glavna, a sve ostalo je bilo - moze i ne mora!Ne nego ga vi izmislili, od vas svijet počinje
Vi ste ga opismenili malo sutra! Gde su vam skole u to vreme, kako ste ih to opismenjavali? Nigde dokaza za takve tvrdnje!a zato i jesu držali narod nepismen, a za svaki slučaj ako se neko opismeni onda je zabrana djelovala.
Sve i da jeste, to ste uradili da ih zadojite propagandom, davali im knjige u kojima je Papa prikazan satanom!
Oni pismeni jesu, i to nije pogresno i nase se proverava pismom, ko ti je rekao da mi ne proveravamo pismom? Ne lupetaj bezveze!Biblija je pisana za sve. Vidiš da su obični vjernici sve provjeravali Pismom.
A vecinom su ljudi bili nepismeni, pa im se morali citati, i to su radili oni koji su znali, i u sinagogama su sa nerazumljivog hebrejskog prevodili kao i kod nas sto je radio svestenik sa latinskog.
Dakle isto!
I niko ih za to nije ukorio, sto im Pismo bilo na izumrlom jeziku, ili sto nisu opismenjavali narod, samo vi ste bezobrazni pa to radite!
Svaku nauku smo dokazali pismom, a ti mozes da laprdas bez dokaza bezveze i da se protivis, da skupljas neke poene i zadovoljavas sopstvenu sujetu, kako ste vi nesto bolje i ti licno kako si bolji poznavalac i pametniji od nas!Dakle svaku nauku Biblije i zdravu praksu ste izvrnuli.