Ko će biti vođen Crkvom Srbijom?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, nisu Hriscani bili "bez pisma", oni su imali pismo Staroga Zaveta! Ali pismo "Novoga Zaveta" nisu imali, o cemu mi pricamo!

I Pismo Novoga i Psmo Staroga su imali moj Mire. Ja samo Lakiju ukazujem da vi verujete da Pismo Novog Zaveta hrišćani nisu imali već da su ga napisali oci iz IV veka. Jel tako? To je ono što vi verujete u pogledu Novog Zaveta. Vi tvrdite da do 4 veka Crkva uopšte nije imala Novi Zavet kao što si ti i potvrdio. Ali to naravno nije tačno.

A to sto vi ovde tvrdite je suplja prica..
Sve do 4. veka se rec prenosila usmeno,

To sam i rekao Laodikeji..upravo tako kako ti veruješ. Sve je bilo usmeno do 4. veka a onda pošto su se umorili od usmenog odlučili i da napišu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zato se bojiš da tumačiš Bibliju van zajednice. Jer dobro znaš da bi posegnuo za osnivanjem nove zajednice.

A zašto bih tumačio Bibliju van zajednice koja je Kristova Crkva!? :) Sveti apostol Pavao reče da je "Crkva stup i uporište istine". (1 Tim 3,15).

Ja pak ne. Zato meni pripisuješ zbog nove svetlosti da mislim kao i ti...odmah osnivanje nove zajednice. Ne, ja tako ne mislim.

Koje "nove svetlosti"!?!?!? Čovječe, jesi li ti zdrav? Kakva nova svjetlost? Ovo što ti nazivaš "novom svjetlošću" koju si ti otkrio, đavlina mantra "od kad je Boga i svita".

Apostol Pavle upravo i ukazuje da "oralna" tradicija jeste podložna kvarenju...on kaže da se može dogovoditi da i sami apostoli "ako" počnu da pričaju(oralna tradicija) nešto drugo ili anđeo neka je proklet. Usmeno ili oralno prenošenje je i u istorijskoj nauci najmanje pouzdano.

Zašto ovako bezočno i sramotno lažeš. Sveti Pavao nije rekao - "neka je proklet onaj tko vam naviješta drugačije evanđelje od onoga što smo mi napisali", nego, neka je proklet onaj tko vam naviješta drugačije evanđelje od onoga što smo mi navijestili". A svi apostoli su upravo "oralno" navijestili evanđelje. Ja ne znam niti jednog apostola koji je najprije godinama pisao svoja djela, a tek onda krenuo po svijetu dijeliti ljudima kopije svojih spisa. Znaš li ti Jovane nekoga tko je ovako postupio?

Sada je jasno zašto su apsotoli i rana crkva morali imati pisani izvor a ne samo usmeni. Pavle upravo kaže da je oralno podložno kvarenju i da je nepouzdano.

Gore ti pokazah kako ti je ova teza imbecilna. Osim toga, ja tebi mogu pokazati puno mjesta u Djelima apostolskim gdje apostoli verbalno (oralno) naviještaju Krista i njegovo evanđelje, a ljudi ih slušaju. A možeš li ti meni pokazati samo jedno mjesto u Novom zavjetu, gdje je netko od apostola došao i šutke okupljenom mnoštvu podijelio kopije svojih poslanica ili svoje evanđelje?

Nije dato eksluzivno pravo zajednici da ekskomunicira već da ukori. Apostoli nikoga nisu ekskomunicirali niti je apostolska crkva tako radila. ...... nigde nemamo u Novom Zavetu pravo na ekskomunikaciju. Da li to znaš Mire?

Čovječe, zašto se ovako blamiraš? Ti, ne da nisi čitao i pročitao Novi zavjet, nego ti s Novim zavjetom nisi nikada "bio ni u istoj sobi".

Pa nije li upravo apostolski prvak sveti Petar ekskomunicirao Ananiju i ženu mu Safiru, i to na najdrastičniji način - kažnjavajući ih gubljenjem života, a ne samo isključenjem iz Crkve.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane. Opet gresis! Crkva je izbacila samo one koji su "nametali svoje glediste", a ne one koji su to glediste zadrzali za sebe i koji su postovali odluke crkve. Njih crkva nije dirala. Primer su Jermeni, koji ne veruju isto a opet su pravoslavni, i oni se tolerisu.

Jermeni su zasebna crkva i ne mogu da ih nateraju ali da mogu svakako bi ih zbog tih posebnosti naterali. A da se gledišta ne dopuštaju evo Laodikejski sabor iz 364. i drugi slični manji i lokalni. Mire moj, ne dopušta se druačije gledište i zato su mnogi morali otići i tako osnovati svoje zajednice. Tako je bilo na Zapadu a tako je i na Istoku. Na Zapadu tako imamo valdežane, arnoldite, leoniste(IV vek i ranije), katare(od III veka), na Istoku imamo Tondrakite, Pavlikijane, Bogumile..svi su oni želeli ostati pri starom.

