Ko je archangel Mihail: Isus bog ili andjeo?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
On mrzi adventiste isto koliko i ti pravoslavne!!!!!!!On samo hoce pravdu i nista vise,on nije doktrinas kao vi,ja takodje nisam doktrinas.Zato cemo imati na kilometre diskusije,ali molim samo polako i bez uvreda,mislim da je to covecanski.Svako neka stavi sta misli pa cemo videti,cija majka crnu vunu prede,OK.

Nije potrebno dirati Adriana!svako ko dira Adriana dira mene u zenicu oka mog i ko ne prizna da je Isus Bog to je Antihrist !!! to jasno pise u bibliji. posto je za tebe andjeo znaci da si antihrist,ma koliko se trudio da nam objasnis to kao:ide maca oko tebe pazi da te neogrebe!!!!

Sad ste mi kao ekipa jasni ovde skim imam posla!od sada cu biti na 1000% oprezniji.

Pa ispade da su adventisti gori od JS-ka 10 puta?

Ne dirajte mi adriana i Sarrdy!!! imacete posla samnom!!!!

Pozdrav od Gere.

Izvini, ja nikada nisam pisao na takav način ružno protiv pravoslavlja, a to Adrijan čini sve vreme protiv Adventizma jer ne može da svari istinu koju mu iznosim.

Drugo, ja nigde nisam napisao da je Isus bukvalno stvoreni anđeo, već da je Bog koji u planu spasenja čoveka obavlja određene uloge, od kojih su između ostalih Mihajlo vojvoda vojske Gospodnje, i anđeo zavetni.

Ako smo toliko isključivi, onda ne bi trebali da priznamo da je Isus ikada bio čovek rođen od žene, a to upravo apostoli napominju, i nazivaju Isusa čovekom kada kažu "Čovek Isus Hristos"

"Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus, koji sebe dade u otkup za sve ( 1 Timotijeva 2. 5 - 6 ).

Ljuti se i vređa onaj ko uviđa da je nešto istina a ne želi da je prihvati, i traži izlaz iz nebranog grožđa jer nije spreman da prizna da je u krivu.
A ja nemam nikakve druge pobude osim da posvedočim istinu radi spasenja onih koji je ne poznaju, a ne iz razloga što isterujem neku svoju pravdu.

Pozdrav i svako dobro

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izvini, ja nikada nisam pisao na takav način ružno protiv pravoslavlja, a to Adrijan čini sve vreme protiv Adventizma jer ne može da svari istinu koju mu iznosim.

Drugo, ja nigde nisam napisao da je Isus bukvalno stvoreni anđeo, već da je Bog koji u planu spasenja čoveka obavlja određene uloge, od kojih su između ostalih Mihajlo vojvoda vojske Gospodnje, i anđeo zavetni.

ako smo toliko isključivi, onda ne bi trebali da priznamo da je Isus ikada bio čovek rođen od žene, a to upravo apostoli napominju, i nazivaju Isusa čovekom kada kažu "Čovek Isus Hristos"

"Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,
[SUP]6[/SUP] Koji sebe dade u otkup za sve ( 1 Timotijeva 2. 5 - 6 ).

Ljuti se i vređa onaj ko uviđa da je nešto istina a ne želi da je prihvati, i traži izlaz iz nebranog grožđa jer nije spreman da prizna da je u krivu.
A ja nemam nikakve druge pobude osim da posvedočim istinu radi spasenja onih koji je ne poznaju, a ne iz razloga što isterujem neku svoju pravdu.

Pozdrav i svako dobro

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Sam si upao u zamku svojih reci, ovde apostol upravo kaže da on nije bez zakona već da je upravo u zakonu kako bi pridobio one koji krše zakon..
Prijatelju, poslušaj ove reči i ne budi kao onaj koji krši zakon.

Говори се о закону љубави, а то је Христов закон - ја то не кршим већ испуњавам, зато се толико и борим да схватиш. Већ сам ти цитирао где Господ говори о Свом закону, тј. где Мојсијев закон кога се ти држиш постаје баш онакав како га је Господ појаснио. А то није исто као и фарисејски закон. Ја то не могу изгледа никако да ти објасним, баш као што ни фарисејима није могло да се објасни. Тако да ти остајеш у тој фарисејској замци и немогуће је да разумеш, то је очигледно.

