Ko je archangel Mihail: Isus bog ili andjeo?

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Rise Danilo 10:18-21 jasno razdvaja Sina covecjeg od Mihaila evo:[SUP]18[/SUP] Tada onaj što beše kao čovek opet me se dotače i ohrabri me.[SUP]19[/SUP] I reče: Ne boj se, mili čoveče; mir da ti je! Ohrabri se, ohrabri se. I dokle mi govoraše, ohrabrih se i rekoh: Neka govori gospodar moj, jer si me ohrabrio.

[SUP]20[/SUP] A on reče: Znaš li zašto sam došao k tebi? A sada ću se vratiti da vojujem na kneza persijskog; potom ću otići, i gle, doći će knez grčki.

[SUP]21[/SUP] Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim Mihaila, kneza vašeg.(Vidis Sin covecji se obraca Danilu dqa nema nikog osim Mihaila da radi junacki za Gospoda.)

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Risko procitaj malo ovo!

PISMO BR. 4
DA LI JE HRISTOS ARHANĐEL MIHAIL?

Žalosno je reći, dragi moj, da među one koji u današnje vreme opovrgavaju božanstvo Isusa Hrista spadaju i vaši Jehovini svedoci. Tvrdite da svoje učenje zasnivate isključivo na Svetom Pismu i da na osnovu istog tog Svetog Pisma dajete odgovor na pitanje: "Ko je Gospod Isus Hristos". U literaturi Jehovinih svedoka, zapazio sam, nekoliko verzija učenja o Gospodu, koje primenjujete u zavisnosti od tematike kojom se tekst ili knjiga bavi. Za Gospoda se kaže da je:
1) Najveći čovek koji je ikada postojao (postoji knjiga ovako naslovljena)
2) Bog, ali ne svemogući, potčinjen Ocu (ovde je Bog u kontekstu Bog po blagodati)
3) Jedinorođeni Sin Božiji kojeg je Bog prvog stvorio (parafraza na definiciju str. 142. knjige Raspravljanje na temelju Pisma)
4) Arhanđel Mihail

Zbog obimnosti razmotrićemo samo učenje Jehovinih svedoka da je Gospod, u stvari, arhanđel Mihail.[1] U drugom pasusu navedenog teksta stoji: "U 1. Solunjanima 4:16 (St) zapovest Isusa Hrista da započne uskrsenje opisano je kao "glas arhanđela", a u Judi 9. stoji da je taj arhanđeo Mihailo".
Razmotrimo šta stoji u navedenim stihovima:
"Jer će sam Gospod sa zapovešću, Glasom arhanđela i sa trubom Božijom, sići s neba i prvo će mrtvi u Hristu vaskrsnuti."(1. Sol. 4, 16)
"A Mihailo arhanđel, kada prepirući se sa satanom govoraše o Mojsijevom telu, ne usudi se izreći hulnoga suda, nego reče: Gospod neka ti zapreti!" (Juda 9).
Gde u ovim stihovima stoji da je arhanđeo Mihail onaj čijim će glasom početi vaskrsenje? Nigde! Oba navedena stiha su grubo istrgnuta iz konteksta, jer, kao što vidimo, u Judi 9, ne stoji da je arhanđeo Mihail onaj čijim će glasom početi vaskrsenje, niti u 1. Sol. 4, 16 stoji da će arhanđel Mihail pozvati na vaskrsenje.
U nastavku teksta Jehovini svedoci nas pitaju: "Da li bi bilo prikladno Isusov zapovednički poziv pripisati nekome ko je manji po vlasti? Razumno je, dakle, da je Mihailo Isus Hrist". Ovde je jednostavno pogrešno pripisan glas arhanđela Gospodu. Zašto? Zato što je u 1. Sol. 4, 16 opisano ono što prati Drugi dolazak Hristov. Sam Hristos dolazi sa zapovešću na vaskrsenje, znači, On izriče zapovest, a njegov dolazak biće popraćen glasom arhanđela. Tako u 1. Kor. 15, 52 stoji: "Ujedanput, u trenuću oka, u poslednjoj trubi; jer će zatrubiti i mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti". Ovde vidimo da se vaskrsenje dešava na zvuk trube. Zato 1. Sol. 4, 16 treba shvatiti kao opis opštih uslova pri vaskrsenju i svih popratnih pojava. To dokazuje i opis koji daje sam Gospod u Mt. 24, 3031. Tu vidimo kako Gospod dolazi na oblacima nebeskim sa silom i slavom velikom i kako šalje anđele svoje s "velikijem glasom trubnijem". Dakle, snažan glas trube objavljuje dolazak Hristov i vaskrsenje. Ovde, takođe, vidimo da se radi o opštim uslovima vaskrsenja.
Jehovini svedoci kažu da je iz njihovog zaključka razumno da je Isus arhanđel Mihail. Međutim, ako se držimo Svetog Pisma, onda to nije razumno zaključiti, jer nigde u Svetom Pismu ne stoji da je Gospod Isus Hristos arhanđel, a još manje da je arhanđel Mihail. Njihov zaključak je plod pogrešnog kontekstualnog spajanja navedenih stihova.
No, kada bismo 1. Sol. 4, 16 posmatrali očima Jehovinih svedoka, opet ne bismo smeli izvesti zaključak do koga su oni došli. Zašto? Ako je nužno da je Isus arhanđeo samo zato što je njegov glas opisan kao takav, onda bismo morali iz istog stiha.izvesti zaključak i da je Bog, jer u stihu stoji da će Gospod doći "i sa trubom Božijom". Da li bi bilo prikladno da trubu Božiju nosi neko ko nije Bog? Isto kao što dolazak na glas arhanđela mora značiti dolazak samog arhanđela, onda je i dolazak sa trubom Božjom dolazak samog Boga. To bi nas dovelo u kontradiktornost, jer bismo morali reći da je Gospod u isto vreme i arhanđeo i Bog. Zašto Jehovini svedoci ignorišu deo o dolasku Gospoda i sa trubom Božijom, ostaje nejasno?
Dragi prijatelju, na žalost, ovo nije jedini slučaj gde Jehovini svedoci koriste višestruke aršine za identične slučajeve, a ostajemo i bez objašnjenja na čemu je zasnovana vaša logika zaključivanja.

