Ko je po bibliji Ilija koji ce doci u poslednjem vremenu

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tema je o Iliji i ko je u stvari taj što će doći..piše ILIJA a to znači Kraljević Marko po Jeleni.
Malahija piše ILIJA i Isus kaže Ilija i onda je to zaista Ilija i NEMA SIMBOLIKE.
Imaš ga u Otk. 11 glavi u svom resoru opisanog zajedno sa Mojsijem u svom resoru.
Čemu tako čudno pitanje o Iliji?

Ako ovde stvarno nema simbolike, ne bi se onda ni prvi dolazak Ilijin u liku Jovana Krstitelja predstavljao u bibliji tako.
Stvarno ne znam ni ja cemu ovo pitanje? Zar ce Ilija opet doci?
Nemas u Otkrivenju 11 Iliju ni Mojsija nigde, o cemu pricate?...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovan krstitelj nije bio stvarni Ulija.
Pogledajmo sta on sam kaze za sebe:

"И ово је сведочанство Јованово кад послаше Јевреји из Јерусалима свештенике и Левите да га запитају: Ко си ти?
И он призна, и не затаји, и призна: Ја нисам Христос.
И запиташе га: Ко си дакле?
Јеси ли Илија? И рече: Нисам. Јеси ли пророк? И одговори: Нисам.
А они му рекоше: Ко си? Да можемо казати онима што су нас послали: Шта кажеш за себе?
Рече: Ја сам глас оног што виче у пустињи: Поравните пут Господњи; као што каза Исаија пророк
( Jovan 1. 19 - 23 )

Dakle, Jovan je bio covek kome je Bog dao silu i autoritet jednog od starozavetnih proroka - a to je bio prorok Ilija.
Jovan nije bio stvarni Ilija vec je dosao u njegovoj sili i duhu.

"А анђео рече му: Не бој се, Зарија; јер је услишена твоја молитва: и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и надени му име Јован.
И он ће напред доћи пред Њим
у духу и сили Илијиној да обрати срца отаца к деци и невернике к мудрости праведника, и да приправи Господу народ готов" ( Luka 1. 13 - 17 )

Ovo je potkrepljeno u kontekstu jednog starozavetnog dogadzaja - gde je Jelisije prilikom Ilijinog odlaska na nebo zatrazio da mu Ilija da njegovu silu da cini ista cuda koja je cinio i sam prorok Ilija dok je bio na zemlji.

"А кад пређоше, рече Илија Јелисију: Ишти шта хоћеш да ти учиним, докле се нисам узео од тебе. А Јелисије рече: Да буду два дела духа твог у мене.
И кад иђаху даље разговарајући се, гле, огњена кола и огњени коњи раставише их, и Илија отиде у вихору на небо
А Јелисије видећи то викаше: Оче мој, оче мој! Кола Израиљева и коњици његови! И не виде га више; потом узе хаљине своје и раздре их на два комада.
13. И подиже плашт Илијин, који беше спао с њега, и вративши се стаде на брегу јорданском.

И узевши плашт Илијин, који беше спао с њега, удари по води и рече: Где је Господ Бог Илијин? А кад и он удари по води, раступи се вода тамо и амо, и пређе Јелисије.
А кад с друге стране видеше синови пророчки, који беху у Јерихону, рекоше: Почину дух Илијин на Јелисију. И сретоше га и поклонише му се до земље" ( 2 o carevima 2. 9 - 15 )

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jovan krstitelj nije bio stvarni Ulija.
Pogledajmo sta on sam kaze za sebe:

"И ово је сведочанство Јованово кад послаше Јевреји из Јерусалима свештенике и Левите да га запитају: Ко си ти?
И запиташе га: Ко си дакле?
Јеси ли Илија? И рече: Нисам. Јеси ли пророк? И одговори: Нисам.
А они му рекоше: Ко си? Да можемо казати онима што су нас послали: Шта кажеш за себе?
Рече: Ја сам глас оног што виче у пустињи: Поравните пут Господњи; као што каза Исаија пророк
( Jovan 1. 19 - 23 )

Dakle, Jovan je bio covek kome je Bog dao silu i autoritet jednog od starozavetnih proroka - a to je bio prorok Ilija.
Jovan nije bio stvarni Ilija vec je dosao u njegovoj sili i duhu.

"А анђео рече му: Не бој се, Зарија; јер је услишена твоја молитва: и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и надени му име Јован.
И он ће напред доћи пред Њим
у духу и сили Илијиној да обрати срца отаца к деци и невернике к мудрости праведника, и да приправи Господу народ готов" ( Luka 1. 13 - 17 )

Ovo je potkrepljeno u kontekstu jednog starozavetnog dogadzaja - gde je Jelisije prilikom Ilijinog odlaska na nebo zatrazio da mu Ilija da njegovu silu da cini ista cuda koja je cinio i sam prorok Ilija dok je bio na zemlji.

