Katolicizam i njegovi plodovi

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jesi li pročitala nastavak mog izlaganja,

Naravno, ali nisam stigla na sve odgovoriti. :)

Postojala je opasnost da se mističnost koju je sa sobom donosilo učenje Grigorija Palame, pretvori u verski pokret koji bi neukima (masi, vernicima, mirjanima) nudio ekspresni put ka Bogu, bez Crkve.

Razumijem. Čovjek je bio svet, a svetost privlači. Takvih slučajeva je bilo i na Zapadu, npr. sveta Teresa, mističarka i spisateljica i prva naučiteljica Crkve, odgovarala je pred Inkvizicijom za ono što je pisala i prakticirala, a samo je s grupom prijatelja i prijateljica (kasnije s redovnicama) počela moliti. Crkva mora biti oprezna i mudra, ali često su baš lokalni biskupi otežavali/zagorčavali život karizmaticima, iz straha da se ne stvori neki pokret duhovnjaka koji ne sluša Crkvu, jer bilo je toga u povijesti, a ima i sada,
Dobro si napisao u vezi dara proroštva i Božjeg odabira. Sjećam se da sam negdje pročitala kako je jedna svetica napisala da duša koja Boga ljubi i sasvim se predala Njemu, Bog joj otkriva svoje tajne???!!! Kakve tajne, ne znam. Pretpostavljam da su to nutarnja rasvjetljenja o otajstvim i ljubavi Božjoj. To je mistika. Nešto tako uzvišeno i božansveno, govor o Nebu, a ne o zemlji, a kamoli da Bog govori protiv nekoga ili nečega. Jao...
Bog sigurno ne govori duši da ju zabavlja, ni zapanji, niti da zadovolji ljudsku radoznalost i nikakve vizije, niti bilo koja nadnaravna milost Bog ne daje se po zasluzi, već gratis, onima kojima hoće, a to su ponizne duše.

Molim te sestro u Kristu, da ne nasjedaš na otužnu "milostivost" subotarskih akolita.

Ma, neee.

I ja. :) Znaš li koji se svetac slika sa psom?

domingo.jpg

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Još ću jednom ponoviti, vjerujem i želim verovati, da nitko ovdje ne piše sa zlom namjerom, da drugog ponizi i okleveće, jer to bi bilo strašno i Đavao bi stvarno profitirao na tome. Pišemo prema svom uvjerenju, u vjeri da je ono što živimo ispravno/i najispravnije.
Svjesni smo da postoje razlike među nama, ali isto tako mislim da bismo trebali biti svjesni da se kao djeca Božja obraćamo Bogu istom molitvom: Oče naš!

Trebalo bi da je tako.

No, kako činjenično stvari stoje, teško da se može ustvrditi da ne postoje oni koji pišu to što pišu iz loše namere.

Naravno, problem počiva u percepciji "dobrog - lošeg", a to čovek retko kada je sposoban da pojmi.

Recimo ovako, subotari veruju da je to što čine (vređanje, ogovaranje, pljuvanje) dobro i to kako za njih (jer drugačije i ne znaju kako da nametnu svoj kult, a cilj je što veći broj ovaca pridobiti za "verni ostatak") tako i za nas (žrtve) jer ćemo se obratiti i "spasiti" (tako što ćemo zajedno sa njima moliti, jesti kupus, pričešćivati se jednom u četiri meseca krekerima i voćnim sokom, verovati da je svet (ne samo svet, univerzum čak) star samo 6000 godina, da je Adam dremao subotom, da Enoh stanuje na Saturnu, "Božanstvo" ("velikodostojnici") ima ured na Orionu, da je svako od nas Musa, Alija, Iban (Jovan - Ivan), i da su spisi Ellen Gould Harmon White - ona sama, jedini vodiči ka istinitom razumevanju Svetog Pisma... niz nastavi po želji)

Sa druge strane, mi odgovaramo tako, što iz namere da se argumentovano odbranimo od nasrtaja, što iz potrebe da iznesemo činjenice, dakle ni na kraj pameti nam nije da nekoga katoličimo ili pravoslavimo.

Na koji način to mi odgovaramo? Pljujemo li mi? Ogovaramo li?

Subotari bi rekli da sve to činimo.

