Katolicizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne moze se ovim tekstovima dokazivati neprolaznost subote, niti mladine, jer imas u tim tekstovima i prinosenje zrtava u hramu opisano, pa to nije znaci da cemo prinositi zrtve u vecnosti..

Ali žrtva se ne pominje vezano za "novo nebo i novu zemlju" već samo praznik.

Dakle, ovde se radi o doslovnim subotama i mladinama.

Skrenuo si sad od subote na mladinu, a mi o suboti pricamo.

Nisam ni ja hteo da skrenemo sa subote ali i ti si pomenuo prvine pa sam ti odgovorio za praznike. Da, na nebu će se poštovati svi praznici i subota jer imaju svoje uloge podsetnika u procesu spasenja.

Vrati se dakle na temu, i nadji mi gde pise da je fizicki aspekt kod subote obavezan i zasto?

Rekoh, fizički aspekt postoji, e sada ja neću opet da vršim pritsak na savest, to moraš sam dashvatiš. Čim postoji duhovni ne može ne postojati doslovni. Samo taj fizički aspekt treba ne treba da nam predstalja teret već trebamo da gledamo sa aspekta oslobođenja. Treba da postoji poštovanje tog dana, samo rekoh ne biti opterećen detljima, to opet mora svako za sebe rasčistiti. Najvažnije je da budemo uz Gospoda tog dana i biće nam jasno šta treba da činimo.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dakle, ovde se radi o doslovnim subotama i mladinama

Pavle ti kaze u kolosanima 2:16 da barem mladine ne treba vise da drzis. Sta ti nije jasno tu?

Da, na nebu će se poštovati svi praznici i subota jer imaju svoje uloge u procesu spasenja.

Zasto bi drzao fizicki ako se ne umaras? Ajde mi objasni, sta ce ti fizicki aspekt na onom svetu?

Ja ti svo vreme govorim da on nije bitan. Na onom svetu mi necemo slaviti Boga jedan dan, vec "neprestano". Procitaj u otkrivenju kako ga andjeli neprestano slave - "svet svet svet je Gospod Bog svedrzitelj", bez prestanka i dan i noc pevaju i ne umaraju se.. Tako cemo i mi, nema umora na onome svetu..

Rekoh, fizički aspekt postoji, e sada ja neću opet da vršim pritsak na savest, to moraš sam dashvatiš.

Gde? Objasni mi gde je akcenat na fizickom, u Novom Zavetu ga nema.. Akcenat je na duhovnom..

Čim postoji duhovni ne može ne postojati doslovni.

Jovane, cim se ispuni senka (fizicki aspekt), ostaje jedino duhovni znacaj za nas. Tako je sa svim praznicima u SZ.

Zar nije tako?

Treba da postoji poštovanje tog dana, samo rekoh ne biti opterećen detljima, to opet mora svako za sebe rasčistiti.

Kad je Hristos rasteretio subotu tih detalja, pokazao je njen duhovni znacaj, i to je ono sto ja naglasavam.. A fizicki aspekt nije mu uopste bio u fokusu.

Hristos kaze "hodite k meni svi umorni i narovareni i ja cu vas odmoriti" - upravo je ovim recima ukazao na znacaj tog odmora odnosno subote. Mi u njemu pocivamo, a ne mozemo Jovane pocivati u Hristu "samo jedan dan", to treba biti svakodnevno! Zar ne? Kako ti onda tvrdis "subota je samo jedan dan u nedelji"???

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evo pokusavam da shvatim tvoje razmisljanje, mozda ja gresim. Mozda ja prenaglasavam duhovni aspekt iznad fizickog, a treba da postoji balans. Samo mi objasni gde je tu fizicki aspekt bitan, gde je on naglasen u NZ?

Ja koliko sam procitao i razumeo, Isus je uvek duhovni znacaj stavljao ispred fizickog. Dakle vaznije je odmarati duhom, i to odmarati u Hristu koji je nasa subota. To i Pavle pise za jevreje koji su drzali taj fizicki ali kaze potom - "nisu usli u pocinak". A zasto nisu? Jer nisu duhovno pocinuli, znaci fokus nije uopste na fizickom odmoru!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pavle ti kaze u kolosanima 2:16 da barem mladine ne treba vise da drzis. Sta ti nije jasno tu?

Ne pričamo o tome već o Isaija 66. Tu su doslovno i pominje se u kontekstu novog neba i zemlje. Svakako na nebu će taj sustret sa Gospodom u te dane biti najvažniji. Kakav će poredak biti to ne znamo. Ali na novoj zemlji ti su dani rezervisani za susret sa Jahve.

