Katolicizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Mi zapravo ni ne znamo kako je tko izgledao...
Slikar se ima pravo izraziti na svoj vlastiti način. Ako on vidi tu ljepotu u Djevici Mariji, koju je izrazio u svojoj slici to je njegovo pravo. To je kao da sad vodimo polemiku oko tvoje profilne slike koja prikazuje našeg Gospoda Isusa Krista. Slikar se na taj način izrazio, na taj način je vidio Isusa Krista i stvorio sliku. To zaista može biti sasvim bezazleno i samo lijepi gest.
Oprosti, ali ne želim više o tome raspravljati.

Pogledaj ovo lijepo svjedočanstvo sestre Brigite :)

Svako dobro ti želim

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovo je knjižica koju posedujem, našao sam je na internetu.

U knjizi se tvrdi da je ovo originalni lik Isusa Hrista, i da je slika nađena u jednoj biblioteci zajedno sa pismom Pilatove žene svojoj prijateljici Fulviji Romeliji.

Prilozi

• преузимање (10).jpg
    преузимање (10).jpg
    3,1 KB · Pregleda: 8
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ovo je knjižica koju posedujem, našao sam je na internetu.

U knjizi se tvrdi da je ovo originalni lik Isusa Hrista, i da je slika nađena u jednoj biblioteci zajedno sa pismom Pilatove žene svojoj prijateljici Fulviji Romeliji.
Postoji i ova slika, iako mi ne znamo da li je to zaista tako.
christimage.jpg

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

To nisam znala. Bilo bi dobro vidjeti, iako je opće poznato da je najstarija ( sačuvana) ikona Isusa Krista ona iz 6 st. koja se čuva u manastiru sv. Katarina na Sinaju.

Ali zapisa o Isusu kao povijesnoj ličnosti ima među nekršćanskim piscima:

Najstariji dokument u kojem se spominje Isus, iako implicitno, potječe iz 73. godine, i napisan je od stoičkog filozofa Mara bar Sarapiona iz Samosata u Siriji. Spominje Isusa kao ˝mudrog kralja˝ Židova, a možda i u obraćanju proturječjima Sermona na Gori, primjećuje da je bilo rečeno kako je objavio nove zakone (Matej 5, 21-48). Opaža da osuđivanjem Isusa na smrt, Židovi nisu ama baš ništa dobili.

Najstarija općepoznata obavijest o Isusu dolazi od povjesničara Flavija Josipa (Antiquitates iudaicae XVIII, 63-64) prema kraju prvog stoljeća. Također je poznato i kao Testimonium Flavianum. Ovaj tekst, koji je sačuvan u grčkom rukopisu između Josipovih radova, ide tako daleko da nagovještava da bi Isus mogao biti Mesija, uzrokujući tako kod mnogih pisaca vjerovanje da su to umetnuli srednjovjekovni prepisivači.

- Danas, istraživači vjeruju da se Josipove izvorne riječi podudaraju s onima sačuvanima u Arapskoj inačici ovoga teksta, citiranog od Agapitosa -biskupa Hierapolisa- iz desetog stoljeća. On tvrdi sljedeće: ˝U to vrijeme, mudar čovjek imenom Isus, izvrstan u ponašanju, bio je čuven po svojoj vrlini. Mnogi Židovi i drugi ljudi bili su mu učenicima. Pilat ga je osudio na smrt razapinjanjem. Ali oni koji su postali njegovim učenicima nisu se odrekli svoga učeništva i rekli su da im se pojavio živ tri dana nakon raspeća, i da bi zbog toga on mogao biti Mesija o kojem su proroci govorili tako čudesne stvari˝.

Neke obavijesti o liku Isusa i djela njegovih učenika mogu se naći meći među radovima rimskih pisaca drugoga stoljeća (Pliniju mlađem, Epistolarum ad Traianum Imperatorem cum eiusdem Responsis liber X, 96; Tacitus, Anales XV, 44; Suetonius, Vita Claudii, 25.4)

Židovski izvori, osobito Talmud, također sadrže aluzije na Isusa...

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Semiramida boginja sunca sa sučevim diskom iza glave.