Isto kao i sa prvim odgovorom, padaš u zamku svojih reči, ući u sabatni pokoj ne znači kršiti četvrtu zapovest, već upravo poštovati subotu kao dan odmora po primeru koji je sam Bog dao na kraju stvaranja sveta počinuvši od dela svojih.
Pokoj znači odmor, što je i suština subote, da čovek posle šest radnih dana počine, ili provede subotni dan u odmoru, u prirodi, i duhovnim aktivnostima slaveći tvorca.

Опет он као фарисеј. Ни њима није било јасно како то Исус "разрешава" суботу. Вером у Њега ти си заувек у Сабату (покоју, починку, миру Божијем). Ти буквално оптужујеш Господа као и фарисеји онда. Само што је Он знао да ће верници ући у покој, а он није везан за неки одређени дан, већ је вечан и увек присутан, не само суботом као у дану у недељи. Ако упростим изгледа овако: свак дан је Сабат, свака година, месец, минут, делић секунде. Зато их је (фарисеје) саблажњавао када је рекао:

16. И зато гоњаху Јевреји Исуса, и гледаху да Га убију, јер чињаше то у суботу. 17. А Исус им одговараше: Отац мој досле чини, и ја чиним.

18. И зато још више гледаху Јевреји да Га убију што не само квараше суботу него и Оцем својим називаше Бога и грађаше се једнак Богу. (Јован 5)

Дакле, нико теби не брани да се обрежеш, али зашто себи стављаш јарам? То ти нико не тражи. Као што неки држе суботу, некима су сви дани исти јер смо сви вером у Сабату (суботи), сваки дан. Поента је да ви намећете свима суботу јер вам је ваш пророк рекао да је то печат Божији. Печатирање је Духом Светим, а не Мојсијевим законом. Све вам је изокренуто у глави, фарисејска саблазан.

Ovo sam već objasnio više puta u ranijim komentarima.
Ovde se govori o ljudima takozvanim Jevrejima onoga vremena koji su imali neke čudne običaje koje Bog nije propisao, a to je odbijanje bračne zajednice i bilo kakvog kontakta sa ženskim svetom, kao i odbijanje i one vrste hrane која Бог створи за јело.

Kada apostol ovde kaže која Бог створи за јело, on se tu poziva na starozavetni propis o zdravoj ishrani, jer Bog je u starom zavetu odvojio koje su namirnice za jelo a koje ne, i on nikako ne izlazi iz tih okvira, jer u bibliji i novom zavetu ne možemo pronaći ni jedan dokaz da je iko od apostola napisao neka nova pravila o ishrani, odnosno koja su to jela koja navodno mogu da se jedu u novom zavetu, a koja su bila zabranjena u starom.
Prema tome, kada apostoli govore o ishrani, oni se uvek zadržavaju u okvirima starozavetnog propisa o zdravoj ishrani.

Ako mi priložiš tekst gde apostoli izlaze iz ovog okvira starozavetnog propisa o ishrani, i takođe ako mi dokažeš da je neko od apostola upućivao da treba da se jede svinjetina, miševi, tigrovi, lavovi, slonovi, majmuni, zmije, i sve druge vrste životinja koje postoje na ovom svetu, i da su to činili prvi Hrišćani i jeli ih, ja ću te poslušati i reći da govoriš istinu.

Пријатељу, зато се каже да неко мисли да може свашта јести, а неко је слаб као ви, па једе зеље. Опет ти вештичино објашњење. Она вам је све припремила и ви као папагаји. Невероватно. Какви Јевреји оног времена? Како је ово изврнуто и бесмислено што је написано, просто да човек стане и гледа, ништа више. Од једне јасне и недвосмислене реченице вама су сервирали тако изврнуту и заврнуту демагогију да човек говори, а не зна ни шта у ствари говори.

Prijatelju, ti imaš toliku mržnju prema Adventističkoj crkvi da si spreman da se odrekneš i cele biblijske istine zato što je propovedaju Adventisti.
Imaš neki problem i moraš ga rešiti sa sobom i sa Bogom.
A ja nemam ništa lično u ovome osim da govorim istinu zapisanu u Božjoj reči, a ko je otvoren tu istinu će razumeti.

Pozdrav

Не, не и само не! Сви су сведоци овде да сам ја увек истицао све врлине ваше деноминације, а то што сам увидео јереси и велике преваре, то нема никакве везе са оним врлинама и истинама које и даље постоје. То је класичан пример са 95% истине и 5% јереси (лажног учења). На жалост, због тих 5% оде људска душа ако следи интерпретацију Хелен Вајт. Пробај да нађеш неког бившег адвентисту који је провео дуже време или одрастао у тој заједници, па одслушај шта он има да ти каже, сигурно боље може да ти објасни колико баш ти страдаш, а не ми који то видимо.