"А кад пређоше, рече Илија Јелисију: Ишти шта хоћеш да ти учиним, докле се нисам узео од тебе. А Јелисије рече: Да буду два дела духа твог у мене.
И кад иђаху даље разговарајући се, гле, огњена кола и огњени коњи раставише их, и Илија отиде у вихору на небо
А Јелисије видећи то викаше: Оче мој, оче мој! Кола Израиљева и коњици његови! И не виде га више; потом узе хаљине своје и раздре их на два комада.
13. И подиже плашт Илијин, који беше спао с њега, и вративши се стаде на брегу јорданском.

И узевши плашт Илијин, који беше спао с њега, удари по води и рече: Где је Господ Бог Илијин? А кад и он удари по води, раступи се вода тамо и амо, и пређе Јелисије.
А кад с друге стране видеше синови пророчки, који беху у Јерихону, рекоше: Почину дух Илијин на Јелисију. И сретоше га и поклонише му се до земље" ( 2 o carevima 2. 9 - 15 )

Jeste, Ilija nije bio stvarno Jovan Krstitelj, kao sto sam rekao, nego je dosao u ''Sili Ilijinoj'' , dakle kada se kaze da ce ''doci Ilija'' to je simbolicno.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ne,NEMA TU SIMBOLIKE.
Laodikeja, citirao si gore gde na pitanje Jovanu upućeno da li je on Ilija odgovara da nije Ilija a zaboravio si (valjda) da citiraš Isusa kad im on odgovara ko je bio Jovan reče li im možda da je Jovica Ilija što će doći? Ako reče a reče onda tvoja tvrdnja NE STOJI.
A to da u 11 gl Otk nema govora o Iliji i Mojsiju može reći neko ko čita Jelenu a ne Otk. po Jovanu.
Piše da će se pojaviti DVOJICA PROROKA to nisu kruške već PROROCI od krvi i mesa koji će biti UBIJENI jer zver neće ratovati sa knjigom već sa PROROCIMA i knjigu ne može ubiti niti Bog knjigu vaskrsava.

Piše u istoj knjizi ko je imao resor nad vodama u nebu a ko na vodama na zemlji i ostalim pošastima samo se traži VERA u pročitano BOŽJE a ne u Jelenine bajke.

Malahija daje opis u kom vremenu treba Ilija doći a to je pred sami dolazak cara<slave kako nebi ZATIRAO taj narod zbog nemanja vere i daje im proroke jer Jevreji znake ištu da bi se osvedočili i poverovali jer im je spalo slepilo za razliku od Jelene.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovan dakle kaze odgovarajuci na pitanje Fariseja da li je on ilija DA NIJE.
Ti kazes da je Isus nasuprot tome rekao da JOVAN JESTE ILIJA.

U tom slucaju neko od njih govori neistinu.

Zato se u ovakvim slucajevima upravo primenjuje kontekst koji daje resenje problema, a to je - da I Jovan i Isus i Andjeo koji je najavio Zariji Jovanovo rodjenje ne misle da je Jovan stvarna osoba prorok Ilija, vec da ce on doci u duhu i sili Ilijinoj, i time je on nazvan Ilija koji ce doci u simbolicnom smislu.

И запиташе га: Ко си дакле? Јеси ли Илија? И рече: Нисам. Јеси ли пророк? И одговори: Нисам.
Рече: Ја сам глас оног што виче у пустињи: Поравните пут Господњи; као што каза Исаија пророк ( Jovan 1. 19 - 23 )

И он ће напред доћи пред Њим у духу и сили Илијиној да обрати срца отаца к деци и невернике к мудрости праведника, и да приправи Господу народ готов" ( Luka 1. 13 - 17 )

Dosta vremena nakon pogubljenja Jovana Krstitelja od strane Iroda, dakle kada je Jovan vec bio mrtav u grobu - Ilija se pojavljuje Isusu i ucenicima na gori preobrazenja:

"И после шест дана узе Исус Петра и Јакова и Јована и изведе их на високу гору саме; и преобрази се пред њима.
И хаљине Његове постадоше сјајне и врло беле као снег, као што не може белиља убелити на земљи.
И указа им се ILIJA с Мојсијем где се разговараху с Исусом.
И Петар одговарајући рече Исусу: Рави! Добро нам је овде бити; и да начинимо три сенице: Теби једну и Мојсију једну и Илији једну.
Јер не знаше шта говори; јер беху врло уплашени.
И постаде облак те их заклони; и дође глас из облака говорећи: Ово је Син мој љубазни; Њега послушајте" ( Marko 9. 2 - 7 )

