Katolicizam i njegovi plodovi

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Evo navrati malo da vidim što ima , kad gle Isabeleta nam se vrarila . Jako mije drago dasi ponovo tu , i nekate dragi Bog čuva , i dobro nam došla , sestro po vjeri.

Zdravo, zdravo. :give_r: I meni je drago što si ti ovdje. Malo sam svratila, ali nisam ti ja više za velike rasprave.
Ali, imam sad malo više vremena. Vidiš kakvo je vrijeme: ova korona, nema putovanja, kiša pada... malo druženja dobro mi dođe.

P. S. Jako ti je lijepa ona uskrsna čestitka. Vidim da si vješta. :)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Na ovom forumu izgleda treba da budu samo zene, jer kao sto je rekao i jedan propovednik govoreci o enama u bibliji "DA SU U HRISTOVO VREME POSTOJALE SAMO ZENE, NE BI POSTOJALA NIKAKVA OPASNOST DA ISUS BUDE RAZAPET NA KRSTU"

Ovo ti je dobro. Lijepo za čuti, ali...ja se ne zavaravam. Muško ili žensko, svi smo stvorenja ranjena istočnim grijehom i prema tome slabi i skloni na grijeh. Istina je da su muškarci tijekom povijesti vodili ratove i općenito su...onako...ali i žene znaju biti zločeste. :mig:
Baš zato što su emocionalnije, mogu dublje pasti u strasti.
Pa, imamo primjere u Bibliji. Sjećam se tripa koji mi je jednom napisao da sam zla kao kraljica Izebela. :beee:
Baš dobro da ga nema.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
O Isihaistima ti može Mire nešto više reći, jer Adrian nije tu. No, mogu ti reći sledeće Radi se o nekoj vrsti duhovnih vežbi - meditacija nastalih među pravoslavnim monasima. Nastanak isihaizma se vezuje za Grigorija Palamu, koji je imao viziju nakon što je satima ponavljao Isusovu molitvu (Oče naš) ritmički, u kadnecama samih stihova molitve dišući.

To što je Grigorije Palama, inače izvandredan teolog, koristio tehnike disanja (u stvarnosti nesvesno je disanje prilagodio stihovima molitve) izazvalo je veliku kontroverzu u Crkvi Istoka, posebno ako se u obzir uzme ćinjenica da su se monasi s Atosa suprotstavljali Lionskoj Uniji koju je podržavao Mihail VIII Paleolog. Sabor koji je odbacio tu Uniju, pre nego što će o istoj raspravljati, raspravljao je o Isihaističkom pokretu, koji je po mnogima bio opasno heretički (nije negirao osnovne istine vere, ali je unosio ličnu komponentu pristupa Bogu, naime mnogi koji su prihavatili Palamu i njegovo učenje, verovali su da mogu bez sleđenja kanona sami dopreti do Boga. O tome da su prakse koje su uključivale meditaciju - disanje u ritmu molitve, mnogima ličile na tada već poznate islamske derviše)

Naravno, bojazan je bila preuranjena, ali će sabor - sinod, prihvatiti Isihaizam u izmenjenoj formi lične pobožnosti - molitve, iako je veliki broj prelata - jerarha, sveštenstva bio protiv istog, isključivo zato jer je Rim, dakle Crkva zapada doslovno rekla da je Isihaizam put u herezu (reći će to na osnovu prenagljenih izveštaja pojedinaca).

Jako si me zainteresirao s ovim Grigorijem. Mene jako privlači duhovnosti i čitam razne autore. Tražila sam na internetu Grigorija i pročitala da je proglašen svetim. Pa, zaslužio je nakon toliko trpljenja. Pročitat ću to detaljnije, ali nije mi nešto jasno. Isusova molitva ili kako neki kažu molitva srca je molitva ruskog hodočanika. To je jako poznato i omiljeno na Zapadu, jer puno puta sam čula od propovjednika da je preporučuju. Dakle, Grigorije je prakticirao Isuovu molitvu i usavršio ju. Hoću reći dodao je neke elemente iz vlastitog skustva. Disanje je važno, osobito danas kad živimo u tolikoj buci, vanjskoj i nutarnjoj. Naravno, da ritmično disanje pomaže jer se čovjek smiruje na jednostavan i prirodan način. Jedan španjolski svećenik uz pravislno disanje jako zagovara i tišinu, vanjsku i još više nutarnju. kaže da bez toga nem amolitve, a molitva je neophodna za duhovni život. I napose nutarnja molitva. Parvoslavci imaju lijepu i bogatu duhovnost. Imaju i katolici, naravno, ali običava se reći da su pravoslavci dublji. Ne znam, različiti su putevi, ali ako vode k istom Cilju-razgovoru i sjedinjenju s Bogom, sve je dobro. I još nešto važnije, kad nas vodi isti Duh, sigurno ćemo jednako rasti.
Jednom sam čula za izraz "tihovanje" i jako mi se dopao. Ako sam dobro shvatila, to je kod pravoslavnih vjernika izraz za stanje duše koja je u molitvi tako smirena da je sasvim otvorena za prihvaćanje Božjih milosti. U katoličkoj duhovnosti to nazivaju molitva mira i znači isto to. Osjetila ( vanjska i nutarnja), osobito mašta, pa onda i volja i pamćenje su umireni i usmjereni prema Bogu- kao receptori, da bi primili. Kao neka pasivnost duše, čovjekova aktivnost ili bolje moći njegove duše ( volja, pamćenje i razum miruju) i otvoreni su prema Bogu i Božjem djelovanju.
Kod svih duhovnih pokreta i duhovnjaka postoji opasnost, ali po djelima se vidi. Kako si i sam napisao, kad je čovjek ponizan, onda je i poslušan ( poglavarima i Crkvi)
Ne znam što znači kad kažeš " bez sleđenja kanona mogu dopreti do Boga"? Bez poštivanja crkvenih kanona ili bez vjerovanja? Mislim da ne. To bi onda više ličilo na nirvanu ili neke oblike istočnjačkih religija ili kako kažeš islamskih derviša. Ali, koliko sam shvatila Grigorije je ostao vjeran Crkvi. Zapravo bio je mističar koji je, vlastiti iskustvom, pokazao jedan put. I to je divno.
OK Toliko za večeras. :)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovo ti je dobro. Lijepo za čuti, ali...ja se ne zavaravam. Muško ili žensko, svi smo stvorenja ranjena istočnim grijehom i prema tome slabi i skloni na grijeh. Istina je da su muškarci tijekom povijesti vodili ratove i općenito su...onako...ali i žene znaju biti zločeste. :mig:
Pa, imamo primjere u Bibliji. Sjećam se tripa koji mi je jednom napisao da sam zla kao kraljica Izebela. :beee:
Baš dobro da ga nema.