А зашто бих ја било кога мрзео? Немам апсолутно ни један разлог. Ја презирем лаж и манипулацију, а то ваша организација чини веома успешно. Ако Бог да, а ти се отргнеш од тога, схватићеш о чему ти причам. Неке ваше јереси сам и ја следио, а сад видим где сам погрешно тумачио. Тачније, нисам тумачио, већ сам прихватио баш као и ти. А с обзиром да ја непрестано учим и немам јарам догми неке новопечене деноминације, ја веома лако могу да спознам истину јер ми је ум отворен, као и срце. Ја не стављам неке пророке испред Господа и зато само Њега следим, а
ти следиш лажног пророка и све базираш на интерпретацији једног доказаног јеретика и плагијатора. Њена интерпретација је једина меродавна и ти се у свему на њу базираш. Велика је то обмана, можда једног дана и разумеш да се ја борим за твоју душу, а сада како видим ти верујеш да ја мрзим. Е, то је последица испирања мозга. Тако сте припремљени да верујете: свако ко вам контрира, он је ђавољи преварант и мрзитељ. Тако сви култови варају своје следбенике. Сам просуди, не морам ја да било шта додајем. Погледај конкретне ствари које многи култови примењују (застрашивање да ван заједнице нема спаса, сви су против заједнице и тебе, сви једва чекају да те прегазе и сл.).

Уосталом, како знамо да је обмана успела? Па, не знамо. Јер да смо свесни да обмана постоји, ми би се отргли. Овако је обмана уродила плодом и ми нисмо ни свесни да смо обманути и заведени.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

• Onda ti smatras Isusa, apostole, i samog Boga lazovima, jer po tebi oni govore najgore neistine koje ni jedan covek ne bi izgovorio.

Dakle Isus je lagao bogatog mladica kada mu je na pitanje sta mu treba ciniti da dobije zivot vecni, odgovorio da je uslov za dobijanje vecnog zivota drzanje zapovesti:

"I gle, neko pristupivši reče Mu: Učitelju blagi! Kakvo ću dobro da učinim da imam život večni?
    A On reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga. A ako želiš ući u život, drži zapovesti.
    Reče Mu: Koje? A Isus reče: Da ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svedočiš lažno;
    [SUP]19[/SUP] Poštuj oca i mater; i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe" ( Jevandjelje po Mateju 19. 16-26 ).

Takodje, onda je apostol Pavle slagao crkvu da treba da drzi sve zapovesti, i ako sagresi u jednoj da je kriva za sve druge, sto znaci i za subotu jer je ona cetvrta zapovest zakona:

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
    Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona" ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

Takodje, onda je apostol Jovan lagao da je drzanje zapovesti dokaz da poznajemo Isusa, a da onaj koji kaze da ga poznaje a ne drzi zapovesti laze:

"I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
    Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
    (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

Takodje, onda je Isus lagao svoje ucenike kada je rekao da nece nestati ni jednoga slovca ili jedne title iz zakona do kraja istorije sveta, i da ce se onaj ko ukine i jednu najmanju zapovest iz zakona i nauci ljude da i oni to cine najmanji nazvati u carstvu nebeskom, a onaj ko nauci ljude zapovestima, da ce se on najveci nazvati u carstvu nebeskom:

"Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.
    Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
    ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome"
    ( Jevandjelje po Mateju 5. 17-19 ).

Takodje, to znaci da je Bog lagao kada je rekao da ce prilikom Isusovog dolaska Bog suditi onima koji su krsili zdravstvene zakone:

"Jer, gle, Gospod će doći s ognjem, i kola će Mu biti kao vihor, da izlije gnev svoj u jarosti i pretnju uplamenu ognjenom.
    Jer će Gospod suditi ognjem i mačem svojim svakom telu, i mnogo će biti pobijenih od Gospoda.
    Koji se osveštavaju i koji se očišćavaju u vrtovima jedan za drugim javno,koji jedu meso svinjsko i stvari gadne i miševe, svi će izginuti, veli Gospod.
    A ja znam dela njihova i misli njihove, i doći će vreme, te ću sabrati sve narode i jezike, i doći će i videće slavu moju" ( Isaija 66. 15 - 18 ).

Molim odgovor, da li mislis da su ove reci koje su Isus, apostoli, i sam Bog izgovorili, to ucinili sa svesnom namerom da bi slagali ljude?

