valjda mi je taj adventizam izgledao u jednom periodu nečim što je bolje. Zbunilo me što sam čitala njena pisma gdje ta Ellen White piše kako je važna stvar postati biblijskim kršćaninom, promijeniti svoj život kako je važno pripremiti se za to, čak da se grijeh drugačije gleda nakon krštenja, skoro da bi se moglo reći da nakon tog krštenja svaki grijeh koji činimo drugima gleda kao rastuživanje Svetog Duha, ali zapravo koga više i briga što je ona pisala valjda sam živjela u tom svom svijetu a realnost je nešto drugo i vrlo vjerojatno gledala ljude kroz njene spise što je pogrešno
Nisi ni prva ni poslednja koju su razocarali ljudi, koji ne praktikuju ono sto im je ostavljeno, bilo da je od Hrista, ili od ljudi koji su zeleli da ih nadahnu..
O Elen White ne mogu da sudim, ali Hristos nam je svima primer, i niko danas stvarno ne sledi njegovo ucenje. Cast izuzecima, ima ljudi koji se stvarno trude, ali jednostavno niko od nas nije savrsen, i mislim da niko i ne moze biti kao on, barem ne u ovom zivotu.
Zato i taj ideal koji postavljaju adventisti, i ta prica o "rodovima", da su bolji od drugih, je laz..
Zajednice se ne mogu prosudjivati po rodovima, vec samo pojedinci. Generalizovanje je pogresno, jer Hristos nije ni mislio da prosudjujemo
"ZAJEDNICE" po "rodovima", vec -
PROROKE.
Vidi sta kaze --->
"Čuvajte se od lažnih PROROKA, koji dolaze k vama u odelu ovčijem, a unutra su vuci grabljivi. Po rodovima njihovim poznaćete ih."
Dakle, Hristos govori o
POJEDINCIMA - O PROROCIMA A NE O ZAJEDNICI!
Hristos je mnogo toga loseg rekao i kada su u pitanju "rodovi" fariseja, ali nije zbog toga osudio citavu crkvu kao laznu --->
"Sve dakle što vam kažu držite i tvorite; ali šta oni čine ne činite; jer govore a ne čine"
Zato se ne moze neka zajednica osuditi kao lazna zbog rodova!
Ellen White piše kako je važna stvar postati biblijskim kršćaninom, promijeniti svoj život kako je važno pripremiti se za to, čak da se grijeh drugačije gleda nakon krštenja, skoro da bi se moglo reći da nakon tog krštenja svaki grijeh koji činimo drugima gleda kao rastuživanje Svetog Duha
Mislim da su njene namere bile plemenite, ali nazalost ni u njeno vreme, ni danas adventisti nisu postigli taj ideal.. Cak su postali gori..
Ali opet nisu nam merilo ljudi. Jer kada bi mi gledali i na apostole, oni su se razbezali kada su Hrista uhapsili, i u samoj crkvi posle je bilo bludnika, pise apostol Pavle.
Znaci, ako bismo mi gledali na ljude, brzo bismo odustali. I zato nas pogled mora stalno biti usmeren na Hrista!
Više mi se učinilo kao da pojedinci, ne mogu reći svi vjeruju za sebe da su posebni i da kao takvi njima Bog drugačije sudi, oni su posebniji i kad rade nešto što ne treba njima se drugačije gleda, a postavljaju se kao suci, a ona piše nešto sasvim drugačije i o tome
I ovde su mnogi od njih puni sebe, zato i filozofiraju i umisljaju da su "izabrani", pa otrkivaju neke nove svetlosti.. A ona je pisala protiv toga..
Zapravo je ponekad dobro da ti se neke loše stvari dogode od ljudi jer tada shvatiš da je Isus zaista Bog i da tu nema neke filozofije
Jedina osoba koju treba da sledimo je Hristos, a crkva moze biti i u dzungli, da niko ne zna! (Ali Hristos zna!). Ljudi se opterecuju nebitnim stvarima, filozofijama, raspravama, a djavo ih na to navodi, da ne bi radili na sebi.. Zato se ni ovde ne prica kako pobediti greh, vec da li je moja crkva ili tvoja, da li je ova ili ona zapovest, da li je Papa ili Elen White.. Sta ti vrede i crkve i zapovesti i zakoni ili Pape, ako ih ti ne drzis? Ili samo mislis da ih drzis..