Ko će biti vođen Crkvom Srbijom?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Čitanje Biblije još manje spasava. :)

P.S. Kako je Bog spašavao sve one kršćane koji nekoliko stoljeća po apostolima nisu ni znali što je Biblija? Tek je koncem 4. stoljeća definiran novozavjetni biblijski kanon. Kako je Bog spašavao 96% nepismenih kršćana u narednih 14 stoljeća koji nisu mogli čitati Bibliju čak da si im je i od zlata napravio? :) :)

Kad bi čitanje Biblije bio uvjet za spasenje, Bog bi bio najveći zlotvor, jer bi značilo da je preko 90% kršćana, samo zato što su ne svojom krivicom bili nepismeni, poslao u pakao. ;)

Ni čitanje Biblije ne spasava. Ni to nisam rekao.

Ali spasava zajednica sa Hristom.

No, kada smo kod osnivanja novih crkava ti bi osnovao novu jer kada bi samo Bibliju čitao ti bi izašao iz zajednice kojoj pripadaš.

Zato se bojiš da tumačiš Bibliju van zajednice. Jer dobro znaš da bi posegnuo za osnivanjem nove zajednice. Ja pak ne. Zato meni pripisuješ zbog nove svetlosti da mislim kao i ti...odmah osnivanje nove zajednice. Ne, ja tako ne mislim.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tačno, ali je itekako bitna u spasenju ljudi

Da, kada se zna istina a ipak odbacuje. Onda u tom smislu dogma jeste ono što osuđuje ako se namerno ne poštuje. Ali oni koji neznaju ili nisu osvedočeni dovljno oni svakako nisu suđeni.

No, opet je tu presudna zajednica sa Hristom. Jer ako neko ima ispravnu zajednicu sa Hristom biće vođen da prihvati sve što smatra da je volja Božija. Tako da mu ništa neće biti teško. Ko nema zajednicu sa Hristom uvek će tražiti izgovor.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Po Stvarnoslapu Hriscani cetiri veka nisu imali bibliju, niti su znali ista o Isusu, i sta je on ucio i radio.

Onda apostoli lazu kada kazu da su ovi bili iskreniji od onih sto zive u Solunu, i da svaki dan istrazivahu po pismu je li to tako.

Ali hajde da uzmemo u obzir da ovaj tekst govori o starom zavetu.

Ipak to ne pobija cinjenicu da je crkva jos za vreme apostola imala jegandjelja i poslanice, a sa smrcu poslednjeg apostola Jovana oko 100 godine i ceo novi zavet.

Sam apostol Pavle kaze ( parafraziram ) "I KADA SE OVA POSLANICA PROCITA KOD VAS NEKA SE PROCITA I U DRUGOJ CRKVI"

Dakle, crkva je imala novi zavet od pocetka.

Imala ga je i tokom istorije, a Vatican je zabranama privatnog koriscenja biblije zeleo da ljude spreci u poznanju istine, jer je biblija razotkrivala zablude Rimokatolicke crkve.

Ali hvala Bogu, Hriscani su se izborili za bibliju, i njeno slobodno stampanje i citanje na svom maternjem jeziku.

Amin!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Po Stvarnoslapu Hriscani cetiri veka nisu imali bibliju.

Onda apostoli lazu kada kazu da su ovi bili iskreniji od onih sto zive u Solunu, i da svaki dan istrazivahu po pismu je li to tako.

Oni zaista veruju to. Apostol Pavle nije ništa pisao, Petar nije ništa pisao, nego je samo propovedao. A kasnije učitelji crkve zapisali u IV veku. To je ono što se veruje.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Oni zaista veruju to. Apostol Pavle nije ništa pisao, Petar nije ništa pisao, nego je samo propovedao. A kasnije učitelji crkve zapisali u IV veku. To je ono što se veruje.

Jovane, ja sam zakljucio da ovde navodni Katolici pa i Pravoslavci ni ne znaju sta uce njihove crkve, jer cesto iznose i suprotne stavove od ucenja svojih crkava.

