Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
Da, Isus jeste najznačajniji vaskrsenik i u tom kontkstu se može reći da je 'prvi'. Naravno, ja lično mislim da 'prvi' nema samo jedno značenje. Ima nekoliko. Ok, ako još neko ima neki stav neka iznese. Zašto je Hristos 'prvi'.
Sv. Pavao je sve napisao i objasnio:
"Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih! Doista, po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće od mrtvih! Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni. Ali svatko u svom redu: prvina Krist, a zatim koji su Kristovi, o njegovu Dolasku..."
Kažeš da ima više značenja? Misliš na Stari Zavjet? Koliko se sjećam "prvina" se odnosila na žrtve.
U svakom slučaju, Isusovo uskrsnuće predstavlja naše uskrsnuće, jer "krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bî uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života."
Uskrsnuće ne znači samo oživjeti, kao što je slučaj kod Lazara i sina udovice i drugih...već živjeti u novom tijelu.
Isus je nakon Uskrsnuća imao proslavljeno tijelo, jer nisu Ga odmah prepoznali, što znači da nije izgladao isto. I u tome je On prvina.