ja kažem da se Pismo ne može pokvariti. Isaija 66 govori to što govori a Pavle ukazuje na razne delove ovih praznika koji su neki sen a neki telo Hristovo. U svakom slučaju ni Pavle ni Isaija 66 ne negiraju značaj ovih praznika.
Adventisti kazu drugacije, ti onda nisi adventista. Ni Pavle ne deli praznike na nekakve "delove", to je izvrtanje.. Subota jeste "sen", jer je i u jevrejima 3. i 4. poglavlju za Pavla subota "simbolicna", pa sto ne bi bila i ovde? Dakle i ovde je rec o obicnoj suboti koja je sen! Gluposti pisete..
Samo u stihu 22 i 23 govori o novom nebu i novoj zemlji.
Sasvim dovoljno.. Ako ti mozes tvrditi da neki stihovi istog konteksta govore o izraelu a drugi o novoj zemlji, tako i ja mogu tvrditi da u Isaiji 66. se ovaj stih o mladinama i subotama odnosi samo na izrael!
Znaci obrni okreni, ostajemo na istom! Mozemo se s ovim vrteti do sutra!
Stihovi govore o novom Jerusalimu, tj. zemaljskom Jerusalimu a novo nebo i nova zemljasu posebno
Fino, onda i onaj stih iz isaije 66, ja mogu izdvojiti i tvrditi da se to odnosi na "zemaljski jerusalim", a ostalo se odnosi na novo nebo i novu zemlju..
u Isaiji postoji višeslojnost proroštva pa se često prebacuje sa novog neba i ove zemlje na novi Jerusalim
Eno, onaj tvoj stih o subotama i mladinama ja sam prebacio na "sadasnju zemlju", a ostatak na novu.. Imas li nesto protiv?
Ako mozes ti, mogu i ja..
Na kraju krajeva u Otkrivenju 22 imaš drvo koje daje na mesečnom nivou rod svoj i ukazuje na mesečne cikluse tj. mladine.
To je simbol! Ne mislis valjda da je drvo iz otkrivenja doslovno?
Novo nebo i nova zemlja nemaju "mesec i sunce" da po njima meris vreme i sedmice, mesece i godine! Zemlju obsjava sam Bog svojom svetloscu! Vecnost je pojam bez protoka vremena, i zato ti nemas tamo nista sto bi merilo vreme..
Ta tvoja prica o "mladinama i subotama" zato i ne stoji! Vremena na novoj zemlji nece biti, jer ce ljudi ziveti u vecnosti!
To je sada tesko shvatiti jer ljudi su ograniceni vremenom i protokom, ali vremena tamo nece biti..
Naravno, dobro bi bilo dami kao hrišćani održavamo ove praznike i da razgovaramo o značaju tih praznika uprocesu spasenja. Kakav bi to imalo efekat na srca ljudi kad bi razmišljali o njihovom značaju u procesu spasenja.
Ja nisam rekao da je lose, ali nisam zakljucio iz Pavlovog primera, posto je on drzao praznike, da trebamo i mi! Nisu ni prvi Hriscani to zakljucili. Iako su kao bivsi jevreji nastavili da ih praznuju iz duznosti, opet ne svi..
Ti si uzeo jevrejsku praksu, koja ni po cemu nije obavezna za nas i tvrdis da jeste. To je pogresno..
Za subotu jos mogu da razumem, ali za mladinu i ostale praznike, nikako! Ti si otisao predaleko..
Sta mislis, zasto bas u poslanici naslovljenoj
"jevrejima" Pavle subotu pretvara u
(simbol) "senku"? On je tamo lepo objasnio da je ona simbol odmora u obecanoj zemlji (a to kaze i ponovljeni zakon - "
jer si bio rob u zemlji egipatskoj.. I ZATO ti je Gospod dao subotu"), i da se na jevrejima taj simbol nije ispunio, jer nisu verom pocinuli! Ali se ispunjava na nama koji verom ulazimo u Hristov pocinak. Dakle, Pavle jednu zapovest dekaloga
"simbolizuje", a vi kazete da se dekalog
"ne moze simbolizovati" , jer bi onda
"morali da simbolizujemo i ostale zapovesti", a zaboravili ste na prvu zapovest gde se pominje
"egipat" koji je takodje
"simbol ropstva grehu"!