Pavle ovde govori višeslojno, posebna tema.

Evo pokusavam da shvatim tvoje razmisljanje, mozda ja gresim. Mozda ja prenaglasavam duhovni aspekt iznad fizickog, a treba da postoji balans. Samo mi objasni gde je tu fizicki aspekt bitan, gde je on naglasen u NZ?

Slažem se, balans je najvažniji. Pošto Hristos nigde nije ukidao subotu..vidimo i Marija i ostali učenici neposredno posle Hristove smrti na krstu kaže da ostaše na miru po zakonu. Nigde u Novom Zavetu ne stoji da su učenici i apostoli igde subotu počeli da smatraju nevažnom. Jasno je da su imali prema suboti poštvanje. Ignjacije Antiohijiski oko 115.n.e piše da subotu ne traba da držimo poput fariseja ili na farisejski način. Poštovanje prema suboti postoji i mi ne vidmo da apostoli i njihovi neposredni nastavljači potuno zanemaruju subotu...od sredine Ii veka to biva tako ali pre toga poštuje se i fizički. Koa što vidimo čak do IV veka većinski crkva je imala poštovanje-Apostolske Konstitucije. Suština je da je ne doživaljavamo na jedan strog način kao dan kada se samo odmara i strogo ne radi ništa čak iako je potrebno za bližnje.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne pričamo o tome već o Isaija 66. Tu su doslovno i pominje se u kontekstu novog neba i zemlje.

Isaija ne negira Pavla (kolosane 2:16), inace bi Pismo bilo kontradiktorno. Vec sam ti objasnio da Isaija 66 samo govori o "kontinuiranom" obozavanju Boga na novoj zemlji, i ni o cemu drugom.

Sta ces sa ovim stihom:

"Jer ce skoro doći spasenje moje.... A sinove tuđinske koji pristadoše uz Jahvu da mu služe i da ljube ime Jahvino i da mu budu sluge, koji poštuju subotu.. njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliti u svojem domu molitve. Njihove žrtve paljenice i klanice bit će ugodne na mojem žrtveniku, jer će se dom moj zvati dom molitve za sve narode"

---> Govori o novom zavetu, pa da li se i nakon Hrista prinose zrtve?

A sta ces s ovim stihom, jos jasnije:

Jer, evo, ja stvaram
nova nebesa i novu zemlju...
U njemu više neće biti novorođenčeta koje živi malo dana ni starca koji ne bi godina svojih navršio: najmlađi će umrijet’ kao stogodišnjak, a tko ne doživi stotinu godina prokletim će se smatrati.

---> Da li ce na novoj zemlji ljudi "umirati"???

Dakle, ne moze se ovo tumaciti doslovno! To je simbolicno, a isto tako i kad govorimo o mladini i suboti!

Ali na novoj zemlji ti su dani rezervisani za susret sa Jahve

Jovane, na novom nebu i novoj zemlji ne postoje dani kao na nasoj! Jer "nece biti sunca ni meseca ni dana ni noci" vec ce sam Gospod obasjavati zemlju! Dakle, sedmica nece postojati! Pa tako ni subota!

Kada se govori o mladini i suboti misli se na kontinuitet tj. na neprestano i redovno sluzenje Bogu..

Pavle ovde govori višeslojno, posebna tema.

Pavle je govorio da ne treba da drzimo mladinu, barem to. Tako i adventisti tumace, a ti izvrces!

Marija i ostali učenici neposredno posle Hristove smrti na krstu kaže da ostaše na miru po zakonu.

Kakve to ima veze? Njima su se srusile sve nade, nisu verovali da ce Hristos vaskrsnuti, bili su ozalosceni, pa normalno je da nastavljaju da drze subotu i sve jevrejske praznike! To nije nikakav dokaz. Nisu oni ni shvatali znacaj onoga sto im je on pricao, tek kasnije nakon vaskrsenja..

Nigde u Novom Zavetu ne stoji da su učenici i apostoli igde subotu počeli da smatraju nevažnom

Nigde ne pise da su je smatrali vaznom, ili da su ucili da se ona drzi..

To sto je Pavle drzao subotu, on je drzao i Pashu i ostale jevrejske praznike, pa to nije primer da i mi trebamo da radimo isto!

Jasno je da su imali prema suboti poštvanje.