Ali, ako pogledamo činjenice, ako s jedne strane postavimo ono što mi iznosimo (dakle ne samo naša lična uverenja),a sa druge strane ono što iznose subotari, i ako na sve to dodamo različitost u nameri, videćemo šta?

Da kod njih postoji namera da tako čine, da tu nameru smatraju "dobrom" i po Bogu, uprkos tome da činjenice doslovno govore o tome da subotari iznose lažne optužbe, neosnovane lažii da doslovno izvrću Pisma.

Ujedno, nikada, ponavljam nikada ne postoji dobra namera u nečijem klevetanju, poniživanju.

Nikada.

Dakle, ne samo da kod njih postoji zla namera (otimanje Kristovih "ovaca") nego je i čitav kult kome pripadaju na tome zasnovan.

Idemo li mi (Katolici i Pravoslavni) tim putem? idemo li po subotarskim "sinagogama" (crkvama ih nazvati ne mogu) i presrećemo ljude, delimo literaturu (katekizis)? Propovedaju li naši svećenici kako je SDA (zvanični naziv subotara) kurva a General Conference iste skuptšina antikrista?

Čuju li se sa našim ambona histerični pozivi da idemo po sektama i "obraćamo"?

NE.

Ako dakle to znamo, onda i se trebamo i zapitati molimo li istoga Oca.

Oprosti, biću direktan i oštar, ali ne mogu drugačije.

Molimo li mi i oni istoga Oca, ako znamo da je rekao:

Ne reci lažna svjedočanstva!

ili

Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!

Ujedno, primenimo li na ovu raspravu (nastalu upravo iz razloga, barem što se mene lično tiče, da se spreči lažno predstavljanje i opsada foruma) Occamov brijač, videćemo da ni tada, posebno ne tada, ne stoje subotarske optužbe, ogovaranja, pljuvanja, o lažnom predstavljanju da i ne govorim.

Doslovno, težina argumenata je na strani onoga što mi kao Kršćani iznosimo. ***

SDA nije verni ostatak, njihova teologija, soterologija, doktrine, verovanja, prakse, sve je laž i prevara.

*** naravno, oni to neće prihvatiti, jer su doslovno ubeđeni da su blasfemične, apostatske budalaštine Ellen Gould Harmon White, a pre nje i Millera Williama, "evanđelje"...

I ja. :) Znaš li koji se svetac slika sa psom?

Kako ne bih znao. Sveti Roko

PS. Oprosti za ovako duge odgovore. Znam da je ponekada teško iščitavati moje eseje, ali zaista ne mogu a da ne pojasnim... :)

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isabeleta, sve u vezi Rimokatolika stoji u bibliji, i to su cinjenice.

O Adventistima nema ni reci u negativnom kontekstu, osim da je to ostatak koji drzi zapovesti i veru Isusovu i ima duh prorostva.

Dakle, dokazi su mnogobrojni za papstvo, samo ko posteno proucava bibliju u literarnom i istorijskom kontekstu.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
No, kako činjenično stvari stoje, teško da se može ustvrditi da ne postoje oni koji pišu to što pišu iz loše namere.
Recimo ovako, subotari veruju da je to što čine (vređanje, ogovaranje, pljuvanje) dobro i to kako za njih (jer drugačije i ne znaju kako da nametnu svoj kult, a cilj je što veći broj ovaca pridobiti za "verni ostatak") tako i za nas (žrtve) jer ćemo se obratiti i "spasiti" ...

Da, slažem se. U tim člancima koje se sam neki dan čitala o adventistima, a niste ih pisali ni ti ni Slap, na nekoliko mjesta se isticalo kako su adventisti agresivni, arogantni i farizejskog duha.

Sa druge strane, mi odgovaramo tako, što iz namere da se argumentovano odbranimo od nasrtaja, što iz potrebe da iznesemo činjenice, dakle ni na kraj pameti nam nije da nekoga katoličimo ili pravoslavimo.
Ali, ako pogledamo činjenice, ako s jedne strane postavimo ono što mi iznosimo (dakle ne samo naša lična uverenja),a sa druge strane ono što iznose subotari, i ako na sve to dodamo različitost u nameri, videćemo šta?