Arhanđel Mihailo i stara zmija

U nastavku, Jehovini svedoci navode još dva stiha iz Svetog Pisma koji, po njihovom mišljenju, dokazuju da je Gospod Isus Hristos arhanđel Mihail. U Otk. 12,7-12 opisano je zbacivanje satane od strane arhangela Mihaila i vojske angela, a taj stih Jehovini svedoci povezuju sa stihom iz Otk. 19,11-16. gde se daje opis vojske nebeske pod vođstvom Gospoda Isusa Hrista. Po njima to je dokaz da su Gospod i arhangel Mihail jedna te ista osoba. Iako mi to nije cilj, ovde moram zaći u oblast egzegeze, jer ovako postavljen problem jeste egzegetski[2].
Otkrivenje Jovanovo je proročka knjiga, a takve knjige imaju sadržaj prikazan u proročkom kontekstu. To znači da događaji kod proročkog prikazivanja ne moraju biti dati hronološkim redosledom, jer prorok može istovremeno da sagledava događaje koji su, jedan od drugog, udaljeni hiljadama godina. Za to imamo dokaze i u Starom i Novom Zavetu. Na primer, u knjizi proroka Isaije, nakon viđenja slave Božije (gl. 6), prorok dobija, kao utjehu od Gospoda, obricanje Emanuila (Is. 7, 14), a u nastavku, Gospod mu govori za kaznu preko Asiraca. Zatim, u 9 gl. govori se o rođenju Mesije, Njegovom imenu i Carstvu. U 11 gl. opet govori o Carstvu Mesije. Nakon ovih mesijanskih mesta, u 13. gl. govori o proroštvu razaranja Vavilona od strane Mida. U 14. gl. o propasti Asiraca i Filistejaca.
Ovo je tipičan primer proročkog konteksta gde prorok, između opisa jako bliskih događaja, umeće opis rođenja Spasitelja (iako je ono udaljeno vekovima od onih između kojih je umetnuto). Ovakvih mesta ima i u Novom Zavetu. Tako Gospod u Mt. 24, Mk. 13 i Lk. 21 daje u jednoj slici više događaja, koji su jedan od drugoga udaljeni vremenskim distancama. I Apostol Petar u jednoj slici povezuje silazak Duha Svetoga u poslednje dane i "Dan Gospodnji" (D. ap. 2, 16-21)[3]. Takođe, proroci često govore o nekim budućim događajima u sadašnjem vremenu (npr. Is. 9,6). Proročki kontekst nema svrhu da hronološki prikaže redosled događaja, jer ne govori o budućim i prošlim događajima, već prevashodno govori o domostroju Božijem, dakle, o božanskom promislu za svet. Spasenje nije u poznavanju vremena i rokova, već - u ispunjavanju volje Božije.
Tako i stih iz Otk. 12, 7-12. treba posmatrati u proročkom kontekstu. Ono o čemu govori Apostol Jovan u ovom stihu jeste zbacivanje satane od strane arhangela Mihaila i ostalih angela, a to se desilo kada je satana otpao od Boga. Gordi satana i legion palih angela izgubili su svoje dostojanstvo, jer kakvu saglasnost ima Hristos sa velijarom? ili kakav deo ima verni s nevernikom" (2. Kor. 6, 15). Tako i satana, zbog bezakonja i nepravde, bi zbačen sa palim angelima, kako govori i prorok Jezekilj "od mnoštva trgovine svoje napunio si se iznutra nasilja, i grešio si: zato ću te baciti kao nečistotu s gore Božije, i zatrću te između kamenja ognjenoga, heruvime zaklanjaču!"(Jezek. 