Pa tu sliku sam ja napravio, tako da sigurno nije semiramida sa suncanim diskom :)

Neprijatelj satana je kopirao sve iz Hriscanstva i judaizma pre njihovog nastanka, inkorporirao ih u svoj sistem verovanja. Da bi kasnije rekao kako je Hriscanstvo pokupilo ucenja starih religija i da je zato lazno.. Njegov posao i jeste da oponasa..

Zato ne mozes sa sigurnoscu tvrditi kako je neko kopirao semiramidu, izidu i sl.. Onaj koji sve kopira je satana, i to je od pocetka radio..

I sta fali slici, niko ne trazi da joj se ti klanjas.. Trebas imati postovanja za Mariju Majku Bozju, zenu koja je rodila Hrista..

A tek da vidite Krišnu i njegove žene.

Divota.

I Krisna je kopija Isusa Hrista! Hinduizam zapravo tvrdi da su Hriscani pokupili od njih ucenje.. Trebamo li onda Hrista odbaciti?

To je pogresna interpretacija istorije, nismo mi od drugih pokupili, nego je satana od nas pokupio..

A za Hrista kaže "NE BI U NJEMU OBLIČJA NI LEPOTE, NITI NIŠTA NA OČIMA ČEGA RADI BI SMO GA POŽELELI..."

Rimski pisci iz Hristovog vremena pisu da nisu mogli dugo gledati u Hristovo lice koliko je odsjajivalo, bez ikakvih bora, prosto je zracilo.. Brzo bi sklanjali pogled, jer su osecali da ih osudjuje.. To su zvanicni dokumenti, kada su ispitivali njegovo ucenje i da li je opasno za rimsko carstvo, opisivali su i njegov izgled..

Tako da je ovaj opis stihova samo simbolika, to je napisano zbog judejskog odbcivanja Hrista, oni u njemu nisu videli nista privlacno.. To nije stvarni opis njegovog izgleda..

Čuo sam jednu izjavu koja glasi ""KADA BI SE SOTONA PRIKAZAO LJUDIMA U SVOJ SVOJOJ NEBESKOJ LEPOTI I SJAJU, U NJEGA BI SE ZALJUBILI I ŽENE I MUŠKARCI""

Satana je lep a Hristos ruzan!? Nemoj tako pisati brate moj! Znam da nije iz lose namere, ali je pogresno i prema dostupnim podacima je netacno..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Neke obavijesti o liku Isusa i djela njegovih učenika mogu se naći meći među radovima rimskih pisaca drugoga stoljeća (Pliniju mlađem, Epistolarum ad Traianum Imperatorem cum eiusdem Responsis liber X, 96; Tacitus, Anales XV, 44; Suetonius, Vita Claudii, 25.4)

Plinijevo pismo Trajanu je Plinijev opis istraga koje je vodio protiv kršćana prilikom progona kršćana. Dakle, dokument je povjesno izuzetno vrijedan jer dolazi od strane koja je kršćane progonila. Pa sada ti citiraj iz tog pisma što su kršćani svjedočili tko je njima Isus Krist.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Pogledajte prilog 160321

Majka Bozja, medjugorje..
Lepa mi slika pa da postavim..

Lijepa je, da. I vrlo raširena po svijetu.
Slušala sam jednog misionara koji je bio u Peruu. Jednom ( ili dvaput) godišnje posjećivao je nekoliko domorodačkih obitelji koje su živjele u prašumi, u velikoj bijedi i sasvim izolirani od svijeta. Živjeli su u teškim prilikama, ali svaki put bi velikodušno ugostili svećenika koji se mučio da pojede komadić hrane koju su mu spremali u tako nehigijenskim uvjetima. On im je jednom poklonio križiće i sličice međugorske Gospe, a oni, kaže, presretni.., plaču od sreće i odmah stavljaju na zid sličicu i govore: Majka nas gleda!
Ona nam pomaže, mi imamo sve, a ima onih koji nemaju ništa...
:)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Plinijevo pismo Trajanu je Plinijev opis istraga koje je vodio protiv kršćana prilikom progona kršćana. Dakle, dokument je povjesno izuzetno vrijedan jer dolazi od strane koja je kršćane progonila. Pa sada ti citiraj iz tog pisma što su kršćani svjedočili tko je njima Isus Krist.

Napiši ti, jer ja nemam izvor. Sjetila sam se da čitala o tome u jednoj knjizi, ali ovaj podatak sam uzela s interneta.

Natrag