I jos nesto, nisi dgovorio na moje pitanje, gde su apostoli u novom zavetu dali neke nove principe ishrane u kojima dozvoljavaju da se jede sve, dakle svinjetina, tigrovi, lavovi, slonovi, nosorozi, majmuni, zmije, macke, psi...i sve ostale zivotinje koje postoje na ovom svetu, jer sam tvrdis da je sve dobro za ishranu.
    .

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919

• onda ti smatras isusa, apostole, i samog boga lazovima, jer po tebi oni govore najgore neistine koje ni jedan covek ne bi izgovorio.

Dakle isus je lagao bogatog mladica kada mu je na pitanje sta mu treba ciniti da dobije zivot vecni, odgovorio da je uslov za dobijanje vecnog zivota drzanje zapovesti:

"i gle, neko pristupivši reče mu: Učitelju blagi! Kakvo ću dobro da učinim da imam život večni?
    A on reče mu: što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog boga. A ako želiš ući u život, drži zapovesti.
    Reče mu: Koje? A isus reče: Da ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svedočiš lažno;
    [sup]19[/sup] poštuj oca i mater; i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe" ( jevandjelje po mateju 19. 16-26 ).

takodje, onda je apostol pavle slagao crkvu da treba da drzi sve zapovesti, i ako sagresi u jednoj da je kriva za sve druge, sto znaci i za subotu jer je ona cetvrta zapovest zakona:

"jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
    jer onaj koji je rekao: Ne čini preljube, rekao je i: Ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona" ( jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

takodje, onda je apostol jovan lagao da je drzanje zapovesti dokaz da poznajemo isusa, a da onaj koji kaze da ga poznaje a ne drzi zapovesti laze:

"i po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
    Koji govori: Poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
    (1 poslanica jovanova 2. 3-5 ).

• где се спомиње субота? нигде! само немој да ме избомбардујеш са тумачењима, молим те. нисам од јуче овде и знам све изговоре, чак сам и сам неке користио. теби нико не брани да се обрежеш и држиш суботу, али ти говорим да верујући у исуса христа ти већ држиш 4. заповест јер улазиш у покој. а ти како ти воља.

него је убачено глупо тумачење које је хелен узела од баптиста седмог дана и ето саблазни. нико не каже да су укинуте заповести, само питање сабата је толико једноставно објашњено у јеврејима 4. глави да не морам да се замарам са лажним пророком и њеном интерпретацијом, тј. са изговором за оно што је преузела од баптиста.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
где се спомиње субота? нигде! само немој да ме избомбардујеш са тумачењима, молим те. нисам од јуче овде и знам све изговоре, чак сам и сам неке користио. теби нико не брани да се обрежеш и држиш суботу, али ти говорим да верујући у исуса христа ти већ држиш 4. заповест јер улазиш у покој. а ти како ти воља.

него је убачено глупо тумачење које је хелен узела од баптиста седмог дана и ето саблазни. нико не каже да су укинуте заповести, само питање сабата је толико једноставно објашњено у јеврејима 4. глави да не морам да се замарам са лажним пророком и њеном интерпретацијом, тј. са изговором за оно што је преузела од баптиста.
[/indent]
[/list]

Ovo je jedna kontradikcija sa tvoje strane koje se sve vreme držiš i ne uviđaš je.
Ti na primer kažeš da nisi rekao da su zapovesti ukinute, a sve vreme govoriš protiv četvrte zapovesti, da ona nije bitna.
Pre svega, Bog je dao svoj zakon kao nešto celovito, i samo poslušnost svim Božjim zapovestima Bog prihvata kao ispunjenje celog zakona.

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je zasve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljubea ubiješ, postao si prestupnik zakona"( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

"Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a

Dakle, držati devet zapovesti bez jedne, u ovom slučaju subote o kojoj je reč, mada može biti i bilo koje druge, je u stvari kršenje celog zakona.

Što se tiče 4 poglavlja Jevrejima poslanice, ono govori o uslovljenom duhovnom počinku koji se ostvaruje kroz poštovanje Božjeg zakona, odnosno četvrte Božje zapovesti i ulaskom u stvarni subotni počinak.
Ovo poglavlje daje jednu sliku iz starog zaveta, gde Jevreji onoga vremena nisu ispoštovali Božje zapovesti i zapovest o suboti, pa prema tome i nisu mogli ući u duhovni počinak i iz tog razloga ni u obećanu zemlju.
Apostol Pavle savetuje da ne krenemo primerom te iste neposlušnosti, već da se vratimo poštovanju subote kako bi ušli u taj duhovni počinak i konačno u nebo na kraju istorije sveta.