28,16). Kao i: "Svi koji te poznaju među narodima prepašće se od tebe; bićeš strahota i neće te biti doveka" (Jezek. 28,19)[4]. "Šta ima pravednost sa bezakonjem; ili kakvu zajednicu ima svetlost sa tamom?" (2. Kor. 6, 14). Šta imaju angeli sa demonima? Iz navedenih stihova jasno je da demoni više ne mogu da obitavaju zajedno sa angelima. Zbačeni satana jedino šta želi nakon pada jeste da napakosti Bogu. Zato on u vidu zmije navodi na pad Adama i Evu (Post. 3,45).
U Otk. 12, 9 opisano je zbacivanje satane i angela njegovih. Međutim, nije to jedini put kada je satana poražen! Prvi put je zbačen kao anđeo, i postao je satana. Dolaskom Gospoda Isusa Hrista, njegovim spasiteljnim stradanjima i pobedonosnim vaskrsenjem, satana je nanovo poražen. Gospod je samim svojim ulaskom u ovaj svet sud ovome svetu, a takođe, i knezu ovoga sveta.[5] "Sada je sud ovome svetu; sada će knez ovoga sveta biti izbačen napolje. I kada ja budem podignut sa zemlje, sve ću privući sebi". (Jn. 12, 31-32). Stradanje na krstu učinilo je da svi oni koji budu privučeni Hristu nisu više u vlasti satane, greha i smrti. Zato ap. Pavle kaže: "Pobeda proždrije smrt. Gde ti je, smrti, žalac? Gde ti je, pakle, pobeda?" (1. Kor. 15, 54-55). Podizanje o kojem Gospod govori je podizanje na krst, a to i samo Sveto Pismo u nastavku potvrđuje: "A ovo govoraše, ukazujući kakvom će smrću umreti!" (Jn. 12, 33)[6].
Tako i Otk. 12, 10 treba razumeti kao opis pobede Gospoda nad satanom, krstom i stradanjem, koji su doneli "spasenje i silu i Carstva Boga našega i vlast Hrista njegovog", ljudima, a tome su se i angeli radovali Jer je zbačen opadač braće naše" (Jn. 12, 10) ,braća angela su ljudi'. Carstvo nebesko se nama približilo i uselilo se u vreme, dolaskom Hristovim. On reče "gle, Carstvo Božije unutra je u vama (Lk. 17, 21)"[7]. Znači, mi još u ovom životu možemo da imamo predokušaj Carstva Nebeskog kroz Hrista. Zato je besmisleno pomisliti da su "spasenje i sila i Carstvo Boga našega i vlast Hrista njegovog" u Carstvu Božijem nastupili zbacivanjem satane iz nebeske jerarhije angela. Treba li spasenje Carstvu Božijem? Kao da je satana mogao da ugrozi Carstvo Nebesko i vlast Hristovu. Naime, on je διαβολος - klevetnik, i kleveta mu je jedino oružje protiv Boga. On pokušava Adamu i Evi da prikaže Boga kao zavidljivca (Post. 3, 45), kao što svoj bes i mržnju iskaljuje na one koji su mu podložni kroz greh - na ljude.
Pošto nije potrebno da egzetetski analiziramo i Otk. 19, 1116, dovoljno je da ovaj stih uporedimo sa Otk. 12, 7-12. U prvom stihu prikazan je Gospod koji perdvodi vojske angelske da bi sudio celokupnoj tvorevini, u "Danu Gospodnjem", na kraju vremena. Kao što vidimo, ne radi se samo o dolasku radi zbacivanja satane (on je već zbačen), već radi suda nad čitavim svetom. I u ovom slučaju Jehovini svedoci pogrešnim kontekstualnim spajanjem dolaze do jednako pogrešnih zaključaka.

