Katolicizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kad već nemaš srama, imaš li bar straha nekada kada kršćane vrijeđaš tvrdeći da je vaš islamski teror nad kršćanima pravedna Božja kazna?

Ja samo iznosim svoje mišljenje ,a zašto to nekog vređa?

Nego stvar je u tome što ti ne propustiš ni jednu priliku da neko izmese svoje mišljenje bez da nema tvog komentara. Čak i kada drugi između sebe razgovaraju ti se ne možeš suzdržati da ne napadneš i to mišljenje i tu osobu koja ga iznosi. Shvataš li koliko je to zaista mučno za normalnu diskusiju? To samo govori da imaš potrebu da zabaraniš svakome ko pomisli nešto da napiše, da to i napiše jer ga čeka tvoj napad.

Zato kažem, tu se vidi da imaš potrebu zabraniti tuđe mišljenje. Naravno,to ne možeš direktno jer nisi moderator, ali ovim pokazuješ dato pokušavaš na inderektan način. To je istina.

Testiraj sebe, i pogledaj koliko možeš izdržati da ne prokomentarišeš nečiji post, kada recimo neko diskutuje sa drugim diskutantom na temi. Videćeš upravo ono što ti govorim. Ti ne možeš dopustiti da taj post, i kada se tebe direktno ne tiče, ne prokomentarišeš kroz naravno uobičajeni napad. Ali pokušaj da se suzdržiš ponekada. Pusti neka se priča razvije, pa ćeš imati i sam konkretnije argumente. Pokušaj.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane,
već ti je bezimena napisala da si ugodan sugovornik i ja otprilike mislim isto, ali moram priznati da me zbunjuje ( i ponekad irititira) tvoj stav. Ako sam dobro shvatila Slapa i Mireta, oni ti žele reći da ne možeš sjediti na dvije stolice.
Ono što mislim da je važno za kršćanina jest da slijedi ne samo Put ( Ja sam Istina, Put i Život) nego i Osobu, živog Boga u Liku Isusa Krista. U katoličkoj duhovnosti se naglašava upravo to nasljedovanje. Što bi Isus učinio da je na mom mjestu?
U tom smislu nije nebitno da je onaj američki slastičar odbio napraviti svadbenu tortu homoseksualcima. Nije im uskratio komad kruha da ne umru od gladi već je tom gestom izrazio svoj kršćanski stav. Danas je to bezvezna torta, sutra će biti nešto važnije., ali pravi kršćanin se ne suobličuje ovom svijetu, (" niste od ovog svijeta"), pa makar ga to skupo koštalo.
Ti bi želio biti veliki demokrat, istraživač i tumač Biblije u velikoj slobodi, imati sasvim liberalan stav i veliku toleranciju.
Naizgled to je u redu, ali što ti zapravo nudiš, što navještaš?
Demokracija je donijela liberalizam koji sasvim zanemaruje ili čak negira čovjekovu besmrtnu dušu. Parola da je sve dobro i da sve može tolerirati vodi u relativizam: svejedno koja je vjera, svejedno u kojeg boga vjeruješ, a i ako ne vjeruješ, ako si dobar čovjek, to je ok...
Ako tako razmišljaju oni koji su kršteni i zovu se kršćanima to znači obecjenjivanje kršćanskog poziva i ruganje Kristu Spasitelju "koji nas je iz tame pozvao u svoje divno svijetlo."
Sve nam može biti dopušteno, ali sve nas neće izgrađivati, kako kaže sv. Pavao, jer nije u skladu s voljom Božjom, a volja Božja jest da nas pobožanstveni i suobliči svom ljubljenom Sinu.

Nadam se da si pažljivo pratila našu diskusiju po ovom pitanju, pa da si uvidela da ja podržavam demokratske tekovine u onom najpozitivnijem smislu. Pravo mora imati svako, to je sasvim normalno. Ako tu počnemo da vršimo selekciju, vrlo lako draga Izabelita, počne da se uvodi na mala vrata diktatura. To je živa istina. Svaki politički režim koji je krenuo sa selektivnim slobodama na kraju završi u najteži mogući autokratski sistem. Ono uvek na kraju postane antiteza onim 'plemenitim' idejama iza kojih se krila.