Znači Mire, nisu oni otišli od crkve već je ta zajednica njih proterala i naredila im da biraju između. Morali su otići....iako to nisu želei.

Ja se zalažem za to da se ostane u zajednici i da se pokuša držati po savesti. Ali dokle to može da traje? Danas kada je demokratija ili sloboda itekako na višem ivou nego u srednjem veku recimo. A zamisli tada..ako neko drži Pashu ili subotu ili neki drugi biblijski praznik...ako neće da poštuje ikone i slike i da se klanja..misliš da bi u srednjem veku mogao ostati u istoj? Ne bi mogao nikako Mire.

Jovane ne pricaj gluposti! Ovde se ne radi o fizickom nasrtaju na nekoga, da ces ga izgurati napolje, vec o duhovnoj kategoriji, kada neko ne postuje odluke crkve taj je vec sam sebe iskljucio, a crkva samo konstatuje stanje!

Ja sam samo rekao da ne postoji ekskomunikacija u Novom Zavetu u smislu mu je zbranjen pristup ako ima drugačije verovanje...toga nema.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Po Stvarnoslapu Hriscani cetiri veka nisu imali bibliju, niti su znali ista o Isusu, i sta je on ucio i radio.

Onda apostoli lazu kada kazu da su ovi bili iskreniji od onih sto zive u Solunu, i da svaki dan istrazivahu po pismu je li to tako.

Oni zaista veruju to. Apostol Pavle nije ništa pisao, Petar nije ništa pisao, nego je samo propovedao. A kasnije učitelji crkve zapisali u IV veku. To je ono što se veruje.

"Ljudska zloćo', zašto ovako bezočno lažeš? :) :) Citiraj, gdje sam ja napisao i ustvrdio da novozavjetne spise nisu pisali apostoli. Kako te nije sram ovako bezočno lagati i klevetati? :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ljudska zloćo', zašto ovako bezočno lažeš? :) :) Citiraj, gdje sam ja napisao i ustvrdio da novozavjetne spise nisu pisali apostoli. Kako te nije sram ovako bezočno lagati i klevetati?

Istina vi to verujete..naravno. Nema Novog Zaveta do IV veka. Nema..

Apostoli po tebi su samo propovedali. Oralna tradicija je iznad pisane i da ocima ne dosadi oralno prenošenje ne bi nikada napisali u IV veku Novi Zavet. To je ono što vi verujete. Nema potrebe da me ubeđueš u drugo...jer Novog Zaveta kako kažete NEMA.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ni ovde se ne radi dogmatici već zbog sakrivanja novca. Nema veze ovo sa dogmatikom.

Radi se baš o 'dogmatici'. O 'dogmi' kako kršćani ne smiju uskratiti sredstva braći, niti lagati na štetu braće.

Istina vi to verujete..naravno. Nema Novog Zaveta do IV veka. Nema..

Nema popisa novozavjetnih knjiga (kanona) sve do kraja 4. stoljeća. Dokaži da nije ovako.

Apsotoli po tebi su samo propovedali. Oralna tradicija je iznad pisane i da ocima ne dosadi oralno prenošenje ne bi nikada napisali u IV veku Novi Zavet. To je ono što vi verujete. Nema potrebe da me ubeđueš u drugo...jer Novog Zaveta kako kažete NEMA.

Ljudska zloćo', zašto lažeš? Citiraj gdje sam ja ustvrdio da novozavjetne spise nisu napisali apostoli.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Radi se baš o 'dogmatici'. O 'dogmi' kako kršćani ne smiju uskratiti sredstva braći, niti lagati na štetu braće.

I to je dogma :). Svugde vidiše dogmu..dogmatiski čoveče. Vidiš kako izvrćeš tekst..

Nema popisa novozavjetnih knjiga (kanona) sve do kraja 4. stoljeća. Dokaži da nije ovako.

Ne, ne..nema uopšta Novog Zaveta...NEMA. Niko nema napisano svi samo usmeno. Nema PISANO. Zahvaljujući ocima iz iz IV veka mi danas imamo napisan Novi Zavet. Bez njih nema. Nemojmo sada zasluge Crkve i otaca da nipodaštavamo i da tvrdimo da je bilo išta napisano pre IV veka. Nije.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Po Stvarnoslapu Hriscani cetiri veka nisu imali bibliju, niti su znali ista o Isusu, i sta je on ucio i radio.

Onda apostoli lazu kada kazu da su ovi bili iskreniji od onih sto zive u Solunu, i da svaki dan istrazivahu po pismu je li to tako.

Oni zaista veruju to. Apostol Pavle nije ništa pisao, Petar nije ništa pisao, nego je samo propovedao. A kasnije učitelji crkve zapisali u IV veku. To je ono što se veruje.

"Ljudska zloćo', zašto ovako bezočno lažeš? :) :) Citiraj, gdje sam ja napisao i ustvrdio da novozavjetne spise nisu pisali apostoli. Kako te nije sram ovako bezočno lagati i klevetati? :)

Natrag