Ko je arhangel Mihail?

"Zanimljivo je da se izraz "arhanđeo" u Bibliji nikada ne nalazi u množini, što pokazuje da postoji samo jedan!"[8], kažu, u nastavku, Jehovini svedoci. Ako ovome dodamo i učenje Jehovinih svedoka da je Isus Hristos "druga najveća osoba u svemiru"[9] dobijamo potpuniju sliku o vašem učenju. Naime, postoji jedan arhangel i to je Mihail i on predvodi nebesku vojsku, a pošto i Isus Hristos predvodi nebesku vojsku, logično je zaključiti da su Isus i Mihailo jedna te ista osoba. Prema tome Mihailo je "druga najveća osoba u svemiru". Ili, kako na kraju teksta[10], zaključuju: "Dakle, dokazi pokazuju da je Sin Božiji bio poznat kao Mihailo pre nego što je došao na zemlju..."
Međutim, pogledajmo šta kaže prorok Danilo za arhangela Mihaila: "ali, Gle Mihailo jedan od prvijeh knezova dođe mi u pomoć;" (Dan. 10, 13). Vidimo da prorok ne naziva Mihaila ni najvećim ni jedinim ni prvim, nego jednim od prvih. Da je tumačenje Jehovinih svedoka ispravno onda bi prorok za Mihaila, kao Sina Božijeg, trebalo da kaže da je jedini knez (Jehovini svedoci u def. na str. 142. kažu: "Jedini sin...") ili da je druginajveći (def. na str. 142.: "...druga najveća osoba u svemiru"). Međutim, arhangel Mihail je nazvan "jedan od prvih", ili jedan među sebi ravnim knezovima. Zbog ovoga, zaključak da je Isus Hristos arhangel Mihail, jeste plod proizvoljnog tumačenja Svetog Pisma, kao i narušavanje samog učenja Svetog Pisma.
Osim toga, Jehovini svedoci na kraju teksta[11] kažu: "Dakle, dokazi pokazuju da je Sin Božiji bio poznat kao Mihailo pre nego što je došao na zemlju, a poznat je po tom imenu i po povratku na nebo..." Gde u Svetom pismu stoji da je Gospod poznat pod imenom arhangel Mihail "po povratku na nebo"? Nigde!

Ko su angeli?

Iako smatrate da Apostol Pavle u Kološanima 1, 16 govori o zemaljskoj vlasti, verovali ili ne, reč je o nebeskoj jerarhiji, koju, dakle, svrstavamo u sledeće činove: serafimi (Is. 6, 2; 6, 6), heruvimi (Jez. 10, 1 i dalje), arhangeli, angeli, prestoli, gospodstva, sile, načalstva i vlasti.[12] Dakle, arhangel je samo angelski čin te je Mihailo kao biće angeo.
Šta Sveto Pismo kaže o odnosu Gospoda Isusa Hrista i angela? Apostol Pavle piše: ,Jer njime bi sazdano sve, što je na nebesima[13] i što je na zemlji, što je vidljivo i što je nevidljivo, bili prestoli ili gospodstva, ili načalstva ili vlasti; sve je njime i za njega sazdano. I on je pre sveta, i sve u njemu postoji". (Kol. 2, 6, 16-17). Dakle, Gospod ne samo da nije angel, već je njihov Sazdatelj. Apostol Pavle nam, dalje, svedoči: "I toliko se pokaza veći od anđela koliko je slavnije ime nasledio nego oni" (Jev. 1,4.). I ovde vidimo da je Gospod veći od anđela "jer kome od anđela ikada reče: sin moj jesi ti, ja te danas rodih? i opet: ja ću njemu biti otac, a on meni sin" (Jev. 1,5). Niko od anđela nije nazvan Sinom Božijim, zato je pogrešno poistovećivati arhangela Mihaila sa Sinom Božijim. Pri ulasku u vaseljenu[14] Bog za sina govori: "i neka mu se poklone svi anđeli Božiji" (Fil. 2,10-11), a to se i dešava prilikom rođenja Spasitelja kao čoveka (Lk. 2, 13-14). Još na jednom mestu Apostol Pavle pokazuje koliko je dostojanstvo Gospoda iznad angelskog: "a kome od anđela ikad reče: sedi meni sa desne strane dok položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim?" (Jev. 1, 13).
Zbog svega navedenog, potpuno je pogrešno učenje da je Gospod Isus Hristos arhangel Mihail, za šta sam siguran da ste i sami došli do istog zaključka.