Smatram da Katolicka crkva uci da su novi zavet pisali apostoli.

Ali, hajde da se zadrzimo na tvrdnji ovih ovde, i ako je to istina da veruju da novi zavet nisu pisali apostoli, to je grubo rusenje temelja crkve i istine na kojoj crkva pociva, i taj pokusaj sotone nije nista drugo nego posthumno ubijanje Hrista i apostola.

Ko moze verovati u takve ljudske dogme, kad imamo svedocanstvo reci Bozje i samih njenih pisaca.

Recimo, apostol Luka sam svedoci na pocetku svog jevandjelja da je on sam napisao svoje jevandjelje po primeru drugih apostola koji su pisali.

Evo sta kaze Luka na pocetku svog jevandjelja:

"Budući da mnogi počeše opisivati događaje koji se ispuniše među nama,
Kao što nam predaše koji isprva sami vidješe i sluge riječi biše:
Namislih i ja, ispitavši sve od početka, po redu pisati tebi, čestiti Teofile.
Da poznaš temelj onijeh riječi kojima si se naučio
"

To je tako jasno.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To je grubo rusenje temelja crkve, i taj pokusaj sotone nije nista drugo nego posthumno ubijanje Hrista i apostola.

Ko moze verovati u takve ljudske dogme, kad imamo svedocanstvo reci Bozje i samih njenih pisaca.

Recimo, apostol Luka sam svedoci na pocetku svog jevandjelja da je on sam napisao svoje jevandjelje po primeru drugih apostola koji su pisali.

Evo sta kaze Luka na pocetku svog jevandjelja:

"Budući da mnogi počeše opisivati događaje koji se ispuniše među nama,
Kao što nam predaše koji isprva sami vidješe i sluge riječi biše:
Namislih i ja, ispitavši sve od početka, po redu pisati tebi, čestiti Teofile.
Da poznaš temelj onijeh riječi kojima si se naučio
"

To je tako jasno.

Da, Luka je rekao svoje. Ali, tumači se tako da je to Luka rekao mada nije nigde zapisano. Luka je to rekao Teofilu a Teofil preneo nekom drugom i onda su oci u IV veku tek zapisali. Vidiš šta kaže naš dragi prijatelj...nema Biblije do IV veka. Ma vernici nisu znali ništa o nekom spisu. Jednostavno samo su slušali propovedi a onda je Crkvi valda dosadilo da propoveda samo i zapisala je..da se ne muče da samo propovedaju. :)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nista nisam preuzeo od Jehovinih svedoka, jer oni tako nesto ne uce o poslednjem vremenu, niti imaju takav sistem odradjivanja poslednjih dogadjaja.
Valjda ja najbolje znam sta uce Jehovini Svedoci! Ali ne samo ja, nego i Marko bi isto rekao..

I J.S racunaju od stvaranja sveta, 4026. do danas, tvrde da je proslo 6000 godina i da smo usli u 7000. godinu (u sedmi dan) , mada su oni ucili da mi od 1975. zivimo u poslednjim danima, u sedmom danu. Ali to se pomera i tako vise ne veruju, jer postoje oscilacije, i moraju se uzeti svi parametri.. Zato nemoj da moram da ih citiram, i danas oni veruju da je 7000 godina pocela ili da jos fali koja godina..

Znajuci sve ovo, ti si njihovo ucenje preuzeo, i to si prekombinovao - pomerio si datume, tako da ne bude 1975. vec 2011. — 2013. I tako sve uklapas!

Od njih si dakle preuzeo:

1) Ucenje o sedam hiljada godina (sedmom danu) i to si prekombinovao.

2) Piramidologiju, jer i oni veruju (verovali su) da visina piramide ukazuje na kraj sveta (njihov osnivac je boravio u egiptu i merio je visinu piramide, izdao je knjigu koja se time bavi i na sebi ima nacrtanu piramidu)

3) Ucenje o milenijumu (drugoj sansi za gresnike). I oni veruju da ce gresnici dobiti drugu sansu tokom milenijuma, tokom hiljadugidista kao i ti. Dakle, identicno ucenje!

