Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
A što od "čeda" očekivati, kada mu je "roditelj" ovakav bio?
Marin Luther, Briefe aus Homberg, Luthers Werke II, Jena, 215: „Kao što ne mogu otkotrljati brda, letjeti s pticama i zaustaviti moje sranje i kurvanje, zamračiti sunce, stvarati nove zvijezde, odgristi si nos, tako se ne mogu ostaviti razvratnosti.“
Nisam ovo znala.
Da li zbog lijenosti ili pomanjkanja interesa, nisam ništa (ili jako malo) čitala o Lutheru, ali u onom što se uči u školi ili može pročitati u povijesti Crkve o Reformi, znam da je to bila reakcija na nedolično (ne-evanđeosko) ponašanje dijela Katoličke crkve i da je nakon toga u Katol. crkvi uslijedilo otrežnjenje- kontrareforma. Također sjećam se da je rečeno da je financijska strana bila presudna u formiranju protestanskog pokreta. Navodno su ga njemački knezovi financirali. Kako god, ja ne vidim koji je protestanski doprinos u teologiji, u duhovnosti, u boljitku društva ili pojedinca. Istina je da su prisutni u misijskim zemljama i vjerujem da im se to ubraja u zasluge.
Problem ostaje u neprijateljskom stavu prema Katoličkoj crkvi. I prema Pravoslavnoj, ali u manjoj mjeri.
Pa, stoga, ako govorimo o sotonskom djelovanju među protestantima, ja ga onda vidim baš u tome.
Ne znam, (da li uopće itko zna), koji je postotak tih proestanata-antikatolika. U svakom slučaju, drago mi je i sretna sam što se u Katoličkoj crkvi tako ne odnosimo prema njima. Zapravo, o njima se uopće ne govori.
Što se tiče crkvenog nauka kojeg su osakatili i prilagodili svojim potrebama, to je na njihovu štetu. Ali, gajiti i propagirati takav neprijateljski stav prema Crkvi i prensiti s generacije na generaciju...to je baš kao ugriz Zmije.
Nije za čuditi ako je to adventizam baštinio i usavršio s Ellen White. I ako to, kako kažeš, imaju još u stavci vjerovanja? Stvarno ne znam što reći.
To bi bilo nešto ovako?Jedini biskup milijarder proizvodi seksi sapunice, ima malu banku i u strahu je od istrage za pranje novca
Edir Macedo je najbogatiji svećenik na svijetu. Bloomberg, koji je nedavno objavio veliki portret tog “Božjeg tajkuna” kada im je iskrsnuo na godišnjoj listi milijardera, procjenjuje ga na 1,2 milijarde dolara. Macedo je osnivač Univerzalne crkve kraljevstva Božjega, brazilske pentekostalne crkve utemeljene na teologiji prosperiteta. Ta protestantska sekta vjeruje da financije spajaju Boga i čovjeka te da svatko tko donira Macedovoj crkvi može očekivati da će na Božjoj listi prioriteta biti na višem mjestu kada se bude dijelio novac.