Pavle ie drzao i ostale jevrejske praznike! Trebamo li mi i tu da sledimo njegov primer?

Dakle, kada insistirate na Pavlovom primeru, onda morate insistirati i na svim ostalim jevrejskim praznicima!

Ovo nije dokaz ni za sta!

Ignjacije Antiohijiski oko 115.n.e piše da subotu ne traba da držimo poput fariseja ili na farisejski način. Poštovanje prema suboti postoji i mi ne vidmo da apostoli i njihovi neposredni nastavljači potuno zanemaruju subotu...

Jovane, ne samo da su drzali subotu, vec i ostale jevrejske praznike! Postovali su sve obicaje jevreja u to vreme.. Ali to ne znaci da i mi trebamo da radimo isto!

Vec sam objasnio, mozes drzati sve ove praznike, to nije greh, ali nigde ne pise da moras! Ti primeri koje dajes nisu dokaz da treba drzati!

Koa što vidimo čak do IV veka većinski crkva je imala poštovanje-Apostolske Konstitucije.

Ta istorija ne dokazuje nista, u pocetku je crkva bila sastavljena mahom od obracenih jevreja, i normalno je da su oni imali postovanja za jevrejske praznike i da su ih drzali, ukljucujuci i subotu..

To dakle nista ne dokazuje!

Jedino biblijom mi mozes potvrditi da subota mora da se drzi, ako je to neko od apostola zapovedio! Jel zapovedio?

Ja sam nasao suprotno.. Da je Pavle subotu nacinio "senkom" tj. simbolom u jevrejima 3. i 4. poglavlju, i da ona pretstavlja odmor u Hristu! A ako je to sve tako, onda je i senka nasla ispunjenje u Hristu, a kada senka nadje ispunjenje praksa se gubi! Tako je kod svih praznika! Pa sto bi ovde bilo drugacije?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da se razumemo.. Ja smatram da svi Hriscani drze dekalog, i subotu. Neki je drze fizicki (kao jevreji), neki duhovno i fizicki (kao adventisti) a neki cisto duhovno (J.S. pravoslavci i katolici)..

Ja nisam protov subote, nisam protiv dekaloga, ali smatram da je duhovni aspekt mnogo bitniji od fizickog, i da Novi Zavet upravo o tome govori. Mi ne smemo nikome nametati fizicki aspekt, niti negirati pravo drugim Hriscanima da drze subotu jedino duhom, ako smatraju da je to najvaznije. Jer smisao je duhovan a ne fizicki. Hristos je to pokazao primerom..

Dodacu, da je sav ovaj spor oko subote, koji potencirate, navodeci fizicki aspekt kao presudan, samim tim nebitan.. Jer od njega ne zavisi spasenje, niti je jevrejima pomoglo sto su fizicki drzali subotu. Bolje da su fizicki aspekt zanemarili a drzali duhovno, tada ne bi Hrista razapeli!

Ako dakle, Hristos drzi duhom, ne obaziruci se na fizicka ogranicenja i formu, kako onda ne drze Jehovini Svedoci? Zar oni ne pocivaju u Hristu? A to je pravi smisao subote!

Dakle, svi mi drzimo subotu, pitanje je samo kako je ko shvata..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isaija ne negira Pavla (kolosane 2:16), inace bi Pismo bilo kontradiktorno. Vec sam ti objasnio da Isaija 66 samo govori o "kontinuiranom" obozavanju Boga na novoj zemlji, i ni o cemu drugom.

I ja kažem da se Pismo ne može pokvariti. Isaija 66 govori to što govori a Pavle ukazuje na razne delove ovih praznika koji su neki sen a neki telo Hristovo. U svakom slučaju ni Pavle ni Isaija 66 ne negiraju značaj ovih praznika.

Sta ces sa ovim stihom:

"Jer ce skoro doći spasenje moje.... A sinove tuđinske koji pristadoše uz Jahvu da mu služe i da ljube ime Jahvino i da mu budu sluge, koji poštuju subotu.. njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliti u svojem domu molitve. Njihove žrtve paljenice i klanice bit će ugodne na mojem žrtveniku, jer će se dom moj zvati dom molitve za sve narode"

---> Govori o novom zavetu, pa da li se i nakon Hrista prinose zrtve?

Ne govori o novom nebu i novoj zemlji. Samo u stihu 22 i 23 govori o novom nebu i novoj zemlji.