Izvor:Svetosavlje.

Pozdrav od Gere.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Faki
Sa Danilom je razgovarao jedan od andjela.
On priznaje da je poslan Danilu.On je takodje bio nemocan 21 dan ,dok mu Mihailo nije pritekao u pomoc.Da li bi Isusu Hristu bila potrebna pomoc nekog drugoga???
I na posletku taj andjeo priznaje da je Mihailo knez ljudi,a ne on sam.
[SUP]11[/SUP] I reče mi: Danilo, mili čoveče! Slušaj reči koje ću ti kazati, i stani pravo, jer sam sada poslan k tebi. I kad mi reče tu reč, ustah drhćući
[SUP]13[/SUP] Ali knez carstva persijskog staja mi nasuprot dvadeset i jedan dan; ali, gle, Mihailo jedan od prvih knezova dođe mi u pomoć; tako ja ostah onde kod careva persijskih.

[SUP]18[/SUP] Tada onaj što beše kao čovek opet me se dotače i ohrabri me....(ne vidim da se za njega kaze da je sin covecji)
[SUP]21[/SUP] Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim Mihaila, kneza vašeg.
Dakle Mihailo je knez ljudi,isto kao sto je i Isus knez mira,a ne Bog mira.
pozdrav od risa

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Ko je mihail dali je on isus kako tvrde js, ili je prosto andjeo?

Mihael je ONO što piše u Bibliji - Arkanđeo -

G743ἀρχάγγελοςarchaggelos ar-khang'-el-os

From G757 and G32; a chief angel: - archangel.

Od G757 i G32; glavni anđeo: - arhanđel.

Nigdje ne piše da je Isus = Mihael.
TO su Dvije različite osobe.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Arhandjeo je jedna od najvisih titula u andjeoskoj hijerarhiji.
Mihajlo Hebrejski MIHA-EL, znaci ONAJ KOJI JE KAO BOG.

Sledece tekstove koje cu citirati nedvosmisleno potvrdjuju da je Mihajlo drugo ime Gospoda Isusa Hrista.

MIHAJLO:

MIHAJLO VELIKI KNEZ: `A u to će se vreme podignuti Mihailo, veliki knez, koji brani tvoj narod; i biće žalosno vreme, kakvog nije bilo otkako je naroda do tada; i u to će se vreme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi. ( knjiga proroka Danila 12. 1 ).

MIHAJLO KNEZ VAS: `A on reče: Znaš li zašto sam došao k tebi? A sada ću se vratiti da vojujem na kneza persijskog; potom ću otići, i gle, doći će knez grčki.
Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim Mihaila, kneza vašeg. ( knjiga proroka Danila 10. 18 - 21 ).

MIHAJLO VOJVODA VOJSKE GOSPODNJE: `kad Isus beše kod Jerihona, podiže oči svoje i pogleda, a to čovek stoji prema njemu s golim mačem u ruci. I pristupi k Njemu Isus i reče Mu: Jesi li naš ili naših neprijatelja?
A On reče: Nisam; nego sam vojvoda vojske Gospodnje, sada dođoh. A Isus pade ničice na zemlju, i pokloni se, i reče Mu: Šta zapoveda gospodar moj sluzi svom?
A vojvoda vojske Gospodnje reče Isusu: Izuj obuću s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveto. I učini Isus tako. ( knjiga Isusa Navina 5. 13 - 15 ).

MIHAJLO I ANDJELI NJEGOVI - ZBACIVANJE SOTONE: `I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njeni.
I ne nadvladaše, i više im se ne nađe mesta na nebu.
I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njeni zbačeni biše s njom. ( otkrivenje Jovanovo 12. 7 - 9 ).