U ovom poglavlju subotni počinak je prikazan kao jasan uslov za ulazak u duhovni počinak, koji u svojoj suštini pretstavlja čovekovo stupanje u zajednicu sa Bogom kroz predanje srca njemu, obraćenje, i svakodnevno posvećenje njegovim Duhom čime čovek raste u milosti u čoveka savršenog u visinu mere rasta Hristova.
Takođe, subotni počinak je prikazan i kao jedan od glavnih uslova za ulazak u Božje carstvo, kada će nastupiti taj večni počinak ili sabat.

Još nešto, tvrdnja da mi verom u Hrista ulazimo u subotnji počinak i ako u stvari u praksi kršimo četvrtu zapovest je velika prevara.
Da bi čovek ušao u duhovni počinak, on mora praktično držati sve zapovesti uključujući i 4 zapovest, jer suština subote je upravo odmor i napuštanje rada i svih svetovnih aktivnosti u vremenu od 24 časa.
Jedino takva subota ima i svoj duhovni i fizički smisao.

Pokajte se dakle, i obratite se da se očistite od greha svojih, da dođu vremena odmaranja od lica Gospodnjeg,
I da pošalje unapred narečenog vam Hrista Isusa,
Kog valja dakle nebo da primi do onog vremena kad se sve popravi, što Bog govori ustima svih svetih proroka svojih od postanja sveta. ( dela apostolska 3. 19 - 21 ).

"Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, ne zakasni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše.
Jer mi koji verovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.
Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih.
I na ovom mestu opet: Neće ući u pokoj moj.
Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje; Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
Dakle je ostavljeno još počivanje narodu Božijem.
Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.
Jer je živa reč Božija, i jaka, i oštrija od svakog mača oštrog s obe strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srca.
I nema tvari nepoznate pred Njime, nego je sve golo i otkriveno pred očima Onog kome govorimo.
Imajući, dakle, velikog Poglavara svešteničkog, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijeg, da se držimo priznanja.
Jer nemamo Poglavara svešteničkog koji ne može postradati s našim slabostima, nego koji je u svačemu iskušan kao i mi, osim greha. Da pristupimo, dakle, slobodno k prestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat za vreme kad nam zatreba pomoć. ( Jevrejima 4 poglavlje ).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919

Ovo je jedna kontradikcija sa tvoje strane koje se sve vreme držiš i ne uviđaš je.
Ti na primer kažeš da nisi rekao da su zapovesti ukinute, a sve vreme govoriš protiv četvrte zapovesti, da ona nije bitna.
Pre svega, Bog je dao svoj zakon kao nešto celovito, i samo poslušnost svim Božjim zapovestima Bog prihvata kao ispunjenje celog zakona.

Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljubea ubiješ, postao si prestupnik zakona"( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

Dakle, držati devet zapovesti bez jedne, u ovom slučaju subote o kojoj je reč, mada može biti i bilo koje druge, je u stvari kršenje celog zakona.

Što se tiče 4 poglavlja Jevrejima poslanice, ono govori o uslovljenom duhovnom počinku koji se ostvaruje kroz poštovanje Božjeg zakona, odnosno četvrte Božje zapovesti i ulaskom u stvarni subotni počinak.
Ovo poglavlje daje jednu sliku iz starog zaveta, gde Jevreji onoga vremena nisu ispoštovali Božje zapovesti i zapovest o suboti, pa prema tome i nisu mogli ući u duhovni počinak i iz tog razloga ni u obećanu zemlju.
Apostol Pavle savetuje da ne krenemo primerom te iste neposlušnosti, već da se vratimo poštovanju subote kako bi ušli u taj duhovni počinak i konačno u nebo na kraju istorije sveta.

U ovom poglavlju subotni počinak je prikazan kao jasan uslov za ulazak u duhovni počinak (па то и јесте поента, тај починак није само један дан већ вечно!), koji u svojoj suštini pretstavlja čovekovo stupanje u zajednicu sa Bogom kroz predanje srca njemu, obraćenje, i svakodnevno posvećenje njegovim Duhom čime čovek raste u milosti u čoveka savršenog u visinu mere rasta Hristova.

ВИДИШ ДА СХВАТАШ; САМ СИ РЕКАО; НЕ МОРАМ ЈА ДАЉЕ ДА ДОДАЈЕМ!