Nista od ovog ne postoji u adventistickoj teologiji i nista nije ni blizu. A sve postoji kod Jehovinih Svedoka u malo drugacijem obliku!

Ti si bas na temi Jehovinih Svedoka, izneo ovo ucenje o piramidi - 'novom svetlu'. I tamo si racunao mereci visinu piramide, tvrdeci da je Josif sagradio piramidu, i da je zato njena geometrija skrivena tajna i da ukazuje na kraj sveta ili poslednje vreme (da ukazuje na tebe - od tvoje babe do tebe), i da je Bog u njoj sakrio znacenje!

Dakle, bas na temi Jehovinih Svedoka!
I zato nemoj da se pravis naivan, od njih si to pokupio! Sve sakupljas!

Isto veruju i Jehovini Svedoci (odnosno, njihov osnivac je u to verovao).

Ovo dokazuje samo jedno - ti preuzimas tudje ucenje, a onda to nazivas "novim svetlom"! Ali ne samo ti, vec i Jovan i tebi slicni!

Da ne govorim o tvojoj numerologiji, i gatanju po brojevima! Insistiranju da je numerologija biblijska nauka! NIJE! Jer to sto se pominje numerologija, pominje se i astrologija, kada su astrolozi proracunavali vreme Hristovog rodjenja, pa niko ne govori da sad mi trebamo postati astrolozi, jer se o njima pozitivno govori!

Astrologija je paganska nauka, koja kao i sve druge magijske nauke, ima u sebi i dosta istine. Znaci moze se njome i nesto otkriti, ali se ne moze koristiti ta nauka kao Bozanska, jer to veze sa Bogom nema! Nama Bog licno govori, i nema potrebe da mi nesto saznajemo zaobilaznim metodama! Mi lepo pitamo Boga direktno i on nam kaze! Dok sotona koristi zaobilazne metode, jer on ne komunicira sa Bogom!

Tako kada pise da "izracunamo broj zveri 666", to ne znaci da mi trebamo da se bavimo numerologijom, vec samo da ih prepoznamo po metodi koju oni koriste. Jer magijasi i numerolozi su opsednuti brojevima, pa cemo ih po tome poznati! To ne znaci da i mi trebamo da racunamo i druge stvari i gatamo, kao sto ti racunas - "od tvoje babe do tebe"! Ovo je receno samo za taj broj da obratimo paznju!

Postavljas se kao sveznajuci Bog i tvrdis kako ti znas sta i o cemu sam ja razmisljao kada sam nesto iznosio, i od koga sam preuzeo, i da li sam nesto dobio od Boga ili ne.

Hoces da kazes da je to "koincidencija"?
Da su sve ove tvoje doktrine slucajno identicne (99%) sa ucenjem Jehovinih Svedoka i da ih ti nisi pokupio od njih?

Pa onda je jos gore, jer bi to znacilo da te je nadahnuo njihov duh! A znamo koji je njihov duh - sotonski!

Ti i ostali se ponasate kao najgori ateisti i primitivni sprdaci sa umom najgorih ulicarskih dripaca.

Kada neko kaze da umisljas, da pozajmljujes, da tvoje postavke nisu biblijske, da je to gatanje i racunanje, da je u pitanju magija, ili kada neko ospori tvoju voljenu EGW, ti odma tu osobu opsujes i nazoves ruznim imenom.

Ja tebe nisam niti psovao niti sam te ruzno oslovljavao. Ukazao sam na cinjenice, a to sto se tebi to ne svidja, i sto te vredja, sto ti nemas odgovora na to.. Izvini molim te, ali ja ne smem cutati, pogotovo ako nekom zelim dobro!

