Katolicizam i njegovi plodovi

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Da, Isus jeste najznačajniji vaskrsenik i u tom kontkstu se može reći da je 'prvi'. Naravno, ja lično mislim da 'prvi' nema samo jedno značenje. Ima nekoliko. Ok, ako još neko ima neki stav neka iznese. Zašto je Hristos 'prvi'.

Sv. Pavao je sve napisao i objasnio:
"Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih! Doista, po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće od mrtvih! Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni. Ali svatko u svom redu: prvina Krist, a zatim koji su Kristovi, o njegovu Dolasku..."

Kažeš da ima više značenja? Misliš na Stari Zavjet? Koliko se sjećam "prvina" se odnosila na žrtve.

U svakom slučaju, Isusovo uskrsnuće predstavlja naše uskrsnuće, jer "krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bî uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života."

Uskrsnuće ne znači samo oživjeti, kao što je slučaj kod Lazara i sina udovice i drugih...već živjeti u novom tijelu.
Isus je nakon Uskrsnuća imao proslavljeno tijelo, jer nisu Ga odmah prepoznali, što znači da nije izgladao isto. I u tome je On prvina.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
"Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih! Doista, po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće od mrtvih! Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni. Ali svatko u svom redu: prvina Krist, a zatim koji su Kristovi, o njegovu Dolasku..."

Jovanu moraš svetog Pavla dozirati "nano-gramski", gadljiv mu je, potvrdio da je subota sjena.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jovanu moraš svetog Pavla dozirati "nano-gramski", gadljiv mu je, potvrdio da je subota sjena.

E pa sad, ako ćemo i sv. Pavla dozirati, onda smo stvarno jadni. A Pavle je "zakon", nema što nije objasnio.
Ostaje teškoća diskutirati s ljudima kojima je važan samo prorok Danijel i Otkrivenje.

P. S. Na temi o sjevernom caru i južnom caru...:rolleyes: kad se bolje razmisli da li je to stvarno Bog želio da se ljudi muče i odgonetavaju neki stih iz Starog zavjeta koji bi bio toliko važan/presudan za današnje vrijeme? Ja mislim da ne.
Ne, nakon Isusa po kojem nam je Bog Otac sve rekao i dao.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Kažeš da ima više značenja? Misliš na Stari Zavjet? Koliko se sjećam "prvina" se odnosila na žrtve.

U svakom slučaju, Isusovo uskrsnuće predstavlja naše uskrsnuće, jer "krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bî uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života."

Uskrsnuće ne znači samo oživjeti, kao što je slučaj kod Lazara i sina udovice i drugih...već živjeti u novom tijelu.
Isus je nakon Uskrsnuća imao proslavljeno tijelo, jer nisu Ga odmah prepoznali, što znači da nije izgladao isto. I u tome je On prvina.

Ok, ti si stava bukvane 'prvine' u smislu da je Isus prvi po redu dobio telo besmrtno u odnosu na sve ljude pre i posle Njega.

Hvala na odgovoru.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
E pa sad, ako ćemo i sv. Pavla dozirati, onda smo stvarno jadni. A Pavle je "zakon", nema što nije objasnio.

Gade se Jovanu svi novozavjetni pisci, a na svetog Pavla mu se povraća. Toliko je Jovan gadljiv na Pavlove riječi, da je onaj redak iz Poslanice Kološanima, poznat kao "ahilova peta subotara", ovako preveo:

Svi prevoditelji svijeta - Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest – tijelo Kristovo.

A Jovan ovako prevodi: :)

Kološanima 2,16.17: " Zato niko da vas ne sudi(ne osuđuje) za poštovanje jela ili pića ili za delove(udeo) praznika, mladina ili subota".

:bfghb: (Ja sam ovo označio "ćurlikaškim prijevodom")

Ostaje teškoća diskutirati s ljudima kojima je važan samo prorok Danijel i Otkrivenje.

Hoćeš reći, s onima kojima su Biblije izlizane na stranicama Danijela i Otkrivenja? "Ćurlikaši" :bfghb:

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
P. S. Na temi o sjevernom caru i južnom caru...:rolleyes: kad se bolje razmisli da li je to stvarno Bog želio da se ljudi muče i odgonetavaju neki stih iz Starog zavjeta koji bi bio toliko važan/presudan za današnje vrijeme? Ja mislim da ne.
Ne, nakon Isusa po kojem nam je Bog Otac sve rekao i dao.

Uopste nije bitno ni ko je juzni i severni car, ni kada ce Isus doci. Covek treba da zivi kao da mu je svaki dan poslednji.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Gade se Jovanu svi novozavjetni pisci,

Nemoj. Ako nemaš smisla za normalnu diskusiju, zbog čega moraš da napadaš. Hajde malo, opusti se Boro. Pusti da ide diskusija tako da svako može izneti neko svoje gledište. Ne kvari nam diskusiju.

Nemamo ovde nameru da sada jedni druge nadjačavamo u argumentaciji, nego da iznesemo stavove. Upristoji se i daj svoj konstruktivan doprinos. Pusti Jovana.

Šta misliš ti zašto je Isus 'prvina' ?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nemamo ovde nameru da sada jedni druge nadjačavamo u argumentaciji, nego da iznesemo stavove. Upristoji se i daj svoj konstruktivan doprinos. Pusti Jovana.

Poznata je meni alergija adventista na argumente.

Šta misliš ti zašto je Isus 'prvina' ?

Ja bih ti do sutra mogao o tome nabrajati, ali najbolje o tome je napisao sveti, tebi mrski, Pavao, pa čitaj. Eto, to i ja mislim o ovome što me pitaš.

Natrag