Али вас уче да растете у савршенство фарисејским методама, а не духовно, то је проблем. Ти истину говориш, а у пракси се понашате као фарисеји, јер духовни развој у савршенство није по телу већ по
љубави и вери и у благодати.

Takođe, subotni počinak je prikazan i kao jedan od glavnih uslova za ulazak u Božje carstvo, kada će nastupiti taj večni počinak ili sabat.

Опет си потврдио моје речи! Како улазимо у тај вечни починак? Вером у Исуса Христа! Веруј и улазиш у Царство!

Još nešto, tvrdnja da mi verom u Hrista ulazimo u subotnji počinak i ako u stvari u praksi kršimo četvrtu zapovest je velika prevara.

Сад ти контрираш себи.

Видиш да измишљаш? У покој се улази вером, а не држањем закона, то је толико јасно да једини начин да се сакрије је да узмете и преправите Библију. Кажеш:

"Što se tiče 4 poglavlja Jevrejima poslanice, ono govori o uslovljenom duhovnom počinku koji se ostvaruje kroz poštovanje Božjeg zakona,"

А шта каже Библија?

3. Јер ми који веровасмо улазимо у покој,
8. Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.
10. Јер који уђе у покој Његов, и он почива од дела својих, као и Бог од својих.
14. Имајући, дакле, великог Поглавара свештеничког, који је прошао небеса, Исуса сина Божијег, да се држимо признања.

Као што сам већ написао:

Верујеш и држиш се признања Христа >> улазиш у покој >> почиваш од дела својих >> држиш Сабат >> држиш 4. заповест вером

То што ти као фарисеј не можеш да схватиш и прихватиш, ја не могу ништа. Ти се држи по Мојсијевом закону (иди да се обрежеш у синагогу), али немој да говориш да је само то решење када није. Мислиш ли да су сви хришћани кроз све ове векове били блесави и непродуховљени да треба један лажни пророк да их учи фарисејству? Таман посла.

Имамо пример када су фарисеји хтели да натерају хришћане који нису обрезани да то учине, јер фарисеји баш као и ви нису могли да схвате много тога иако су веровали као и ви:

5. Онда усташе неки од јереси фарисејске који беху веровали, и говораху да их ваља обрезати, и заповедити да држе закон Мојсијев. 6. А апостоли и старешине сабраше се да извиде ову реч.
7. И по многом већању уста Петар и рече: Људи браћо! Ви знате да Бог од првих дана изабра између нас да из мојих уста чују незнабошци реч јеванђеља и да верују.
8. И Бог, који познаје срца, посведочи им и даде им Духа Светог као и нама.
9. И не постави никакве разлике међу нама и њима, очистивши вером срца њихова.

10. Сад дакле шта кушате Бога и хоћете да метнете ученицима јарам на врат, ког ни очеви наши ни ми могосмо понети?

11. Него верујемо да ћемо се спасти благодаћу Господа Исуса Христа као и они.

12. Онда умуче све мноштво, и слушаху Варнаву и Павла који приповедаху колике знаке и чудеса учини Бог у незнабошцима преко њих. (Дела 15)

Видиш да се чак каже да је јерес у питању?

"Али вас уче да растете у савршенство фарисејским методама, а не духовно, то је проблем. Ти истину говориш, а у пракси се понашате као фарисеји, јер духовни развој у савршенство није по телу већ по љубави и вери и у благодати."

Потврда?

1. Ако језике човечије и анђеоске говорим а љубави немам, онда сам као звоно које звони, или прапорац који звечи. 2. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам.

13. А сад остаје вера, нада, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима.(Коринћанима 13)

Шта ми вреди држање свих Мојсијевих закона и фарисејско усавршавање када духовно усавршавање одбацујем као ви, а то је ово троје. Зато Господ каже да се цео закон ослања на оне две Његове заповести:

29. А Исус одговори му: Прва је заповест од свих: Чуј Израиљу, Господ је Бог наш Господ једини;
30. И љуби Господа Бога свог свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом. Ово је прва заповест.
31. И друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе. Друге заповести веће од ових нема. (Марко 12)

36. Учитељу! Која је заповест највећа у закону?

37. А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом.

38. Ово је прва и највећа заповест.

39. А друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе.