Ako poverujemo u to da je Ilija koji je otisao na nebo pred Jelisijem - sisao i rodio se na zemlji postavsi Isusov savremenik, onda mozemo prihvatiti ucenje o reinkarnaciji, jer je ovo upravo to.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Jovan nije govorio koji duh je u njemu već koju službu ima.
Službu Ilije nije imao već glasa koji viče o poravnanju staze ali je bio Ilija po duhu.
Tako Isus po telu je čovek a po Duhu Bog.
Jovan je prvo govorio da je Mesija tu i prepoznao ga je a kasnije pita da li drugog da čekaju...u čemu je problem?
To je pokazatelj da vođstvo Duha Svetog otkriva čoveku istinu a ljudski um zamračuje...kako?
Tako što Petar govori po Duhu da je Isus sin Božji a po ljudskom razumu odriče ga se i kaže da od Njega to stradanje neće biti ista stvar se vidi i kod Jovana prvo ga poznaje a potom nije siguran.
Ovo o čemu ovde sad je oblast duhovnog i to je Adv. skoro nemoguće shvatiti iz razloga što slede neznalicu zvanu Jelena Bela kao pogađačicu i plagijatora koja govori da su darovi Duha od zlog i da je crkva Duhovna satanin teren.

Imam pitanje za Laodikeju:
Reci mi ko je bio Isus PRE nego je rođen na zemlji kao beba i o kakvoj reinkarnaciji se tu radi?

Ti navede gore da se pojaviše Ilija i Mojsije ŽIVI na gori a ko su one dve MASLINE i DVA ŽIŠKA što STOJE pred Gospodarom sve zemlje a navode se kao DVA PROROKA u 11 gl. a ne kao svitci jer je Božja reč MNOŠTVO svitaka što kanonizovanih za čitanje u crkvi što ostavljeno po strani kao istorijski dokumenti zvani apokrifi. Ovo ti nudim da malo počneš razmišljati čisto za promenu i videćeš koliko si zaglibio sa Jelenom a to biva tek kad se poveruje Božjoj reči.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvar je u tome - da su Ilija i Jovan dve razlicite osobe.

Isus je pre svog rodjenja bio vecni Bog zajedno sa Ocem i jednak njemu, ali je napustio svoj nebeski polozaj i rodio se na zemlji kao covek.

Dva svedoka sam vec objasnio u ranijim diskusijama - i oni se ticu prorocanstva koje se vec ispunilo.

Cudno mi je da verujes vanbiblijskim apokrifnim spisima koje su pisali ljudi, a osudjujes Ellen White koja je pisala na osnovu istine zapisane u bibliji.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Isus je pre svog rodjenja bio vecni Bog zajedno sa Ocem i jednak njemu, ali je napustio svoj nebeski polozaj i rodio se na zemlji kao covek.

Izvini ti to navodiš neku reinkarnaciju zar ne...bio pa se ponovo RODIO?

Dva svedoka sam vec objasnio u ranijim diskusijama - i oni se ticu prorocanstva koje se vec ispunilo.

Jeleni se ispunilo ali VERNIMA NIJE!
Kao prvo trebaš naučiti SLUŠATI šta čitaš U BIBLIJI za promenu uzmi malo Božju reč pa čitaj da možeš razgovarati o Božjem nas Jelenine bajke NE ZANIMAJU.
A kad kreneš Božje slušati ČUĆEŠ tad nešto važno za početnike a to je da SVE IDE REDOM.
Pa piše recimo prvi pečat pa drugi i tako sve do sedmog i u svakom pečatu ide opis šta se dešava u tom vremenskom okviru.

Kad to počneš primenjivati onda nećeš preskakati pečate niti trube jer je Bog opisao REDOM kad šta ide i šta se u tom okviru dešava.Znam da će ti to biti teško jer će ti porušiti sve znanje i Jeleninu paučinu ali takva je Božja reč šta se tu može.
To što si ti objasnio sebi si objašnjavao i uveren sam da ovde na forumu ima ljudi koji čitaju Bibliju i sigurno se ne mogu ačuditi tvojim pisanjima jer ne znaju ko ti je lider pa tvoju ,istinu, drže za trice.
Rekoh da REDOSLED moraš pratiti bar se nauči tome za početak.