Dakle, vase tumacenje je pogresno!
U dekalogu kao i celokupnoj Tori, imamo simbole, koji se odnose na Hrista! Zato Pavle i kaze da
"slovo urezano u kamnje" PRESTAJE da vazi, kao sto je bilo predoceno Mojsijevim licem koje je gubilo sjaj.
Tako i mi imamo
"nove zapovesti", a to je ono sto se naziva
"HRISTOV ZAKON", to nisu vise stare zapovesti, jer iako su po sustini one slicne (jer se Bog ne menja), ipak imaju duhovno znacenje..
Ne mozes ti covek druge nacije citati ovo kao jevreji -
"Ja sam Gospod Bog tvoj KOJI SAM TE IZVEO IZ ZEMLJE EGIPATSKE" i "PAMTI DA SU BIO ROB U ZEMLJI EGIPATSKOJ..ZATO TI JE GOSPOD ZAPOVEDIO SUBOTU". Ti moras dakle imati nove zapovesti, jer ovo se na tebe ne odnosi. A sve ove stare zapovesti u Hristu dobijaju novi smisao.. Zato je zakon "duhovan" i nije vise vezan za slovo, pa je i dekalog prolazan u svojim odredbama, kao i ostala Tora!
Ova poslednja zapovest -
"PAMTI DA SI BIO ROB U EGIPTU.. I ZATO TI JE GOSPOD ZAPOVEDIO SUBOTU" je osnova za Pavlovo tumacenje subote iz jevrejima 3. i 4. poglavlja. Zato on tamo
"simbolizuje" subotu, jer je jevrejima subota bila
"simbol odmora u obecanoj zemlji" a nama je simbol odmora u Hristu! On je bio farisej, pa je dobro poznavao smisao zakona, tako i smisao subote. Zato ovo povezuje sa dekalogom. I ne mozes ti (kolosanima 2:16) tumaciti kako hoces, vec u skladu sa Pavlovim tumacenjem iz jevrejima poslanice! Dakle, moras uzeti siri kontekst da bi to razumeo!
Zato Hristos i kaže "Jerusalom(simbolika..vera rane crkve) će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabožaca"
I po ovome se vidi koliki su uticaj imali Jehovini Svedoci.. Ti koliko se god trudio da sakrijes, i terminologija te odaje..
"Jerusalim ce gaziti neznabosci, dok se ne navrse vremena neznabozaca.. " To se odnosi na obnovu jerusalima posle Hristovog dolaska, kao sto i Pavle govori na drugom mestu:
"da dodju vremena okrepe (odmaranja) od lica Gospodnjega, da posalje narecenoga vam Hrista". I to je vezano za subotu, jer pominje
"odmor" na zemlji. Tako i kada kaze:
"a vama koje muce, pokoj (odmor) s nama kad se pokaze Gospod Isus s neba sa andjelima sile svoje.." A mi vec sada ulazimo u taj pocinak verom, dok konacni mir dobijamo ulaskom u Bozje fizicko carstvo. Pavle je trazio od njih da priznaju Hrista vec tada, da bi kroz njihovu pomoc Bog spasao svet i obnovio jerusalim, ali oni nisu hteli! Zato su jevrejima oduzete privilegije Bozjeg naroda i date su nama - neznaboscima..
Ti Jovane samo mislis da nesto razumes, a mnogo toga ne shvatas. Celokupno pismo je zatvorena knjiga za neobracene, jer se u Hristu otvara smisao. Znacenje je sakriveno za one koji Hrista ne poznaju.. A ja ti govorim da bi i ti poznao da je Hristos u svemu, u zakonu, u praznicima, u celokupnoj Tori, i u nama.. jer kroz njega zivimo i micemo se i jesmo! I samo Bog to moze otkriti ljudima..