A sta ces s ovim stihom, jos jasnije:

Jer, evo, ja stvaram
nova nebesa i novu zemlju...
U njemu više neće biti novorođenčeta koje živi malo dana ni starca koji ne bi godina svojih navršio: najmlađi će umrijet’ kao stogodišnjak, a tko ne doživi stotinu godina prokletim će se smatrati.

---> Da li ce na novoj zemlji ljudi "umirati"???

Stihovi govore o novom Jerusalimu, tj. zemaljskom Jerusalimu a novo nebo i nova zemljasu posebno...u Isaiji postoji višeslojnost proroštva pa se često prebacuje sa novog neba i ove zemlje na novi Jerusalim na ovoj zemlji. Tako da to treba pravilno razumeti.

Na kraju krajeva u Otkrivenju 22 imaš drvo koje daje na mesečnom nivou rod svoj i ukazuje na mesečne cikluse tj. mladine.

To sto je Pavle drzao subotu, on je drzao i Pashu i ostale jevrejske praznike, pa to nije primer da i mi trebamo da radimo isto!

Naravno, pa i sam praznik Vaskrasa je zasnovan na praznovanju Pashe. Samo što je malo izmenjeno jer se vezuje za nedelju a ne za datum jevrejskog praznika ali obrisi toga se vide i kroz praznik vaskrsa.

Držanje praznika, ili njihovo obeležavanje jeste ranohrišćanski običaj. E sad, ja ne govorim o detaljnom praznivanju poput Jevreja a i kod samih Jevreja ti praznici nisu podrazumevali subotnji počinak već su se radili i poslovi svakodnevni osim najtežih. Naravno, dobro bi bilo dami kao hrišćani održavamo ove praznike i da razgovaramo o značaju tih praznika uprocesu spasenja. Kakav bi to imalo efekat na srca ljudi kad bi razmišljali o njihovom značaju u procesu spasenja.

Zato Hristos i kaže "Jerusalom(simbolika..vera rane crkve) će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabožaca"...trabamo vratiti ovoe praznike ali opet kažem po savesti svakoga treba da bude ovo. Ono nije centralna tema Biblije, ja to razumem, ali verujem da imaju svoj značaj.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
ja kažem da se Pismo ne može pokvariti. Isaija 66 govori to što govori a Pavle ukazuje na razne delove ovih praznika koji su neki sen a neki telo Hristovo. U svakom slučaju ni Pavle ni Isaija 66 ne negiraju značaj ovih praznika.

Adventisti kazu drugacije, ti onda nisi adventista. Ni Pavle ne deli praznike na nekakve "delove", to je izvrtanje.. Subota jeste "sen", jer je i u jevrejima 3. i 4. poglavlju za Pavla subota "simbolicna", pa sto ne bi bila i ovde? Dakle i ovde je rec o obicnoj suboti koja je sen! Gluposti pisete..

Samo u stihu 22 i 23 govori o novom nebu i novoj zemlji.

Sasvim dovoljno.. Ako ti mozes tvrditi da neki stihovi istog konteksta govore o izraelu a drugi o novoj zemlji, tako i ja mogu tvrditi da u Isaiji 66. se ovaj stih o mladinama i subotama odnosi samo na izrael!

Znaci obrni okreni, ostajemo na istom! Mozemo se s ovim vrteti do sutra!

Stihovi govore o novom Jerusalimu, tj. zemaljskom Jerusalimu a novo nebo i nova zemljasu posebno

Fino, onda i onaj stih iz isaije 66, ja mogu izdvojiti i tvrditi da se to odnosi na "zemaljski jerusalim", a ostalo se odnosi na novo nebo i novu zemlju..

u Isaiji postoji višeslojnost proroštva pa se često prebacuje sa novog neba i ove zemlje na novi Jerusalim

Eno, onaj tvoj stih o subotama i mladinama ja sam prebacio na "sadasnju zemlju", a ostatak na novu.. Imas li nesto protiv?

Ako mozes ti, mogu i ja..

Na kraju krajeva u Otkrivenju 22 imaš drvo koje daje na mesečnom nivou rod svoj i ukazuje na mesečne cikluse tj. mladine.

To je simbol! Ne mislis valjda da je drvo iz otkrivenja doslovno?

Novo nebo i nova zemlja nemaju "mesec i sunce" da po njima meris vreme i sedmice, mesece i godine! Zemlju obsjava sam Bog svojom svetloscu! Vecnost je pojam bez protoka vremena, i zato ti nemas tamo nista sto bi merilo vreme..

