Jovan dakle kaze odgovarajuci na pitanje Fariseja da li je on ilija DA NIJE.
Ti kazes da je Isus nasuprot tome rekao da JOVAN JESTE ILIJA.
U tom slucaju neko od njih govori neistinu.
Zato se u ovakvim slucajevima upravo primenjuje kontekst koji daje resenje problema, a to je - da I Jovan i Isus i Andjeo koji je najavio Zariji Jovanovo rodjenje ne misle da je Jovan stvarna osoba prorok Ilija, vec da ce on doci u duhu i sili Ilijinoj, i time je on nazvan Ilija koji ce doci u simbolicnom smislu.
"И ово је сведочанство Јованово кад послаше Јевреји из Јерусалима свештенике и Левите да га запитају: Ко си ти?
И он призна, и не затаји, и призна: Ја нисам Христос.
И запиташе га: Ко си дакле? Јеси ли Илија? И рече: Нисам. Јеси ли пророк? И одговори: Нисам.
А они му рекоше: Ко си? Да можемо казати онима што су нас послали: Шта кажеш за себе?
Рече: Ја сам глас оног што виче у пустињи: Поравните пут Господњи; као што каза Исаија пророк ( Jovan 1. 19 - 23 )
"А анђео рече му: Не бој се, Зарија; јер је услишена твоја молитва: и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и надени му име Јован.
И он ће напред доћи пред Њим у духу и сили Илијиној да обрати срца отаца к деци и невернике к мудрости праведника, и да приправи Господу народ готов" ( Luka 1. 13 - 17 )
"А кад пређоше, рече Илија Јелисију: Ишти шта хоћеш да ти учиним, докле се нисам узео од тебе. А Јелисије рече: Да буду два дела духа твог у мене.
И кад иђаху даље разговарајући се, гле, огњена кола и огњени коњи раставише их, и Илија отиде у вихору на небо
А Јелисије видећи то викаше: Оче мој, оче мој! Кола Израиљева и коњици његови! И не виде га више; потом узе хаљине своје и раздре их на два комада.
13. И подиже плашт Илијин, који беше спао с њега, и вративши се стаде на брегу јорданском.
И узевши плашт Илијин, који беше спао с њега, удари по води и рече: Где је Господ Бог Илијин? А кад и он удари по води, раступи се вода тамо и амо, и пређе Јелисије.
А кад с друге стране видеше синови пророчки, који беху у Јерихону, рекоше: Почину дух Илијин на Јелисију. И сретоше га и поклонише му се до земље" ( 2 o carevima 2. 9 - 15 )
Dosta vremena nakon pogubljenja Jovana Krstitelja od strane Iroda, dakle kada je Jovan vec bio mrtav u grobu - Ilija se pojavljuje Isusu i ucenicima na gori preobrazenja:
"И после шест дана узе Исус Петра и Јакова и Јована и изведе их на високу гору саме; и преобрази се пред њима.
И хаљине Његове постадоше сјајне и врло беле као снег, као што не може белиља убелити на земљи.
И указа им се ILIJA с Мојсијем где се разговараху с Исусом.
И Петар одговарајући рече Исусу: Рави! Добро нам је овде бити; и да начинимо три сенице: Теби једну и Мојсију једну и Илији једну.
Јер не знаше шта говори; јер беху врло уплашени.
И постаде облак те их заклони; и дође глас из облака говорећи: Ово је Син мој љубазни; Њега послушајте" ( Marko 9. 2 - 7 )
Ako poverujemo u to da je Ilija koji je otisao na nebo pred Jelisijem - sisao i rodio se na zemlji postavsi Isusov savremenik, onda mozemo prihvatiti ucenje o reinkarnaciji, jer je ovo upravo to.