[FONT=&]Хвала, брате Šarrdy. Драго ми је да се слажемо у много чему. Што се тиче оног да сам промашио тему, то је само реакција на оно што сам нашао читајући постове на ову тему. Та тема ме је много интересовала, управо што сам читајући Данилову књигу и сам хтео да дођем до сазнања. Морам признати да има неких индикација, мада сам био стрпљив и нисам одмах прихватао или одбијао ту "теорију". Опет, да би се уопште могло о томе причати, морају да темељи буду чисти и тврди да можемо заједно да видимо шта је истина. Ипак, види нас како расправљамо о Небесима, а о световном још не разумемо све, баш како је и Христ рекао:
11. Заиста, заиста ти кажем да ми говоримо шта знамо, и сведочимо шта видесмо, и сведочанство наше не примате.
12. Кад вам казах земаљско па не верујете, како ћете веровати ако вам кажем небеско?
13. И нико се не попе на небо осим који сиђе с неба, Син човечији који је на небу.
Ово није ствар мишљења већ чињеница. Ако Христ и јесте Михаило, он онда не може бити анђео. То је веома просто и необориво. Доста сам чврсто све објаснио пре овога поста, да се онда не понављам. Друго мишљење је да није Христ Михаило, а ту сам доста очигледне ствари пронашао да се више не питам око тога.
...
2. Мојсијева, глава 32
33. А Господ рече Мојсију: Ко ми је згрешио, оног ћу избрисати из књиге своје.
34. А сада иди, води тај народ куда сам ти казао. Ево, мој ће анђео ићи пред тобом, а кад их походим, походићу на њима грех њихов.
...
2. Мојсијева, глава 33
1. И рече Господ Мојсију: Иди, дигни се одатле ти и народ, који си извео из земље мисирске, пут земље за коју се заклех Авраму, Исаку и Јакову говорећи: Семену твом даћу је.
2. И послаћу пред тобом анђела, и изагнаћу Хананеје, Амореје и Хетеје и Ферезеје и Јевеје и Јевусеје.
.....
4. Мојсијева, глава 2016. И викасмо ка Господу, и Господ чу глас наш, и посла анђела, који нас изведе из Мисира; и ево смо у Кадису, граду на твојој међи.
........
Дела апостолска, глава 7
30. И кад се наврши четрдесет година, јави му се у пустињи горе синајске анђео Господњи у пламену огњеном у купини
31. А кад Мојсије виде, дивљаше се утвари. А кад он приступи да види, би глас Господњи к њему:
32. Ја сам Бог отаца твојих, Бог Авраамов и Бог Исаков и Бог Јаковљев. А Мојсије се беше уздрхтао и не смеше да погледа.
33. А Господ му рече: Изуј обућу своју са својих ногу: јер је место на коме стојиш света земља.
Све нам указује да Бог говори преко свог гласника, извршиоца – анђела директно. Михаило је тај преко кога Господ брани свој народ. Ако се рукујем десном руком, јесте рука остварила контакт, али мојом вољом. А Господ који је говорио и деловао преко архангела Михаила, Господ који је исписао законе својим прстом и који се понизио за нас, зарад нашег спасења, не може бити створен него је Творац и Посредник. Они који не схватају основу зато и тврде да је наш Господ анђео, а не Бог.
Исаија, глава 9
6. Јер нам се роди Дете, Син нам се даде, коме је власт на рамену, и име ће Му бити: Дивни, Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мирни.
Јеврејима, глава 1
5. Јер коме од анђела рече кад: Син мој ти си, ја те данас родих? И опет: Ја ћу Му бити Отац, и Он ће ми бити Син.
6. И опет уводећи Првороднога у свет говори: и да Му се поклоне сви анђели Божији.
7. Тако и анђелима говори: Који чини анђеле своје духове, и слуге своје пламен огњени.
8. А сину: Престо је Твој, Боже, ва век века; палица је правде палица царства Твог.
9. Омилела Ти је правда, и омрзао си на безакоње: тога ради помаза Те, Боже, Бог Твој уљем радости већма од другова Твојих.
10. И опет: Ти си, Господе, у почетку основао земљу, и небеса су дела руку Твојих:
11. Она ће проћи, а Ти остајеш: и сва ће остарети као хаљина,
12. И савићеш их као хаљину, и измениће се: а Ти си Онај исти, и Твојих година неће нестати.
13. А коме од анђела рече кад: Седи мени с десне стране док положим непријатеље Твоје подножје ногама Твојим?
Римљанима, глава 11
36. Јер је од Њега и кроз Њега и у Њему све. Њему слава вавек. Амин.
Све нас то враћа на почетак јер без разумевања тога и нема основе за остало. Молићу се за све који то не схватају, па се воде људским наукама и мишљењима да им Бог открије и разјасни. На овоме се све заснива и то изазва неверу Јевреја, одбацивање Месије и неразумевање свих који одступише од Божије науке:
1. У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
2. Она беше у почетку у Бога.
3. Све је кроз Њу постало, и без Ње ништа није постало што је постало.
4. У Њој беше живот, и живот беше видело људима.
5. И Видело се светли у тами, и тама Га не обузе.
6. Посла Бог човека по имену Јована.
7. Овај дође за сведочанство да сведочи за Видело да сви верују кроза њ.
8. Он не беше Видело, него да сведочи за Видело.
9. Беше Видело истинито које обасјава сваког човека који долази на свет.
10. На свету беше, и свет кроза Њ поста, и свет Га не позна.
11. К својима дође, и своји Га не примише.
12. А који Га примише даде им власт да буду синови Божији, који верују у име Његово,
13. Који се не родише од крви, ни од воље телесне, ни од воље мужевље, него од Бога.
14. И реч постаде тело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видесмо славу Његову, славу, као Јединороднога од Оца.[/FONT]