Mi smo došli u apsurdnu situaciju, moramo se braniti. Sjećam se jednog primjera kada je Slap imao rasprave s Laodikejom o sv. Justinu, mučeniku. Laodikeja je negirao sv. Justina kao istinskog svjedoka i apologetu prve Crkve i okarakterizirao kao poganina i nadodavao priče kako je mimo Justina bilo pravih progonjenih kršćana ( preteče budućih subotara) onda mu Slap odgovara:
Hoćeš reći da sv. Justin nije bio mučenik već mučitelj kršćana?
Smiješno ili žalosno,
ne znam što je razboritije reći. :rolleyes:

Lična uvjerenja, tvrdoglavost i sklerokardia srca - mislim da su to neki od faktora koji su adventizam doveli u ovo stanje u kojem ih i drugi protestanti nazivaju sektom.

Da kod njih postoji namera da tako čine, da tu nameru smatraju "dobrom" i po Bogu, uprkos tome da činjenice doslovno govore o tome da subotari iznose lažne optužbe, neosnovane lažii da doslovno izvrću Pisma.

Povjerovali su slatkoj i zavodljivoj "istini" da su odabrani i posebni. Ovdje i sada je njihovo vrijeme. Znaš da se kaže kako đavolski duh forsira čovjeka, jer Đavao neće imati vremena kasnije, a kamoli u vječnosti.

Ujedno, nikada, ponavljam nikada ne postoji dobra namera u nečijem klevetanju, poniživanju.
Nikada.

Naravno. Papa Franjo je govorio o ljudima koji olako kritiziraju, bez mozga i bogobojaznosti, kao o teroristima.

Idemo li mi (Katolici i Pravoslavni) tim putem? idemo li po subotarskim "sinagogama" (crkvama ih nazvati ne mogu) i presrećemo ljude, delimo literaturu (katekizis)? Propovedaju li naši svećenici kako je SDA (zvanični naziv subotara) kurva a General Conference iste skuptšina antikrista?

Meni je drago da ne govorimo i da ne uzvraćamo istom mjerom. Prepustimo sve Gospodinu i posvetimo se sebi i spasenju naših duša. Na svijetu ima milijardu i 300 milijuna katolika. I trebaju se probuditi. Veliko je to mnoštvo ljudi i ako bismo danas svi nastojali biti malo bolji i slaviti svog Boga, pokrenulo bi se nešto, najprije u nama...
Uglavnom, nemoj misliti da sam naivna. Shvaćam vrlo dobre koje su opasnosti, ali ne vidim drugog načina osim da vjerno živim u vjeri u Boga, koji sve može i hoće da se svi ljudi spase.
To uključuje i molitvu za tebe i Slapa koji branite vjeru i Crkvu od nasrtaja...

Molimo li mi i oni istoga Oca, ako znamo da je rekao:

Ne reci lažna svjedočanstva!
ili

Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!

Rekao si, nemam ja što drugo reći kad znamo tko je Otac laži.
Ima jedan vic. Kaže jedan tata: moj sin će biti političar. Pitaju ga, zašto to kažeš?
Tata odgovara: moj sin sjedi na kahlici, gleda me u oči i se*e. ( pardon!)
Hoću reći, kome se danas može vjerovati kad svi lažu, pa zašto ne bi i adventisti?

SDA nije verni ostatak, njihova teologija, soterologija, doktrine, verovanja, prakse, sve je laž i prevara.
*** naravno, oni to neće prihvatiti, jer su doslovno ubeđeni da su blasfemične, apostatske budalaštine Ellen Gould Harmon White, a pre nje i Millera Williama, "evanđelje"...

Sve bi im bilo jasno da pročitali što sv. Ignacije piše o razlikovanju duhova...:beee:

Kako ne bih znao. Sveti Roko

Hihi, nije. :p To je sveti Dominik, ima krunicu i bijelo odijelo. Ne sjećam se točno zašto ga slikaju sa psom koji nosi baklju u zubima, čini mi se prema nekoj viziji njegove majke...

