Gdje u Bibliji piše da postoje 3 osobe?
Da li među njima 3 ima hijerarhija?
Zašto u Otkrivenju nema prijestolja za SD?
---------------------------------------------------
Da li je za tebe - Isus = DUHovno biće,
ili je Isus = TJELESNO biće?
Da li je anđeo = DUHovno biće,
ili je anđeo = TJELESNO biće?
Nerazumno je pitanje gde u bibliji pise da postoje tri licnosti, jer ceo novi zavet govori o tome, da su Otac, Sin i Sveti Duh tri nezavisne licnosti.
Isus je pre svog rodjenja na zemlji bio Bog jednak Ocu, ali je radi spasenja ljudi preuzeo ljudsko telo i izjednacio se sa covekom.
"Будући, пак, да деца имају тело и крв, тако и Он узе део у томе, да смрћу сатре оног који има државу смрти, то јест ђавола;
И да избави оне који год од страха смрти у свему животу бише робови.
Јер се заиста не примају анђели, него се прима семе Авраамово.
Зато беше дужан у свему да буде као браћа, да буде милостив и веран поглавар свештенички пред Богом, да очисти грехе народне.
Јер у чему пострада и искушан би у ономе може помоћи и онима који се искушавају" ( Jevrejima 2. 13 - 18 )
Nakon vaskrsenja Isus je zadrzao ljudsko telo - vaskrsnut je u telesnom oblioku, ali je to telo prilikom uznesenja bilo proslavljeno i obuceno u besmrtnost.
TOMA DODIRUJE ISUSOVO VASKRSLO TELO
"И после осам дана опет беху ученици Његови унутра, и Тома с њима. Дође Исус кад беху врата затворена, и стаде међу њима и рече: Мир вам.
Потом рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран.
И одговори Тома и рече Му: Господ мој и Бог мој.
Исус му рече: Пошто ме виде веровао си; благо онима који не видеше и вероваше" ( Jovan 20. 26 - 29 )
ISUS JEDE SA UCENICIMA NAKON VASKRSENJA
"А Исус им рече: Децо! Еда ли шта имате за јело? Одговорише Му: Немамо.
А Он им рече: Баците мрежу с десне стране лађе, и наћи ћете. Онда бацише, и већ не могаху извући је од мноштва рибе.
Онда ученик онај кога љубљаше Исус рече Петру: То је Господ. А Симон Петар кад чу да је Господ, запреже се кошуљом, јер беше го, и скочи у море.
А други ученици дођоше на лађи, јер не беше далеко од земље него око двеста лаката, вукући мрежу са рибом.
Кад, дакле, изиђоше на земљу, видеше огањ наложен, и на њему метнуту рибу и хлеб.
Исус им рече: Принесите од рибе што сад ухватисте.
А Симон Петар уђе и извуче мрежу на земљу пуну великих риба сто и педесет и три; и од толиког мноштва не продре се мрежа.
Исус им рече: Ходите обедујте. А ниједан од ученика није смео да Га пита: Ко си ти? Видећи да је Господ.
А дође и Исус, и узе хлеб, и даде им, тако и рибу" ( Jovan 21. 5 - 13 )
"A кад они ово говораху, и сам Исус стаде међу њима, и рече им: Мир вам.
А они се уплашише, и поплашени будући, мишљаху да виде духа.
И рече им: Шта се плашите? И зашто такве мисли улазе у срца ваша?
Видите руке моје и ноге моје: ја сам главом; опипајте ме и видите; јер дух тела и костију нема као што видите да ја имам.
И ово рекавши показа им руке и ноге.
А док они још не вероваху од радости и чуђаху се рече им: Имате ли овде шта за јело?
А они Му даше комад рибе печене, и меда у саћу.
И узевши изједе пред њима" ( Jovan 26. 36 - 43 )
Andjeli su savrsenija bica od coveka, recimo duhovna bica koja mogu da se materijalizuju.
Dokaz ovome je slucaj zapisan u starom zavetu gde se Jakov hrvao sa jednim andjelom.
"A kad osta Jakov sam, tada se jedan čovek rvaše s njim do zore.
I kad vide da ga ne može svladati, udari ga po zglavku u stegnu, te se Jakovu iščaši stegno iz zglavka, kad se čovek rvaše s njim.
Pa onda reče: Pusti me, zora je. A Jakov mu reče: Neću te pustiti dokle me ne blagosloviš.
A čovek mu reče: Kako ti je ime. A on odgovori: Jakov.
Tada mu reče: Odsele se nećeš zvati Jakov, nego Izrailj; jer si se junački borio i s Bogom i s ljudima, i odoleo si.
A Jakov zapita i reče: Kaži mi kako je tebi ime. A On reče: Što pitaš kako mi je ime? I blagoslovi ga onde.
I Jakov nadede ime onom mestu Fanuil; jer, veli, Boga videh licem k licu, i duša se moja izbavi" ( 1 Mojsijeva 32. 24 - 30 )