40. О овима двема заповестима виси сав закон и пророци. (Матеј 22)

Дакле, на чему виси сав закон и пророци? На ЉУБАВИ! Е, то је духовни развој, а не то што ви говорите. Зато ја и падам у ватру јер учите људе кривој науци, враћате их у јудаизам и фарисејство, а сами сте под јармом закона. Проблем је отргнути се од фарисејства.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Prijatelju, ja znam sta sam rekao, a ti si izokrenuo smisao mojih reci, ulazak u pocinak ne znaci krsenje cetvrte zapovesti, ni bilo koje druge yapovesti, vec upravo suprotno, njeno prakticno ispunjenje.
I ostavi se tog izraza "Farisejski"
Mi drzimo zapovesti onako kako je to isus cinio, u Duhu Svetome jer nas ljubav Bozja na to nagoni:

Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške. (1 poslanica Jovanova 5. 2-3 )

Ja sam ti vec prilozio tekstove koji potvrdjuju celovitost zakona, a ti svesno prelazis preko toga:

Ti izgleda uopste nisi shvatio sustinu Isusovog dolaska na ovaj svet i onoga sto on danas cini na nebu posredujuci za coveka kao novozavetni prvosvestenik u nebeskoj svetinji nad svetinjama, kao i samu svrhu i smisao zakona i starozavetne svetinje koja je slika nebeske.

Ja cu ti reci naprimer da zakon koji je Bog dao preko Mojsija napisavsi ga na dve kamene ploce, i koji je Mojsije stavio u kovceg zaveta nikada nije bio ukinut
, ni jedna zapovest, jer to upravo dokazuje Isusova uloga spasitelja i novozavetnog prvosvestenika.

Takodje, da zapovesti koje je Bog dao Mojsiju postoje i na nebu u originalnom obliku, i nalaze se u nebeskoj svetinji nad svetinjama, smestene u originalnom kovcegu zaveta pred kojim Isus prinosi zasluge svoje prolivene krvi na krstu golgote.
Hajde da vidimo sta biblija kaze o tome:

"I otvori se hram Božji u nebu, i vidje se kovčeg zavjeta njegova u hramu njegovu, i nastade sijevanje munja, i glasovi, i gromovi, i potres zemlje, i tuča velika" ( otkrivenje 11. 19 ).

"Posle toga pogledah, i gle, otvori se hram šatora svedočanstva na nebu.
Iziđoše iz hrama sedam anđela koji imahu sedam zala, obučeni u čiste i bele lanene haljine i opasani po prsima pojasima zlatnim.
" ( otkrivenje 15. 5 ).

Dakle, ovde tekst kaze da na nebu postoji hram ili sator svedocanstva, u starom zavetu nazvan sator od sastanka, u kome se nalazi kovceg sa deset Bozjih zapovesti.

Da vidimo sta stari zavet kaze o tome:

I neka mi načine svetinju, da među njima nastavam;
I Kao što ću ti pokazati sliku od šatora i sliku od svih stvari njegovih, tako da načinite.
I gledaj, te načini sve ovo po slici koja ti je pokazana na gori. ( 2 Mojsijeva 25. 8 - 9 - 40 ).

Tako ćeš podignuti šator po slici koja ti je pokazana na gori. ( 2 Mojsijeva 26. 30 ).

Prema tome, sve ono sto je postojalo nekada na zemlji, svetinja ili sator od sastanka, kovceg zaveta u kome su ploce sa deset zapovesti, i svi ostali elementi prisutni unutar svetinje, sve to postoji i na nebu.
Pitanje je koja je svrha svega toga.

Ukratko, kao sto znamo Bog je Mojsiju dao svoj moralni zakon
koji je bio smesten u kovceg zaveta u zemaljskoj svetinji nad svetinjama, a koji je trebalo da regulise odnose izmedju stvorenih bica i stvorenih bica sa svojim tvorcem.
Bog je ujedno uspostavio obredni sistem prinosenja krvnih zrtava, pri cemu je svaki Izraelac koji bi prekrsio neku od zapovesti ovog moralnog zakona, morao da donese jedno jagnje i da polaganjem ruku na glavu tog jagnjeta ono bude zrtvovano, pri cemu su gresi tog coveka automatski prelazili na jagnje a njemu samome greh bio izbrisan jer je to jagnje umiralo umesto njega, i on pred Bozjim zakonom proglasen pravednim.

Jagnje je u ovom slucaju u svojoj simbolici pretstavljalo Isusa Hrista koji ce doci i zrtvovati svoj zivot kao nevino Bozje jagnje kako bi otkupio coveka od greha i smrti koje je prouzrokovao prekrsaj Bozjeg zakona.

