Katolicizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Da.
Hristos je naš zastupnik ili Prvosveštenik u nebeskoj Svetinji, koji prilaže zasluge svoje žrtve i prolivene krvi na krstu.

Bez njegovog zastupništva - mi ne bismo mogli ništa učiniti u pogledu svog spasenja.
Ni pokajati se, ni obratiti, ni živeti u posvećenju.

Jer kada se molimo - Hristos se u zalaže u Svetinji pred Ocem, i svetlost i sila Božja silazi na nas Od Oca posredstvom Hrista i izlivaju se Duhom Svetim u nama.

Treba proučavati Jevrejima 8 i 9 poglavlje - koja govore o Isusu kao Prvosveštenika u nebeskoj Svetinji.

 Nebeska Svetinja je centar našeg spasenja.
Dobro, hvala na info, znam za to...

Nego razmisli malo o ovim istaknutim riječima

Pogledaj sad što apostol Pavao kaže u poslanici Hebrejima:

bez oca, bez majke, bez podrijetla, kojemu dani nemaju početka ni život svršetka, sličan Sinu Božjemu, ostaje svećenikom zauvijek.
Hebrejima 7,3

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"I zaista ovaj Melhisedek koji beše kralj Salimski, sveštenik Boga Svevišnjega, koji pođe u susret Avramu kad se vraćaše s boja posle poraza kraljeva, koji ga blagoslovi, i kome Avravam dade desetak od svega; koji je najpre po značenju imena svoga kralj pravde, a posle i kralj Salimski, to jest kralj mira; koji je bez oca, bez matere, bez roda; koji nema ni početka danima, ni svršetka životu, ali koji je uspoređen sa Sinom Božjim, taj Melhisedek ostaje sveštenik na sve vekove"

Pitanje je o kome ovde tekst iz Jevrejima poslanice govori.

 Iz konteksta se vidi da govori o Melhisedeku.

Da on nema Oca i majke, koji nema početka danima ni svršetku životu...

3 stih kaže "da taj Melhisedek ostaje sveštenik na sve vekove.

Svi ovi atributi se pripisuju melhisedeku i ako je on samo čovek.

Verovatno su ovo atributi Božji i odnose se na Boga Oca.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
On na svijetu bijaše i svijet po njemu postade, a svijet ga ne upozna. Ivan 1,10

K svojima je došao i njegovi ga ne primiše Ivan 1,11

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tako je.

Isus je učestvovao u stvaranju, Bog je kroz njega stvorio svet - kaže reč Božja.

"JER KROZ NJEGA BI STVORENOSVE ŠTO JE NA NEBU I NA ZEMLJI, BILO PRESTOLI, SILE....."

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Oprosti, mislim da sam već rekla što mislim o tome, jednostavno ne vidimo isto, ali mogu se pomiriti s tim...

Isus je jedini istiniti Bog za mene, jer ako vjerujem u Boga i dodatnog sličnog B/boga to je politeizam ( vjera u više od jednog Boga)

Da li je jedini istiniti Bog ispunio svoje obećanje da će se uzdići od mrtvih?
Isus je odgovorio i rekao im: Uništite ovaj hram i za tri dana *ja* ću ga podići. (Ivan 2,19)

Trojstvo tri osobe (Otac, Sin i Sveti Duh) koje su Echâd (Ujedinjeni kao jedna)

To nije isto što i modalizam -- modalist promatra Boga kao jednu osobu umjesto tri osobe i vjeruje da su Otac, Sin i Duh jednostavno različiti načini ili oblici iste božanske osobe.

Da li su vaši pioniri vidjeli razliku, to ne znam.. i neću se više miješati u to.

Ivan 13:3 A Isus, svjestan da mu je Otac predao sve u ruke, da je od Boga došao i da mu se vraća
Grčki ovdje preveden kao "došao od Boga" (tj. "apo theou exelthen") doslovno znači "izašao od Boga". Ovaj stih pokazuje da je Isus Krist bio s Bogom Ocem prije svog rođenja kao ljudsko biće.

Svako dobro i lijep pozdrav

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena

Kažeš "ISUS JE ZA MENE JEDINI ISTINITI BOG"

Kome se Isus onda obraća, ili se moli u Gecimaniji.

Još jedno pitanje.

U sikstinskoj kapeli postoji slika gde Bog Otac dodiruje prst Adama.

