Klub obožavatelja lika i djela naše Dum.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
.

Ma šta vam je, pravi negativac u ovoj priči je Delija. yes3 Evo danima se ne pojavljuje na forumu kako bi vam ubacio paranoju i crv sumnje (tačnije, kako bi vas okrenuo protiv mene). Perfidnim se metodama služi, nije taj nimalo naivan. :lol:

Ajde Dum, idi spavaj, počela si da Kapslokuješ od umora. :lol:

Pozz, lepo druženje na forumu posle dužeg vremena. :hi:

Ma ne brini ti za to, "provaljen" je Delija pa ga vise niko i ne shvata ozbiljno :D. A ima on "pametnija" posla, pomenuta na drugoj temi mada odbija da prizna, nego da se "mlati" sa nama ovde yes3 :D
Pozdrav i od mene :hi:

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Pa sad dal su ta posla pametnija, to ne znam, ali mu svakako donose neizmerni užitak i duševni mir. yes3 :lol:

Ne ubacuj mi sad ti crv sumnje, jedva sam ga pustila da ode sam na more i to sve samo zato da me ne bi vodio u Kanu, "obruka" me nacisto covek :lol:
Laku noc jos jednom, sad stvarno odoh ( bez zahvalnica wacko2 ) ;)

Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Ne ubacuj mi sad ti crv sumnje, jedva sam ga pustila da ode sam na more i to sve samo zato da me ne bi vodio u Kanu, "obruka" me nacisto covek :lol:
Laku noc jos jednom, sad stvarno odoh ( bez zahvalnica wacko2 ) ;)

Ti i dalje misliš da je on na moru? :roll: :lol:

Ajde odo i ja još malo, laku noć. :hi:

Nestale i meni zahvalnice, taman na vreme. :D

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ti i dalje misliš da je on na moru? :roll: :lol:

Ajde odo i ja još malo, laku noć. :hi:

Nestale i meni zahvalnice, taman na vreme. :D

Mislim ali bice postrojavanja, za svaki slucaj :D. Nadam se samo da se nije "prehladio" :vorred: pa bi mi bilo zao tako bolesnog da ga "maltretiram" :D
E, pozdrav, stvarno ;)

Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
Hej pospanci,hajmo na noge lagane,pa nece valjda Dum prva da ustane?:dntknw:
Evo Dum mirise kafa,kolaci ce za pola sata,evo razgrnut cu zavese da sunce proviri kroz prozorsmile3
Prijatan dan zelim, yes3

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Hej pospanci,hajmo na noge lagane,pa nece valjda Dum prva da ustane?:dntknw:
Evo Dum mirise kafa,kolaci ce za pola sata,evo razgrnut cu zavese da sunce proviri kroz prozorsmile3
Prijatan dan zelim, yes3
Hvala Nedo na lepim željama...:)
Moram da ti se požalim...Danas sam slobodna, ali nažalost nema uživanja na suncu i ''brčkanja'' na nekom od obližnjih bazena...Vreme je katastrofalno...
Kiša me je potpuno razočarala i ''pokvarila'' sve planove za danas...E baš zato sam rešila da malo ostavim teksta o ovoj atmosferskoj pojavi...Naravno, ako neko ima bolju ideju ''Zašto kiša pada i kako nastaje'' neka kaže, možda njegovo otkriće uđe u ''geografsku istoriju''...:lol: (Bože, kako sam ovo rekla....''ljubi ga majka'' :lol:)
(Učili smo o ovome u osnovnoj školi, ali eto da se podsetimo...)

Kako nastaje kiša, zašto pada kiša, kišni oblaci

Vodene kapljice u oblaku znatno su sitnije i lakše od kišnih kapi koje nastaju njihovim rastom. Kad kapljice u oblaku dovoljno otežaju, počinju padati prema tlu. Ako je temperatura ispod oblaka vrlo visoka, može se dogoditi da na putu prema tlu ispare jer se pri padu dodatno zagrijavaju zbog trenja....
Oblaci nastaju kondenzacijom i sublimacijom vodene pare. Kondenzacijom se vodena para pretvara u sitne kapljice vode, a ako je temperatura vrlo niska, onda se vodena para izravno pretvara u kristaliće leda.