Mnogo vi gajite u sebi duh nadmenosti, samovelicanja svoje mudrosti i moci zakljucivanja, i uzvisivanja i preko Bozje glave.
Bogovi bez premca.

Nije "bog" osim onog koji misli da je izabran, da je prorok, koji racuna "od njegove babe do njega" koji u piramidi vidi sebe i proreceni je Ilija!

Taj duh velicanja se vidi - "jer po rodovima njihovim poznacete ih" - a on to govori za proroke! Za takve kao sto si ti..

Vi bi ste osudili i samog Isusa i apostole da zivite u ono vreme kada bi vam svedocili licno da imaju iskustva sa Bogom, da im se objavljuje, govori..itd.

Isusu je Bog govorio sa neba, i svi su culi njegov glas, a tebi bog govori "preko piramide"!

Apostola Pavla bi nazvali bolesmikom i umisljenim covekom, Jovana zanesenjakom koji izmislja da je imao vizije..itd.. i lazno bi dte ih optuzili da su nesto preuzeli od drugih, prepisali, kopirali..itd..

Niko te nije optuzio zbog vizija, vec zbog promasenih prorocanstava (jer ti nista nisi pogodio) i zbog gatanja!

Niko nikada od apostola nije gatao po piramidama, kao ti!

Sami necete goluba na ulici da nahranite, a drugima sudite.

Ti ovde poznajes nekog licno?

Jedno je sukob oko doktrine, a sasvim je drugo ono sto mi radimo licno, kome mi pomazemo, i to ne mozes znati osim ako si prorok (po tome vidimo da nisi jer ne znas to), niti cu se ja time hvaliti..

Inace, nije od Boga onaj koji dobra dela cini ("nismo li mi u tvoje ima mnoga dobra dela cinili") , i satanisti su dobri i nose kravate!

Hriscani ste bez premca.

Izvini sto te ovo vredja, ali ti ja moram reci istinu. Ne smem da precutkujem i podsticem lazi u kojima zivis! I bas zato i govorim jer mi je stalo, a ti me nazivas "dripcem"? Ponasas se kao Miroljub Petrovic koji onda kad mu je povredjen ponos, naziva ljude 'bitangama'.

Ti bi osnovao odmah novu zajednicu zato se i bojiš da proučavaš Bibliju van crkvenog stava jer imaš misao da bi odmah trebao osnovati crkvu. Ne, ne trebaš.

A sto ste onda osnivali nove crkve? Zasto niste ostali u svojoj?

Hristova crkva ne brani razlicitost, niti brani razmisljanje, niti brani ispitivanje i diskusiju.. Ona je samo protiv podela i odvajanja..

To da li neko slavi subotu, ili nece da koristi ikone, ne veruje u zivot posle smrti, kojima dusa spava i ceka na vaskrsenje, to su trivijalna pitanja koja i nisu nikad bila razlog za podelu, ali kad te djavo nahuska ti onda pravis podele!

Ja mogu biti pravoslavac i nemati ikone, ne moram verovati u besmrtnost duse, svetkovati subotu... Bitno je da verujem u Hrista i da ne nazivam crkvu "bludnicom". Slab u veri se prima lepo!

Svi ste mogli ostati u crkvi! I niko ne bi bio iskljucen sto drugacije razmislja. Jedino sto ne biste mogli je da drugima namecete svoja gledista. Mogli bi da uticete na to da crkva sazove sabor i da o tome raspravlja.. Ali ako crkva to razmotri i odluci suprotno vasem gledistu, morali bi to da prihvatite i priznate da je "Sveti Duh odlucio". Na zalost vi to ne mozete, jer ne verujete da nasu crkvu vodi Duh Sveti, i zato se delite.. Vi cak ni svojoj crkvi ne verujete, i ne priznajete Svetog Duha koji deluje u njoj, jer da priznajete, ne bi se suprotili njenom ucenju odnosno vodjstvu!

Nazalost vi ste "buntovnici" (a znamo ko podstice pobunu) i ko stvara nerede!