Gde je tu Isus?images.jpg

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
bez_imena

Kažeš "ISUS JE ZA MENE JEDINI ISTINITI BOG"

Kome se Isus onda obraća, ili se moli u Gecimaniji.
Napisala sam ti gore razliku između modalizma i Trojstva. Isus jest druga osoba Božanstva i sama Ellena kaže da njegova božanska priroda nije umrla da je to nemoguće, a u mnogim svojim spisima ona kaže da je Isus imao obje prirode, te da je to tajna.
To ne može biti da je krivotvoreno, to su samo izgovori jer ne znaju objasniti što uče, pa je najlakše reći krivotvoreno je. Mogu ti takve izjave naći u njenim originalnim spisima, recimo primjer iz Duha proroštva III:

Kristov dolazak u to vrijeme i na način na koji je to učinio bilo je izravno i potpuno ispunjenje proročanstva. Dokazi o tome, dani svijetu kroz svjedočanstva apostola i njihovih suvremenika, jedan su od najjačih dokaza kršćanske vjere. Nismo bili očevici Isusovih čuda, koja potvrđuju njegovo božanstvo; ali imamo izjave njegovih učenika koji su im bili očevici, i vidimo vjerom kroz njihove oči, i čujemo kroz njihove uši; a naša vjera s njihovom shvaća date dokaze. {3SP 182.1}

Što se tiče ove slike ne znam što da ti kažem, to je ljudsko djelo. Ljudi se previše oslanjaju na druge i njihove interpretacije.

Tako je, smatram da nema jedinog istinitog Boga bez Isusa Krista. Krist je rekao ja i moj Otac jedno smo echad, kao što je pisano za muža i ženu biti će dvoje jedno tijelo pa opet nisu iste osobe u doslovnom smislu, nisu spojeni kao sijamski blizanci.

Isto kao što Izak nije u doslovnom smislu jedinac Abrahamov (vidi Postanak 22,2) već je on imao i starijeg sina Jišmaela.
Izak je sin jedinac u smislu Božjeg obećanja.(vidi Postanak 21, 1)

Također ovaj stih nisu moje riječi niti razmišljanja već je to biblijski stih

Isus je odgovorio i rekao im: Uništite ovaj hram i za tri dana *ja* ću ga podići. (Ivan 2,19)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
uz gore navedeno moglo bi se još nadodati i ovo:

1. *Bog je uskrsnuo Krista od mrtvih.* – Rimljanima 8,11, Djelima 2,24

A ako Duh onoga koji je uskrisio Isusa od mrtvih prebiva u vama, onaj koji je uskrisio Krista od mrtvih oživjet će i vaša smrtna tijela putem svoga Duha, koji prebiva u vama. (Rimljanima 8,11)

Njega je Bog uskrisio oslobodivši ga muke smrti, jer nije bilo moguće da ga ona zadrži. (Djela Apostolska 2,24)

2. *Krist se uskrsnuo od mrtvih.* – Ivan 10:17-18; Ivan 2:18-22

Zbog toga me ljubi Otac što polažem svoj život da ga ponovno uzmem.
Nitko mi ga ne oduzima, nego ga polažem sâm od sebe. Vlast imam položiti ga i vlast imam opet ga uzeti.
Tu sam zapovijed primio od svoga Oca.” Ivan 10, 17-18

Tada odgovoriše Židovi i rekoše mu: “Koji znak nam pokazuješ, kad već to činiš?”
Odgovori Isus i reče im: “Uništite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.
Tada rekoše Židovi: “Četrdeset i šest godina gradio se ovaj hram, a ti ćeš ga podići u tri dana?”
No on je govorio o hramu svoga tijela.
Stoga se, kada je uskrsnuo od mrtvih, njegovi učenici sjetiše da im je to bio rekao te povjerovaše Pismu i riječi koju Isus bijaše rekao
(Ivan 2: 18-22)

Vezano za spomenutu sliku mislim da je to ipak vezano uz maštu i talent slikara koji on slobodno može iskazati, no ipak mi trebamo gledati što kaže Biblija, a pisano je:

Ali ja imam svjedočanstvo veće od Ivanova; jer djela koja mi je Otac dao da dovršim, upravo djela koja činim, svjedoče za mene da me poslao Otac. I sâm Otac, koji me poslao, posvjedočio je za mene. Niti ste ikada čuli njegov glas, niti ste vidjeli njegov lik;
(Ivan 5,36-37)

Znači po ovome stihu vidimo da nitko nije čuo glas Boga Oca niti vidio Njegov lik.

nego, neka Bog bude istinit, a svaki čovjek lažac; kao što je pisano: “Da opravdan budeš po riječima svojim i pobijediš kada ti se bude sudilo.” Rimljanima 3,4

Svako dobro i lijep pozdrav

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Iz srca mi naviru reči divne. Pesmu svoju ja Kralju pevam.
Najlepši si Gospode, Uživam dok slavim te. Nalepši si, Isuse. Želim da slavim te.
Najlepši si, Gospode. Najlepši si, Isuse.

Mire, ti sigurno znaš za ovu grupu. Ja slučajno jučer naišla na njih i baš su mi se dopali. :)

Nisam znao, sad sam prvi put cuo :)

Natrag