ISUS MIHAJLO:

ISUS KNEZ: I od Isusa Hrista, koji je Svedok verni, i Prvenac iz mrtvih, i Knez nad carevima zemaljskim, koji nas ljubi, i umi nas od greha naših krvlju svojom;

ISUS MIHAJLO VODJA NEBESKE VOJSKE - PASCE NARODE S PALICOM GVOZDENOM: `I videh nebo otvoreno, i gle, konj beo, i koji seđaše na njemu zove se Veran i Istinit, i sudi po pravdi i vojuje.
A oči su Mu kao plamen ognjeni, i na glavi Njegovoj krune mnoge, i imaše ime napisano, kog niko ne zna do On sam.
I beše obučen u haljinu crvenu od krvi, i ime se Njegovo zove: Reč Božija.
I vojske nebeske iđahu za Njim na konjima belim, obučene u svilu belu i čistu.
I iz usta Njegovih iziđe mač oštar, da njime pobije neznabošce; i On će ih pasti s palicom gvozdenom; i On gazi kacu vina i srdnje i gneva Boga Svedržitelja.
I ima na haljini i na stegnu svom ime napisano: Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima.
( otkrivenje Jovanovo 19. 11 - 16 ).

ISUS SA GVOZDENOM PALICOM: `I rodi muško, sina, koji će pasti sve narode s palicom gvozdenom; i dete njeno bi uzeto k Bogu i prestolu njegovom. ( otkrivenje Jovanovo 12. 5 ).

Ja sam pomazao cara svog na Sionu, na svetoj gori svojoj."
Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni: "Ti si sin moj, ja te sad rodih.
Išti u mene, i daću ti narode u nasledstvo, i krajeve zemaljske tebi u državu.
Udarićeš ih gvozdenom palicom; razbićeš ih kao lončarski sud."
Sad, carevi, orazumite se; naučite se sudije zemaljske!
Služite Gospodu sa strahom, i radujte se s trepetom.
Poštujte sina, da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom; jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Blago svima koji se u Nj uzdaju! ( Psalam 2. 15 ).

U tekstu Isus Navin 5. 13 - 15 Isus navin se poklanja vojvodi vojske nebeske i ovaj to ne odbija.
U otkrivenju 19. 10 apostol Jovan se poklanja andjelu i ovaj to odbija sa obrazlozenjem da je i on sluga i da se Bogu treba pokloniti, sto znaci da je vojvoda vojske nebeske MIHAJLO i u starom i u novom zavetu sam Gospod Isus Hristos, vecni Bog, kome se zajedno sa ocem i Svetim Duhom jedino valja klanjati.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Ajmo probati - jedno po jedno!
-------------------------------------
Prvo pitanje - koje si vjere?
JS - ili - Adventista?
Da li si pod TTT?
---------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DANIEL 10:16 i gle: onaj, sličan Sinu Čovječjem dotače se mojih usana. Otvorih usta da govorim te rekoh onome koji stajaše preda mnom: "Gospodaru moj, zbog ovog viđenja obuzeše me tjeskobe i onemoćah.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Da li je Sin Čovječji = Isus?
--------------------------------------------------------------------------------------------

DANIEL 10,21 ali ću ti prije otkriti što je zapisano u knjizi istine. Nema nikoga tko bi se sa mnom protiv njih borio, osim Mihaela, kneza vašega,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Onaj koji je sličan sinu čovječjem će se boriti zajedno sa Mihaelom.
.....................................................

Tko je sličan Sinu čovječem?
...........................................
Da li je to Isus Krist? Da!
................................................
Tko će biti sa Isusom – Mihael!
-----------------------------------------

Jasno rečeno - DVIJE različite OSOBE!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da vidimo sta kazu drugi prevodi

Stih/odeljak: Danilo 10:16

Daničić-Karadžić (RDK):

16 I gle, kao čovek dotače se usana mojih, i otvorih usta svoja, i progovorih i rekoh onom koji stajaše prema meni: Gospodaru moj, od ove utvare navališe moji bolovi na mene i nema snage u meni.

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

16 Ali on, koji je izgledao kao čovjek, dotače se usana mojih. Tada sam mogao otvoriti usta svoja i rekao sam njemu, koji je stajao preda mnom: 'Gospodaru moj, ovom prikazom posve sam potresen i svu sam snagu izgubio.

Dakle, ovde prorok Danilo kaze da je video andjela koji je izgledao kao covek.
To nije bio Isus - vec andjeo koji je imao oblicje coveka.

Izraz SIN COVECIJI oznacava ljude koji su rodjeni od coveka na zemlji, i ovaj andjeo je imao ljudsko oblicje.