Ta tvoja prica o "mladinama i subotama" zato i ne stoji! Vremena na novoj zemlji nece biti, jer ce ljudi ziveti u vecnosti!

To je sada tesko shvatiti jer ljudi su ograniceni vremenom i protokom, ali vremena tamo nece biti..

Naravno, dobro bi bilo dami kao hrišćani održavamo ove praznike i da razgovaramo o značaju tih praznika uprocesu spasenja. Kakav bi to imalo efekat na srca ljudi kad bi razmišljali o njihovom značaju u procesu spasenja.

Ja nisam rekao da je lose, ali nisam zakljucio iz Pavlovog primera, posto je on drzao praznike, da trebamo i mi! Nisu ni prvi Hriscani to zakljucili. Iako su kao bivsi jevreji nastavili da ih praznuju iz duznosti, opet ne svi..

Ti si uzeo jevrejsku praksu, koja ni po cemu nije obavezna za nas i tvrdis da jeste. To je pogresno..

Za subotu jos mogu da razumem, ali za mladinu i ostale praznike, nikako! Ti si otisao predaleko..

Sta mislis, zasto bas u poslanici naslovljenoj "jevrejima" Pavle subotu pretvara u (simbol) "senku"? On je tamo lepo objasnio da je ona simbol odmora u obecanoj zemlji (a to kaze i ponovljeni zakon - "jer si bio rob u zemlji egipatskoj.. I ZATO ti je Gospod dao subotu"), i da se na jevrejima taj simbol nije ispunio, jer nisu verom pocinuli! Ali se ispunjava na nama koji verom ulazimo u Hristov pocinak. Dakle, Pavle jednu zapovest dekaloga "simbolizuje", a vi kazete da se dekalog "ne moze simbolizovati" , jer bi onda "morali da simbolizujemo i ostale zapovesti", a zaboravili ste na prvu zapovest gde se pominje "egipat" koji je takodje "simbol ropstva grehu"!

Dakle, vase tumacenje je pogresno!

U dekalogu kao i celokupnoj Tori, imamo simbole, koji se odnose na Hrista! Zato Pavle i kaze da "slovo urezano u kamnje" PRESTAJE da vazi, kao sto je bilo predoceno Mojsijevim licem koje je gubilo sjaj.

Tako i mi imamo "nove zapovesti", a to je ono sto se naziva "HRISTOV ZAKON", to nisu vise stare zapovesti, jer iako su po sustini one slicne (jer se Bog ne menja), ipak imaju duhovno znacenje..

Ne mozes ti covek druge nacije citati ovo kao jevreji - "Ja sam Gospod Bog tvoj KOJI SAM TE IZVEO IZ ZEMLJE EGIPATSKE" i "PAMTI DA SU BIO ROB U ZEMLJI EGIPATSKOJ..ZATO TI JE GOSPOD ZAPOVEDIO SUBOTU". Ti moras dakle imati nove zapovesti, jer ovo se na tebe ne odnosi. A sve ove stare zapovesti u Hristu dobijaju novi smisao.. Zato je zakon "duhovan" i nije vise vezan za slovo, pa je i dekalog prolazan u svojim odredbama, kao i ostala Tora!

Ova poslednja zapovest - "PAMTI DA SI BIO ROB U EGIPTU.. I ZATO TI JE GOSPOD ZAPOVEDIO SUBOTU" je osnova za Pavlovo tumacenje subote iz jevrejima 3. i 4. poglavlja. Zato on tamo "simbolizuje" subotu, jer je jevrejima subota bila "simbol odmora u obecanoj zemlji" a nama je simbol odmora u Hristu! On je bio farisej, pa je dobro poznavao smisao zakona, tako i smisao subote. Zato ovo povezuje sa dekalogom. I ne mozes ti (kolosanima 2:16) tumaciti kako hoces, vec u skladu sa Pavlovim tumacenjem iz jevrejima poslanice! Dakle, moras uzeti siri kontekst da bi to razumeo!

Zato Hristos i kaže "Jerusalom(simbolika..vera rane crkve) će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabožaca"

I po ovome se vidi koliki su uticaj imali Jehovini Svedoci.. Ti koliko se god trudio da sakrijes, i terminologija te odaje..