I sad kad nema Tripa ovi vasi ljubimci su se razbaskarili uz kokice i pivo i opusteno napadaju koga stignu.

Nekad su tvrdili da to rade zbog Tripa.
A sad kad nema Tripa izgleda imaju Tripove i halucinacije da je jos tu.

Znaju oni da nije tu, vec su jedva cekali da ode, jer im se mesao u posao.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I sad kad nema Tripa ovi vasi ljubimci su se razbaskarili uz kokice i pivo i opusteno napadaju koga stignu.

Nekad su tvrdili da to rade zbog Tripa.
A sad kad nema Tripa izgleda imaju Tripove i halucinacije da je jos tu.

Znaju oni da nije tu, vec su jedva cekali da ode, jer im se mesao u posao.

Ja se javno ispričavam Laodikeji što sam ga nazivao "životinjom koju je opsjela legija demona". I također mu se ispričavam što sam ga nazvao "đavlom bez rogova i repa". Ilija, 'sori'.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne znam što znači kad kažeš " bez sleđenja kanona mogu dopreti do Boga"? Bez poštivanja crkvenih kanona ili bez vjerovanja? Mislim da ne. To bi onda više ličilo na nirvanu ili neke oblike istočnjačkih religija ili kako kažeš islamskih derviša.

Jesi li pročitala nastavak mog izlaganja, Postojala je opasnost da se mističnost koju je sa sobom donosilo učenje Grigorija Palame, pretvori u verski pokret koji bi neukima (masi, vernicima, mirjanima) nudio ekspresni put ka Bogu, bez Crkve.

Grigorje uopšte nije imao takvu nameru, čak naprotiv, ali su prelati - jerarsi veoma dobro znali kako su hereze nastajale. Razumeš li sada? Palama nije prestajao da brani orotodoksiju. Nije to prestajao ni Fotius (Focije).

Istina je da su muškarci tijekom povijesti vodili ratove i općenito su...onako...ali i žene znaju biti zločeste. :mig:

Jao, jao.. evo ga opet subotarska mantra o ratovima i njihov "pacifizam".....

Molim te sestro u Kristu, da ne nasjedaš na otužnu "milostivost" subotarskih akolita.

Naime, kako je uopšte moguće pomiriti njihovu maniju (posednutost Starim Zavjetom) sa "pacifizmom", kada se zna da isti (Stari Zavjet) YHWH opisuje kao ratnika, pojedini subotarski paćenici ovde na forumu padaju u orgazmički trans na pomen knjige o Joshui i njegovom navodnom "klanju" kananaca...

Šta nam to govori? Govori nam da bi svi ti "pacifisti", samo da ih neko ubedi da je potrebno da oružjem "počiste" navodne neprijatelje "Boga", to isto i učinili, bez imalo skrupula. ***

Naravno, sada će se naći neko da ovde mantra kako se ja projektujem i tome slično (bolje mu je da se ne vraća na forum) dok ja samo izvlačim zaključke iz analize onoga što za sebe govore i čime se posedaju (padaju u orgazmički trans):

Rat jeste sotonina radost, čovek jeste biće sposobno da počini najgnusnija zlodela, ali to ne znači da je odbrana svojih bližnjih protivna Bogu.

*** to i čine, abortusi koje vrše u svojim bolnicama su upravo to, čišćenje "nevernika" - kananaca...

Ujedno, podela po pitanju ko je više "zlobniji", muškarci ili žene je veštačka i tako u skladu s modernim ideologijama. Svako od nas, jer mi smo jedna te ista vrsta, može biti zao, svako.