A ja nisam znala da i sv. Roka slikaju sa psom. Da Antonija nije postavila sliku s natpisom sv. Rok, mislila bih da je sv. Martin. Ma, koliko je svetaca u Katoličkoj crkvi, tko bi ih sve znao?:oops:

PS. Oprosti za ovako duge odgovore. Znam da je ponekada teško iščitavati moje eseje, ali zaista ne mogu a da ne pojasnim... :)

Meni to odgovara. I sama znam biti opširna, zavisno o vremenu, i mislim da je dobro tako. Ne dajemo već gotove odgovore, niti koristimo copy -paste, već razgovaramo ko ljudi, zar ne?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Lična uvjerenja, tvrdoglavost i sklerokardia srca - mislim da su to neki od faktora koji su adventizam doveli u ovo stanje u kojem ih i drugi protestanti nazivaju sektom.

Nikada ih (subotare) ostali protestanti nisu drugačije gledali nego kao sektu. Oni su naime takvi od samog početka. Postavljao sam video klipove o tome.

Shvati, samo su zahvaljujući balansiranju i protestanstkoj - američkoj posednutosti Pismima, uspeli da za tren izbegnu da ih u njihovoj domaji (SAD) proglase kultom. Svi ostali plodovi Millerovog laganja su definisani kao kultovi.

Da, slažem se. U tim člancima koje se sam neki dan čitala o adventistima, a niste ih pisali ni ti ni Slap, na nekoliko mjesta se isticalo kako su adventisti agresivni, arogantni i farizejskog duha.

Postavljao sam pojedine od tih članaka. No, subotari su na to odgovarali po starom običaju, negiranjem. Uostalom, pastor (Evangelički, da ne bude zabune) Tim Martin ih je u svojim predavanjima tako i okarakterisao: kao tvrdoglave, nerazumne, skoro pa posednute kultiste koji su toliko isprogramiranog uma, da doslovno veruju da je Millerovo laganje na sve načine, "evanđelje" i da je njihova misija da sve ostale ubede u to. Tačnije da su oni jedini posednici "istine". Otuda i mantranje o tome kako su oni "verni ostatak".

Na iznošenje istine, subotar će odgovarati da su to laži (uostalom, ovdašnji mantraju da sotona ima štab za dezinformacije), da sotona želi da ih odvede s pravog "puta", vređaće, pljuvati, histeristi i bacakati se u epileptičnim, histeričnim napadima (tako su se ponašali kada su vlasti pojedinih država dolazile da im rasturaju kovene i pohapse ih zbog optužbi za bludničenje i nemoral, rasturanje porodica i verskih zajednica - da, rasturali su zajednice, ometali službe)

Za razliku od svoje braće po Milleru, svedoka "jehove" koji su isprogramirani da budu otužno ljubazni u svom lovljenju žrtava, subotari su nasrtljivi, histerični i tvrdoglavi, i veoma ih je teško zaustaviti u nasrtajima.

Posebno ako se zna da je po njihovoj doktrini svako od njih "crkva", te je dovoljno da se negde pojavi samo jedan subotar pa da krene u lov na žrtve, pri čemu mu centrale (konferencije) pomažu materijalno (sredstva za štampanje materijala, propagandni materijal i tome slično).

U svom delovanju koriste sva moguća sredstva, a resursi su im ogromni (ne zaboravi da je kod njih desetak obaveza i uslov, jedan od uslova spasenja), te da ih ne bi razotkrili, osnivaju nekakve institute (posednuti su "obrazovanjem" i "predavanjima") i slične "ustanove" preko kojih love žrtve.

U ovo vreme Interneta, obilato koriste isti za širenje svoje "teologije" pri čemu pored toga što imaju svoje forume, portale, blogove i tome slično, nasrću na druge forume, na kojima s manje ili više uspeha preuzimaju teme posvećene religiji, predstavljajući svoju nakaradu od "teologije" kao Kršćanstvo, pljujući i optužujući sve ostale (kako Katolike, svoju omiljenu metu, tako i Pravoslavne).

Tamo gde postoji opasnost da budu razotkriveni, glumataju, tačnije sinkretišu, pa tako imamo debilnosti u vidu "Biblijskih pravoslavaca" (Miroljub Petrović i slični) spajajući sotonsku nakaradu od svoje "teologije" sa nacionalizmom (u čemu opet prednjači gore pomenuti).

Povjerovali su slatkoj i zavodljivoj "istini" da su odabrani i posebni. Ovdje i sada je njihovo vrijeme. Znaš da se kaže kako đavolski duh forsira čovjeka, jer Đavao neće imati vremena kasnije, a kamoli u vječnosti.