"Jerusalim ce gaziti neznabosci, dok se ne navrse vremena neznabozaca.. " To se odnosi na obnovu jerusalima posle Hristovog dolaska, kao sto i Pavle govori na drugom mestu: "da dodju vremena okrepe (odmaranja) od lica Gospodnjega, da posalje narecenoga vam Hrista". I to je vezano za subotu, jer pominje "odmor" na zemlji. Tako i kada kaze: "a vama koje muce, pokoj (odmor) s nama kad se pokaze Gospod Isus s neba sa andjelima sile svoje.." A mi vec sada ulazimo u taj pocinak verom, dok konacni mir dobijamo ulaskom u Bozje fizicko carstvo. Pavle je trazio od njih da priznaju Hrista vec tada, da bi kroz njihovu pomoc Bog spasao svet i obnovio jerusalim, ali oni nisu hteli! Zato su jevrejima oduzete privilegije Bozjeg naroda i date su nama - neznaboscima..

Ti Jovane samo mislis da nesto razumes, a mnogo toga ne shvatas. Celokupno pismo je zatvorena knjiga za neobracene, jer se u Hristu otvara smisao. Znacenje je sakriveno za one koji Hrista ne poznaju.. A ja ti govorim da bi i ti poznao da je Hristos u svemu, u zakonu, u praznicima, u celokupnoj Tori, i u nama.. jer kroz njega zivimo i micemo se i jesmo! I samo Bog to moze otkriti ljudima..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ta tvoja prica o "mladinama i subotama" zato i ne stoji! Vremena na novoj zemlji nece biti, jer ce ljudi ziveti u vecnosti!

To je sada tesko shvatiti jer ljudi su ograniceni vremenom i protokom, ali vremena tamo nece biti..

Kako to onda da su ipak postojali dok Adam nije sagrešio? To što kaže da će Gospod biti svetlost ne znači da sunca i meseca neće biti jer drugi tekstovi govore o suncu i mesecu na novoj zemlji. Isaija 66 lepo kaže "od subote do subote i od mladine do mladine".

Fino, onda i onaj stih iz isaije 66, ja mogu izdvojiti i tvrditi da se to odnosi na "zemaljski jerusalim", a ostalo se odnosi na novo nebo i novu zemlju..

Isaija u jednom poglavlju govori o više stvari koje ne moraju biti povezane samo zato što su istom poglavlju. Da bi razumeo sekvence iz jednog poglavlja treba da razumeš taj kontekst. U Isaiji 66 od stiha 22 se govori o novoj zemlji i novom nebu. Jasno je da se to ne odnosi na ono pre stiha 22 jer se tamo pominje Izrael u sred naroda koji su mu neprijatelji. Dakle, sasvim je jasno da stihovi do 21-og govore o ovozemaljskoj realnosti. Zato Isaija i pravi od stiha 22 odstupnicu i pominje nešto što se ne može nikako primeniti na ono rečeno do tada. I tako je slično kod Isaije u mnogim poglavljima..ja sam hvala Bogu dosta izučavao Isaiju i ovo ti govorim na osnovu razumevanja stila pisanja Isaije..takvih "prelomnica" imaš kod Isaije koliko želiš..to ti mogu navesti ako treba nekoliko.

Dakle, na novoj zemlji i na novom nebu imamo subote i mladine. To ukazuje na značaj samih praznika u novom svetu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da zakljucim, da ne bude posle kako me neko nije razumeo.. Ne negiram ja subotu, koju svi duhom trebamo drzati, vec negiram fizicki aspekt, koji su jevreji praktikovali. Dakle, taj naglasak na fizickom odrzavanju, jer subota nije bila simbol fizickog pocinka (jer nije se ni Bog fizicki odmorio posle stvaranja,on se ne umara), dakle nije to bio primer za fizicki pocinak, vec je Bog dao primer duhovnog pocinka. Kao i u prvoj zapovesti sto je dao, govoreci - "ja sam Gospod Bog tvoj KOJI SAM TE IZVEO IZ EGIPTA (KUCE ROPSTVA)", sto za nas predstavlja duhovno oslobodjenje od greha u Hristu. Dakle, smisao je u Hristu, na njemu se ispunjava dekalog. I sami vidite da se ispunjava i u prvoj zapovesti, niste valjda slepi.. Tako i subota predstavlja duhovni pocinak u Hristu Isusu..

Dakle, prisiljavati ljude da "moraju" da drze subotu fizicki, da ne smeju da rade, to je pogresno! To nije ni bio smisao subote! Ona je nacinjena "za coveka" za njegovo dobro, za njegovu duhovnu dobrobit..

Ipak ko zeli, ne mora da radi, iz postovanja prema Bogu..

Natrag