Vrsta padalina koja pada iz oblaka ovisi o temperaturi u samom oblaku i o temperaturi zraka ispod oblaka. Vodene kapljice u oblaku znatno su sitnije i lakše od kišnih kapi koje nastaju njihovim rastom. Kad kapljice u oblaku dovoljno otežaju, počinju padati prema tlu. Ako je temperatura ispod oblaka vrlo visoka, može se dogoditi da na putu prema tlu ispare jer se pri padu dodatno zagrijavaju zbog trenja. To se događa npr. iznad Sahare. Ako je temperatura u oblaku vrlo niska tako da iz njega padaju pahuljice snijega (koje se sastoje od ledenih kristala) one se pri prolazu kroz zrak mogu zagrijati i pretvoriti u hladnu kišu. To se ne događa kad je temperatura ispod oblaka niska. Tada pahuljice dopru sve do tla.

Kad sunce zagrijava površinu Zemlje isparava se voda. Zagrijani zrak i plinovita vodena para se dižu sa zemlje. Što je zrak topliji to više vodenih molekula može primiti. Pored vodene pare se posvuda u zraku nalaze i male nevidljive čestice aerosola. One su tako male i lake da su nošene zrakom iako nisu u plinovitom stanju. Što je veća visina zrak se više hladi. Što je zrak hladniji to manje molekula vodene pare može sadržavati - znanstvenici za to kažu da se hladni zrak prije zasiti. Tek kad je zrak potpuno zasićen vodenom parom mogu nastajati oblaci, dok prekomjerna vodena para na partikule aerosola u fine kapljice. Kapljice su tanke kao dlaka i tako lagane da ih zrak može zadržavati.

Pri kondenzaciji vodena para opet predaje energiju koja je bila potrebna suncu da ispari vodu. Tako se okolni zrak i dalje zagrijava i može se i dalje dizati u vis. Na njegovom putu u visine se kapljice oblaka slučajno sudaraju i ujedinjuju.

Na hladnim visinama na oko -20 °C se još uvijek tekuće ali jako pothlađene kapljice oblaka djelomično smrzavaju u ledene kristale. Oni i dalje rastu tako što zraku oduzimaju vodenu paru. Kad su dovoljno teški počinju padati prema dolje i dalje još skupljaju kapljice oblaka. Kristali se zgrudavaju tako u zrna sole tuče. Čim prijeđu temperaturnu granicu od 0 °C opet se tope i padaju na zemlju kao hladna kiša. Kiša je, dakle, stoga "hladna" jer su njene kapljice prije toga bile smrznuta zrna sole ili grada.

Topla kiša najprije nastaje na isti način kao i hladna kiša, ali kapljice oblaka ne smrzavaju nego se samo međusobno sudaraju dok ne postanu toliko velike i teške da počnu padati. Pošto tijekom tog procesa uvijek iznova kapljice oblaka isparavaju, ovaj proces u pravilu traje duže nego proces nastanka hladne kiše.

Izvor: Gorila.hr.

Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Poklon za Dum.
Malo tehnike, ako počne nadvikivanje u klubu. Da se bolje čuje. yes3

DqDDF.jpg

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Poklon za Dum.
Malo tehnike, ako počne nadvikivanje u klubu. Da se bolje čuje. yes3
Hvala Cantona...E da si mi poklonio i neke dobre zvučnike, pa da ''razapnem šatru'', pa da me Bog vidi....:lol:
E to bi bio doživljaj....

Evo tebi jedan gramofon.....Al' nemoj samo da i ti postaneš DJ.......

78013fb820cf5d01b313c83fa0d2f084.jpg

Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
Draga Dummm,
došla sam da obožavam tvoj lik i delo, al' ne znam odakle da počnem?!:dntknw:
Osvojila si me još onog dana sa komplet lepinjom!:D Da li da počnem od tad? :lol:

P.S. Isteče mi vreeeeme i zahvalnice dok sam se smislila!:???:

Natrag