Upravo potvrdjujes moje reci a ne razumes svoje.
Uslovno prorocanstvo je ono koje Bog izrekne a ono se ne i9spuni iz bilo kog razloga bio on pozitivan ili negativan.
U slucaju Ninevije Bog je preko Jone objavio da ce Ninevija propasti za 40 dana.
Kao sto vidimo to se nije desili jer su se Ninevljani pokajali, i prema tome to pretstavllja uslovno prorocanstvo.
"I dođe reč Gospodnja Joni drugi put govoreći:
Ustani, i idi u Nineviju grad veliki, i propovedaj mu ono što ti ja kažem.
I ustav Jona otide u Nineviju po reči Gospodnjoj; a Ninevija beše grad vrlo velik, tri dana hoda.
I Jona poče ići po gradu jedan dan hoda, i propoveda i reče: Jošte četrdeset dana, pa će Ninevija propasti.
I Ninevljani poverovaše Bogu, i oglasiše post, i obukoše se u kostret od najvećeg do najmanjeg.
Jer kad dođe ta reč do cara ninevijskog, on usta sa svog prestola, i skide sa sebe svoje odelo, i obuče se u kostret i sede u pepeo.
I proglasi se i kaza se po Nineviji po zapovesti carevoj i knezova njegovih govoreći: Ljudi i stoka, goveda i ovce da ne okuse ništa, ni da pasu ni da piju vode.
Nego i ljudi i stoka da se pokriju kostreću, i da prizivaju Boga jako, i da se vrati svaki sa svog zlog puta i od nepravde koja mu je u ruku.
Ko zna, eda se povrati i raskaje Bog i povrati se od ljutog gneva svog, te ne izginemo.
I Bog vide dela njihova, gde se vratiše sa zlog puta svog; i raskaja se Bog oda zla koje reče da im učini, i ne učini" ( knjiga proroka Jone 3. 1 - 10 )
Takodje, u bibliji postoje i druga prorocanstva, na primer prorocanstvo o Izrailju kao vecnom Bozjem izabranom narodu, o Jerusalimu kao duhovnom centru u kome ce Dom Davidov stajati doveka.
"I kad se navrše dani tvoji da otideš k ocima svojim, podignuću seme tvoje nakon tebe, koje će biti između sinova tvojih, i utvrdiću carstvo njegovo.
Oni će mi sazidati dom, i utvrdiću presto njegov doveka.
Ja ću mu biti Otac, i on će mi biti sin; a milosti svoje neću ukloniti od njega kao što sam uklonio od onog koji beše pre tebe.
Nego ću ga utvrditi u domu svom i u carstvu svom doveka, i presto će njegov stajati doveka" ( 2 Samuilova 7. 11 - 14 )
"Jer si utvrdio sebi narod svoj Izrailja da Ti bude narod doveka; a Ti si im, Gospode, Bog.
I tako, Gospode Bože, reč koju si obrekao sluzi svom i domu njegovom, potvrdi zasvagda, i učini kako si rekao.
Neka se veliča ime Tvoje do veka, da se govori: Gospod je nad vojskama Bog nad Izrailjem; i dom sluge Tvog Davida neka stoji tvrdo pred Tobom" ( 2 Samuilova 7. 24 - 25 )
Kao sto vidimo, ovo prorocanstvo nije ispunjeno jer je Izrailj prestao da bude izabrani Bozji narod jer je odbacio Isusa kao obecanog Mesiju.