Svojom smrcu Isus je automatski ukinuo ovaj zemaljsji obredni sistem i zemaljsko svestenstvo, i sam postao nas prvosvestenik koji ce od tog vremena sam posredovati u nebeskoj svetinji nad svetinjama pred originalnim kovcegom zaveta u kome se nalaze originalne ploce sa Bozjim zakonom, odnosno deset Bozjih zapovesti.
U tom smislu, covek koji danas prekrsi neku od zapovesti Bozjeg zakona, ne mora zrtvovati jagnje jer je Isus vec platio cenu covekovog prestupa, vec dolazi Hristu i on prinosi zasluge svoje krvi pre Bozjim zakonom koji se nalazi u kovcegu u nebeskoj svetinji nad svetinjama.

"A ovo je glava od toga što govorimo: imamo takvog Poglavara svešteničkog koji sedi s desne strane prestola Veličine na nebesima;
Koji je sluga svetinjama i istinitoj skiniji, koju načini Gospod, a ne čovek.
Jer se svaki poglavar sveštenički postavlja da prinosi dare i žrtve; zato valja da i Ovaj šta ima što će prineti.
Jer da je na zemlji, ne bi bio sveštenik, kad imaju sveštenici koji prinose dare po zakonu,
Koji služe obličju i senu nebeskih stvari, kao što bi rečeno Mojsiju kad htede skiniju da načini: Gledaj, reče, da načiniš sve po prilici koja ti je pokazana na gori" ( Jevrejima 8. 1 - 5 ).

Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;
A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
9:15 I zato je novom zavetu posrednik, da kroz smrt, koja bi za otkup od prestupaka u prvom zavetu, obećanje večnog nasledstva prime zvani.
Jer gde je zavet valja da bude i smrt onog koji čini zavet.
Jer je zavet po smrti potvrđen: budući da nema nikakve sile dok je živ onaj koji ga je načinio.
Jer ni prvi nije utvrđen bez krvi.
Jer kad Mojsije izgovori sve zapovesti po zakonu svom narodu, onda uze krvi jarčije i teleće, s vodom i vunom crvenom i isopom, te pokropi i knjigu i sav narod.
Govoreći: Ovo je krv zaveta koji Bog načini s vama.
A tako i skiniju i sve sudove službene pokropi krvlju.
I gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez prolivanja krvi ne biva oproštenje.
Tako je trebalo da se obličja nebeskih ovima čiste, a sama nebeska boljim žrtvama od ovih.
Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, koja je prilika prave, nego u samo nebo, da se pokaže sad pred licem Božijim za nas;
Niti da mnogo puta prinosi sebe, kao što poglavar sveštenički ulazi u svetinju svake godine s krvlju tuđom:
Inače bi On morao mnogo puta stradati od postanja sveta; a sad jednom na svršetku veka javi se da svojom žrtvom satre greh.
I kao što je ljudima određeno jednom umreti, a potom sud:
Tako se i Hristos jednom prinese, da uzme mnogih grehe; a drugom će se javiti bez greha na spasenje onima koji Ga čekaju.

( Jevrejima 9. 11 - 28 ).

Zato i može vavek spasti one koji kroza Nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
Jer takav nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od grešnika, i koji je bio više nebesa;
Kome nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najpre za svoje grehe žrtve prinositi, a potom za narodne, jer On ovo učini jednom, kad sebe prinese.
Jer zakon postavlja ljude za sveštenike koji imaju slabost; a reč zakletve koje je rečena po zakonu, postavi sina vavek savršena. ( Jevrejima 7. 25 - 28 ).

Prema tome, zakon nikada nije ukinut, ni jedna zapovest, one su zapisane na nebesima i pretstavljaju temelj Boyje vladavine i na nebu i na zemlji i uslov spasenja.
Prekrsaj ovog zakona je greh isto toliko u novom zavetu koliko i u starom, s time da je Isus taj koji posreduje za nas i opravdava nas pred tim zakonom a ne zrtvovanje zivotinje.
Zato je Apostol Jovan i izrekao jednu veliku istinu koja glasi

"Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,
I On očišća grehe naše, i ne samo naše nego i svega sveta.
I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo.
Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio" ( 1 Jovanova 2. 1 - 6 ).

AMIN!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Ma ne ladokeja kriv je za ovo:

Pozdrav od Gere.

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da Gero, ja te razumem, linija manjeg otpora je uvek primamljivija za onoga ko nema argumente i ne zeli da se preda Bogu ispostovavsi kriterijume spasenja.

Moja molitva je upucena i za tebe i za sve duge..

Pozdrav i svako dobro.

Natrag