Povjerovali su Ocu laži, ljubavniku kurvi, kraljica i "proročica".. eto kome su poverovali, samom sotoni. A kako i "otac" im siluju i napastvuju. Kao i otac im vrište, urlaju i lažu.

Sve bi im bilo jasno da pročitali što sv. Ignacije piše o razlikovanju duhova...:beee:

Da, ali oni Svetog Ignjacija ne priznaju. Kod njih svetaca (izuzev onih koje je Crkva proglasila hereticima i apostatama, i naravno "svesvete" Ellen Gould Harmon White) nema.

Uostalom, oni i Tertulijana čitaju i tumače tako da se njegovo pisanje o hereticima i apostatama po njima odnosi na nas.

Otuda i laprdanje (da ne kažem neku goru reč) o nekakvom "padu" Crkve u II stoleću.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Lazni apostoli su se uvukli u crkvu tokom polovine 2 r veka, i napravili otpad.

Te sto vi nazivate svecima su najgori neprijatelji crkve.

Ne svi ali vecina.

Medju njima i Tertulujan koji je u crkvu uneo dogmu o paklu i vecni mukama.

Sotona je tako polako radio i kompromitovao prvu crkvu, bas onako kako su apostoli i predvideli
.

"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;
Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom" ( Dela svetih Apostolska 20. 28 - 30 ).

"A beše i lažnih proroka u narodu, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, koji će uneti jeresi pogibli, i odricaće se Gospodara koji ih iskupi i dovodiće sebi naglu pogibao.
I mnogi će poći za njihovim nečistotama kojima će se huliti na put istine.
I u lakomstvu loviće vas izmišljenim rečima. Njihov sud odavno ne docni, i pogibao njihova ne drema" ( 2 poslanica Petrova 2. 1 - 3 )

"Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od Onog koji vas pozva blagodaću Hristovom,
Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!
Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude!" ( Galatima poslanica 1. 6 - 9 ).

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Hihi, nije. :p To je sveti Dominik, ima krunicu i bijelo odijelo. Ne sjećam se točno zašto ga slikaju sa psom koji nosi baklju u zubima, čini mi se prema nekoj viziji njegove majke...

A ja nisam znala da i sv. Roka slikaju sa psom. Da Antonija nije postavila sliku s natpisom sv. Rok, mislila bih da je sv. Martin. Ma, koliko je svetaca u Katoličkoj crkvi, tko bi ih sve znao?:oops:
Da u pravu si , jedino sveti Dominik na slici ima psa sa bakljom u ustima
1618548247632.png

Sveti Dominik – utemeljitelj Reda braće propovjednika ili dominikanaca​

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Ajmo, malo o sektama i sektašima...;)

Sekte su vjerske skupine koje u svojoj doktrini odstupaju od onoga što se smatra pravovjernim.
To su uglavnom manje skupine, pune entuzijazma, sastavljene od muškaraca i žena dobrovoljno udruženih, najčešće nakon obraćenja. Radikalno isključuju druge i slijepo se pokoravaju svojim vođama.
To su vjerski pokreti s tendencijom ekskluzivnosti, koji razvijaju jake veze u zajednici, ali nemaju visoko specijalizirane dužnosnike. Sekte su uvijek okrenute protiv večinske Crkve. Imaju akaliptični i pre-milenijski doktrinarni profil i fundamentalističku biblijsku inspiraciju. Sekta je „autonomna, nekršćanska, fanatično prozelitska. "Sektizira" se i Biblija na koju se pozivaju, ali koja ostaje jedna od mnogih knjiga religiozne prirode. Zato daju posebnu važnost djelima osnivatelja svoje sekte.

Nije moguće voditi dijalog sa sektašima
, jer svakoga koji ne dijeli njihovu doktrinu smatraju neprijateljem.

Glave karakteristike neke sekte:

1. Nekritičko tumačenje Biblije

2. Doslovno tumačenje biblijskih tekstova

3. Selektivno odabiranje biblijskih citata

4. Odbacivanje crkvene predaje (tradicije i crkvenih otaca)

5. Vrlo velika uloga vođe (utemeljitelja)

6. Velika uloga emocija

«Od nas iziđoše, ali ne bijahu od nas. Jer kad bi bili od nas, ostali bi s nama…» (1 Iv 2, 19).

Natrag