Doslovno, svako.

Ah da, posednuti kradljivac identiteta i njegovo, za poklonike američkog "evanđelja" za budale, tako često izvlačenje primera iz Svetog Pisma.

Uporedio te je s Jezabel, ne znajući jadnik da je njegova "svesveta" Ellen više podsećala na nju (nametanje kulta tuđih bogova) nego ti.

No, od nekoga ko je akolita "evanđelja za budale", se drugačije i ne može očekivati nego budalaština.

Baš dobro da ga nema.

Upravo tako. No, to ne znači da je odustao od "evangelizacije za budale", sada se bacio na FB "evangelizaciju" i širenje svojih zaumnih budalaština po katoličkim stranicama i grupama.

Ja se javno ispričavam Laodikeji što sam ga nazivao "životinjom koju je opsjela legija demona". I također mu se ispričavam što sam ga nazvao "đavlom bez rogova i repa". Ilija, 'sori'.

Hm, khm.... on je tebe takvim epitetima nazvao. On tebe, a ne ti njega.

Umesto tebe reći ću ovo:

Opraštam mu uvrede, neka mu se Svesilni Otac - Sin - Duh Sveti smiluje, i neka mu meri merama kojima je on (laodikeja) merio nas.

Amen.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Ali si zato Boga nazvao lazovom, bibliju prolivom i povrackom, Elen White vesticom, maloumnom, i ne mogu vise ni da se setim.

A ti jesi sve ono sto sam tvrdio.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali si zato Boga nazvao lazovom, bibliju prolivom i povrackom, Elen White vesticom, maloumnom, i ne mogu vise ni da se setim.

Sve bi ti prihvatio i zapravo već prihvaćaš - Boga lažova, kurvanjsku Bibliju (Bibliju od Crkve Kurve) i Isusa koji je jednak đavlini.

ALI
, ne možeš prihvatiti da ti netko "proročicu bogohulnicu", Ellen White dira i o njoj iznese činjenice. ;)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Šalila sam se u vezi Tripa. Meni je svejedno da li je on na forumu ili nije i kakav je forumaš. Da li je svađalica, da li vrijeđa, da li piše što mu padne na pamet, itd....to se mene ne tiče.
Svi mi volimo forumaše koji su razboriti, odmjereni, svoje postove argumentiraju i svojim izlaganjem doprinose kvalitetnoj diskusiji. To bi valjda trebao biti smisao foruma.
Kao kršćani koji sudjeluju samo na forumu religije trebali bismo imati na umu Isusovo "zlatno pravilo":
"Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima".

Da li se to zlatno pravilo primjenjuje ovdje, ti sam odgovori.
Ali, nemoj mi reći da su se moji ljubimci razbaskarili uz kokice i pivo i da opušteno napadaju koga stignu.

Primjer:
Ti meni kažeš da je Katolička crkva mnogobožačka, poganska, da je bludnica, da je Papa Antikrist, da je nedjelja žig Sotone ili nešto u tom svom stilu...bez ikavog suvislog dokaza, već ono, tebi su rekli, ti si čuo ili si odgonetnuo po Pismima.
I ja bih trebala reagirati...kako? :)

Ako ja tebi kažem da je adventizam pun zabluda i da je na klimavim nogama, ne zato što je to Slap ili DarthStone rekao, već jer čitam i vidim da mnogi autori, uspoređujući adventsku doktrinu sa svetim Pismom, nalaze velike zamjerke, onda ćeš ti reći da te vrijeđam.

Da li razumiješ da imaš dvostruko pravilo, a trebaš/trebamo imati zlatno pravilo.

Još ću jednom ponoviti, vjerujem i želim verovati, da nitko ovdje ne piše sa zlom namjerom, da drugog ponizi i okleveće, jer to bi bilo strašno i Đavao bi stvarno profitirao na tome. Pišemo prema svom uvjerenju, u vjeri da je ono što živimo ispravno/i najispravnije.
Svjesni smo da postoje razlike među nama, ali isto tako mislim da bismo trebali biti svjesni da se kao djeca Božja obraćamo Bogu istom molitvom: Oče naš!

P. s. Ispričaj se Slapu. Ti si njega vrijeđao na osoboj razini, on tebe nije.
Puno ljudi na svijetu je kritiziralo djelo i doktrinu Ellen White, pun je internet toga. Zar ćeš sve te ljude nazvati sotonom i životinjama..?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Šalila sam se u vezi Tripa. Meni je svejedno da li je on na forumu ili nije i kakav je forumaš. Da li je svađalica, da li vrijeđa, da li piše što mu padne na pamet, itd....to se mene ne tiče.

Tripo, Laodikeja, Jovan i ostali subotari ovdje, sigurno će u raj. I to na visoki položaj. Jer, dok su oni ovdje i dok ovdje pišu, ljudi koji čitaju bježat će od subotarske sekte k'o vrag od tamjana. I zato će ih Bog nagraditi za spašavanje ljudskih duša.

Natrag