Andjeo Gavrilo je nazvao proroka Danila SIN COVECIJI

"А кад видех ја Данило ову утвару, и заисках да разумем, гле, стаде преда ме као човек.
И чух глас човечији насред Улаја, који повика и рече: Гаврило кажи овоме утвару.
И дође где ја стајах; и кад дође уплаших се, и падох на лице своје; а он ми рече: Пази,
сине човечији, јер је ова утвара за последње време.
А док ми он говораше, ја бејах изван себе лежећи ничице на земљи; а он ме се дотаче, и исправи ме, те стадоx"
( Danilo 58. 15 - 18 )

Dakle, ovaj gore andjeo iz Danila 10. 16 koji je Danilu izgledao kao covek - je bio andjeo Gavrilo, sto potvrdjuje i ovaj drugi tekst gde je andjeo Gavrilo nazvan KAO COVEK, isto kao i u gornjem tekstu.

Dakle, andjeo Gavrilo koji je Danilu izgledao kao covek je rekao Danilu za Mihajla - koji je sam Gospod Isus Hristos

Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim Mihaila, kneza vašeg" ( knjiga proroka Danila 10. 18 - 21 ).

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
OTKRIVENJE 12 , (5) I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu. (6) A Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište da se ondje hrani tisuću dvjesta i šezdeset dana. (7) I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi,

Kad je Marija rodila Isusa - dijete bi uzeto k bogu, a istovremeno je anđeo M ihael zaratio sa zmajem. Ne I sus ,

jer je dijete - uz Boga svoga oca.

To je božji anđeo - druga osoba-duh - Mihael.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
OTKRIVENJE 12 , (5) I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu. (6) A Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište da se ondje hrani tisuću dvjesta i šezdeset dana. (7) I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi,

Kad je Marija rodila Isusa - dijete bi uzeto k bogu, a istovremeno je anđeo M ihael zaratio sa zmajem. Ne I sus ,

jer je dijete - uz Boga svoga oca.

To je božji anđeo - druga osoba-duh - Mihael.

Ovo sto si izjavio je nerazumno, i ti sam to znas.

Kada je Marija rodila Isusa on nije kao beba bio uzet k Bogu, vec je ziveo na zemlji 33,5 godina, i umro na krstu, vaskrsao i potom bio uzet k Bogu.

Drugo.
Otkrivenje govori o paralelnim dogadjajima.
Prema tome, nije istovremeno Mihajlo zaratio sa sotonom kada je navodno dete Isus odmah nakon rodjenja uz<eto k Bogu, vec se to desilo u jednom istorijskom trenutku kada je Isus bio na nebu.

Jos nesto.

U 12 poglavlju otkrivenja govori se o Mihajlu koji sa svojim andjelima koje predvodi - zbacuje sotonu sa neba:

"И поста рат на небу. Михаило и анђели Његови ударише на аждаху, и би се аждаха и анђели њени.
И не надвладаше, и више им се не нађе места на небу.
И збачена би аждаха велика, стара змија, која се зове ђаво и сотона, која вара сав васиони свет, и збачена би на земљу, и анђели њени збачени бише с њом" ( otkrivenje 12. 7 - 9 )

Otkrivenje 19 poglavlje otkriva ko je Mihajlo za kime idu nebeske vojske da zbace sotonu:

""I videh nebo otvoreno, i gle, konj beo, i koji seđaše na njemu zove se Veran i Istinit, i sudi po pravdi i vojuje.
A oči su Mu kao plamen ognjeni, i na glavi Njegovoj krune mnoge, i imaše ime napisano, kog niko ne zna do On sam.
I beše obučen u haljinu crvenu od krvi, i ime se Njegovo zove: Reč Božija.
I vojske nebeske iđahu za Njim na konjima belim, obučene u svilu belu i čistu" ( otkrivenje 19. 11 - 14 )

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Ajde - malo sam te cimne!
------------------------------

Još jedna proba:

1. SOLUNJANIMA 4,16

Jer sam će Gospodin - na zapovijed, na glas arkanđelov, na zov trublje Božje - sići s neba. I najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

1. SOLUNJANIMA 4,16

Jer sam će Gospodin

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Gospodin Isus će –

-----------------------------------------------------------------

- na zapovijed,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Gospodin Isus će – na zapovijed –

Isusu će netko zapovijediti da –

----------------------------------------------------------------

na glas arkanđelov,