Ко се може борити са Богом? Нико! Јаков се рвао са анђелом, не са Богом лично. Јер Бога не може човек видети, само Син виде Оца. Јаков је први који се борио за покајање, он је пример сваком хришћанину. У том смислу се "борио са Богом".
Осија 12
3. И с Јудом има Господ парбу и походиће Јакова према путевима његовим, платиће му по делима његовим.
4. У утроби ухвати за пету брата свог, и у сили својој бори се с Богом;
5. Бори се с анђелом, и надјача; плака, и моли Му се; нађе Га у Ветиљу, и онде говори с нама.
Судије, глава 6
21. Тада анђео Господњи пружи крај од штапа који му беше у руци и дотаче се меса и хлебова пресних; и подиже се огањ са стене и спали месо и хлебове пресне. И анђео Господњи отиде испред очију његових.
22. А Гедеон видећи да беше анђео Господњи, рече: Ах Господе Боже! Зато ли видех анђела Господњег лицем к лицу?
23. А Господ му рече: Буди миран, не бој се, нећеш умрети.
Све што су људи могли видети су анђели Господњи преко којих Господ говораше. Тај исти Господ који преко анђела говори поста тело и показа се анђелима.
16. И, као што је признато, велика је тајна побожности: Бог се јави у телу, оправда се у Духу, показа се анђелима, проповеди се незнабошцима, верова се на свету, узнесе се у слави.
Гледаш ли световним (физичким) очима не можеш схватити; гледаш ли духовним очима, неће ти тело правити проблем. Јер анђели који приступају Богу, приступају Слави - Светлости. Зато кажемо за Сина да је Светлост од Светлости - једносуштан. Ако нешто има исту суштину онда користимо тај израз. Дакле, од Светлости међу нас дође Светлост (Видело) која иначе обасјава сваког човека који долази на свет.
16. Који сам има бесмртност, и живи у светлости којој се не може приступити, ког нико од људи није видео, нити може видети, коме част и држава вечна. Амин.
Син је у Оцу; ми који стојимо у Господу, стојимо у Светлости, која је у нама и ми у Њој. Као што је Син у Оцу и Отац у Сину.
Серафими покривају лице једним паром крила у Божијем присуству, пред Славом Његовом (пред Светлошћу).
5. И ноћи тамо неће бити, и неће потребовати видела од жишка, ни видела сунчаног, јер ће их обасјавати Господ Бог, и цароваће ва век века.