Zbivanja iz 11 gl. Otk. su radnja koja ide tek po otvaranju SEDMOG PEČATA a još ni šesti se NIJE OTVORIO ni nebo se nije savilo daj već jednom počni biti ozbiljniji i nemoj brukati i sebe i zajednicu kojoj pripadaš osramotićeš Jelenu takvim nastupom.

Cudno mi je da verujes vanbiblijskim apokrifnim spisima koje su pisali ljudi, a osudjujes Ellen White koja je pisala na osnovu istine zapisane u bibliji.

Svestan sam da ti ni to neznaš ali pokušaću ukratko...
Ovako:
Svitke su preuzeli rimljani i kasnije ih je koristio Josif Flavije Jevrejin.Potom se ponovo širi hrišćanstvo i razni crkveni oci i patrijarsi su sabirali pisanja i svitke te postavili verovanje crkve.Uslov da bi nešto bilo u kanonu je bio da se to može upotrebiti za čitanje u zborovima vernih i da u celom tekstu nema ništa što bi bilo u kontri sa celokupnim učenjem Biblije.
Apokrifi su takođe zaostavština koja je mnogo vredna i daje neke važne detalje kojih u kakonu nema.Čuo si gde se apostol poziva na Enohov zapis a ti ga u kanonu nemaš i ako čitaš od početka Bibliju naići ćeš na nekoliko proroštava koja se pominju ali ih u kanonu nemaš.

Kažeš apokrife su pisali LJUDI...čudno, vrlo čudno a ja mislio da je Bog lično ispisao sva proroštva i ti sad veruješ drugim ljudima koji su pisali a onim tamo ne veruješ...svašta.
Znaš li da je Otk. po Jovanu na prvom usvajanju bilo ODBIJENO i to bi bio apokrif da u drugom nije usvojeno i šta bi onda znao o tim stvarima...smejao bi im se. A da nesreća bude veća trebaš znati da validnost te Biblije na koju se pozivaš ne stpoji u rzukama odlukama protestanata već tradicionalne crkve koja ima i knjige Makabeja što je veoma dobro i korisno a moje pitanje tebi glasi zašto u protestantskim nema tih knjiga, koji je razlog?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tvoje nepoznavanje namećeš drugima, i time je ono veće.

Otkrivenje govori o paralelnim događajima.
Recimo - u jednom poglavlju ono govori o događajima iz budućnosti, a onda od polovine se osvrće na događaje iz prošlosti...to bi mora da znaš.

Apokrifi su pisani od 2 veka, i mi nemamo nikakve dokaze da su pisci neki od apostola, vec upravo suprotno.
Knjigu Enohovu nije pisao Enoh, vec neki Jevrejin polovinom 2 veka.

Ja ne verujem ljudima već Bogu, a postoje principi po kojima se raspoznaju biblijske od vanboiblijskih knjiga, pre svega po načinu pisanja gde sve knjige imaju istodobno ucenje i ako su ih pisali ljudi koji se nisu poznavali i živeli su možda stotinama godina u različitim vremenima jedni od drugih, potom po nadahnuću..itd.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne,NEMA TU SIMBOLIKE.
Laodikeja, citirao si gore gde na pitanje Jovanu upućeno da li je on Ilija odgovara da nije Ilija a zaboravio si (valjda) da citiraš Isusa kad im on odgovara ko je bio Jovan reče li im možda da je Jovica Ilija što će doći? Ako reče a reče onda tvoja tvrdnja NE STOJI.
A to da u 11 gl Otk nema govora o Iliji i Mojsiju može reći neko ko čita Jelenu a ne Otk. po Jovanu.
Piše da će se pojaviti DVOJICA PROROKA to nisu kruške već PROROCI od krvi i mesa koji će biti UBIJENI jer zver neće ratovati sa knjigom već sa PROROCIMA i knjigu ne može ubiti niti Bog knjigu vaskrsava.

Piše u istoj knjizi ko je imao resor nad vodama u nebu a ko na vodama na zemlji i ostalim pošastima samo se traži VERA u pročitano BOŽJE a ne u Jelenine bajke.

Malahija daje opis u kom vremenu treba Ilija doći a to je pred sami dolazak cara<slave kako nebi ZATIRAO taj narod zbog nemanja vere i daje im proroke jer Jevreji znake ištu da bi se osvedočili i poverovali jer im je spalo slepilo za razliku od Jelene.

Ala si ti opsednut Jelenom?
Gde sam ja tvrdio da su ''proroci dve knjige''?
Ne, samo sam rekao, tamo nema dokaza da se govori o Iliji i Mojsiju. To je tvoje licno tumacenje i nema veze sa onim sto pise...

Natrag