Katolicizam i njegovi plodovi

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Vrijedi. Sigurna sam da se može još mnogo toga reći.
Netko je jednom rekao da je Krist kao bogati rudnik. Treba kopati mukotrpno i teško da bi se pronašlo blago.

Ok. Idem ja. Mi smo danas imali Evanđelje o Nikodemu i kako se treba nanovo roditi. To je divna tema i baš sam pronašla jedno lijepo tumačenje, zapravo više je meditacija, pa ću to još poslušati.
Laku noć!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ok. Idem ja. Mi smo danas imali Evanđelje o Nikodemu i kako se treba nanovo roditi. To je divna tema i baš sam pronašla jedno lijepo tumačenje, zapravo više je meditacija, pa ću to još poslušati.
Laku noć!

I "novorodjenje" je neiscrpna tema takodje. Mnogi misle da moramo cekati da se Hristos vrati, pa tek tada postajemo zaista nanovo rodjeni, ali to nije tako. Hristos je ziveo i umro umesto nas, tj. uzeo je ljudsko telo da bi pobedio greh u njemu, i kroz njega i mi mozemo uciniti isto danas. Zato Pavle i pise o "preobrazenju" gde se mi menjamo i postajemo slicni Hristu.

Mi jesmo slabi, nasledili smo palu gresnu prirodu, ali Bozji Sveti Duh nam pomaze tamo gde mi ne mozemo pomoci sebi.

Greska je samo sto mnogi misle da je dovoljno primiti Svetog Duha jednom, na krstenju recimo, i da su onda zauvek ispunjeni Duhom i greh im ne moze nista. To nije tacno! I zato mnogi padaju!

Pavle kaze "ispunjavate se Duhom", kao "trajna radnja", a to znaci stalno se ispunjavati, svakoga dana. Slicno je kao kada se covek "napije", hoce li ga to drzati ceo zivot, nece! Ili kada se covek "najede", da li vise ne treba nikada jesti? Ne, jer ce inace umreti!

Isto je i kada govorimo o duhovnom zivotu! Covek mora da se hrani svakodnevno i da se ispunjava Duhom stalno! Tako se vernik hrani Bozjom Recju, da ne bi duhovno umro! Hristos je zato i rekao - "ne zivi covek o samom hlebu, nego o svakoj Reci koja izlazi iz usta Bozjih".

Mi moramo primati duhovnu hranu, i zato je potrebna i crkva i zajednica, zato je i Euharistija bitna, gde mi primamo Hrista, njegovo telo i krv, i ispunjavamo se Duhom, jer on je prisutan u hlebu i u vinu, i u svakoj propovedi.. Ali i kada nismo u crkvi, licno se moramo hraniti, citajuci Bozju rec, i molitvom traziti od Boga da nas nahrani.

Eto jos jedne dobre teme o kojoj se moze mnogo toga napisati.. Nadam se da se necemo posvadjati :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo ja ću sada u najkraće izneti zašto smatram da je Hristos "prvina" iz mrtvih. Zašto je On 'prvi' tj. najvažniji vaskrsli? U čemu je On pre svega drugačiji od svih ljudi koji su vaskrsli pre Hrista ili će vaskrsnuti posle Hrista.

Po mom shvatanju radi se o prostoj činjenici. Hristos je jedini vaskrsli ikada, koji je umro a da nije imao nikakvog greha. Isus je umro bez greha, i vaskrsao zatim. U tom smislu On je prvi, najvažniji vaskrli, za razliku od bilo kog drugog vaskrsa ljudi koji su bili rođeni pod kletvom. U tom smislu Isus je 'sin Božiji' jer je bez greha. Niko pre Njega nije umro bezgrešan. Adam je bio bezgrešan ali je umro kao grešnik. Svi rođeni od Adama, su pod kletvom, prokletstvom i umiru kao takvi. Isus je jedini drugačiji od svih jer nema Adamovog greha na sebi.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Drago mi je što si to napisao.
Isus je jedini drugačiji od svih ...

Isus je Gospodin, Bog, Spasitelj, Mesija, Kralj, Svećenik, Prorok… i Jaganjac.

Jaganjac Božji
koji oduzima grijehe svijeta,
“jer već je žrtvovana Pasha naša, Krist. Zato, svetkujte… s beskvasnim kruhovima čistoće i istine” i kao novorođenčad žudite za duhovnim, nepatvorenim mlijekom da po njemu uzrastete za spasenje.."

dijete i isus.jpg

P. s. Jovane, drago mi je što si ono napisao. Eto, potaknuo si me na razmišljanje.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Drago mi je što si to napisao.

Isus je Gospodin, Bog, Spasitelj, Mesija, Kralj, Svećenik, Prorok… i Jaganjac.

Jaganjac Božji
koji oduzima grijehe svijeta,
“jer već je žrtvovana Pasha naša, Krist. Zato, svetkujte… s beskvasnim kruhovima čistoće i istine” i kao novorođenčad žudite za duhovnim, nepatvorenim mlijekom da po njemu uzrastete za spasenje.."

Pogledajte prilog 159708

P. s. Jovane, drago mi je što si ono napisao. Eto, potaknuo si me na razmišljanje.
Da, On je jedini bez greha ljudskog roda.

Drago mi je da je tako, da te podstiče da razmišljaš. Uz Božiju pomoć da dođeš do najboljih zaključaka.

Natrag