U demokratiji, postoje zloupotrebe. Ali to nije zbog demokratije već zbog ljudi i njihovih karakternih mana. Nama koji smo verujući, ne smeta demokratija jer nas niko ne može u demokratiji da prisili da radimo neko zlo koje ne želimo. Zato nama demokratija ne smeta. Ona štiti i naša prava. Nama tu ništa loše po nas. A to što neki žive nemoralno u demoratiji, nas ne može obeshrabriti. Ako smo u zajednici sa Bogom mi živimo moralno i ne smetaju nam oni koji ne žive tako.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja samo iznosim svoje mišljenje ,a zašto to nekog vređa?

Točnije rečeno, iritira tvoja licemjerna drskost. Drzak si jer nas kršćane napadaš iz svoje militantne islamističke pozicije, tvrdeći da ste vi muslimani bič u rukama Božjim kojim Bog zasluženo kažnjava kršćane. A licemjer si jer se oblačiš u ruho kršćanina.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sam znaš da to što si rekao da ni sam ne veruješ u to.

Nego, hajde malo da uozbiljimo diskusije. Nadam se da možeš to.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Točnije rečeno, iritira tvoja licemjerna drskost. Drzak si jer nas kršćane napadaš iz svoje militantne islamističke pozicije, tvrdeći da ste vi muslimani bič u rukama Božjim kojim Bog zasluženo kažnjava kršćane. A licemjer si jer se oblačiš u ruho kršćanina.

Sam znaš da to što si rekao da ni sam ne veruješ u to.

Evo naše diskusije od prije tri tjedne iz koje je sve jasno tko si ti - musliman sa dna kace.

I još jednom. Dakle, nije tebe produhovila i poučila Mudrost Božja, nego te je zatrovao i antikristom učinio najrigidniji Islam. Kako bi se reklo, ti si musliman 'sa dna kace".

Dokaz ko je u pravu jeste pad tih zemalja i hrišćana pod islam, i tu se priča završava.

Bog jeste upozorio, preko nove religije. Da su ostali na svojim izvornim, biblijskim stavovima po ovom pitanju ne bi bili pokoreni.

Dakle, prema Jovanu Fejzi, Bog je podigao Muhameda i islam i preko njih kaznio otpale kršćane. A glavni grijeh kršćana, tvrde Muhamed Kuran i Jovan Fejzo, jeste proglašavanje Isusa Bogom.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Problem jest u tome što pišeš jer je muslimanska vjera sve popularnija i biti će najveća u budućnosti, trebali bi čuvati svoju vjeru. Bog Otac je rekao Sinu da je Bog

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap.

Adventisti imaju 100% biblijskog spasonosnog učenja, pa zašto bih ja napustio Adventizam.

Trojstvo ili Isusova priroda nije od presudnog značaja za samo spasenje, tako da nije ni bitno.

A i ovde je diskusija šta su pioniri po tom pitaniu verovali.

To što neki veruju da je Isus Bog nestvoreni, a drugi da je iznedren iz očevih grudi i postao od njegovog bića - ne menja stvari, niti ću ja o tome uopšte diskutovati jer mi nije bitno.

Bitno mi je ono što je I Bogu.
A to je vera u Isusa kao spasitelja koji je umro na krstu za ljudske grehe, i njega kao posrednika koji nas opravdava od greha, kao i praktičan život po jevanđelju.

Ko smatra da mu je to bitno, slobodno može u to verovati, ja mu to ne branim, niti ga pritiskam da veruje drugačije, kao što ti ovde činiš, maltretirajući sve koji veruju drugačije od tebe.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Problem jest u tome što pišeš jer je muslimanska vjera sve popularnija i biti će najveća u budućnosti, trebali bi čuvati svoju vjeru. Bog Otac je rekao Sinu da je Bog

Zar misliš da je broj vernika bitan? Da li ostvarenje Božije volje zavisi od toga da li će biti muslimana više?

Neće, ne brini. Bog gleda na srce a ne na ljudsku silu i potporu. A kada bismo mi živeli kako treba, i kada bi odbacili svaku svetovnost iz našeg života, tada bi se Bog proslavio i naše svedočanstvo svetu bi bilo mnogo moćnije, jače i efikasnije.

Natrag