- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Napiši ti, jer ja nemam izvor. Sjetila sam se da čitala o tome u jednoj knjizi, ali ovaj podatak sam uzela s interneta.
Plinije Mlađi (61.-114. god.) piše caru Trajanu o tome kako je proteklo njegovo ispitivanje kršćana i što su mu kršćani rekli o svojoj vjeri i o svojim vjerskim okupljanjima:
"Nikada prije nisam prisustvovao ispitivanjima o kršćanskim prijestupima. Zbog toga ne znam kako i do kojeg stupnja ih trebam kažnjavati, te kako da o tome vodim zapisnik. Kada su pred mene izvodili neke s optužbom da su kršćani, ja sam ih kao kršćane i kažnjavao. … One koji su bili okrivljeni da su kršćani, ili su bili kršćani, oslobađao sam kad su priznali bogove i čim su pred tvojim likom, koji sam naredio da bude donesen zajedno s kipovima bogova, prinijeli žrtve u tamjanu i vinu i uz to se rugali Kristu - pravi se kršćani ne mogu privoljeti ni na jedan od ovih postupaka. …. Tvrdili su da je sva njihova krivnja ili zabluda u tome što su se okupljali određenog dana prije zore pjevajući i slaveći Krista kao Boga i obvezivali se zakletvom da neće činiti prijestupe, da će se uzdržavati od krađa, grabeži, preljuba, kršenja zadane riječi, itd.