Ako crkva nesto odluci, onda je to AMIN! I to se mora postovati, jer u suprotnom, ti ne verujes u Hristovu crkvu na zemlji, organizvovanu zajednicu koju Bog vodi na zemlji, u njegovu nevestu!

Vidis, ja takodje imam mnogo da zamerim svojoj crkvi, po pitanju organizacije i nekih bogosluzbenih pravila. Ali nikada zbog toga necu napustiti crkvu ili praviti novu. Ako se ja sa necim ne slazem, to ne znaci da sam 100% u pravu, a onda cu gledati da to pitanje stavim na dnevni red, da crkva o tome raspravlja, da se odlucije na saboru, kao sto je bilo u prvom veku. I ako crkva odluci drugacije no ja mislim, ja cu postovati tu odluku, jer Sveti Duh odlucuje a ne ja ili Pera i Zika.. U tome se mi razlikujemo, sto ja postujem Bozju crkvu i njene odluke, ja verujem da nju vodi Bog, a vi ne verujete! Vi samo sebi verujete, i svaki od vas misli da je "crkva za sebe".

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mada je dobro videti koliko se u Pismu-Novi i Stari Zavet insistira na "pisanom tekstu".

U odnosu na usmeno prenošenje koje se par puta pominje i koje je zanemarljivo, pisani tekst je nešto što se pominje nebrojano više puta.

A zašto je to tako? Zato što pisano ostaje a usmeno je podložno promenama. Apostol Pavle upravo i ukazuje da "oralna" tradicija jeste podložna kvarenju...on kaže da se može dogovoditi da i sami apostoli "ako" počnu da pričaju(oralna tradicija) nešto drugo ili anđeo neka je proklet. Usmeno ili oralno prenošenje je i u istorijskoj nauci najmanje pouzdano. Uvek je pisano ispred usmenog. Pisano je istorijski izvor dok je usmeno nepouzdan izvor.

Sada je jasno zašto su apsotoli i rana crkva morali imati pisani izvor a ne samo usmeni. Pavle upravo kaže da je oralno podložno kvarenju i da je nepouzdano.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A sto ste onda osnivali nove crkve? Zasto niste ostali u svojoj?

Hristova crkva ne brani razlicitost, niti brani razmisljanje, niti brani ispitivanje i diskusiju.. Ona je samo protiv podela i odvajanja..

Ja bih voleo da je tako. Ali je problem u Crkvi...oni koji su hteli da žive po svetlosti datoj bili su eksomunicirani. Nisu oni napustili Crkvu već je Crkva njih zabranila. Nisu morali otići i osnovati svoje zajednice.

To da li neko slavi subotu, ili nece da koristi ikone, ne veruje u zivot posle smrti, kojima dusa spava i ceka na vaskrsenje, to su trivijalna pitanja koja i nisu nikad bila razlog za podelu, ali kad te djavo nahuska ti onda pravis nove crkve!

Svi ste mogli ostati u crkvi!

Bilo bi lepo da je tako. Međutim, ako ove stvari počneš da pričaš u zajednici nećeš ostati dugo u njoj. Ne zato što ti želiš da odeš već ćeš biti izbačen. No, bilo bi dobro da je moguće ostati.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ako crkva nesto odluci, onda je to AMIN! I to se mora postovati, jer u suprotnom, ti ne verujes u Hristovu crkvu na zemlji, u organizvovanu zajednicu koju Bog vodi, u cistu nevestu!

Nije dato eksluzivno pravo zajednici da ekskomunicira već da ukori. Apostoli nikoga nisu ekskomunicirali niti je apostolska crkva tako radila. Crkva se okuplja pre svega u kontekstu osude raznih nedoličnih dela i ponašanja vernika. Ne u smislu nametanja dogme. Samo u smislu dakle rasprave oko discipline verujućih. Ali ako neko ima dogmatski stav različit nigde nemamo u Novom Zavetu pravo na ekskomunikaciju. Da li to znaš Mire?

Natrag